Dommedagsklokken er flyttet til 89 sekunder før midnatt, det nærmeste den har vært, ifølge Bulletin of the Atomic Scientists (BAS). Krigen i Ukraina fremheves som en stor trussel, med fare for atomkrig på grunn av feilvurderinger eller uhell.
Konflikten i Midtøsten og andre globale utfordringer som klimaendringer, fremvoksende sykdommer og misbruk av kunstig intelligens bidrar også til den dystre vurderingen. BAS advarer spesielt mot bruk av KI i militære operasjoner og understreker at USA, Kina og Russland har et hovedansvar for å redusere spenningene.
Klokken ble opprettet i 1947 og har aldri vært nærmere midnatt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Dommedagsklokken er stilt ett sekund nærmere midnatt, og viser nå 89 sekunder før dommedag. Forskere mener atomtrusselen har økt på grunn av Ukraina-krigen og konflikten i Midtøsten. Disse konfliktene kan eskalere til atomkrig på grunn av feilberegninger eller forhastede beslutninger. Fredsprisen har satt fokus på atomvåpen, men Trumps politikk og Russlands endrede atomdoktrine skaper bekymring. I tillegg vurderer flere land å koble kunstig intelligens med atomvåpen. Nedrustningsavtalen «New START» er i fare, noe som gjør situasjonen svært prekær. Organisasjonen Nei til Atomvåpen mener norske politikere burde gjort mer for nedrustning.
4 måneder siden
En atomkrig mellom Russland og NATO vil ha katastrofale konsekvenser globalt, med potensielt milliarder av døde og en global sultkatastrofe. Selv om Norge ikke blir direkte truffet av atomvåpen, vil landet bli hardt rammet av stråling, kuldesjokk, og mangel på nødvendige varer. Nord-Norge er spesielt utsatt på grunn av sin nærhet til russiske atomubåter. Eksperter mener faren for atomkrig er liten, men økt på grunn av Ukraina-krigen, og advarer mot feiltolkninger og teknisk svikt som kan føre til eskalering. Selv et begrenset atomangrep vil ha store konsekvenser for klima og matproduksjon.
2 måneder siden
En undersøkelse viser at et betydelig antall eksperter frykter en tredje verdenskrig innen 2035, inkludert potensiell bruk av atomvåpen. Utviklingen i Russland, USA og Kina skaper bekymring, og det oppfordres til tiltak for å styrke forsvarsevnen. Enkelte eksperter mener en russisk seier i Ukraina kan øke spredningen av atomvåpen, mens andre understreker viktigheten av et russisk nederlag for å forhindre ytterligere aggresjon. Det foreslås at Norge bør investere i ukrainsk krigsindustri for å bidra til Europas sikkerhet og stabilitet.
2 måneder siden
En ny forsvarsanalyse fra FFI viser at Russland i økende grad baserer seg på atomvåpen på grunn av redusert konvensjonell kapasitet. Vladimir Putin har endret landets kjernefysiske doktrine, noe som skaper usikkerhet og kan tolkes som et pressmiddel mot vestlige land for å begrense støtten til Ukraina. Forsker Kjølv Egeland mener folk flest undervurderer risikoen for atomkrig og påpeker at situasjonen er mer alvorlig enn mange innser. Han ser likevel et forsiktig håp i signaler fra Donald Trump om potensielle nedrustningsforhandlinger med Russland og Kina.
1 måned siden
En ny rapport viser at antallet atomvåpen øker globalt, samtidig som Russland hyppigere truer med bruk. Frankrikes president Macron har tilbudt europeiske allierte en «atomparaply», mens Tyskland ønsker en felles europeisk atomavskrekking. Eksperter stiller seg skeptiske til dette, og mener risikoen for atomvåpenbruk er høyere enn under den kalde krigen. Norge har ikke signert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og prioriterer samhold i NATO.
2 måneder siden
Etterretningstjenestens rapport «Fokus 2025» slår fast at stormaktene USA, Kina og Russland er på vei mot et nytt atomvåpenkappløp uten nedrustningskontroll. Flere tidligere avtaler mellom USA og Russland har falt bort, og den siste, Ny Start-avtalen, utløper snart. Russland utvikler nye våpensystemer som et svar på USAs missilforsvar, og Kina bygger et stort antall atomsiloer. Russland har også et betydelig antall ikke-strategiske kjernevåpen og utvikler fire nye våpensystemer: Sarmat, Poseidon, Burevestnik og Avangard, som vekker bekymring internasjonalt.
4 måneder siden
NATO-generalsekretær Mark Rutte advarer om at alliansen ikke er tilstrekkelig forberedt på de kommende truslene, spesielt fra Russland, og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene betydelig. Rutte beskriver den nåværende sikkerhetssituasjonen som den verste i hans liv, og mener at Russland forbereder seg på en langvarig krig i Ukraina. Han understreker behovet for en "krigstankegang" og advarer også om Kinas økende militære ambisjoner og aggressive adferd overfor Taiwan. Samtidig pågår det konsultasjoner om en mulig våpenhvile i Ukraina, der USAs kommende president Trump har uttalt at han vil avslutte krigen raskt.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt NATOs fremtid etter Donald Trumps uttalelser. Eksperter understreker at Norge ikke kan klare seg alene uten allierte, og at landet må øke tempoet i opprustningen og samarbeide tettere med andre europeiske land, spesielt Sverige og Finland. Norge er en viktig alliert for USA som en fremskutt lyttepost mot russiske atomvåpen, og kan varsle et eventuelt angrep. Krigen i Ukraina tærer på Russland, men trusselen fra russiske atomvåpen vedvarer.
4 måneder siden
En ny rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) viser at trusselbildet mot Danmark er mer alvorlig enn på lenge. Russland har økt sin risikovilje og vil intensivere påvirkningskampanjer og sabotasjeaksjoner. Selv om et militært angrep ikke anses som en risiko, må Danmark forberede seg på at Russland vil gå til grensen av hva som er mulig uten å utløse NATOs artikkel 5. Kina spiller en nøkkelrolle som støttespiller for Russland, og denne støtten er avgjørende for Russlands krigsinnsats. Danmark er interessant for stormaktene på grunn av medlemskap i EU og NATO, landets høyteknologiske økonomi og det kommende medlemskapet i FNs sikkerhetsråd. Ifølge rapporten har verken USA, Kina eller Russland brukt så mye ressurser på krigsforberedelser siden den kalde krigen.
12 dager siden
En ny dokumentarfilm advarer om faren for atomkrig, med fokus på Donald Trumps atomvåpenpolitikk og Russlands beslutning om å trekke seg fra prøvestansavtalen for atomprøvesprengninger. Filmen viser de potensielle konsekvensene av en atomdetonasjon, og advarer om at Trumps planer om et rakettforsvarssystem kan øke risikoen for et atomangrep. Eksperter uttrykker bekymring for at Trump kan være mer villig til å bruke atomvåpen, og at hans uforutsigbarhet gjør situasjonen farligere.
4 måneder siden
Artikkelen skildrer en verden preget av usikkerhet og konflikt ved inngangen til 2025. Donald Trumps maktovertakelse i USA og et viktig valg i Tyskland vil sette tonen for det nye året. Flere internasjonale konflikter, inkludert krigen i Ukraina og Midtøsten, bidrar til en ustabil situasjon. Maktbalansen i verden er i endring, med Kina og Russland som utfordrer den vestlige verdensordenen. Det er en økende grad av usikkerhet, som krever at både enkeltmennesker og nasjoner må være forberedt på å stå på egne bein og samarbeide med allierte. Artikkelen nevner også flere uløste konflikter som vil fortsette i 2025.
2 måneder siden
Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark (FE) advarer om økt fare for en storskalakrig i Europa innen få år. Russland kan være villig til å starte en regional krig mot europeiske NATO-land dersom alliansen oppfattes som militært svekket eller politisk splittet, spesielt hvis Russland vurderer at USA ikke vil støtte de europeiske NATO-landene. FE skisserer tre mulige scenarier hvis krigen i Ukraina stopper eller fryser fast: Russland kan føre en lokal krig mot et naboland innen seks måneder, utgjøre en troverdig trussel mot flere NATO-land i Østersjøregionen etter to år, og være klar for en storkrig på det europeiske kontinentet etter rundt fem år, forutsatt at USA ikke involverer seg. FE understreker at tidshorisontene forutsetter at NATO ikke ruster opp i samme tempo som Russland.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
1 måned siden
En fersk undersøkelse viser økende frykt for krig og usikkerhet i Norge. En betydelig andel av befolkningen tror det er sannsynlig med krig i Norge innen fem år, og tilliten til landets forsvarsevne er lav. Samtidig er det økende bekymring for en potensiell tredje verdenskrig og atomkrig. Undersøkelsen avdekker også en svekket tillit til NATO og dets evne til å garantere Norges sikkerhet. Mange mener Norge bør ruste opp og investere mer i eget forsvar.
3 måneder siden
Etter Russlands angrep på Ukraina har forholdet til Norge blitt mer anspent og uforutsigbart. Norge befinner seg i en farligere verden med økt russisk aktivitet som desinformasjon, etterretning og digitale angrep. Regjeringen forventer at befolkningen forbereder seg på krise og krig, spesielt i Finnmark og Troms, som er særlig utsatt. Russland bruker ulike metoder for å drive etterretning, inkludert sivile fartøy, og det er viktig å være kildekritisk. Det er igangsatt et pilotprosjekt for å styrke beredskapen blant ungdom, men det er bekymring for om det kan ligne på indoktrinering. Russland vil trolig være en uforutsigbar nabo i lang tid fremover.