Kina øker sitt atomvåpenarsenal i et tempo forskere aldri har sett før. Opprustningen skyldes frykt for USAs evne til et kjernefysisk førsteslag.
Kina gjennomfører en atomopprustning i et tempo som aldri er observert tidligere, ifølge professor Henrik Hiim ved Institutt for forsvarsstudier. Hiim mener dette skyldes kinesisk bekymring for USAs evne til å utføre et kjernefysisk førsteslag mot Kinas arsenal. Amerikansk etterretning anslår at Kina vil øke antallet kjernefysiske stridshoder fra rundt 200 for fem år siden til over 1000 innen 2030.
Hiim peker på at Kina ikke er bundet av våpenkontrollavtaler og at USA frykter et russisk-kinesisk samarbeid om kjernevåpenpolitikk. Han sammenligner situasjonen med Russlands invasjon av Ukraina, der atomvåpen fungerer som et skjold som hindrer Nato i å gripe inn med full styrke.
Hiim mener Kina kan bygge et robust arsenal for å muliggjøre et angrep på Taiwan. Rivaliseringen mellom USA og Kina beskrives også som et sikkerhetsdilemma og et teknologikappløp, fundamentalt annerledes enn den kalde krigen, ifølge Hiim og Bård Nikolas Vik Steen.
Henrik Hiim
Bård Nikolas Vik Steen
Putin
Xi
Institutt for forsvarsstudier
Nettavisen
Nato
Stortinget
Oslo
Ukraina
Taiwan
Europa
Stillehavet
Warren Buffet (94) kunngjorde sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og anbefalte Greg Abel som etterfølger. Samtidig kritiserte han president Trumps tollkrig og understreket USAs behov for handel med verden. Berkshire Hathaway leverte et sterkt kvartalsresultat og har en rekordhøy kontantbeholdning.
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, og hevder Russland kan iscenesette hendelser. Samtidig tyder etterretning på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium, noe som påvirker USAs fredsinitiativ. Russland styrker båndene til Nord-Korea og Kina som en del av en anti-vestlig strategi. Detaljer om Ukrainas frakobling fra Russlands strømnett timer før invasjonen er også kommet frem.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen dramatisk med mangel på mat og medisiner. Hjelpeorganisasjoner frykter at Israel og USA planlegger å kontrollere nødhjelpsdistribusjonen. Minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre, ble drept i et nylig israelsk angrep mot et boligbygg i Gaza by.
Statsminister Anthony Albanese og Labor-partiet har vunnet parlamentsvalget i Australia og sikret flertall. Albanese er den første statsministeren siden 2004 som vinner to valg på rad. Opposisjonsleder Peter Dutton tapte både valget og sin parlamentsplass. Analyser knytter seieren til en trend der velgere belønner moderate ledere som distanserer seg fra Trump-lignende politikk.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om surrogati foran landsmøtets avgjørelse, der partileder Listhaug står mot et flertall i landsstyret. Samtidig signaliserer partiet ved Morten Wold at de er åpne for Natos forslag om å øke forsvars- og sikkerhetsutgiftene til totalt fem prosent av BNP, dersom det anses nødvendig for Norges sikkerhet.
Pressefriheten er under globalt press, med farlige forhold for journalister i krigssoner og utfordringer fra lovverk og politisk fiendtlighet i flere land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig avlyses en karikaturutstilling i London av frykt for å støte, og det tas til orde for mer demokratisk folkeskikk i samfunnsdebatten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Etterretningstjenestens rapport «Fokus 2025» slår fast at stormaktene USA, Kina og Russland er på vei mot et nytt atomvåpenkappløp uten nedrustningskontroll. Flere tidligere avtaler mellom USA og Russland har falt bort, og den siste, Ny Start-avtalen, utløper snart. Russland utvikler nye våpensystemer som et svar på USAs missilforsvar, og Kina bygger et stort antall atomsiloer. Russland har også et betydelig antall ikke-strategiske kjernevåpen og utvikler fire nye våpensystemer: Sarmat, Poseidon, Burevestnik og Avangard, som vekker bekymring internasjonalt.
17 dager siden
En norsk professor mener Donald Trumps politikk øker faren for at Kina angriper Taiwan. Handelskrig og redusert frykt for atomkrig gjør en konvensjonell konflikt mer sannsynlig. Kina forbereder seg på å være selvforsynt, noe som reduserer virkningen av eventuelle sanksjoner ved en invasjon av Taiwan. USA har en tradisjonell politikk med strategisk tvetydighet rundt forsvar av Taiwan, men mangelen på klare uttalelser fra Trump kan tolkes som et svakhetstegn. Professoren argumenterer for at risikoen for krig mellom USA og Kina nå er høyere enn under den kalde krigen, da atomvåpen avskrekket stormaktene.
2 måneder siden
En undersøkelse viser at et betydelig antall eksperter frykter en tredje verdenskrig innen 2035, inkludert potensiell bruk av atomvåpen. Utviklingen i Russland, USA og Kina skaper bekymring, og det oppfordres til tiltak for å styrke forsvarsevnen. Enkelte eksperter mener en russisk seier i Ukraina kan øke spredningen av atomvåpen, mens andre understreker viktigheten av et russisk nederlag for å forhindre ytterligere aggresjon. Det foreslås at Norge bør investere i ukrainsk krigsindustri for å bidra til Europas sikkerhet og stabilitet.
4 måneder siden
En ny rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) viser at trusselbildet mot Danmark er mer alvorlig enn på lenge. Russland har økt sin risikovilje og vil intensivere påvirkningskampanjer og sabotasjeaksjoner. Selv om et militært angrep ikke anses som en risiko, må Danmark forberede seg på at Russland vil gå til grensen av hva som er mulig uten å utløse NATOs artikkel 5. Kina spiller en nøkkelrolle som støttespiller for Russland, og denne støtten er avgjørende for Russlands krigsinnsats. Danmark er interessant for stormaktene på grunn av medlemskap i EU og NATO, landets høyteknologiske økonomi og det kommende medlemskapet i FNs sikkerhetsråd. Ifølge rapporten har verken USA, Kina eller Russland brukt så mye ressurser på krigsforberedelser siden den kalde krigen.
3 måneder siden
Kina bygger et omfattende militært kommandosenter, kalt «Beijing Military City», sørvest for Beijing. Amerikansk etterretning anslår at anlegget vil være større enn Pentagon og inneholde underjordiske bunkere for militærledelsen, inkludert president Xi Jinping. Byggingen skjer samtidig som Kina utvikler nye våpen og utvider sitt atomvåpenarsenal. Amerikanske kilder mener senteret signaliserer Kinas ambisjoner om å bygge en militærstyrke i verdensklasse og åpner for avansert atomvåpenkrigføring. Byggeprosjektet startet i midten av 2024 og det finnes ingen informasjon om det på internett i Kina. Området er bevoktet og lokalbefolkningen har ikke lenger tilgang til turstier i nærheten.
6 dager siden
En debatt om stormaktene USA og Kina belyser frykten for en kinesisk invasjon av Taiwan. Eksperter diskuterer tidsperspektivet og konsekvensene av en slik konflikt.
1 måned siden
Nye bilder avslører at Kina har utviklet spesiallektere for en mulig invasjon av Taiwan. Disse lekterne kan frakte store mengder militært utstyr raskt og effektivt over en nesten kilometerlang landingsbrygge. Samtidig har kinesiske forskere utviklet et verktøy for å kutte kabler under vann, noe som skaper frykt for at Kina kan forstyrre kommunikasjonen rundt Taiwan. Forsvarsanalytikere ser på dette som en betydelig oppgradering av Kinas amfibiske angrepskapasitet, og vestlig etterretning anser en kinesisk invasjon av Taiwan som et plausibelt scenario innen få år.
2 måneder siden
En ny forsvarsanalyse fra FFI viser at Russland i økende grad baserer seg på atomvåpen på grunn av redusert konvensjonell kapasitet. Vladimir Putin har endret landets kjernefysiske doktrine, noe som skaper usikkerhet og kan tolkes som et pressmiddel mot vestlige land for å begrense støtten til Ukraina. Forsker Kjølv Egeland mener folk flest undervurderer risikoen for atomkrig og påpeker at situasjonen er mer alvorlig enn mange innser. Han ser likevel et forsiktig håp i signaler fra Donald Trump om potensielle nedrustningsforhandlinger med Russland og Kina.
24 dager siden
USA og Kina eskalerer handelskrigen med økte tollsatser. Professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier mener en frakobling av økonomiske bånd kan føre til økt konfliktfare. Han påpeker at Kinas økonomiske vekst har minsket USAs relative styrke siden 2001. Selv om tollkrigen vil ramme begge parter, tror Tunsjø at Kina er mer villig til å akseptere konsekvensene enn USA. Han understreker at den militære balansen til sjøs er viktigere for å opprettholde fred enn de økonomiske forbindelsene, men at fjerning av økonomiske begrensninger kan påvirke Kinas vurdering av militærmakt.
1 måned siden
En ny rapport viser at antallet atomvåpen øker globalt, samtidig som Russland hyppigere truer med bruk. Frankrikes president Macron har tilbudt europeiske allierte en «atomparaply», mens Tyskland ønsker en felles europeisk atomavskrekking. Eksperter stiller seg skeptiske til dette, og mener risikoen for atomvåpenbruk er høyere enn under den kalde krigen. Norge har ikke signert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og prioriterer samhold i NATO.
4 måneder siden
Eksperter fremhever at atomvåpen har fått økt betydning for Norges og Vestens sikkerhet, spesielt som avskrekkingsmiddel mot Russland. Nobels fredspris går i år til japanske tidsvitner som kjemper mot atomvåpen, men eksperter mener et forbud er urealistisk nå. Reduserte konvensjonelle styrker i Nato og Russlands krig i Ukraina har gjort atomvåpen mer aktuelle. Tidligere avtaler om atomvåpen er fjernet, og flere aktører har nå tilgang til slike våpen. Nato ser fortsatt atomvåpen som en sikkerhetsgaranti, og Norge har valgt å ikke støtte et internasjonalt forbud, da det kan svekke landets sikkerhet.
3 måneder siden
Dommedagsklokken er stilt ett sekund nærmere midnatt, og viser nå 89 sekunder før dommedag. Forskere mener atomtrusselen har økt på grunn av Ukraina-krigen og konflikten i Midtøsten. Disse konfliktene kan eskalere til atomkrig på grunn av feilberegninger eller forhastede beslutninger. Fredsprisen har satt fokus på atomvåpen, men Trumps politikk og Russlands endrede atomdoktrine skaper bekymring. I tillegg vurderer flere land å koble kunstig intelligens med atomvåpen. Nedrustningsavtalen «New START» er i fare, noe som gjør situasjonen svært prekær. Organisasjonen Nei til Atomvåpen mener norske politikere burde gjort mer for nedrustning.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt NATOs fremtid etter Donald Trumps uttalelser. Eksperter understreker at Norge ikke kan klare seg alene uten allierte, og at landet må øke tempoet i opprustningen og samarbeide tettere med andre europeiske land, spesielt Sverige og Finland. Norge er en viktig alliert for USA som en fremskutt lyttepost mot russiske atomvåpen, og kan varsle et eventuelt angrep. Krigen i Ukraina tærer på Russland, men trusselen fra russiske atomvåpen vedvarer.
2 måneder siden
En analyse antyder at USA forsøker å splitte Russland og Kina ved å tilby Russland et geopolitisk partnerskap. Professor Henrik Stålhane Hiim ved Institutt for forsvarsstudier mener det er usikkert om det vil lykkes, da Russland er mer avhengig av Kina enn omvendt. Kina er mindre overrasket over USAs vending og prioriterer forholdet til Russland for å sikre sine interesser knyttet til grensesikkerhet, aktivitet i Sentral-Asia og samarbeid i internasjonale fora. Kina holder en rolig tone overfor Europa og fokuserer på økonomisk utvikling.
2 måneder siden
Sjefen for Sjøforsvaret, Oliver Berdal, fremhever i et intervju et alvorlig trusselbilde mot Norge, som nødvendiggjør en kraftig opprustning av Sjøforsvaret. Med en investering på 300 milliarder kroner skal nye fregatter, ubåter og standardskip anskaffes, samtidig som bemanningen økes betydelig. Berdal understreker den strategiske viktigheten av å forsvare Svalbard, og han kritiserer Russlands krigføring i Ukraina samt Kinas ekspansjon i Sør-Kinahavet. Han påpeker at selv med eksisterende beskyttelsesmekanismer, er det umulig å garantere fullstendig sikkerhet til enhver tid. Valget av leverandør for de nye fregattene er en kompleks prosess som involverer vurderinger av kvalitet, politikk og Norges forhold til de aktuelle landene.