Sverige opplever den høyeste arbeidsledigheten på tre år, med 7,1 prosent av arbeidsstyrken registrert som arbeidsledige ved utgangen av 2024. Økningen i arbeidsledighet er bredt fordelt, og rammer både kvinner og menn, de som er født i Sverige og utlandet, samt yngre og eldre.
Antallet langtidsledige har også økt betydelig. Til tross for den dystre situasjonen, er det lyspunkter i form av avtagende permitteringsvarsler og forventninger om en økonomisk snuoperasjon i løpet av året.
Det forventes at arbeidsledigheten vil stabilisere seg i første halvdel av 2025, og deretter gradvis avta.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
Sveriges inflasjon holder seg under målet, med en prisvekst på 0,5 prosent i mars, lavere enn analytikernes forventninger. KPFI-målingen, som Riksbanken følger nøye, viste 2,3 prosent, i tråd med Riksbankens prognose. Den svenske styringsrenten er nå 2,25 prosent, halvparten av den norske. Samtidig har Sverige høyere arbeidsledighet, som i februar steg til 9 prosent.
1 måned siden
I mars økte arbeidsledigheten i Norge, særlig blant personer uten registrert yrkesbakgrunn. Økningen justert for sesongvariasjoner er på 600 personer. Samtidig er det fortsatt stor etterspørsel etter arbeidskraft i flere bransjer, spesielt innen pleie og omsorg. Arbeidsledigheten utgjør 2,8 prosent av arbeidsstyrken. Over 15 000 nye jobbsøkere ble registrert, hvorav 30 prosent oppgir at de har eller vil miste jobben. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna mener arbeidsmarkedet fortsatt er sterkt. Ukrainere er den største gruppen blant ledige med innvandrerbakgrunn, og Nav ser positivt på at flere søker jobb etter introduksjonsprogram.
1 måned siden
I mars økte arbeidsledigheten i Norge, særlig blant personer uten registrert yrkesbakgrunn. Økningen justert for sesongvariasjoner er på 600 personer. Samtidig er det fortsatt stor etterspørsel etter arbeidskraft i flere bransjer, spesielt innen pleie og omsorg. Arbeidsledigheten utgjør 2,8 prosent av arbeidsstyrken. Over 15 000 nye jobbsøkere ble registrert, hvorav 30 prosent oppgir at de har eller vil miste jobben. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna mener arbeidsmarkedet fortsatt er sterkt. Ukrainere er den største gruppen blant ledige med innvandrerbakgrunn, og Nav ser positivt på at flere søker jobb etter introduksjonsprogram.
4 måneder siden
Arbeidsledigheten i Norge holdt seg på 2,0 prosent i desember, med 60.600 helt ledige. Totalt var 77.300 personer helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak, tilsvarende 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Inkludert delvis ledige var 100.900 registrert hos NAV, som utgjør 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten økte noe i desember, men økningen har begynt å flate ut. NAV-direktør Hans Christian Holte påpeker at økningen delvis skyldes flere arbeidssøkere fra Ukraina. Norges Bank anslår at ledigheten vil øke litt fremover, men mindre enn tidligere antatt.
3 måneder siden
Antallet personer som mottar sosialhjelp i Norge har økt betydelig i 2024, med en økning på 15 prosent i antall mottakere og 23 prosent i utbetalinger. Arbeids- og velferdsdirektøren slår alarm og påpeker at dette er en trend som har tiltatt siden 2020. Økningen skyldes i stor grad dyrtid og høye boutgifter, som rammer spesielt barnefamilier og unge. Barneombudet uttrykker bekymring for de negative konsekvensene fattigdom har for barns utvikling. Regjeringen understreker at sosialhjelp ikke skal være en varig løsning, og at de jobber for å inkludere flere i arbeidslivet. Nav mener økt deltakelse i arbeidslivet er sentralt for å redusere antall sosialhjelpsmottakere.
3 måneder siden
Foreløpige tall fra Nav viser en betydelig økning i antall sosialhjelpsmottakere i 2024, med en økning på 15 prosent i antall personer og 23 prosent i utbetalinger. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte knytter økningen til dyrtid og høye boutgifter. Det er også en økning i antall barnefamilier og unge under 30 år som mottar sosialhjelp. Nav antar at en del av økningen skyldes flyktninger fra Ukraina, men forventer at dette vil avta etter hvert som flere kommer i arbeid. Økt deltakelse i arbeidslivet er sentralt for å redusere behovet for sosialhjelp.
2 måneder siden
Sykefraværet i Norge nådde i 2024 det høyeste nivået på 16 år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det totale sykefraværet endte på 6,8 prosent, en økning fra 6,7 prosent i 2023. Likevel viser tallene en nedgang fra tredje til fjerde kvartal, noe som gir håp om en positiv utvikling. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i NAV mener dette kan indikere at toppen er nådd. Både egenmeldt og legemeldt sykefravær sank mot slutten av året, viser sesongjusterte tall fra SSB.
3 måneder siden
Sverige opplevde en inflasjon på 0,8 prosent i desember, det laveste nivået siden 2020, og lavere enn forventet. Dette kommer etter fem rentekutt fra Riksbanken i fjor. Markedet forventer ytterligere rentekutt i de kommende månedene, med en styringsrente på 2,0 prosent ved halvårsskiftet 2025. Den svenske økonomien skiller seg fra den norske med svakere utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst. Riksbanken har signalisert at det kan bli ett rentekutt i første halvår av 2025 om utsiktene står seg.
2 måneder siden
Nye tall fra Nav viser en betydelig økning i antall uføretrygdede i 2024. Ved utgangen av året mottok 373 000 personer uføretrygd, som er 6400 flere enn året før. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte uttaler at dette er den kraftigste årlige veksten siden før koronapandemien, og at Nav forventer ytterligere økning fremover. Over ti prosent av befolkningen i aldersgruppen 18-67 år mottar nå uføretrygd. Høyres Henrik Asheim reagerer på tallene og etterlyser en arbeidsreform for å hjelpe flere tilbake i jobb.
2 dager siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterer en økning i arbeidsledigheten for mars 2025. Dette er det høyeste nivået for mars måned siden 2021.
2 måneder siden
Navs ferske tall viser en stabil arbeidsledighet i Norge på 2,8 prosent i februar. Personer med innvandrerbakgrunn dominerer ledighetstallene, hovedsakelig på grunn av ukrainske flyktninger. Regjeringen har skjerpet kravene i introduksjonsprogrammet for å øke sysselsettingen blant flyktninger. Arbeidsledigheten er høyest innen bygg- og anleggsbransjen, mens det er flest ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er fornøyd med de stabile tallene, og sjeføkonom Kyrre M. Knudsen ser positivt på det høye antallet ledige stillinger.
4 måneder siden
Norge og Sverige har de siste månedene ført en svært ulik pengepolitikk. Mens Riksbanken i Sverige har kuttet renten fem ganger i år, har Norges Bank holdt renten uendret på 4,5 prosent. Denne forskjellen skyldes at norsk økonomi går bedre, med høyere prisvekst og lavere arbeidsledighet enn i Sverige. Norges Bank signaliserer at det kan komme rentekutt i 2025, men forventer en begrenset kuttsyklus. HSBC tror Norges Bank vil kutte renten med ett prosentpoeng, mens markedet venter 1,5 prosentpoeng.
2 måneder siden
Ved utgangen av 2024 mottok 373.000 personer i Norge uføretrygd fra NAV, noe som tilsvarer 10,5 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år. Antallet økte med 6400 i løpet av fjoråret, den kraftigste årlige veksten siden før koronapandemien. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte venter ytterligere økning i årene som kommer. Høyres Henrik Asheim kaller utviklingen veldig alvorlig og mener det er behov for en arbeidsreform av NAV. Han påpeker at andelen unge uføre aldri har vært høyere, og Høyre vil stramme inn på adgangen til uføretrygd for unge under 30 år.
3 måneder siden
Sveriges sentralbank vurderer et nytt rentekutt før sommeren etter fem kutt i 2024. Sentralbanktopp Aino Bugne argumenterer for at det er bedre å kutte renten snart for å stimulere økonomien. Sverige opplever lav prisvekst, svak økonomisk utvikling og høy arbeidsledighet, noe som har ført til flere rentekutt. Bugne understreker behovet for økt forbruk for å styrke økonomien og stabilisere inflasjonen. Hun påpeker også at det er usikkerhet knyttet til geopolitikk og kronekurs som påvirker beslutningene. Neste rentebeslutning kommer 29. januar, og markedet forventer et kutt.
2 måneder siden
Ved utgangen av 2024 mottok 373.000 personer uføretrygd fra Nav, en økning på 6400 fra året før. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte beskriver økningen som den kraftigste årlige veksten siden før koronapandemien. Totalt ble 30.800 personer innvilget uføretrygd i løpet av året, mens 24.400 gikk ut av ordningen. Dette resulterte i at 10,5 prosent av den voksne befolkningen mottok uføretrygd ved årets slutt, en økning på 0,1 prosentpoeng fra året før.