Arbeidstilsynets årsrapport for 2024 viser at det ble gjennomført nesten 13. 000 tilsyn på norske arbeidsplasser.
I 72 prosent av tilfellene ble det avdekket brudd på arbeidsmiljøloven, en nedgang på to prosent fra året før. I de fleste tilfeller fikk bedriftene pålegg om å utbedre forholdene, mens 1140 tilsyn resulterte i stans på grunn av overhengende fare.
Arbeidstilsynet anmeldte 29 forhold til politiet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
A-krimsenterets kontroller i Tønsberg har avslørt omfattende lovbrudd i hyttebyggingsbransjen. Utenlandske arbeidere blir grovt utnyttet med lønninger helt ned til 74 kroner timen, noe som er under halvparten av minstelønnen. Mange firmaer bryter HMS-regler, unnlater å betale skatt, og noen blir anmeldt til politiet. Kontrollene har hatt en viss forebyggende effekt, men myndighetene understreker at kontinuerlig innsats er nødvendig for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
2 måneder siden
Antallet ledige stillinger i Norge har hatt et markant fall. Fra første kvartal 2023 til utgangen av 2024 gikk antallet ned fra 128 000 til 88 500. Nedgangen er størst innen helse-, pleie- og omsorgstjenester, hvor antallet ledige stillinger nesten ble halvert i løpet av 2024. Selv om nivået fortsatt er høyt i et historisk perspektiv, viser tallene en tydelig nedadgående trend. Statistisk sentralbyrå (SSB) påpeker at man må tilbake til starten av 2021 for å finne et lignende lavt nivå av ledige stillinger.
4 måneder siden
En tilsynskampanje fra Arbeidstilsynet har avslørt at nesten halvparten av anleggsbedrifter bryter loven ved å ikke beskytte sine ansatte mot kreftfremkallende steinstøv. Dette til tross for at det er kjent at støvet kan føre til alvorlige sykdommer som lungefibrose og kreft. En tidligere anleggsarbeider har fått yrkesskadeerstatning etter å ha utviklet lungefibrose. Arbeidsministeren er sterkt kritisk og krever at Arbeidstilsynet bruker alle tilgjengelige virkemidler for å sanksjonere lovbrudd. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) erkjenner problemet og jobber med tiltak for å bedre situasjonen, og understreker at byggherrer må prioritere HMS.
7 dager siden
Statens jernbanetilsyn (SJT) gjennomførte i januar et omfattende tilsyn hos Bane NOR og flere jernbanevirksomheter for å kartlegge årsakene til togstansen 1. juledag, da togtrafikken i hele landet sto i 13 timer. Tilsynet konkluderer med at det ikke forelå brudd på regelverket, men gir en rekke anbefalinger til Bane NOR. Blant annet anbefales det at Bane NOR bør få bedre oversikt over kritiske sårbarheter i jernbanesystemet. Direktør i SJT, Erik Ø. Reiersøl-Johnsen, understreker viktigheten av at virksomhetene tar anbefalingene på alvor og vurderer nødvendige tiltak.
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel, til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse og ressurskrevende. De største sakene omhandler identitetsmisbruk, hvor 13 saker utgjør over 9 millioner kroner. Nav ser også en kobling til arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Selv om færre saker anmeldes, tilbakekreves årlig rundt 1 milliard kroner i feilutbetalinger. Nav prioriterer å anmelde de største og mest alvorlige sakene.
7 dager siden
Jernbanetilsynet har gjennomgått hendelsen med den omfattende togstansen 1. juledag, da all togtrafikk i Norge sto stille i nærmere 13 timer på grunn av problemer med et kommunikasjonssystem. Tilsynet har ikke funnet brudd på regelverket, men rapporten peker på flere områder med rom for betydelige forbedringer. Blant annet anbefales det at Bane Nor og Jernbanedirektoratet tydeliggjør sine roller ved håndtering av hendelser. Videre bør Bane Nor få bedre oversikt over kritiske sårbarheter i jernbanesystemet for å kunne forhindre langvarige stopp, sikre beredskap ved nødssituasjoner og raskere normalisere trafikken. Direktør Erik Ø. Reiersøl-Johnsen i Statens jernbanetilsyn understreker viktigheten av at virksomhetene tar anbefalingene på alvor og iverksetter nødvendige tiltak.
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse og ressurskrevende. Flere av de anmeldte er knyttet til arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Svindel med dagpenger er vanligst, men identitetsmisbruk utgjør de største enkeltsakene. Nav tilbakekrever årlig rundt 1 milliard kroner i feilutbetalinger, og kun de mest alvorlige sakene anmeldes.
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avsluttet et tilsyn ved våtlageret ved IFE i Halden, etter å ha blitt varslet om en nyoppdaget situasjon. Tilsynet, som pågikk fra 21. januar til 13. februar, avdekket brudd på flere regelverk og krav i konsesjonen for atomanlegget. DSA beskriver situasjonen som alvorlig og vil ferdigstille en tilsynsrapport innen utgangen av februar. Tilsynet har observert IFEs oppfølging av funn av metallskader i våtlagerets strukturer.
1 måned siden
Statens jernbanetilsyn (SJT) har stengt tre skitrekk ved Ål Skisenter umiddelbart etter et uanmeldt tilsyn. Tilsynet avdekket flere sikkerhetskritiske feil, blant annet mangler ved nødstoppbrytere, snorbrytere, lagerovervåkning og manglende funksjon ved avsporing av trekktauet. SJT mener Ål Skisenter ikke har ivaretatt publikums sikkerhet på en tilfredsstillende måte, og direktøren understreker at stans er nødvendig når det er fare for liv og helse. Ål Skisenter har tidligere fått stansvedtak i 2023 for manglende inspeksjoner og for å ha ansatt mindreårige til å drifte skitrekkene.
2 måneder siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har gjennomført tilsyn ved atomreaktoren i Halden etter funn av materialslitasje i et lager for brukt brensel. DSA melder om en alvorlig situasjon og brudd på flere regelverk. Institutt for energiteknikk (IFE), som drifter reaktoren, setter i gang en hendelsesutredning for å finne årsaken til at slitasjen ikke ble oppdaget tidligere. DSA vil vurdere videre oppfølging etter at tilsynsrapporten er ferdigstilt, og har bedt IFE om å vurdere tiltak for å styrke sikkerheten.
3 måneder siden
Statens vegvesen rapporterer at 27 prosent av kontrollerte kjøretøy i 2024 hadde feil på bremsene, ofte på grunn av slitasje eller rust. Elbiler har en høyere andel bremsefeil grunnet mindre bruk av bremsene. Totalt hadde 676 000 av 1,4 millioner kontrollerte kjøretøy feil som krevde utbedring for EU-godkjenning. Etter bremsefeil, var feil på lys og elektrisk utstyr nest vanligst med 25 prosent, etterfulgt av feil på akslinger, hjul og dekk med 22 prosent. Statens vegvesen oppfordrer bileiere til å vedlikeholde bilene jevnlig for å unngå feil og etterkontroll.
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse, og at ressursene brukes på større og mer alvorlige saker. Svindel med dagpenger er mest vanlig, men identitetsmisbruk utgjør de største beløpene. Nav anmelder kun de mest alvorlige sakene, og jobber kontinuerlig med å avdekke og tilbakekreve feilutbetalinger, som årlig beløper seg til rundt 1 milliard kroner.
1 måned siden
Statens jernbanetilsyn (SJT) har undersøkt togstansen 1. juledag, da all togtrafikk sto stille i nesten 13 timer. Rapporten viser ingen direkte brudd på regelverket, men SJT mener Bane Nor har forbedringspotensial for å unngå lignende hendelser. SJT forventer at Bane Nor vurderer og iverksetter tiltak basert på rapportens anbefalinger. Direktøren i SJT understreker at lange stanser er uakseptable og kritisk for samfunnet og transportsikkerheten.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.
1 måned siden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har avdekket ni avvik ved Haldenreaktoren etter et tilsyn tidligere i år, som ble iverksatt etter bekymringer om materialslitasje i et lager for brukt brensel. Avvikene inkluderer manglende varsling fra Institutt for energiteknikk (IFE) om funn, uforsvarlig lagring og mangelfulle sikkerhetsrapporter. DSA påla IFE i 2018 å utbedre lagringsforholdene, men tilsynet avdekket manglende fremdrift. IFE understreker at situasjonen ikke utgjør noen fare for mennesker eller miljø, og at de følger opp avvikene.