Vaksineforsker Gunnveig Grødeland og hennes team ved UiO utvikler en DNA-vaksine for å være forberedt på fremtidige pandemier. DNA-vaksinen er raskere å produsere og mer stabil enn mRNA-vaksiner, og har vist gode resultater i dyreforsøk på dyr.
Grødeland understreker at det alltid er en liten risiko for genomisk integrasjon, men mener fordelene oppveier risikoen i en pandemisituasjon. Hun forventer vaksineskepsis, og viser til at konsekvensene av å ikke vaksinere seg kan være alvorlige.
Fugleinfluensa anses som en potensiell trussel, men det er vanskelig å forutsi hva neste pandemi vil være.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Forskere er bekymret for spredningen av fugleinfluensa, spesielt H5N1-varianten, som nå smitter mellom pattedyr og har forårsaket det første dødsfallet i USA. Det er en økende bekymring for at viruset kan mutere og utvikle evnen til å smitte mellom mennesker, enten gjennom mutasjoner eller blanding med et menneskelig influensavirus. Dette kan potensielt føre til en pandemi. Myndighetene i USA sliter med å stoppe utbruddet blant melkekyr, og det er rapportert flere tilfeller av smitte til mennesker. Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har forbedret overvåkingen og beredskapsplanene, samt sikret en vaksineavtale for å være bedre forberedt på en eventuell pandemi.
1 måned siden
En studie publisert i Science Translational Medicine viser lovende resultater for en ny pillebasert vaksine mot norovirus, også kjent som «vinteroppkast»-viruset. Vaksinen genererer en sterk immunrespons som varer i opptil 210 dager. Vaksineekspert Gunnveig Grødeland påpeker at vaksinen er basert på samme teknologi som AstraZeneca sin koronavaksine, og at pilleformen kan gi bedre beskyttelse ved å levere vaksinen direkte til tarmen. Grødeland understreker at studien har få deltakere, og at det er usikkert om vaksinen vil fungere like godt i risikogrupper. Flere vaksiner mot norovirus er under utprøving.
1 måned siden
Forskere tester en ny vaksine mot omgangssyke, også kjent som norovirus, som årlig rammer millioner av mennesker. Vaksinen er i tablettform og inneholder en modifisert utgave av et protein fra viruset. Tidlige tester viser positive resultater med milde bivirkninger og indikasjoner på varig immunrespons hos eldre voksne. En barnehagelærling ser frem til vaksinen i håp om redusert sykdom og fravær. Folkehelseinstituttet understreker at selv om viruset er kortvarig for de fleste, kan en vaksine redusere risikoen for utbrudd i helseinstitusjoner. Utviklingen er komplisert fordi viruset har mange varianter og endrer seg raskt.
2 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer risikoen for at mennesker smittes av fugleinfluensa i Norge som svært liten, både for befolkningen generelt og for de som jobber med smittede dyr. Risikoen for sistnevnte gruppe kan reduseres ytterligere ved bruk av beskyttelsesutstyr. FHI er bekymret for de omfattende utbruddene av fugleinfluensa blant melkekyr og fjærfe i USA, da dette potensielt kan føre til at viruset utvikler evne til å smitte mellom mennesker. Dette har ført til et styrket samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og andre relevante instanser i Norge for å overvåke situasjonen og styrke beredskapen.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) har økt beredskapen mot fugleinfluensa og sikret seg opsjon på 11 millioner vaksinedoser fra to leverandører. Vaksinene vil bli produsert dersom WHO erklærer en ny pandemi, og er ment å dekke hele Norges befolkning med to doser. FHI har også gjennomført interne øvelser og oppdatert kommuneleger om situasjonen. Fugleinfluensaviruset H5N1 har spredt seg blant melkekyr i USA, og smittet mennesker via kontakt med jur eller rå melk. FHI frykter at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, enten gjennom tilfeldige mutasjoner eller ved at et menneske smittes med både fugleinfluensa og vanlig influensa. Eksperter understreker viktigheten av smitteovervåkning og forberedelse på en potensiell pandemi.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventninger og bekymringer for helse i 2025. Det er optimisme rundt utvikling av kreftbehandling, spesielt immunterapi og mRNA-vaksiner. Samtidig er det bekymring for økende krefttilfeller, mangel på helsepersonell og lang godkjenningsprosess for nye medisiner. Slankemedisiner som Wegovy og Mounjaro viser lovende resultater, men det understrekes at de ikke er en magisk løsning og at det er behov for bedre oppfølging. Det er også bekymring for fugleinfluensa, spesielt smitte mellom ulike arter, men foreløpig er det ikke meldt om tilfeller i Europa.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) forventer økning i smitte av både influensa og covid-19 i løpet av vinteren. Til tross for at vaksiner er tilgjengelige, har færre enn ønskelig i risikogruppene og blant eldre over 65 år benyttet seg av tilbudet. En studie fra FHI viser at eldre mister beskyttelse mot covid-19 raskere enn yngre, noe som gjør oppfriskningsdoser spesielt viktig. Målet er 75 prosent vaksinedekning, men mange kommuner ligger langt under dette. Vaksinasjon er ansett som det viktigste tiltaket for å forebygge alvorlig sykdom og død. Influensavaksinen oppdateres årlig og gir beskyttelse mot ulike virusvarianter.
4 måneder siden
En mutert variant av fugleinfluensaviruset H5N1 sprer seg raskt blant melkekyr i USA, noe som har ført til unntakstilstand i California. Forskere frykter at viruset kan mutere og begynne å smitte mellom mennesker, noe som kan føre til en ny global pandemi. Viruset har allerede forårsaket massedød blant fugler og truer matsikkerheten. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og har beredskapsmøter, men er bekymret for manglende globalt samarbeid og Norges beredskap. Det understrekes at viruset er på toppen av bekymringslisten over virus som kan føre til en pandemi.
3 måneder siden
Fugleinfluensa sprer seg i USA og har smittet både fugler, storfe, katter og mennesker. Espen Nakstad påpeker at det er bekymringsfullt at USA ikke har fått kontroll på spredningen etter et år. Han forklarer at matproduksjon, med tett kontakt mellom ville og tamme dyr, samt høy omsetning av dyr, gjør det vanskelig å kontrollere viruset. En mutasjon av viruset viser tegn til å tilpasse seg menneskelige luftveier, men det er foreløpig ingen indikasjoner på spredning fra person til person. Nakstad understreker at det er viktig å følge med på utviklingen, men ser ingen overhengende fare for en ny pandemi. Han mener erfaringer fra koronapandemien, som viktigheten av utendørsaktivitet og hjemmeisolering ved sykdom, vil være nyttige i fremtidige pandemier.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
29 dager siden
En epidemi av fugleinfluensa sprer seg i USA, og helseminister Robert F. Kennedy jr. har foreslått å la viruset spre seg fritt i et forsøk på å skape mer motstandsdyktige dyr. Dette kan føre til at viruset tilpasser seg mennesker, med risiko for en pandemi verre enn covid-19. Strategien vil trolig ikke føre til naturlig vaksinering eller genetisk immunitet hos kyllinger, men heller massedød og økonomisk katastrofe. Vaksinemotstand, nedprioritering av forskning og USAs uttreden fra WHO øker risikoen for en global katastrofe. Artikkelen understreker at trusselen må møtes med kunnskap, ikke synsing.
2 måneder siden
En artikkel i The New York Times beskriver økende bekymring rundt fugleinfluensa i USA. Viruset H5N1 har spredt seg til over 900 besetninger med melkekyr og smittet flere mennesker, med ett dødsfall som følge. Eksperter frykter at viruset kan utvikle seg til en pandemi, spesielt etter at melkekyr har vist tegn til reinfeksjon. Samtidig er det bekymring rundt Robert F. Kennedy jr., som er nominert til helseminister, og hans vaksineskeptiske holdninger. Dette kan svekke beredskapen og tilliten til vaksiner både i USA og globalt. Myndighetenes respons har blitt kritisert for å være mangelfull, og det er usikkert hvordan en eventuell ny pandemi vil håndteres.
2 måneder siden
Veterinærforeningen tar til orde for obligatorisk ID-merking av alle katter i Norge, grunnet bekymring for spredning av fugleinfluensa. De mener ID-merking vil lette sporing og overvåking av smitte, samt ansvarliggjøre katteeiere. Fugleinfluensa er påvist hos flere dyrearter, inkludert rovdyr, og i fjor ble det oppdaget tilfeller hos katter i USA. Uten ID-merking frykter Veterinærforeningen at det vil bli vanskelig å kontrollere et eventuelt utbrudd. Rundt 75 prosent av katteeiere i Norge har allerede ID-merket katten sin.
2 måneder siden
Nesten halvparten av et amerikansk smitteforskningsprogram er avskjediget som del av Elon Musks effektivisering og Robert F. Kennedy jr.s arbeid med å redusere USAs helsebyråer. Programmet har vært sentralt i å etterforske epidemier som ebola og covid-19. En ansatt i CDC uttrykker bekymring for konsekvensene, spesielt med tanke på en potensiell ny pandemi. Gunnveig Grødeland kritiserer nedbemanningen og mener det viser manglende forståelse for viktigheten av smittevernberedskap, og at det kan få internasjonale konsekvenser. Samtidig er det frykt for et utbrudd av fugleinfluensa i USA.
2 dager siden
En forsker advarer om sårbarhet i det norske kraftsystemet. Dette skjer etter et massivt strømbrudd rammet Spania og Portugal.