Artikkelforfatteren deltok på Bergen LitFest og beskriver sine opplevelser fra litterære byvandringer i Bergen. Spesielt vandringen i Karl Ove Knausgårds fotspor, ledet av professor Frode Hemlich Pedersen, ga et innblikk i Knausgårds studietid i Bergen, selv om noen faktafeil ble avdekket.
Forfatteren reflekterer over hvordan virkelighetslitteraturen har visket ut grensene mellom forfatterens liv og litterære karakterer. En annen vandring fokuserte på Bergens generelle litterære landskap, inkludert besøk til kjente forfattere og steder knyttet til både døde og levende bergenske forfattere.
Til slutt oppfordres leserne til å dele sine tanker om litterære vandringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen følger Karl Ove Knausgård under boklanseringen av «Nattskolen» i Tyskland, hvor han opplever stor oppmerksomhet og interesse. Knausgård forteller om sin tidligere sceneskrekk og hvordan han nå har blitt mer komfortabel med å opptre offentlig. Han reflekterer også over Dag Solstads betydning for norsk litteratur i forbindelse med Solstads bortgang, og han skal holde tale i bisettelsen. Knausgård deler sine tanker om kunstens og litteraturens rolle, og avslører at han jobber med det sjette bindet av «Morgenstjernen», uten å vite hvor mange bøker serien til slutt vil bestå av.
7 dager siden
En tur med de røde turistbussene i Haugesund gir et unikt innblikk i byens hverdagsliv og arkitektur. Turen starter på Risøy og går gjennom ulike bydeler, hvor passasjerene får se både velstelte hager, boligområder og byens landemerker som rådhuset og Høyblokkene. Guidingen tilbys på flere språk, men imponerer få. Turistene tar bilder av både det spektakulære og det hverdagslige, og får et nært blikk inn i folks private hjem og liv. Selv om turen koster over 400 kroner, oppleves den som en eksotisk utflukt i egen hjemby. Forfatteren reflekterer over byens historie, kultur og forskjeller mellom velholdte og forfalne områder, samtidig som han møter internasjonale turister som stiller spørsmål om lokal kultur og severdigheter. Turen avsluttes uten stor applaus, men med en følelse av at Haugesund har mye å by på for både innbyggere og besøkende.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker forfatterens fascinasjon for spøkelseshistorier og gjenferdstemaer i litteraturen. Hun nevner Mo Hayders «Bonehead» som et eksempel på en skummel bok med overnaturlige elementer. Forfatteren reflekterer over hvorfor gjenferd er mindre vanlig i norsk litteratur enn i andre kulturer, og trekker frem Weronika Mureks bok med døde karakterer som et humoristisk eksempel. Hun diskuterer også Gunhild Øyehaugs bruk av en spøkelseshøne i sin roman. I tillegg introduseres NRKs nye fantasy-anmelder, Sarah Adekoya, som skal fokusere på både norske og engelske fantasybøker. Artikkelen introduserer også begrepet TBR (to be read) og forfatterens forhold til uleste bøker.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forfatterens følelse av apati og tap av tro på litteraturens betydning i møte med en urolig verden preget av politisk ustabilitet. Forfatteren deler personlige strategier for å finne trøst og mening i bøker, inkludert å omfavne skrekk, studere biografier for å forstå drivkrefter bak makthavere, og lære av historien for å gjenkjenne totalitære tendenser. Hun understreker viktigheten av å kombinere nyhetskonsum med kunnskap og refleksjon, og fremhever betydningen av å bevare demokratiske verdier. Et besøk backstage på Lytternes romanpris ga henne troen tilbake på at gode bøker kan åpne mennesker for hverandre og skape forbindelse.
2 måneder siden
Artikkelen er et intervju med FpU-leder Simen Velle, som overrasker med sin lidenskap for bøker. Han forteller om hvordan farens sykdom har påvirket hans forhold til litteratur og hans ønske om å forstå seg selv og verden. Velle deler sine lesetips og understreker viktigheten av fantasi og forståelse for andre mennesker. Han debuterer også med bok og er spent på å dele sine tanker med sin generasjon. Intervjuet avslører en mer reflektert side av Velle enn det offentlige bildet.
13 dager siden
Artikkelen er en personlig refleksjon om identitet og tilhørighet skrevet av en adoptert fra Korea, som har vokst opp i Norge. Til tross for at hen føler seg norsk, oppstår spørsmål om egen identitet og ønsket om å utforske sin bakgrunn. Adopsjonens kompleksitet belyses, spesielt rundt mangelen på informasjon om biologisk opphav. Forfatteren vurderer om hen skal utforske sin koreanske bakgrunn, samtidig som hen er takknemlig for å ha vokst opp i Norge. Artikkelen understreker viktigheten av å rette søkelys mot adopsjon og de ulike perspektivene adopterte har, og viser til at historier om adopsjon handler om tap, håp, søken og tilhørighet.
15 dager siden
Artikkelen utforsker ulike perspektiver på åpenhet rundt kosmetiske inngrep og hvordan det påvirker utseendepress. Lene Angelica Nilsen Berg deler sine erfaringer og begrunner sin åpenhet med et ønske om å presentere et realistisk bilde, særlig for unge. Professor Ingela Lundin Kvalem nyanserer debatten ved å påpeke at åpenhet også kan bidra til økt press. Berg har selv hatt negative erfaringer med visse inngrep og har valgt å ikke inngå reklameavtaler med klinikker.
28 dager siden
Artikkelen tar for seg Norges deltakelse som gjesteland på bokmessen i Leipzig, hvor over 50 norske forfattere deltok. Bokmessen, som kombinerer festival og messe, tiltrekker seg et variert publikum, inkludert mange unge lesere interessert i romantasy. Blant de norske forfatterne som fikk oppmerksomhet, var Tarjei Vesaas, som opplever en renessanse i Tyskland med nye oversettelser. Artikkelen fremhever også anbefalinger av fem tyske bøker, og presenterer både etablerte navn som Thomas Mann og nye forfattere. Den beskriver også den overveldende oppmerksomheten Norge fikk i tyske medier.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
3 måneder siden
Artikkelforfatteren innrømmer å ha ledd av «søringers» reaksjoner på snø, men angrer nå. Tidligere erfaringer med mye snø i Finnmark har gitt perspektiv, men forfatteren erkjenner at snøfallet i Asker og Bærum har skapt problemer for mange. Selv om det ikke er livstruende, påvirker det folks hverdag med forsinkelser og alternative transportmetoder. Lokalavisen Budstikka mener det er viktig å dekke slike hendelser, da de speiler lokalsamfunnets opplevelser og er av interesse for leserne. Avisen ser det som sin oppgave å dokumentere det som skjer, selv om det kan virke som «vanlig vintervær».
1 måned siden
Artikkelen presenterer seks bøker som fanger essensen av våren og gir leseren inspirasjon. Karl Ove Knausgårds roman skildrer varheten for nytt liv. Erlend Skjetnes' dikt oppfordrer til aktivitet og kjærlighet. Gabriel García Márquez' klassiker gir en følelse av at verden åpner seg. D.H. Lawrences dikt er både frekke og følsomme for naturen. Knut Hamsuns roman utforsker en persons åpenhet for livets mange sider, og Joakim Kjørsviks haikudikt fanger vårens fysiske indikatorer. Disse bøkene gir leseren en følelse av fornyelse, åpning og forbindelse med naturen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Kjartan Lauritzens deltakelse i «Hver gang vi møtes», hvor han reflekterer over sin karriere og fremtid. Han forteller om reaksjoner på sangen «Badebussen» og hvordan han opplevde kritikken fra småbarnsforeldre. Lauritzen avslører også at han skal bli far for første gang, noe som påvirker hans tanker om artisttilværelsen. Han uttrykker ambivalens rundt artistlivet og vurderer å finne et nytt prosjekt. Samtidig driver han hotell og er en ivrig gamer. Kjæresten Randi, som han har vært sammen med siden de var 16, beskrives som en tålmodig støttespiller. Han spøker om at hun må «knipa igjen» til etter konserten i Oslo Spektrum.
17 dager siden
Artikkelen reflekterer over snømangel og en rekordvarm mars, og hvordan dette påvirker forventningene til påsken og hytteturer. Forfatteren trekker en parallell fra tidligere tiders hekseforfølgelser til dagens influensere som skaper dårlig stemning. Han beskriver hvordan påsken for mange nordmenn er knyttet til hytteturer og tradisjoner, men også til krim, som er så viktig at det vies spalteplass på Dagsrevyen. Forfatteren deler personlige minner om påskekrim på TV, spesielt serien med Adam Dalgliesh fra Scotland Yard.
29 dager siden
Artikkelen avslører den overraskende bakgrunnen for Bjørnstjerne Bjørnsons kjente dikt «Jeg velger meg april!». Biograf Edvard Hoem forteller at Bjørnson ble «tvunget» til å velge april da det var den eneste ledige måneden i en dansk kalender han skulle bidra til. Hoem beskriver Bjørnson som en «aprilsk» personlighet, full av motsetninger, og påpeker at dikteren manglet selvironi. Poet Endre Ruset forteller at han i flere år har undervist skolebarn om diktet uten å kjenne til den egentlige bakgrunnen. Artikkelen berører også Bjørnsons politiske engasjement og de vanskelighetene dette medførte for ham og hans familie. Hoem fremhever Bjørnsons lyrikk som hans viktigste bidrag til norsk kulturarv.
15 timer siden
En forfatter reflekterer over Israels komplekse tilstand etter et nylig besøk. Artikkelen beskriver et land preget av indre splittelse og ytre press, spesielt etter hendelsene 7. oktober.