Artikkelen presenterer seks bøker som fanger essensen av våren og gir leseren inspirasjon. Karl Ove Knausgårds roman skildrer varheten for nytt liv. Erlend Skjetnes' dikt oppfordrer til aktivitet og kjærlighet.
Gabriel García Márquez' klassiker gir en følelse av at verden åpner seg. D. H.
Lawrences dikt er både frekke og følsomme for naturen. Knut Hamsuns roman utforsker en persons åpenhet for livets mange sider, og Joakim Kjørsviks haikudikt fanger vårens fysiske indikatorer. Disse bøkene gir leseren en følelse av fornyelse, åpning og forbindelse med naturen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
De seks nominerte til Lytternes Romanpris 2024 er offentliggjort av NRKs litteraturredaksjon. Prisen, som har blitt delt ut i 25 år, gir lyttere muligheten til å kåre årets beste roman. De nominerte bøkene er «Arendal» av Karl-Ove Knausgård, «Bloddråpetall» av Ingrid Storholmen, «Det tolvte huset» av Malin C.M. Rønning, «Ikke mennesker jeg kan regne med» av Kyrre Andreassen, «Sameproblemet» av Kathrine Nedrejord og «Sirenene» av Tormod Haugland. Juryen, bestående av fem litteraturelskere, skal diskutere bøkene foran åpen mikrofon før vinneren annonseres i mars på P2 og NRK Radio-appen.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler to nye bøker om kong Harald. Den ene boken, av fotograf Dag Bæverfjord, inneholder et utvalg fotografier fra kongens liv, fra fødsel til i dag. Boken har en kronologisk struktur med beskrivende tekster til hvert bilde, samt en innledning av Yngve Kvistad. Den andre boken, «Kongeord» av Harald Stanghelle, presenterer 230 sitater fra kongens taler gjennom hans 33 år på tronen. Boken inkluderer også tre hele taler. Begge bøkene gir et innblikk i kongens liv og virke, og fremhever hans betydning for det norske folk.
2 måneder siden
Den norske Forfatterforenings litterære råd har nominert fire kandidater til Tarjei Vesaas' debutantpris for 2024. De nominerte er Olav Fangel for romanen «Embrik i høyere oppløsning», Marie Kinge for romanen «Du lurer ikke meg», Ingvill Kjærstein for romanen «Austvestpassasjen», og Anna With for diktsamlingen «Eplet, nesten». Juryen fremhever de nominerte for deres litterære kvaliteter og evne til å berøre viktige temaer i samtiden. Prisen deles ut for 60. gang, og vinneren vil bli annonsert på Forfatterforeningens årsmøte i mars 2025.
25 dager siden
Nettavisens anmeldere har vurdert to bøker denne uken og begge får terningkast 6. Pascal Engmans «Ingen» beskrives som en spennende og lærerik krimroman om fluktruter fra Sør-Amerika til Sverige. Anmelderen fremhever Engmans grundige research og evne til å skape en troverdig historie. Martin Tilrems «Et jentebarn», en historisk roman fra krigen mellom Norge og Sverige i 1814, får også full score. Anmelderen roser Tilrems elegante skildring av dramaet og den intense stemningen.
1 måned siden
NRK inviterer lyttere til å delta i kåringen av Lytternes romanpris 2024. Seks nominerte romaner er valgt ut av en fagjury, og nå kan publikum stemme på sin favoritt. Blant de nominerte er Karl Ove Knausgård med «Arendal». Tidligere vinnere understreker betydningen av prisen og verdien av å høre lesernes tanker om bøkene. Et jurymedlem beskriver programmet som sitt «favoritt-realityprogram», og fremhever at diskusjoner rundt leseropplevelser gir en ekstra dimensjon.
1 måned siden
Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden. Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett. Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
2 måneder siden
Nettavisens bokanmelder presenterer to anmeldelser denne uken. Lars Saabye Christensens novellesamling «Haren og andre noveller» får terningkast 6 og beskrives som novellekunst på høyt nivå. Boka inneholder flere noveller, blant annet omhandler en løpertalentet Roar Madsen og hans trener i etterkrigs-Oslo. Raja Shehadehs «Til fots i Palestina» får terningkast 5. Her beskriver forfatteren konsekvensene av Oslo-avtalen og utbyggingen av israelske bosetninger, som vanskeliggjør palestinernes tilgang til landområder. Begge bøker anbefales lest.
1 måned siden
Anna With er tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris 2024 for diktsamlingen «Eplet, nesten». Samlingen beskrives som vare, oppfinnsomme og til tider sprikende dikt som kretser rundt eksistensielle spørsmål. Diktene presenterer et undrende 'jeg' som sanser og reflekterer over verden, ofte med referanser til naturen og lys. Anmelderen fremhever den skandinaviske tilforlateligheten og de barnlige språkløsningene som positive elementer, men påpeker samtidig at samlingen kan oppleves som noe uforløst og sprikende. Likevel understrekes gleden ved å gi slipp på ambisjonen om å fullt ut forstå eksistensen, og heller 'bade' i den.
4 måneder siden
Denne uken anmeldes to svært forskjellige bøker: Kathinka Steenstrups «Hjerteråte», en humoristisk roman om dating på Tinder, og Geir Jacobsens «Fußball's Coming Home», et tilbakeblikk på fotball-EM. «Hjerteråte» skildrer vanskelig kjærlighet og utfordringene ved å være alene, med en lett og underholdende stil. «Fußball's Coming Home» gir et innblikk i mesterskapet gjennom møter med mennesker fra ulike land, og gjør det spilte mesterskapet interessant. Begge bøkene får gode anmeldelser, med terningkast 5 for «Hjerteråte» og 4 for «Fußball's Coming Home».
28 dager siden
Artikkelen tar for seg Norges deltakelse som gjesteland på bokmessen i Leipzig, hvor over 50 norske forfattere deltok. Bokmessen, som kombinerer festival og messe, tiltrekker seg et variert publikum, inkludert mange unge lesere interessert i romantasy. Blant de norske forfatterne som fikk oppmerksomhet, var Tarjei Vesaas, som opplever en renessanse i Tyskland med nye oversettelser. Artikkelen fremhever også anbefalinger av fem tyske bøker, og presenterer både etablerte navn som Thomas Mann og nye forfattere. Den beskriver også den overveldende oppmerksomheten Norge fikk i tyske medier.
3 måneder siden
Psykolog Lars Dehli deler sine leseopplevelser og bokpreferanser. Han er for tiden opptatt av Knausgårds «Det Tredje Riket», og fremhever «The Catcher In The Rye» som en bok med stor innflytelse. Han anbefaler selvhjelpsboken «Please Understand Me» og forteller om sin smuglesing av «Kroppen» i ungdommen. Dehli uttrykker ambivalens rundt Ibsens Hedda Gabler, som han både misliker og ser likheter med Tarantinos karakterer. Han avslører også sin fascinasjon for de kvinnelige karakterene Ylajali og Dagny.
2 måneder siden
Norsk kritikerlag har offentliggjort de nominerte til litteraturkritikerprisene for 2024. Prisene deles ut i fire kategorier: beste voksenbok, beste barne- og ungdomsbok, beste oversettelse og beste sakprosabok. Det er tre nominerte til beste voksenbok, blant annet Kyrre Andreassens roman «Ikke mennesker jeg kan regne med». Fire titler er nominert til beste barne- og ungdomsbok, inkludert Per Dybvigs bildebok «De står i kø». Fire bøker er nominert til beste sakprosabok, deriblant Maria Laviks «Odelsskam». Vinnerne vil bli offentliggjort 6. mars på Litteraturhuset i Oslo.
1 måned siden
Artikkelen følger Karl Ove Knausgård under boklanseringen av «Nattskolen» i Tyskland, hvor han opplever stor oppmerksomhet og interesse. Knausgård forteller om sin tidligere sceneskrekk og hvordan han nå har blitt mer komfortabel med å opptre offentlig. Han reflekterer også over Dag Solstads betydning for norsk litteratur i forbindelse med Solstads bortgang, og han skal holde tale i bisettelsen. Knausgård deler sine tanker om kunstens og litteraturens rolle, og avslører at han jobber med det sjette bindet av «Morgenstjernen», uten å vite hvor mange bøker serien til slutt vil bestå av.
2 måneder siden
Artikkelen er et intervju med FpU-leder Simen Velle, som overrasker med sin lidenskap for bøker. Han forteller om hvordan farens sykdom har påvirket hans forhold til litteratur og hans ønske om å forstå seg selv og verden. Velle deler sine lesetips og understreker viktigheten av fantasi og forståelse for andre mennesker. Han debuterer også med bok og er spent på å dele sine tanker med sin generasjon. Intervjuet avslører en mer reflektert side av Velle enn det offentlige bildet.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deltok på Bergen LitFest og beskriver sine opplevelser fra litterære byvandringer i Bergen. Spesielt vandringen i Karl Ove Knausgårds fotspor, ledet av professor Frode Hemlich Pedersen, ga et innblikk i Knausgårds studietid i Bergen, selv om noen faktafeil ble avdekket. Forfatteren reflekterer over hvordan virkelighetslitteraturen har visket ut grensene mellom forfatterens liv og litterære karakterer. En annen vandring fokuserte på Bergens generelle litterære landskap, inkludert besøk til kjente forfattere og steder knyttet til både døde og levende bergenske forfattere. Til slutt oppfordres leserne til å dele sine tanker om litterære vandringer.