Forfatteren deler sine lesevaner og reflekterer over bøker som har formet ham. Han unngår selvhjelpslitteratur, men finner inspirasjon i norsk litteratur og bøker med sterke karakterer.
Han fremhever spesielt «Fuglane» av Tarjei Vesaas og «Et lite liv» av Hanya Yanagihara.
Han forteller også om en biografi han leste i smug av frykt for å virke pretensiøs, og uttrykker sterk avsky for en romankarakter på grunn av voldelige scener.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Psykolog Lars Dehli deler sine leseopplevelser og bokpreferanser. Han er for tiden opptatt av Knausgårds «Det Tredje Riket», og fremhever «The Catcher In The Rye» som en bok med stor innflytelse. Han anbefaler selvhjelpsboken «Please Understand Me» og forteller om sin smuglesing av «Kroppen» i ungdommen. Dehli uttrykker ambivalens rundt Ibsens Hedda Gabler, som han både misliker og ser likheter med Tarantinos karakterer. Han avslører også sin fascinasjon for de kvinnelige karakterene Ylajali og Dagny.
3 måneder siden
En norsk musiker og skuespiller deler sine leseopplevelser. Han leser for tiden flere bøker, inkludert en diktsamling, en bok om skjermbruk og en roman. Han forteller at Simon Strangers «Leksikon om lys og mørke» gjorde ham svært opprørt. Han mener Dag Johan Haugerud burde skrive hans biografi. Han har også lest selvhjelpsboken «Rich dad, poor dad» uten å finne noen snarveier til rikdom. Han innrømmer å ha smuglest «The Game», men synes konseptet er flaut og boken hjalp ikke. Han nevner også en romanfigur han ikke kan fordra, men også elsker, og en annen han kunne tenke seg å ligge med.
3 måneder siden
Fremskrittspartiets leder deler sine leseopplevelser og bokpreferanser. Han leser for tiden «Hapi - elvegudinnen» av Wilbur Smith og har tidligere blitt sterkt påvirket av «Onkel Toms hytte». Boken «Landet som ble for rikt» har inspirert til å snakke om sløsing og behovet for å redusere statens rolle. Han har selv skrevet boken «Der andre tier». I ungdommen leste han «Sagaen om Isfolket» til langt på natt. Han avviser spørsmål om selvhjelpsbøker og fiktive romankarakterer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forfatterens følelse av apati og tap av tro på litteraturens betydning i møte med en urolig verden preget av politisk ustabilitet. Forfatteren deler personlige strategier for å finne trøst og mening i bøker, inkludert å omfavne skrekk, studere biografier for å forstå drivkrefter bak makthavere, og lære av historien for å gjenkjenne totalitære tendenser. Hun understreker viktigheten av å kombinere nyhetskonsum med kunnskap og refleksjon, og fremhever betydningen av å bevare demokratiske verdier. Et besøk backstage på Lytternes romanpris ga henne troen tilbake på at gode bøker kan åpne mennesker for hverandre og skape forbindelse.
1 måned siden
Forfatter Ellen Sofie Lauritzen deler sine leseopplevelser og tanker om litteratur. Hun forteller om bøker hun leser for tiden, som «Haralds mamma» og Elizabeth Strout, og reflekterer over verk som har gjort inntrykk, som Nabokovs «Lolita». Lauritzen avslører også at hun som tenåring smugleste «Kvinne, kjenn din kropp» og ble skremt. Hun fremhever Philip Roths karakterer og avslører hvilken romankarakter hun kunne tenke seg å ligge med.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker forfatterens fascinasjon for spøkelseshistorier og gjenferdstemaer i litteraturen. Hun nevner Mo Hayders «Bonehead» som et eksempel på en skummel bok med overnaturlige elementer. Forfatteren reflekterer over hvorfor gjenferd er mindre vanlig i norsk litteratur enn i andre kulturer, og trekker frem Weronika Mureks bok med døde karakterer som et humoristisk eksempel. Hun diskuterer også Gunhild Øyehaugs bruk av en spøkelseshøne i sin roman. I tillegg introduseres NRKs nye fantasy-anmelder, Sarah Adekoya, som skal fokusere på både norske og engelske fantasybøker. Artikkelen introduserer også begrepet TBR (to be read) og forfatterens forhold til uleste bøker.
19 dager siden
Den svenske krimforfatteren Pascal Engman deler sine leseopplevelser og preferanser. Han fremhever Vilhelm Mobergs «Utvandrerne» som en uovertruffen bok på svensk og uttrykker begeistring for Herman Wouks «Natalies flykt». Engman har aldri lest selvhjelpsbøker eller følt behov for å smuglese. Han har ingen problemer med å like usympatiske karakterer i litteraturen, og avslører at Lady Guinevere fra «Knights of the Round Table» var den første karakteren som fikk ham til å tenke på sex.
2 dager siden
Artist og mediemann Trond-Viggo Torgersen deler sine tanker om lesing og bøker. Han avslører at han ofte smugtitter på internett.
4 måneder siden
Frank Rossavik, aktuell med boken «Hæ?», deler sine leseopplevelser i et intervju. Han leser for tiden en bok om sosialistisk politikk og har latt seg imponere av Kjell Magne Bondeviks selvbiografi. Rossavik ønsker at enten Marcel Proust eller forfatterne bak «Partiet» skulle skrevet hans biografi, da de ville gitt ham noen artige overraskelser. Han har også lest Jordan Petersons «12 rules for life» og mener Peterson ikke er så sprø som noen påstår. Rossavik avslører at han ikke liker romanfiguren Kristin Lavransdatter da han synes middelalderen er kjedelig, men ville gjerne ha møtt Dorian Gray.
2 måneder siden
Artikkelen er et intervju med FpU-leder Simen Velle, som overrasker med sin lidenskap for bøker. Han forteller om hvordan farens sykdom har påvirket hans forhold til litteratur og hans ønske om å forstå seg selv og verden. Velle deler sine lesetips og understreker viktigheten av fantasi og forståelse for andre mennesker. Han debuterer også med bok og er spent på å dele sine tanker med sin generasjon. Intervjuet avslører en mer reflektert side av Velle enn det offentlige bildet.
1 måned siden
Knut Hoem deler sine tanker om Dag Solstads forfatterskap, fra den tidlige "Roman 1987" til de senere verkene. Han sammenligner Solstad med Miles Davis, og understreker hans evne til å fornye seg stilistisk ved hvert tiår. Hoem beskriver hvordan Solstads bøker har fulgt ham gjennom livet, og fremhever spesielt romanene fra 1990-tallet og de mer personlige bøkene fra de siste årene. Han fremhever også Solstads essays og den internasjonale anerkjennelsen, inkludert Haruki Murakamis oversettelse til japansk, og avslutter med en personlig betraktning om Solstads plass i hans hjerte og bokhylle.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deltok på Bergen LitFest og beskriver sine opplevelser fra litterære byvandringer i Bergen. Spesielt vandringen i Karl Ove Knausgårds fotspor, ledet av professor Frode Hemlich Pedersen, ga et innblikk i Knausgårds studietid i Bergen, selv om noen faktafeil ble avdekket. Forfatteren reflekterer over hvordan virkelighetslitteraturen har visket ut grensene mellom forfatterens liv og litterære karakterer. En annen vandring fokuserte på Bergens generelle litterære landskap, inkludert besøk til kjente forfattere og steder knyttet til både døde og levende bergenske forfattere. Til slutt oppfordres leserne til å dele sine tanker om litterære vandringer.
1 måned siden
Nikolai Torgersen, en etablert samtidskunstner, debuterer som forfatter med den selvbiografiske romanen «Gater jeg har levd». Boken gir et brutalt og ærlig innblikk i en oppvekst preget av rusmisbruk, omsorgssvikt og fattigdom i Oslos gater. Torgersen skildrer sin tid som hjemløs rusmisbruker, og de konstante utfordringene med å finne et sted å sove og skaffe mat. Han reflekterer også over forholdet til sine foreldre, som til tross for sine mangler, idealiseres. Parallelt med den personlige historien, følger vi utviklingen av Torgersens kunstnerskap og hvordan erfaringene fra gata har formet hans syn på livet og kunsten. Boken beskrives som en sterk og usminket skildring av et liv i utenforskap, som fester seg i leseren.
1 måned siden
Nikolai Torgersen, kjent som maler, debuterer som forfatter med den selvbiografiske boken «Gater jeg har levd». Boken skildrer hans oppvekst preget av fattigdom, rusproblemer og perioder som hjemløs i Oslo. Gjennom kapitler oppkalt etter gater han har bodd i, skildres en families oppløsning grunnet nød og død i et stadig mer gentrifisert Grünerløkka. Torgersen skildrer sterke scener med en tilkjempet distanse, og gir et inntrykk av hvordan traumatiske opplevelser preger nåtiden. Boken gir et unikt innblikk i livet på bunnen av Oslo, med intense skildringer av rus og forsøk på å finne tilflukt i fremmede byer.
1 måned siden
Nikolai Torgersen, kjent som maler, debuterer som forfatter med den selvbiografiske boken «Gater jeg har levd». Boken skildrer hans oppvekst preget av fattigdom, rusproblemer og perioder som hjemløs i Oslo. Gjennom kapitler oppkalt etter gater han har bodd i, skildres en families oppløsning grunnet nød og død i et stadig mer gentrifisert Grünerløkka. Torgersen skildrer sterke scener med en tilkjempet distanse, og gir et inntrykk av hvordan traumatiske opplevelser preger nåtiden. Boken gir et unikt innblikk i livet på bunnen av Oslo, med intense skildringer av rus og forsøk på å finne tilflukt i fremmede byer.