Forfatter Erik Eikehaug deler sine tanker om litteratur, lesevaner og skriveprosessen. Han avslører blant annet en uvanlig plan for en fremtidig selvbiografi.
Forfatter Erik Eikehaug forteller om sine lesevaner og hvilke bøker som preger ham. Han leser flere bøker parallelt, inkludert verk av Heidi Sævareid, Ellen Sofie Lauritzen og Jonathan August Lengali, og uttrykker glede over norsk samtidslitteratur.
Eikehaug trekker frem Elizabeth Strout og Johan Harstad som forfattere han setter pris på. Han beskriver Helle Helles «Ned til hundene» som en bok som har gjort uutslettelig inntrykk.
Eikehaug avslører en felles plan med venninnen Hanne Hagerup om å skrive hverandres biografier, men med den vri at de egentlig skriver om seg selv. Han innrømmer også å ha smuglest bøker av Sally Rooney på grunn av leseflauhet.
Erik Eikehaug
Heidi Sævareid
Ellen Sofie Lauritzen
Jonathan August Lengali
Elizabeth Strout
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
President Trump har foreslått 100 prosent toll på utenlandske filmer, noe som skaper reaksjoner og bidro til børsfall i USA. Han har også beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og stilt spørsmål ved om grunnloven gjelder ved masseutvisninger. Samtidig ser eksperter tegn til en mulig endring i Trumps syn på Ukraina-krigen, med kritikk av Putin og forberedelser for et nytt våpensalg til Ukraina.
LO-kongressen preges av kampen om ledervervet etter at Jørn Eggum trakk seg. Kine Asper Vistnes og Frode Alfheim er nå kandidatene. Kongressen skal også behandle et kontroversielt forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte i sin åpningstale Stein Erik Hagen for hans støtte til Trump og borgerlige partier.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en ny og mer intensiv militæroffensiv i Gaza, med planer om å flytte sivilbefolkningen sørover. Israels sikkerhetskabinett skal ha godkjent en plan for full overtakelse og okkupasjon av Gazastripen, og titusenvis av reservister kalles inn. Samtidig diskuterer LO i Norge et forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon.
Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet mot grensekryssende gjengkriminalitet, etter økende bekymring for svenske kriminelle i Norge. Samtidig er fire personer siktet etter et trippeldrap i Uppsala, som mistenkes å være gjengrelatert. Politiet i Agder melder om økt ungdomskriminalitet, inkludert ran og spredning av voldsvideoer. Nylig ble det gjort et stort kokainbeslag i Norge, smuglet via Sverige.
Rettssaken mot eksmannen til Abida Raja har startet i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for mangeårig mishandling og gjentatt voldtekt av Raja og parets fire barn. Han nekter straffskyld. Abidas bror, Abid Raja, har vitnet om søsterens tvangsgifte og volden hun og barna skal ha blitt utsatt for. Mishandlingen skal ha påført ofrene alvorlige psykiske lidelser.
Senterpartiet forsøker å stanse elektrifiseringen av Melkøya, og tviler på at det finnes nok ny kraftproduksjon i nord. Samtidig forbereder Stortinget en avgjørende avstemning om fremtiden for norsk olje- og gassleting, der Senterpartiet, Høyre og Frp mangler én stemme for å pålegge regjeringen å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Regjeringen har også besluttet å forby etablering av nye torvuttak for å kutte klimagassutslipp.
1 måned siden
Forfatteren deler sine lesevaner og reflekterer over bøker som har formet ham. Han unngår selvhjelpslitteratur, men finner inspirasjon i norsk litteratur og bøker med sterke karakterer. Han fremhever spesielt «Fuglane» av Tarjei Vesaas og «Et lite liv» av Hanya Yanagihara. Han forteller også om en biografi han leste i smug av frykt for å virke pretensiøs, og uttrykker sterk avsky for en romankarakter på grunn av voldelige scener.
4 måneder siden
Psykolog Lars Dehli deler sine leseopplevelser og bokpreferanser. Han er for tiden opptatt av Knausgårds «Det Tredje Riket», og fremhever «The Catcher In The Rye» som en bok med stor innflytelse. Han anbefaler selvhjelpsboken «Please Understand Me» og forteller om sin smuglesing av «Kroppen» i ungdommen. Dehli uttrykker ambivalens rundt Ibsens Hedda Gabler, som han både misliker og ser likheter med Tarantinos karakterer. Han avslører også sin fascinasjon for de kvinnelige karakterene Ylajali og Dagny.
1 måned siden
Forfatter Ellen Sofie Lauritzen deler sine leseopplevelser og tanker om litteratur. Hun forteller om bøker hun leser for tiden, som «Haralds mamma» og Elizabeth Strout, og reflekterer over verk som har gjort inntrykk, som Nabokovs «Lolita». Lauritzen avslører også at hun som tenåring smugleste «Kvinne, kjenn din kropp» og ble skremt. Hun fremhever Philip Roths karakterer og avslører hvilken romankarakter hun kunne tenke seg å ligge med.
3 måneder siden
En norsk musiker og skuespiller deler sine leseopplevelser. Han leser for tiden flere bøker, inkludert en diktsamling, en bok om skjermbruk og en roman. Han forteller at Simon Strangers «Leksikon om lys og mørke» gjorde ham svært opprørt. Han mener Dag Johan Haugerud burde skrive hans biografi. Han har også lest selvhjelpsboken «Rich dad, poor dad» uten å finne noen snarveier til rikdom. Han innrømmer å ha smuglest «The Game», men synes konseptet er flaut og boken hjalp ikke. Han nevner også en romanfigur han ikke kan fordra, men også elsker, og en annen han kunne tenke seg å ligge med.
4 måneder siden
Frank Rossavik, aktuell med boken «Hæ?», deler sine leseopplevelser i et intervju. Han leser for tiden en bok om sosialistisk politikk og har latt seg imponere av Kjell Magne Bondeviks selvbiografi. Rossavik ønsker at enten Marcel Proust eller forfatterne bak «Partiet» skulle skrevet hans biografi, da de ville gitt ham noen artige overraskelser. Han har også lest Jordan Petersons «12 rules for life» og mener Peterson ikke er så sprø som noen påstår. Rossavik avslører at han ikke liker romanfiguren Kristin Lavransdatter da han synes middelalderen er kjedelig, men ville gjerne ha møtt Dorian Gray.
24 dager siden
Den svenske krimforfatteren Pascal Engman deler sine leseopplevelser og preferanser. Han fremhever Vilhelm Mobergs «Utvandrerne» som en uovertruffen bok på svensk og uttrykker begeistring for Herman Wouks «Natalies flykt». Engman har aldri lest selvhjelpsbøker eller følt behov for å smuglese. Han har ingen problemer med å like usympatiske karakterer i litteraturen, og avslører at Lady Guinevere fra «Knights of the Round Table» var den første karakteren som fikk ham til å tenke på sex.
7 dager siden
Artist og mediemann Trond-Viggo Torgersen deler sine tanker om lesing og bøker. Han avslører at han ofte smugtitter på internett.
1 måned siden
Knut Hoem deler sine tanker om Dag Solstads forfatterskap, fra den tidlige "Roman 1987" til de senere verkene. Han sammenligner Solstad med Miles Davis, og understreker hans evne til å fornye seg stilistisk ved hvert tiår. Hoem beskriver hvordan Solstads bøker har fulgt ham gjennom livet, og fremhever spesielt romanene fra 1990-tallet og de mer personlige bøkene fra de siste årene. Han fremhever også Solstads essays og den internasjonale anerkjennelsen, inkludert Haruki Murakamis oversettelse til japansk, og avslutter med en personlig betraktning om Solstads plass i hans hjerte og bokhylle.
1 måned siden
Artikkelen er en hyllest til forfatter Dag Solstad, som nylig gikk bort. Solstad beskrives som en av Norges viktigste forfattere de siste 60 årene, en «populær elitist» som var både lest og anerkjent internasjonalt. Han debuterte på 1960-tallet og utviklet seg gjennom flere faser, inkludert en periode som talsmann for ml-bevegelsen. Artikkelen fremhever hans evne til å kombinere eksistensielt alvor med ironisk distanse, og hans senere verk som utforsket temaer som fremmedgjøring og livsløgn. Forfatteren konkluderer med at Solstads bøker vil bli lest i generasjoner fremover, og at han etterlater seg et stort tomrom i norsk litteratur.
3 måneder siden
Fremskrittspartiets leder deler sine leseopplevelser og bokpreferanser. Han leser for tiden «Hapi - elvegudinnen» av Wilbur Smith og har tidligere blitt sterkt påvirket av «Onkel Toms hytte». Boken «Landet som ble for rikt» har inspirert til å snakke om sløsing og behovet for å redusere statens rolle. Han har selv skrevet boken «Der andre tier». I ungdommen leste han «Sagaen om Isfolket» til langt på natt. Han avviser spørsmål om selvhjelpsbøker og fiktive romankarakterer.
2 måneder siden
Artikkelen er en entusiastisk anmeldelse av Lars Saabye Christensens novellesamling «Haren – og andre noveller». Boken beskrives som en «forundringspose» fylt med varierte og fullstendige historier. Anmelderen fremhever spesielt sammenhengen mellom første og siste novelle, som omhandler en forfatter og en hund, samt novellen «Haren», som betegnes som et mesterverk. Andre noveller som «Debutanten» og «Klasse» vies også oppmerksomhet, og anmelderen konkluderer med at boken er en verdifull gave til alle som setter pris på Saabye Christensens forfatterskap, og oppfordrer alle til å lese den.
1 måned siden
Erik Eikehaugs tredje roman, «Alle elsker Kari», introduserer Kari Brattsjå, en sufflør i midten av tredveårene som navigerer kjærlighet og livets utfordringer. Etter et brudd og en tvungen flytting, engasjerer Kari seg i nye relasjoner og utfordringer. Hun jobber med en avdanket skuespiller for å lære inn replikker og tar seg av en deprimert forfatter. Anmelderen finner romanen ujevn, men underholdende, og fremhever bruken av populærkulturelle referanser og Tor Ulvens tekster som et originalt grep.
1 måned siden
Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden. Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett. Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
3 måneder siden
Artikkelen er et intervju med FpU-leder Simen Velle, som overrasker med sin lidenskap for bøker. Han forteller om hvordan farens sykdom har påvirket hans forhold til litteratur og hans ønske om å forstå seg selv og verden. Velle deler sine lesetips og understreker viktigheten av fantasi og forståelse for andre mennesker. Han debuterer også med bok og er spent på å dele sine tanker med sin generasjon. Intervjuet avslører en mer reflektert side av Velle enn det offentlige bildet.
4 måneder siden
Influenseren Sophie Elise har den siste tiden delt sin begeistring for nynorsk litteratur på sosiale medier, noe som har skapt oppmerksomhet rundt språket. Hun beskriver nynorsk som vakkert og mener det treffer lesere på en spesiell måte. Noregs Mållag ser positivt på hennes engasjement, som kan bidra til å øke interessen for nynorsk. Bokhandlerforeningen bekrefter at salget av bøkene hun har omtalt har økt. Sophie Elise har ingen planer om å skrive nynorsk selv, men vil fortsette å være en ivrig leser og fan av nynorsk litteratur.