Den amerikanske forfatteren Elizabeth Strout har utgitt sin tiende roman, «Fortell meg alt». Boken, som er den åttende oversatt til norsk, får svært god mottakelse av anmelderen.
Anmelderen plasserer Elizabeth Strout blant de fremste nålevende historiefortellerne, og hennes nye roman «Fortell meg alt» bekrefter dette. Boken, som er Strouts tiende roman og den åttende oversatt til norsk, fortsetter forfatterens unike stil med å innlemme kjente karakterer.
Leseren møter igjen Olive Kitteridge, nå over 90 år og bosatt på sykehjem i småbyen Crosby, Maine, samt forfatteren Lucy Barton og advokaten Bob Burgess. Gjennom knappe 350 sider presenterer Strout en rekke historier, ofte basert på samtaler mellom karakterene, som alle bindes mesterlig sammen.
Boken utforsker dypt menneskelige temaer som håp, vennskap, kjærlighet og lidelse. Hilde Rød-Larsens oversettelse trekkes frem som utmerket.
Elizabeth Strout
Olive Kitteridge
Lucy Barton
Bob Burgess
Hilde Rød-Larsen
Crosby
Maine
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
2 måneder siden
I sin nyeste roman vender Elizabeth Strout tilbake til kjente temaer som kjærlighet og lidelse, og lar karakterer fra tidligere bøker dukke opp. Handlingen er lagt til en småby på den amerikanske østkysten, der Bob Burgess står sentralt. Strout utforsker mellommenneskelige relasjoner gjennom små fortellinger og realistiske dialoger. Denne gangen introduserer hun også et mordmysterium. Anmelderen roser Strouts evne til å skildre vanlige mennesker og lokalsamfunn, men mener at romanen tidvis blir for terapeutisk og overtydelig i sine budskap om viktigheten av å fortelle hverandres historier.
4 måneder siden
Ellen Sofie Hovland, en anerkjent singer-songwriter, bekrefter sin posisjon som en fremragende historieforteller med sitt siste verk. Hovland, som også jobber som psykolog, utforsker menneskelige følelser og livets kompleksitet i sine tekster. Hun formidler sine historier på en intim måte, støttet av et dyktig band. Musikken hennes beskrives som små noveller som treffer både hjerte og hode. Anmelderen uttrykker et sterkt ønske om at Hovlands musikk skulle nå et bredere publikum, og ser frem til hennes neste musikalske etappe.
2 måneder siden
Elif Shafaks roman «Det er elver på himmelen» er en storslagen fortelling som spenner over tid og rom. Den knytter sammen karakterene Arthur, Narin og Zaleekhah gjennom en vanndråpe. Romanen tar opp dagsaktuelle temaer som miljøødeleggelser og folkemord, samtidig som den gir innsikt i historiske hendelser og jesidienes kultur. Shafaks grundige research og forførende fortellerstil gjør romanen både underholdende og lærerik, og den beskrives som en krysning mellom Maja Lunde, Charles Dickens og Orhan Pamuk. Boken inneholder også illustrasjoner som understreker viktigheten av historie- og kunnskapsformidling.
1 måned siden
Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden. Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett. Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
1 måned siden
Artikkelen er en hyllest til forfatter Dag Solstad, som nylig gikk bort. Solstad beskrives som en av Norges viktigste forfattere de siste 60 årene, en «populær elitist» som var både lest og anerkjent internasjonalt. Han debuterte på 1960-tallet og utviklet seg gjennom flere faser, inkludert en periode som talsmann for ml-bevegelsen. Artikkelen fremhever hans evne til å kombinere eksistensielt alvor med ironisk distanse, og hans senere verk som utforsket temaer som fremmedgjøring og livsløgn. Forfatteren konkluderer med at Solstads bøker vil bli lest i generasjoner fremover, og at han etterlater seg et stort tomrom i norsk litteratur.
2 måneder siden
Anmelderen hyller "Kilder til begeistring" med Jakob Oftebro og Odd-Magnus Williamson som en teateropplevelse i toppklasse, som kombinerer humor og alvor på en mesterlig måte. Forestillingen er basert på Bjarte Arnesons bok og fremhever hverdagsgleder, som en god fotballpasning eller det å skrelle en appelsin. Oftebro roses for sitt eksepsjonelle humortalent og presise kroppsspråk, mens Williamson imponerer med sitt skuespillertalent. Marianne Sævig og Charlotte Frogner anerkjennes for deres regi. Anmelderen uttrykker også bekymring for fremtiden til Oslo Nye Teater og håper at denne forestillingen ikke blir en av de siste på den tradisjonsrike scenen.
2 måneder siden
Artikkelen er en entusiastisk anmeldelse av Lars Saabye Christensens novellesamling «Haren – og andre noveller». Boken beskrives som en «forundringspose» fylt med varierte og fullstendige historier. Anmelderen fremhever spesielt sammenhengen mellom første og siste novelle, som omhandler en forfatter og en hund, samt novellen «Haren», som betegnes som et mesterverk. Andre noveller som «Debutanten» og «Klasse» vies også oppmerksomhet, og anmelderen konkluderer med at boken er en verdifull gave til alle som setter pris på Saabye Christensens forfatterskap, og oppfordrer alle til å lese den.
1 måned siden
Forfatter Ellen Sofie Lauritzen deler sine leseopplevelser og tanker om litteratur. Hun forteller om bøker hun leser for tiden, som «Haralds mamma» og Elizabeth Strout, og reflekterer over verk som har gjort inntrykk, som Nabokovs «Lolita». Lauritzen avslører også at hun som tenåring smugleste «Kvinne, kjenn din kropp» og ble skremt. Hun fremhever Philip Roths karakterer og avslører hvilken romankarakter hun kunne tenke seg å ligge med.
1 måned siden
Eva Fretheims «Papirdukkene» anmeldes som en spennende og engasjerende krimroman som får terningkast 5. Boken omhandler drapet på kunstneren Alva Olsen i en tilsynelatende fredelig bygd på Østlandet. Politietterforsker Vigdis Malmstrøm og hennes team etterforsker saken, og de oppdager raskt at svaret ligger begravet i fortiden. Leseren tas med tilbake til 1980-tallet og får innblikk i hendelser som har formet Alvas liv. Fortellerperspektivet skifter mellom ulike karakterer, noe som bidrar til å villede og forvirre leseren. Anmelderen fremhever forfatterens evne til å skape komplekse karakterer og relasjoner, og beskriver boken som vanskelig å legge fra seg.
1 måned siden
Den anerkjente forfatteren Dag Solstad døde fredag kveld, 83 år gammel, etter et kort sykehusopphold. Solstad debuterte som forfatter i 1965 og har siden blitt en av Norges mest betydningsfulle forfattere. Hans forfatterskap har fornyet romansjangeren og engasjert lesere i flere tiår. Forlagssjef Ingeri Engelstad beskriver Solstad som en sjenerøs og lojal forfatter, mens Vigdis Hjort fremhever hans unike perspektiver på samfunnet. Kulturminister Lubna Jaffery og statsminister Jonas Gahr Støre hyller også Solstads bidrag til norsk litteratur og kultur. Solstad mottok en rekke priser for sitt arbeid, inkludert Nordisk råds litteraturpris og Statens æreslønn.
3 måneder siden
Denne uken anmeldes krimboken «Nomaden» av Pascal Engman og Johannes Selåker, samt romanen «Lønnetreet» av Nina Staff. «Nomaden» får terningkast 4 og beskrives som en lang bok på 500 sider, der anmelderen mener den burde vært strammet inn. Boken er den tredje i serien «Skumringsland». «Lønnetreet» får terningkast 5 og er en selvbiografisk roman på 200 sider som følger hovedpersonen Anni fra 1960 til 2024. Anmelderen er imponert over den litterære kvaliteten og det økonomiske språket i «Lønnetreet».
3 måneder siden
Johan B. Mjønes' roman «Spuria» følger 87 år gamle Kristin Krogstad som etter sin manns død leter etter sønnen hun måtte gi fra seg som 15-åring på 1950-tallet. Romanen veksler mellom Kristins nåtid og minner fra fortiden, og skildrer de vanskelige forholdene for ugifte mødre og deres barn. Gjennom en veksling mellom nåtid og fortid, og med en stream-of-consciousness teknikk, får leseren innblikk i Kristins tanker og følelser. Boken tar opp temaer som hemmelighold, adopsjon og jakten på identitet, og viser hvordan fortiden påvirker nåtiden. Romanen er en velskrevet og viktig fortelling om innenlandsadopsjon og stempling av mødre og barn som uekte.
7 dager siden
Den engelske forfatteren Samantha Harveys roman Jordbane anmeldes. Boken vant Booker-prisen i fjor og beskrives som original og fascinerende.
3 måneder siden
Tina Harnesks roman «Folk som sår i snø» utforsker samisk kultur og historie, med et bakteppe av tvangsflytting av samer i Nord-Sverige. Boken hyller den muntlige fortellertradisjonen gjennom historien om det eldre ekteparet Máriddja og Biera, som har opplevd tvangsflytting og tap. En sentral myte om en háldijente speiler handlingen i nåtidsplanet, der de eldre sliter med å tilpasse seg moderne teknologi. Samtidig introduseres et ungt legepar som flytter til bygda, og deres veier krysses med de eldre. Romanen veksler mellom humor og alvor, og gir et innblikk i samisk kultur og utfordringer.
1 måned siden
Knut Hoem deler sine tanker om Dag Solstads forfatterskap, fra den tidlige "Roman 1987" til de senere verkene. Han sammenligner Solstad med Miles Davis, og understreker hans evne til å fornye seg stilistisk ved hvert tiår. Hoem beskriver hvordan Solstads bøker har fulgt ham gjennom livet, og fremhever spesielt romanene fra 1990-tallet og de mer personlige bøkene fra de siste årene. Han fremhever også Solstads essays og den internasjonale anerkjennelsen, inkludert Haruki Murakamis oversettelse til japansk, og avslutter med en personlig betraktning om Solstads plass i hans hjerte og bokhylle.