Sverige har doblet vrakpanten for bensin- og dieselbiler til 25. 000 kroner ved kjøp eller leasing av elbil, som et tiltak for å redusere klimagassutslipp.
Klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari fremhever elektrifisering som sentralt for å nå Sveriges klimamål innen 2045. NAF mener Norge bør følge etter med en betydelig økning av vrakpanten, som nå er på 3.
000 kroner. En økning er nødvendig for å få de eldste og minst trafikksikre bilene ut av sirkulasjon, ifølge NAF.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) gir kommunene hjemmel til å stille klimakrav på alle bygge- og anleggsplasser, også private og statlige, noe som kan inkludere krav om elektriske redskaper. Sylvi Listhaug (FrP) og Julie Brodtkorb (MEF) kritiserer tiltaket og mener det vil føre til økte kostnader og svekke konkurransekraften til norske bedrifter. Bjelland Eriksen forsvarer tiltaket med at det er nødvendig for å redusere klimautslipp, fremme utslippsfri teknologi og at flere store kommuner har etterspurt dette.
1 dag siden
EU-kommisjonen har lagt frem et forslag som kan endre reglene for periodisk kjøretøykontroll i Europa. Forslaget innebærer hyppigere kontroller og strengere krav, spesielt for eldre biler og dieselkjøretøy.
3 måneder siden
Fra andre halvdel av 2025 vil det bli dyrere å kjøpe drikke på boks og flaske i Sverige. Panteprisen øker fra én til to kroner for aluminiumsbokser og små plastflasker, og fra to til tre kroner for store plastflasker. Ifølge administrerende direktør i Returpack, Tomas Kjellker, er hensikten med økningen å styrke det allerede velfungerende pantesystemet. Endringen krever oppdatering av merking på over 11 000 produkter og oppgradering av panteautomater. Pantandelen i Sverige ligger på rundt 90 prosent.
4 måneder siden
Sveriges klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari ønsker å forby import fra de kinesiske nettbutikkene Temu og Shein. Dette begrunnes med et ønske om å redusere svenskenes forbruk av billige klær og varer, samt fremme sirkulærøkonomi. Et forslag fra Liberalerna inneholder fire tiltak: importforbud fra billigbutikker, forbud mot salg av klær med PFAS, klimamerking av klær og redusert moms på bruktvarer. Ministeren viser til arbeidsforhold og helsefare ved billigproduksjon, og peker på Frankrike som vurderer lignende tiltak.
6 dager siden
Fra andre halvår 2025 øker panteprisen på alle drikkeforpakninger i Sverige, ifølge Returpack. Små PET-flasker og bokser får en økning fra 1 til 2 svenske kroner, mens store PET-flasker øker fra 2 til 3 kroner. Dette gjør at et brett med 24 bokser brus blir 26 kroner dyrere i pant. Returpack oppfordrer forbrukere til å pante som vanlig, da gamle forpakninger ikke øker i verdi. Dagens panteforpakninger fjernes fra butikkhyllene 31. desember 2026, og etter 31. desember 2028 kan de ikke lenger pantas. Forbrukerne har dermed god tid til å pante ut gamle flasker og bokser før de mister panteverdien.
4 måneder siden
Bompengene i Norge øker, og elbiler opplever en betydelig prisøkning. E6 gjennom Gudbrandsdalen er den dyreste veistrekningen, mens elbilpriser i bommer har mer enn doblet seg på enkelte strekninger. Selv med Autopass-avtale, er elbilprisene høyere enn tidligere. Stortinget har vedtatt 11 nye bomprosjekter, men Finnmark og deler av Troms er bomfrie. For eksempel har prisen for en elbil fra Sandvika til Otta økt fra 240 til 420 kroner. Det er fortsatt noen hundrelapper å spare for elbiler sammenlignet med bensinbiler.
4 måneder siden
Nybilsalget i Skandinavia økte mest i Norge i november, med en vekst på nær 13 % sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Danmark og Sverige opplevde derimot nedgang i salget, på henholdsvis 8,6 % og 2 %. Norge registrerte 11.689 nye personbiler, hvorav 93,6 % var elbiler, en andel som er betydelig høyere enn i nabolandene. Danmark hadde en elbilandel på 58,7 %, mens Sverige lå på 36,4 %, en nedgang fra i fjor. OFV peker på insentiver i Danmark og reduserte avgifter på fossilt drivstoff i Sverige som viktige faktorer bak utviklingen.
20 dager siden
Regjeringen planlegger å kjøpe klimakvoter for å nå sitt nye klimamål om 70-75 prosent utslippskutt innen 2035, sammenlignet med 1990-nivå. Dette er anslått å koste mellom 10 og 21 milliarder kroner. Klimameldingen legger ikke opp til nye klimakrav for norsk næringsliv. Klimaministeren mener det er effektivt å støtte andre land i å redusere sine utslipp, som for eksempel utfasing av kullkraft. Norge har allerede satt av midler til internasjonale klimakvoter og har inngått en avtale med Usbekistan om å fase ut subsidier til olje- og gassprosjekter. Klimaministeren understreker at klimatiltak er viktig sikkerhetspolitikk for å skape tryggere og mer stabile samfunn.
3 måneder siden
Nybilsalget i Norge har vært svakt i 2024, men elbilandelen har økt betydelig. 89 prosent av alle nye personbiler som ble registrert i 2024 var elbiler, en økning fra 82,4 prosent i 2023. Norge har den største elbilparken i verden. Elbilforeningen jubler over tallene og ser frem mot målet om kun nullutslippsbiler fra 2025. Bilimportørenes Landsforening forventer økt bilsalg de neste fem årene, med en forventet elbilandel på 99,6 prosent i 2030. De mener at veitransporten bidrar mest til reduksjon i klimautslipp, men at det fortsatt er et stykke igjen til målet.
2 måneder siden
Virke anslår at Norge ikke vil nå regjeringens mål om redusert strømforbruk innen 2030 med dagens strømpolitikk, og at målet først nås i 2080. De argumenterer for at 'Norgespris' kan føre til dyrere strøm og mindre incentiv til å spare energi. Som løsning foreslår Virke å innføre en ordning etter svensk modell, hvor boligeiere kan skrive av inntil 50.000 kroner på skatten ved energieffektivisering av egen bolig. De viser til at halvparten av svenskene planlegger å investere i strømsparing det neste året, og at Energikommisjonen har anslått et stort sparepotensial i norske boliger.
4 måneder siden
Sveriges klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari fra Liberalerna ønsker å forby import fra de kinesiske nettbutikkene Temu og Shein. Dette begrunnes med et ønske om å redusere forbruket av fast-fashion og fremme sirkulærøkonomi. En undersøkelse viser at mange svensker planlegger å handle julegaver fra disse butikkene, noe ministeren mener er alarmerende. Liberalerna foreslår også forbud mot klær med miljøgiftige stoffer, klimamerking av klær og lavere moms på brukte varer. Frankrike vurderer lignende tiltak, som forbud mot reklame og økt moms på klær fra disse nettbutikkene.
2 måneder siden
Regjeringen har varslet at de vil legge frem en klimamelding med forsterkede klimamål for Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Norge skal nå sine klimamål. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mener Norge er på god vei, men erkjenner at omstillingsmålet om å kutte utslipp på hjemmebane er utfordrende. Regjeringen vurderer å foreslå et mål for Stortinget om å redusere klimagassutslippene med mellom 55 og 80 prosent, der Eriksen antyder at det vil ligge i det øvre sjiktet.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør se til Sverige for å finne en bedre modell for energieffektivisering av boliger. EUs kommende byggenergidirektiv vil pålegge mange norske boligeiere store kostnader for å oppgradere boligene sine. Sverige har innført en skattefradragsordning som gir huseiere mulighet til å skrive av opptil 75.000 kroner for energieffektivisering, noe som har ført til økt interesse og aktivitet. I Norge oppleves Enova som tungrodd, og få benytter seg av tilbudene. En svensk-inspirert fradragsordning vil stimulere energieffektivisering og redusere strømkostnadene for norske husholdninger.
3 måneder siden
I løpet av 2025 vil panten på drikkevarer i Sverige øke. Pantebeløpet for aluminiumsbokser og små plastflasker vil øke til to kroner, mens store plastflasker vil få en pant på tre kroner. Dette er en justering fra Returpack/Pantamera for å øke gjenbruken av bokser og flasker. Endringen vil tre i kraft i butikkene fra andre halvår i 2024. Med denne økningen vil Sverige ha samme pantebeløp som Norge. Det er mulig å pante svenske bokser og flasker i Norge, men man får som regel ikke igjen panten.
4 måneder siden
Sveriges klima- og miljøminister har tatt til orde for å forby nettbutikkene Temu og Shein. Dette er ikke aktuelt i Norge, selv om regjeringen deler bekymringen rundt handelen fra disse nettstedene. En undersøkelse viser at mange nordmenn handler fra utenlandske nettbutikker, og Temu er en av de mest populære. Den norske regjeringen jobber ikke med et forbud, men oppfordrer forbrukere til å handle mer bærekraftig. Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender er ikke fornøyd med dette og mener det er behov for strengere regler og avgifter. Frankrike vurderer også tiltak mot Temu og Shein.