Ruter praktiserer et system hvor billetten må være gyldig ved ombordstigning, men kan utløpe under reisen. Ved forsinkelser over 20 minutter gjelder reisegaranti.
Kontrollører utøver skjønn, men det er en risiko å reise uten gyldig billett. Klager behandles individuelt, men ettergivelse av gebyr er ikke garantert.
Enkeltbillett koster 44 kr, mens boten er 1200/1470 kr.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Forbrukerrådet mener togpendlere bør få billigere billetter dersom kvaliteten på togtilbudet forverres. Fagsjef Thomas Iversen understreker at pris og kvalitet bør henge sammen, og at prisene bør justeres ned når kvaliteten går ned. Problemer oppstår etter at Bane Nor stenger et verksted, noe som fører til at Vy må kjøre enklere togsett i rushtiden, med stappfulle tog og innstilte avganger som følge. Dagens regelverk gir rett til halv pris ved forsinkelser over 30 minutter, men Forbrukerrådet oppfordrer Vy til å vurdere prisreduksjon for månedskortbrukere som opplever et dårligere tilbud. Iversen foreslår også at refusjonsordninger bør automatiseres for å gjøre det enklere for reisende å få kompensasjon og for å øke presset på bransjen til å levere som avtalt.
2 måneder siden
Kollektivselskap i Noreg taper årleg millionar av kroner på grunn av manglande billettbetaling. I 2024 vart det registrert minst 43 millionar reiser utan gyldig billett i eit utval av landets fylke. Dette fører til tapte inntekter som kunne vore brukt til å forbetre tilbodet, auke talet på avgangar og utvide rutenettet. Selskap som Kolumbus i Rogaland og Skyss i Vestland anslår tapa til fleire titals millionar kroner. Kontrollørar avdekker dagleg passasjerar utan billett, og understrekar at dette går utover fellesskapet og fører til dårlegare tilbod for dei som betaler.
6 dager siden
Forbrukerrådet mener togpendlere bør få billigere billetter hvis kvaliteten på togtilbudet forverres. Fagsjef Thomas Iversen sier til P4 at pris og kvalitet bør henge sammen, og at prisen bør gå ned når kvaliteten synker. Bane Nor stenger et verksted, noe som gjør at Vy må kjøre enklere togsett i rushtiden, noe som fører til stappfulle tog og innstillinger. Dagens regelverk gir rett til halv pris ved forsinkelser over 30 minutter, men Forbrukerrådet oppfordrer Vy til å vurdere prisreduksjon for månedskortbrukere som får et dårligere tilbud. Iversen foreslår også at kompensasjon bør automatiseres for å gjøre det enklere for reisende og øke presset på bransjen til å levere som avtalt.
8 dager siden
I Rogaland unngikk rundt 60 prosent av passasjerene uten gyldig billett å betale bot i fjor, ifølge tall fra kollektivselskapet Kolumbus. Om lag 5300 passasjerer betalte bot, mens cirka 7900 forlot kontrollen uten å vedta gebyret. Denne trenden er nasjonal og skyldes en høyesterettsdom fra 2020 som krever at minst én ansatt fra busselskapet må være til stede for at vektere kan holde passasjerer tilbake mot deres vilje. Mange unge kjenner til denne regelen og velger derfor å ikke betale. Tapet for kollektivselskapene er betydelig, med Kolumbus som rapporterer 32 millioner kroner i tap i 2024, og Ruter i Oslo anslår et tap på rundt 100 millioner kroner årlig. For å redusere snikingen vurderer Kolumbus å kreve at passasjerer går inn foran i bussen for billettkontroll utenfor de største byene, samt øke antall kontroller. Fylkestinget skal avgjøre denne saken 29. april.
2 måneder siden
I fjor utbetalte Ruter over åtte millioner kroner i erstatning til passasjerer som opplevde forsinkelser, etter å ha godkjent 21 000 refusjonssøknader. Dette er nesten tre ganger så mye som det nest høyeste beløpet de siste fem årene. Hovedårsaken til økningen var en krevende vinter med vanskelige kjøreforhold og mange innstillinger. Passasjerer kan søke om refusjon på inntil 750 kroner hvis de blir mer enn 20 minutter forsinket, men Ruters reisegaranti gjelder ikke ved ekstremvær eller streik.
4 måneder siden
Kollektivselskaper som Vy og Ruter har utbetalt rekordhøye summer i refusjoner til kunder på grunn av store forsinkelser og innstillinger i 2024. Vy har betalt ut 8,4 millioner kroner, en økning på 50% fra 2023, mens Ruter har utbetalt 7,9 millioner kroner i reisegaranti, en markant økning fra 2,7 millioner i fjor. Samferdselsministeren har blitt kalt inn på Stortinget for å forklare den dårlige punktligheten, til tross for et tidligere løfte om forbedring. Regjeringen planlegger å investere i jernbanenettet og har iverksatt tiltak for å redusere forsinkelser, men opposisjonen kritiserer regjeringen for manglende kortsiktige løsninger.
3 måneder siden
Norges Automobil-Forbund (Naf) krever en pendlergaranti for togpassasjerer, som gir automatisk refusjon basert på forsinkelser på den aktuelle strekningen. Naf mener dagens system, som krever manuell søknad for hver forsinkelse og ikke gjelder for korte strekninger, er utilstrekkelig. De foreslår at refusjonen skal beregnes ut fra differansen mellom målsatt og reell punktlighet på strekningen. Dette kommer etter at statistikk viser at kun 69,2 prosent av togene er i rute i rushtiden i Oslo, og at togpendlere er den minst fornøyde trafikantgruppen. Naf mener at togpendlere betaler full pris for et tilbud som ikke holder mål.
3 måneder siden
En undersøkelse viser store forskjeller i priser for 30-dagers bussbillett i norske storbyer. Trondheim har de dyreste billettene for både studenter og voksne, mens Tromsø og Porsgrunn/Skien har de billigste. Fylkesvaraordfører i Trøndelag forklarer de høye prisene i Trondheim med en stor sone 1, som inkluderer flere kommuner. Det diskuteres om man skal redusere sonen for å senke prisen. MDG ønsker et nasjonalt månedskort til 499 kroner, men staten ser utfordringer med dette. Staten bidrar med midler til kollektivtrafikk, men det er uenighet om hvorvidt dette er nok for å senke prisene.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å øke bøtesatsene for trafikkovertredelser, som mobilbruk og kjøring på rødt lys, til 10.450 kroner. Dette gjøres for å holde tritt med prisveksten. Tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale, som selv har fått fartsbot, har vært med på å øke satsene. Politiet er uenige og mener satsene er høye nok. En rapport fra Transportøkonomisk institutt viser at økte bøter har mindre effekt på trafikksikkerheten enn økt politikontroll. Statssekretær Tom Kalsås mener likevel at justering av bøtesatsene er nødvendig for å opprettholde den forebyggende effekten.
2 måneder siden
Steinar Solsvik reagerer kraftig på Ruters nylige prisøkning på månedskort, som har økt med ti prosent. Solsvik påpeker at han nå betaler over 30 000 kroner årlig for å reise kollektivt mellom Kløfta og Oslo. Han mener det er urimelig at Akershus fylkeskommune velter et inntektstap over på kollektivreisende. Solsvik kritiserer også Vy for manglende punktlighet og mener togtjenesten ikke leveres som lovet. Ruter svarer at de forstår frustrasjonen, men at prisjusteringen er nødvendig for å finansiere kollektivtilbudet, og at billettinntektene kun dekker under halvparten av driftskostnadene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler prikkbelastning for trafikkovertredelser, spesielt for nye sjåfører i prøveperioden. Trafikkforseelser straffes med bøter og prikker, der antall prikker avhenger av overtredelsens alvorlighet. Sjåfører med førerkort under to år får dobbelt antall prikker. Samferdselsdepartementet begrunner dette med at ferske sjåfører er mer utsatt for ulykker, og at tiltaket skal redusere denne risikoen. Åtte prikker eller mer innen tre år fører til tap av førerretten.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler rettigheter for arbeidstakere og reisende i forbindelse med snøkaos. Arbeidstakere må møte på jobb, men kan unngå lønnstrekk ved å avtale løsninger med arbeidsgiver. Flypassasjerer har rett til refusjon eller ombooking ved kanselleringer og forsinkelser. Togreisende har lignende rettigheter, men unntak gjelder ved ekstraordinære omstendigheter. Kollektivreisende kan få refundert alternativ transport ved forsinkelser over 20 minutter. Det understrekes at vanlig snøfall ikke fritar transportselskaper fra ansvar.
29 dager siden
Fra i dag kreves det elektronisk reisetillatelse (ETA) for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Reisende må fylle ut et skjema før avreise, og manglende tillatelse kan føre til at man blir nektet innreise. Søknadsprosessen er enkel via en app, der man skanner pass og tar bilde. Behandlingstiden kan variere, men det anbefales å søke minst en uke i forveien. Tillatelsen er gyldig i to år og koster rundt 140 kroner. Reisende bør være oppmerksomme på useriøse aktører som tilbyr samme tjeneste til en mye høyere pris. Reiseforsikringen dekker ikke kostnader ved nektet innreise grunnet manglende ETA.
1 måned siden
Artikkelen forklarer hvordan prikksystemet i Norge fungerer, og hvordan bilister kan sjekke hvor mange prikker de har på førerkortet. Prikker gis for ulike trafikkovertredelser, og for mange prikker innen en periode på tre år kan føre til tap av førerretten. Det er mulig å sjekke prikkene elektronisk via politiets nettsider eller ved å møte opp på en politistasjon. Førere i prøveperioden får dobbelt antall prikker for overtredelser.
28 dager siden
Fra 2. april kreves det innreisetillatelse for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Uten gyldig tillatelse risikerer man å bli nektet ombordstigning, og reiseforsikringen vil ikke dekke eventuelle tap. Reisende bør være oppmerksomme på svindelforsøk fra uoffisielle nettsider som tilbyr hjelp til å skaffe tillatelsen til en høyere pris. Den offisielle innreisetillatelsen koster 10 pund og kan søkes via britiske myndigheters nettside eller app. Reiseforsikringsselskapet Tryg understreker at gyldige reisedokumenter er en forutsetning for at reiseforsikringen skal være gyldig.