EU-kommisjonen har presentert en plan for å redusere energiprisene og styrke industrien i Europa. Planen inkluderer investeringer i karbonfri industri, reduksjon av byråkrati og bygging av flere kabler i Nordsjøen.
Målet er å øke konkurranseevnen for europeisk industri og redusere energikostnadene for husholdninger og industri. Yara-sjef Svein Tore Holsether støtter initiativet, men understreker behovet for konkrete tiltak og mener Norge bør øke sin gassproduksjon og investere i fornybar energi.
Miljøbevegelsen er bekymret for at klimapolitikken kan svekkes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
EU-kommisjonen har presentert planer for å redusere energiprisene og styrke industriens konkurranseevne gjennom initiativene «Clean Industrial Deal» og «Affordable Energy Action Plan». Tiltakene omfatter statsstøtte til grønne løsninger, enklere tilgang til billige strømkontrakter og forenkling av rapporteringskrav for bedrifter. Målet er å spare europeiske kunder for 130 milliarder euro årlig innen 2030. Yara-sjef Svein Tore Holsether understreker behovet for konkrete tiltak for å utvikle markedet for lavkarbonprodukter og etablere en eksportmekanisme for CBAM. EU ønsker også å øke investeringene i fornybar energi med mål om 100 gigawatt årlig innen 2030, samt å forenkle saksbehandlingen for utbygging av fornybar energi.
2 måneder siden
EU-kommisjonen lanserer en omfattende tiltakspakke, «Ren industriavtale», for å redusere strømprisene og kutte utslipp i industrien. Planen innebærer investeringer på 1200 milliarder kroner i nye teknologier og endringer i energitariffer for å sikre billigere strøm. Medlemslandene oppfordres til å kutte skattene på strøm, og det skal bygges opp bedre kapasitet for lagring av LNG-gass. Kommisjonen forventer at disse tiltakene vil redusere energiprisene betydelig innen 2025.
2 måneder siden
EU har presentert en plan for å gradvis redusere energiprisene frem mot 2040. Målet er å redusere energikostnadene for både industri og husholdninger. Ifølge energikommissær Dan Jørgensen kan planen føre til betydelige innsparinger, estimert til 45 milliarder euro i 2025, og økende til 260 milliarder euro i 2040.
3 måneder siden
EU-kommisjonen presenterer en ny plan for å styrke Europas konkurranseevne de neste fem årene. Planen fokuserer på å forenkle regelverk, øke innovasjonen og redusere avhengigheten av land som Kina. Det legges opp til økt finansiering av selskaper innen kunstig intelligens, ren teknologi og energilagring, samt redusert rapporteringsbyrde for europeiske selskaper. EU vil også gjøre det lettere for oppstartsbedrifter å vokse i Europa, noe som kan være gode nyheter for norske selskaper gjennom EØS-avtalen. Samtidig vil EU oppfordre til å «kjøpe europeisk» og ekskludere utenlandske leverandører. Tiltakene kommer i kjølvannet av en rapport som konkluderte med at Europa er for statisk og sliter med å kommersialisere innovasjon.
3 måneder siden
Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer om at europeisk industri er i en eksistensiell krise på grunn av høye energipriser, klimaavgifter og krigen i Europa. Han ber EU om drastiske tiltak, inkludert kutt i byråkrati, støtteordninger og insentiver for næringslivet. Holsether mener EU må satse på teknologinøytrale løsninger, inkludert olje og gass med karbonfangst, og ikke bare fokusere på ny teknologi. Han uttrykker også bekymring for økende import av russisk gjødsel, som han mener skaper en ny avhengighet. Holsether støtter Mario Draghis rapport om å investere 800 milliarder euro årlig for å styrke industrien og ber EU la seg inspirere av USAs IRA-ordning. Han understreker at kostnadene ved å redusere utslipp ikke bare kan legges på industrien.
3 måneder siden
En ny EU-pakke, kalt «Ren industriavtale», er under utvikling og forventes å bli lagt frem i februar. Denne pakken, som er inspirert av USAs klimasatsing, har som mål å styrke europeisk industri og sikre lave energipriser. Den vil omfatte flere sektorer og kan skape utfordringer for Norge, da noen tiltak er EØS-relevante mens andre ikke er det. Eksperter mener at norsk næringsliv kan dra nytte av avtalen, men at det er en fare for at norske selskaper kan gå glipp av støtteordninger dersom reglene ikke innføres raskt. Pakken er delt inn i seks temaer, inkludert energisikkerhet, finansiering, resirkulering, arbeidskraft, konkurransekraft og global handling.
2 måneder siden
EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, presenterte en ny strategi for å styrke Europas konkurransekraft. Strategien innebærer blant annet etablering av KI-fabrikker med superdatamaskiner for å trene og utvikle kunstig intelligens. EU vil også kutte byråkrati med 25 prosent for å fremme innovasjon og vekst, og 35 prosent for små og mellomstore bedrifter. Selv om EU står fast ved det grønne skiftet, vil de være fleksible og pragmatiske i gjennomføringen. Det kommer også en handlingsplan for å støtte husholdninger og industri gjennom overgangen til fornybar energi. Målet er å gjøre Europa mer konkurransedyktig i møte med utfordringer fra USA og Kina.
2 dager siden
Fremskrittspartiet presenterer en plan for langvarig olje- og gassutvinning. Partiet ønsker en ny oljeoffensiv men ser utfordringer.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
3 måneder siden
Paretos fornybardirektør, Lars Ove Skorpen, advarer om at høye strømpriser kan føre til at norsk industri blir utkonkurrert av mer betalingsvillige aktører som datasentre. Han etterlyser økt utbygging av fornybar energi for å sikre industriens konkurranseevne. Skorpen påpeker at Norges kraftoverskudd kan forsvinne innen 2030 på grunn av økt forbruk fra datasentre, elektrifisering av sokkelen og klimatiltak. Han mener også at strømstøtten kan virke som en sovepute og hindre nødvendig utbygging av fornybar energi. Energiminister Terje Aasland meldte avbud til konferansen på grunn av regjeringskrisen som oppstod etter uenighet om energipolitikk.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre forklarer at den pågående energistriden i regjeringen handler om å sikre norsk næringsliv konkurransedyktige rammevilkår, og ikke om strømpriser. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet frykter at direktivene vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Det mest omstridte direktivet er fornybardirektivet, som skal kutte saksbehandlingstiden for fornybar energi. Bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet er mindre omstridt.
1 måned siden
EU har presentert sin nye forsvarsplan, «Readiness 2030», som inviterer Norge til et tett samarbeid om et forsterket europeisk forsvar. Planen fokuserer på økte investeringer i europeisk forsvarsindustri for å redusere avhengigheten av eksterne leverandører. Samtidig foreslås det å gi Ukraina 40 milliarder euro i militær støtte, der EU åpner for bidrag fra land utenfor unionen for å omgå kravet om enstemmighet blant medlemslandene.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth har uttrykt at Norge er forberedt på mulige tollsatser fra USA, samtidig som hun understreker betydningen av EØS-avtalen og samarbeidet med Europa. Under presentasjonen av regjeringens nye industripolitikk og forslag til minerallov, fremhevet hun at regjeringen prioriterer markedsadgang, sikkerhet, beredskap og tilgang til rimelig kraft. Fellesforbundet støtter målene, men etterlyser konkrete virkemidler, spesielt innen kraftutbygging. Regjeringen ønsker også å legge til rette for økt og bærekraftig mineralutvinning, samtidig som nasjonale sikkerhetsinteresser og samiske rettigheter ivaretas.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth har uttrykt at Norge er forberedt på mulige tollsatser fra USA, samtidig som hun understreker betydningen av EØS-avtalen og samarbeidet med Europa. Under presentasjonen av regjeringens nye industripolitikk og forslag til minerallov, fremhevet hun at regjeringen prioriterer markedsadgang, sikkerhet, beredskap og tilgang til rimelig kraft. Fellesforbundet støtter målene, men etterlyser konkrete virkemidler, spesielt innen kraftutbygging. Regjeringen ønsker også å legge til rette for økt og bærekraftig mineralutvinning, samtidig som nasjonale sikkerhetsinteresser og samiske rettigheter ivaretas.
1 måned siden
Regjeringen varsler tiltak for å sikre at norsk industri kan dokumentere bruk av grønn strøm uten å kjøpe opprinnelsesgarantier. Tiltakene inkluderer endringer i varedeklarasjonen for strøm og veiledere for å beregne utslipp. Målet er å unngå at industrien fremstår som mindre fornybar enn den er. Kritikere mener tiltakene ikke løser det underliggende problemet med opprinnelsesgarantiordningen, mens fagforeninger støtter grepene for å sikre industriens konkurransevilkår og hindre grønnvasking.