EU-kommisjonen lanserer en omfattende tiltakspakke, «Ren industriavtale», for å redusere strømprisene og kutte utslipp i industrien. Planen innebærer investeringer på 1200 milliarder kroner i nye teknologier og endringer i energitariffer for å sikre billigere strøm.
Medlemslandene oppfordres til å kutte skattene på strøm, og det skal bygges opp bedre kapasitet for lagring av LNG-gass.
Kommisjonen forventer at disse tiltakene vil redusere energiprisene betydelig innen 2025.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
EU-kommisjonen har presentert planer for å redusere energiprisene og styrke industriens konkurranseevne gjennom initiativene «Clean Industrial Deal» og «Affordable Energy Action Plan». Tiltakene omfatter statsstøtte til grønne løsninger, enklere tilgang til billige strømkontrakter og forenkling av rapporteringskrav for bedrifter. Målet er å spare europeiske kunder for 130 milliarder euro årlig innen 2030. Yara-sjef Svein Tore Holsether understreker behovet for konkrete tiltak for å utvikle markedet for lavkarbonprodukter og etablere en eksportmekanisme for CBAM. EU ønsker også å øke investeringene i fornybar energi med mål om 100 gigawatt årlig innen 2030, samt å forenkle saksbehandlingen for utbygging av fornybar energi.
2 måneder siden
EU-kommisjonen har presentert en plan for å redusere energiprisene og styrke industrien i Europa. Planen inkluderer investeringer i karbonfri industri, reduksjon av byråkrati og bygging av flere kabler i Nordsjøen. Målet er å øke konkurranseevnen for europeisk industri og redusere energikostnadene for husholdninger og industri. Yara-sjef Svein Tore Holsether støtter initiativet, men understreker behovet for konkrete tiltak og mener Norge bør øke sin gassproduksjon og investere i fornybar energi. Miljøbevegelsen er bekymret for at klimapolitikken kan svekkes.
2 måneder siden
EU har presentert en plan for å gradvis redusere energiprisene frem mot 2040. Målet er å redusere energikostnadene for både industri og husholdninger. Ifølge energikommissær Dan Jørgensen kan planen føre til betydelige innsparinger, estimert til 45 milliarder euro i 2025, og økende til 260 milliarder euro i 2040.
3 måneder siden
En ny EU-pakke, kalt «Ren industriavtale», er under utvikling og forventes å bli lagt frem i februar. Denne pakken, som er inspirert av USAs klimasatsing, har som mål å styrke europeisk industri og sikre lave energipriser. Den vil omfatte flere sektorer og kan skape utfordringer for Norge, da noen tiltak er EØS-relevante mens andre ikke er det. Eksperter mener at norsk næringsliv kan dra nytte av avtalen, men at det er en fare for at norske selskaper kan gå glipp av støtteordninger dersom reglene ikke innføres raskt. Pakken er delt inn i seks temaer, inkludert energisikkerhet, finansiering, resirkulering, arbeidskraft, konkurransekraft og global handling.
2 måneder siden
Regjeringen presenterte nye strømtiltak som skal gi lavere og mer forutsigbare strømpriser. Fra 1. oktober kan husholdninger inngå fastprisavtaler på 40 øre per kilowattime. Samtidig reduseres momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent fra 1. juli, med planer om å avvikle den helt i neste stortingsperiode. Regjeringen vil også stanse planleggingen av nye undersjøiske kabler til utlandet frem til 2029. Det innføres en valgfri «Norgespris» med fastpris, men strømstøtten videreføres for de som ikke velger denne ordningen. Regjeringen vil ikke innføre EUs omstridte markedsregelverk og ønsker et nordisk samarbeid for å stabilisere strømprisene.
2 måneder siden
Regjeringen lanserer en ny fastprisordning på strøm, kalt Norgespris, som gir en pris på 40 øre per kilowattime fra 1. oktober. Ordningen er et alternativ til dagens strømstøtte og inkluderer nå også fritidsboliger. En gjennomsnittlig husholdning kan potensielt redusere sin strømregning sammenlignet med dagens strømstøtte. Samtidig reduseres momsen på strøm fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Økonomer advarer om at fastprisen kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for bedrifter, da ordningen ikke gir insentiver til å spare strøm. Regjeringen anslår at ordningen vil koste staten 3,8 milliarder kroner.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har presentert nye forslag for å redusere strømregningen, inkludert å garantere strømstøtte, fjerne moms på nettleien, gjøre fastprisavtaler tilgjengelig og innføre strengere regulering av strømsalgselskapene. Disse løftene skal inn i partiprogrammet for neste periode. Høyre mener Arbeiderpartiet har levert store ord uten handling, men åpner for å støtte momsfritak som et av flere grep for å sikre at folk får beholde mer av sine egne penger. Arbeiderpartiet anslår at kuttet i nettleien vil koste cirka tre milliarder i året, mens strømstøtten utgjør rundt fem milliarder kroner. Høyre vil prioritere skattelettelser, men vurderer også momsfritak på strøm.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet lanserer en ny strømpolitikk etter at de har brutt samarbeidet med Senterpartiet. Statsminister Jonas Gahr Støre presenterer tiltak som fastprisavtaler for husholdninger, fjerning av moms på nettleie, sterkere kontroll over strømmarkedet og nei til EUs fjerde energimarkedspakke. Tiltakene er inspirert av ordningen for bedrifter og skal gi mer stabile priser for folk. Fjerning av moms på nettleie er et dyrt tiltak som kan koste staten rundt 3 milliarder kroner årlig. Senterpartiet vil også legge frem egne forslag til Stortinget etter at de har gått ut av regjering, noe som markerer starten på en kamp om strømvelgerne.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet lanserer en ny strømpolitikk som en del av sin strategi som enpartiregjering etter bruddet med Senterpartiet. De foreslår fastprisavtaler for husholdninger, fjerning av moms på nettleie, og sterkere kontroll over strømmarkedet, inkludert nei til EUs energimarkedspakke. Disse tiltakene, som delvis er inspirert av tidligere løfter, har som mål å gi mer stabile og forutsigbare priser for folk. Fjerning av moms på nettleie er et kostbart tiltak som kan koste staten rundt 3 milliarder kroner årlig. Samtidig forbereder Senterpartiet egne politiske forslag for Stortinget, noe som markerer starten på en intens kamp om strømvelgerne.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, presenterte statsministeren nye strømtiltak. Regjeringen foreslår at nordmenn kan velge mellom strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kilowattime, gjeldende for både boliger og hytter. Fastprisordningen vil gi en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge rundt 2800 kroner i årlig støtte, sammenlignet med dagens strømstøtte på 1265 kroner. I tillegg reduseres merverdiavgiften på nettleie, og regjeringen vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. Tiltakene skal sikre lavere strømregninger og nasjonal kontroll over kraften.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen grunnet uenighet om EUs energipakke, presenterer statsminister Jonas Gahr Støre nye tiltak for å redusere strømprisene og styrke kontrollen over kraftressursene. Regjeringen foreslår en fastpris på 40 øre/kWh som et alternativ til strømstøtten, samt kutt i moms på nettleie. De vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. I tillegg vil regjeringen samarbeide med de nordiske landene for å stabilisere prisene. Disse tiltakene er et resultat av Arbeiderpartiets arbeid både i regjering og i forbindelse med nytt partiprogram.
20 dager siden
Regjeringen planlegger å kjøpe klimakvoter for å nå sitt nye klimamål om 70-75 prosent utslippskutt innen 2035, sammenlignet med 1990-nivå. Dette er anslått å koste mellom 10 og 21 milliarder kroner. Klimameldingen legger ikke opp til nye klimakrav for norsk næringsliv. Klimaministeren mener det er effektivt å støtte andre land i å redusere sine utslipp, som for eksempel utfasing av kullkraft. Norge har allerede satt av midler til internasjonale klimakvoter og har inngått en avtale med Usbekistan om å fase ut subsidier til olje- og gassprosjekter. Klimaministeren understreker at klimatiltak er viktig sikkerhetspolitikk for å skape tryggere og mer stabile samfunn.
1 måned siden
Regjeringen varsler tiltak for å sikre at norsk industri kan dokumentere bruk av grønn strøm uten å kjøpe opprinnelsesgarantier. Tiltakene inkluderer endringer i varedeklarasjonen for strøm og veiledere for å beregne utslipp. Målet er å unngå at industrien fremstår som mindre fornybar enn den er. Kritikere mener tiltakene ikke løser det underliggende problemet med opprinnelsesgarantiordningen, mens fagforeninger støtter grepene for å sikre industriens konkurransevilkår og hindre grønnvasking.
1 måned siden
Fjernvarmebransjen appellerer til regjeringen om bedre rammevilkår for å øke produksjonen av miljøvennlig energi. De ber om redusert avfallsforbrenningsavgift tilsvarende svensk nivå, og kompensasjon for kostnader knyttet til strømstøtte og innføring av norgespris. Fjernvarme fremheves som en rask og billig løsning for å frigjøre strøm, men bransjen advarer om konkurser hvis situasjonen ikke bedres. Hafslund Celsio investerer stort i karbonfangst, men resten av bransjen trenger forutsigbare vilkår for å følge etter. «Fjernvarmeløftet» vil snart lanseres som et konkret forslag til politikerne.