Regjeringen sender et forslag på høring som tillater lakseoppdrettere å bruke sin tidligere nedjusterte kapasitet dersom de investerer i anlegg med nullutslippsteknologi. Dette kommer etter press fra Stortinget og er ment å belønne oppdrettere som satser på miljøvennlig teknologi.
Forslaget er en del av en større plan for å legge til rette for økt verdiskapning, lavere miljøpåvirkning og bedre fiskevelferd. Dagens høye dødelighet i oppdrettsnæringen har vært en bekymring, og regjeringen ser på nye produksjonsmetoder som en løsning.
Det vurderes om fokus bør skifte fra hvor mye til hvordan oppdrett drives, med hensyn til miljø, biosikkerhet og velferd.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett med nye regler for å løse utfordringer knyttet til miljø og fiskevelferd. De foreslår å erstatte dagens trafikklyssystem med et omsettelig kvotesystem og innføre en avgift på tapt fisk for å belønne nullutslipp og bedre fiskevelferden. SV mener tiltakene ikke er tilstrekkelige og ønsker lukkede anlegg, mens Høyre er usikker på avgiftsordningen. Næringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og lus, samt negativ påvirkning på villaksen.
20 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett, med mål om å balansere verdiskaping og bærekraft. Bakgrunnen er at oppdrettsnæringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og negativ påvirkning på villaksbestanden. Fiskeriministeren understreker at situasjonen for villaksen er svært alvorlig. Oppdrettere har investert i ny teknologi for å løse problemene, men er også pålagt grunnrenteskatt. Meldingen vil inneholde nye regler, blant annet en avgift på tapt fisk.
20 dager siden
Regjeringen har presentert en ny havbruksmelding som erstatter trafikklysordningen med et omsettelig kvotesystem for lakselus. Målet er å fremme bedre fiskehelse, dyrevelferd og redusere miljøpåvirkningen. Oppdrettsanlegg som presterer godt med lite luseutslipp, vil kunne øke produksjonen. I tillegg vurderer regjeringen å innføre en avgift på tap av fisk. Under fremleggelsen demonstrerte aktivister for lukkede oppdrettsanlegg, men fiskeriministeren avviste kravet, selv om hun anerkjente viktigheten av engasjementet for villaksen.
20 dager siden
Regjeringens havbruksmelding møter kritikk fra flere hold, inkludert havbruksnæringen, miljøvernorganisasjoner og opposisjonen. Meldingen foreslår å erstatte det eksisterende trafikklyssystemet med et nytt kvotesystem for lakselus og en avgift for død fisk. Sjømat Norge uttrykker bekymring for at dette vil ramme investeringer og utviklingsmuligheter, mens Sjømatbedriftene savner konkrete tiltak for å redusere utslipp. Naturvernorganisasjoner mener tiltakene er utilstrekkelige og krever en rask overgang til lukkede anlegg. Eide Fjordbruk er derimot positiv og mener meldingen premierer bærekraft og innovasjon.
19 dager siden
En ny havbruksmelding fra regjeringen skal premiere de oppdretterne som har lavest miljøpåvirkning og best dyrevelferd. Meldingen legger opp til å vrake det såkalte trafikklyssystemet, og innføre et kvotesystem for lakselus og en avgift for død eller rømt oppdrettsfisk. Flere kommuner er avhengig av inntektene fra havbruksfondet for å unngå underskudd. Sjømatbedriftene er skuffet over at meldingen ikke nevner null- og lavutslipp.
4 dager siden
Oslofjorden står overfor en økologisk krise, og regjeringen foreslår tiltak for å redde den. Forslagene møter sterk motstand fra yrkesfiskere som frykter for levebrødet sitt.
12 dager siden
Bauta Fishfarms forbereder en satsing på lukkede oppdrettsanlegg i nedlagte verft langs kysten, drevet av nye reguleringer for lakseproduksjon. Selskapet ønsker å bruke eksisterende verft til å bygge lukkede stålmerder i stor skala, som et alternativ til åpne merder med store luseproblemer. Lukkede anlegg forhindrer lakselus og samler opp slam for videre bruk, men krever mer strøm, selv om Bautas teknologi hevdes å være mer energieffektiv enn landbasert oppdrett. Selskapet venter på endelige avklaringer rundt Havbruksmeldingen og ser også mot internasjonale markedet der åpen oppdrett begrenses.
3 måneder siden
Selskapet OceanFarm planlegger å bygge oppdrettsanlegg langt til havs ved hjelp av teknologi fra oljebransjen. Anleggene skal være robuste og kunne heves og senkes for å gi bedre forhold for fisken og de ansatte. Havforskere og Miljødirektoratet er bekymret for at denne typen oppdrett kan skade villaksbestanden, og mener det er behov for mer kunnskap før man setter i gang. SjømatNorge ser derimot store muligheter for verdiskaping og arbeidsplasser med havbruk til havs, og mener Norge har gode forutsetninger for å lykkes med dette.
21 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
2 måneder siden
Lerøy planlegger å bruke rester fra kyllingproduksjon i fiskefôret for å gjøre oppdrettslaksen mer bærekraftig. Produksjonen starter til våren og skal redusere klimagassutslippene fra fôret betraktelig. Selskapet anslår en potensiell reduksjon på 600.000 tonn CO₂ for hele bransjen innen 2030. Miljøstiftelsen Bellona støtter initiativet, mens Lerøy understreker at råvarene er nøye testet og sikrer god fiskehelse og produktkvalitet. Tidligere har bekymringer for forbrukeraksept hindret bruken av kyllingmel, men nå ser selskapet et stort potensial i sirkulærøkonomi.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår nye og strengere tiltak for å redde Oslofjorden, som er hardt rammet av forurensning og overfiske. Tiltakene inkluderer forbud mot visse fiskemetoder og opprettelse av nullfiskeområder hvor alt fiske er forbudt. Dette kommer etter at tidligere tiltak, som forbud mot torskefiske, ikke har hatt ønsket effekt. De største truslene mot fjorden er avløp, jordbruk og fiskeri. Det er et håp om at de nye tiltakene kan være starten på en ny tid for fjorden, men det er også usikkerhet knyttet til om tiltakene er tilstrekkelige og kommer tidsnok. Erfaringer fra hummerfredningssoner og stengte lakseelver kan være relevante for de nye tiltakene.
1 måned siden
Fjernvarmebransjen appellerer til regjeringen om bedre rammevilkår for å øke produksjonen av miljøvennlig energi. De ber om redusert avfallsforbrenningsavgift tilsvarende svensk nivå, og kompensasjon for kostnader knyttet til strømstøtte og innføring av norgespris. Fjernvarme fremheves som en rask og billig løsning for å frigjøre strøm, men bransjen advarer om konkurser hvis situasjonen ikke bedres. Hafslund Celsio investerer stort i karbonfangst, men resten av bransjen trenger forutsigbare vilkår for å følge etter. «Fjernvarmeløftet» vil snart lanseres som et konkret forslag til politikerne.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår et totalforbud mot fiske i tre områder av Oslofjorden, inkludert nasjonalparkene Færder og Ytre Hvaler, samt Indre Oslofjord. Dette gjelder både yrkes- og fritidsfiske. Tiltaket kommer etter en ny tilstandsrapport som viser at fjorden er i alvorlig tilstand. Fiskeriministeren understreker at fjorden trenger en pause, selv om dette vil få konsekvenser for fiskerinæringen. WWF Verdens naturfond støtter forslaget, men påpeker at flere faktorer enn fiske bidrar til fjordens dårlige tilstand. Klima- og miljøministeren understreker behovet for å ta tak i flere områder for å bedre situasjonen. Forslaget skal nå sendes ut på høring.
2 måneder siden
Regjeringen har lagt frem et forslag om en valgfri fastpris på 40 øre/kWh for husholdninger og fritidsboliger, som et alternativ til dagens strømstøtte. Strømanalytikere er positive til ordningen for Sør-Norge, men mener folk i Nord-Norge bør avvente. De er usikre på hvem som tar regningen for den lave prisen. Ordningen gjelder ikke for bedrifter, noe som kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for industrien. Det er også bekymring for hvordan ordningen vil påvirke folks strømforbruk og kraftsystemet.
2 måneder siden
I 2024 døde 57,8 millioner oppdrettslaks i sjøfasen, en nedgang fra nesten 63 millioner året før. Størst forbedring var det i Ryfylke, mens Nordmøre og Sør-Trøndelag hadde høyest dødelighet. Veterinærinstituttet ser positiv utvikling, men advarer mot å konkludere for tidlig. Dødeligheten i sjøfasen er nå 15,4 prosent, omtrent samme nivå som i 2021. Regjeringen ønsker å redusere dødeligheten til fem prosent og vil presentere tiltak for å bedre fiskevelferden.