Fjernvarmebransjen appellerer til regjeringen om bedre rammevilkår for å øke produksjonen av miljøvennlig energi. De ber om redusert avfallsforbrenningsavgift tilsvarende svensk nivå, og kompensasjon for kostnader knyttet til strømstøtte og innføring av norgespris.
Fjernvarme fremheves som en rask og billig løsning for å frigjøre strøm, men bransjen advarer om konkurser hvis situasjonen ikke bedres. Hafslund Celsio investerer stort i karbonfangst, men resten av bransjen trenger forutsigbare vilkår for å følge etter.
«Fjernvarmeløftet» vil snart lanseres som et konkret forslag til politikerne.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Strømbransjen ber regjeringen om å prioritere utbygging av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft, og sette en stopper for nye hyttefelt. Fornybar Norge mener kommunene må prioritere kraftproduksjon for å nå klimamålene, og viser til at det trengs en betydelig økning i strømproduksjonen de neste årene. De ønsker tydelige signaler fra regjeringen om å prioritere fornybar energi og mener at bransjen må fortjene tillit gjennom god dialog med lokalsamfunnene. Kommunene har i dag vetorett i slike saker, men det er et ønske om en nasjonal prioritering for å sikre industriens kraftbehov.
2 måneder siden
Regjeringen har lansert en fastpris på strøm, kalt «norgespris», men denne gjelder ikke for fjernvarmekunder. Interesseorganisasjoner som Norske Boligbyggelag og Norsk Fjernvarme reagerer sterkt på dette, da fjernvarmeprisene er knyttet til spotprisen på strøm. De mener regjeringen overser 300.000 husholdninger som bruker fjernvarme, og at dette kan føre til kroken på døren for mange fjernvarmeselskaper. Regjeringen på sin side sier de er oppmerksomme på usikkerheten, men peker på at fjernvarme bruker andre energibærere enn strøm, og at det er regulatoriske forskjeller. Fjernvarmebransjen mener de kan avlaste kraftnettet og ønsker politisk vilje til å fjerne barrierer.
4 måneder siden
Bransjeorganisasjonen Distriktsenergi reagerer på de høye strømprisene, som nådde 13 kroner per kilowattime i Sør-Norge. De mener det europeiske kraftsystemet utfordres av variabel kraftproduksjon, og etterlyser politiske grep. Distriktsenergi foreslår å halvere merverdiavgiften på strøm over et visst nivå. Samfunnsbedriftene Energi mener det mangler en helhetlig plan for kraftutbygging og at Norge trenger mer kraftproduksjon, kabler, og energieffektivisering. Strømstøtten kan komme under press, og det kan bli aktuelt å gi støtte til bedrifter. Det er også store prisforskjeller mellom Nord- og Sør-Norge, noe som skaper problemer for både forbrukere og kraftprodusenter.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår endringer i energiloven for å effektivisere saksbehandlingen og fremme fornybar energi. NVE skal raskere kunne avslutte urealistiske prosjekter, mens levetiden for vindkraftanlegg forlenges til 50 år. Mindre kraftanlegg får enklere tilgang til nettet. Energiministeren understreker at målet er å fremskynde prosesser og realisere flere kraftprosjekter, noe som på sikt kan dempe strømprisene. Regjeringen vil ikke endre dagens kraftsystem eller droppe timespriser, men satser på ordninger som «Norgespris».
2 måneder siden
FrP-leder Sylvi Listhaug oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre til å innføre den varslede Norgesprisen på strøm (fastprisavtale på 40 øre per kilowattime) umiddelbart, før valget. Listhaug mener Støre forsøker å vise handlekraft etter tre år med høye strømpriser, og omtaler det som valgflesk. Energiminister Terje Aasland (Ap) svarer at regjeringen jobber så raskt de kan, men er avhengige av støtte i Stortinget. Han understreker at alle skal få tilbud om fastpris, og at strømstøtten videreføres. Listhaug sier FrP vil støtte forslaget, selv om hun mener det er utilstrekkelig for næringslivet, og ønsker en makspris på 50 øre per kilowattime.
2 måneder siden
EU-kommisjonen har presentert planer for å redusere energiprisene og styrke industriens konkurranseevne gjennom initiativene «Clean Industrial Deal» og «Affordable Energy Action Plan». Tiltakene omfatter statsstøtte til grønne løsninger, enklere tilgang til billige strømkontrakter og forenkling av rapporteringskrav for bedrifter. Målet er å spare europeiske kunder for 130 milliarder euro årlig innen 2030. Yara-sjef Svein Tore Holsether understreker behovet for konkrete tiltak for å utvikle markedet for lavkarbonprodukter og etablere en eksportmekanisme for CBAM. EU ønsker også å øke investeringene i fornybar energi med mål om 100 gigawatt årlig innen 2030, samt å forenkle saksbehandlingen for utbygging av fornybar energi.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.
3 måneder siden
Strømbransjen, ved Fornybar Norge, ønsker å endre synet på strømforsyning i husholdninger og argumenterer for at kortere strømbrudd bør aksepteres for å tillate bedre utnyttelse av strømnettet. Dagens økonomiske straff for strømbrudd, KILE, gjør nettselskapene forsiktige og fører til høyere nettleie og hindrer nye tilkoblinger. Bransjen mener en midlertidig endring i KILE-ordningen vil motivere til å teste ny teknologi og øke kapasiteten. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er uenig og mener KILE-kostnadene reflekterer samfunnets kostnad ved strømbrudd. Energiministeren henviser til fagmyndighetene, men understreker viktigheten av pålitelig strømforsyning.
2 måneder siden
Kraftbransjen, representert ved Fornybar Norge, ønsker at nettselskapene ikke lenger skal straffes økonomisk for korte strømbrudd. De mener dette vil føre til bedre utnyttelse av strømnettet, lavere nettleie og mindre naturinngrep. Forbrukerrådet er sterkt uenig og frykter at det vil gå utover stabiliteten i strømforsyningen. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) deler bransjens ønske om bedre utnyttelse, men er bekymret for at det vil redusere insentivene til å investere i strømnettet.
2 måneder siden
Høyre svarer på regjeringens strømpolitikk med en «trygghetspris», som skal gi forbrukerne bedre kontroll over strømutgiftene. Partiet vil pålegge strømselskapene å tilby rimelige fastprisavtaler, dele ut statens ekstraordinære strømoverskudd gjennom et «folkeutbytte», og bruke overskudd fra utenlandskabler til å kutte nettleien i Sør-Vestlandet (NO2). I tillegg vil Høyre støtte energisparing og omstilling for bedrifter i Sør-Vestlandet. Energiministeren mener Høyres forslag ikke løser noen problemer, mens Kristiansand-ordføreren mener det retter opp urettferdig strømpris.
2 måneder siden
Virke anslår at Norge ikke vil nå regjeringens mål om redusert strømforbruk innen 2030 med dagens strømpolitikk, og at målet først nås i 2080. De argumenterer for at 'Norgespris' kan føre til dyrere strøm og mindre incentiv til å spare energi. Som løsning foreslår Virke å innføre en ordning etter svensk modell, hvor boligeiere kan skrive av inntil 50.000 kroner på skatten ved energieffektivisering av egen bolig. De viser til at halvparten av svenskene planlegger å investere i strømsparing det neste året, og at Energikommisjonen har anslått et stort sparepotensial i norske boliger.
3 måneder siden
Paretos fornybardirektør, Lars Ove Skorpen, advarer om at høye strømpriser kan føre til at norsk industri blir utkonkurrert av mer betalingsvillige aktører som datasentre. Han etterlyser økt utbygging av fornybar energi for å sikre industriens konkurranseevne. Skorpen påpeker at Norges kraftoverskudd kan forsvinne innen 2030 på grunn av økt forbruk fra datasentre, elektrifisering av sokkelen og klimatiltak. Han mener også at strømstøtten kan virke som en sovepute og hindre nødvendig utbygging av fornybar energi. Energiminister Terje Aasland meldte avbud til konferansen på grunn av regjeringskrisen som oppstod etter uenighet om energipolitikk.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
4 måneder siden
Regjeringen sender et forslag på høring som tillater lakseoppdrettere å bruke sin tidligere nedjusterte kapasitet dersom de investerer i anlegg med nullutslippsteknologi. Dette kommer etter press fra Stortinget og er ment å belønne oppdrettere som satser på miljøvennlig teknologi. Forslaget er en del av en større plan for å legge til rette for økt verdiskapning, lavere miljøpåvirkning og bedre fiskevelferd. Dagens høye dødelighet i oppdrettsnæringen har vært en bekymring, og regjeringen ser på nye produksjonsmetoder som en løsning. Det vurderes om fokus bør skifte fra hvor mye til hvordan oppdrett drives, med hensyn til miljø, biosikkerhet og velferd.
2 måneder siden
Hafslund Celsio slår alarm om regjeringens «Norgespris» på strøm, og frykter at ordningen vil føre til en krise for fjernvarmebransjen. Selskapet har allerede tapt over 1 milliard kroner på strømstøtten, fordi de må dekke differansen mellom fjernvarmeprisen og prisen på elektrisk oppvarming selv. Norsk Fjernvarme støtter Hafslund og mener at staten må inkludere fjernvarmekunder i Norgespris, slik at staten dekker differansen mellom fastpris og markedspris. Energiministeren sier at regjeringen jobber med å finne en løsning for å sikre trygge rammer for fjernvarme.