Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet.
Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet.
Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norsk klimastiftelse har foreslått å droppe Equinors grønne satsinger og heller bruke selskapet som en «melkeku» for det grønne skiftet, et forslag SV støtter. De store partiene som Høyre, Ap og Frp avviser imidlertid å detaljstyre selskapet og vil beholde Equinors grønne satsinger. MDG ønsker å fase ut hele oljenæringen, mens Rødt er uenig i å splitte opp Equinor, men vil at Equinor skal bidra mer til klimatiltak. Equinor har nylig nedjustert sine grønne mål, noe som reflekterer at kostnadene innen fornybar energi har steget. Staten eier 67 prosent av Equinor og har stor innflytelse, men ønsker ikke å detaljstyre selskapet.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
2 måneder siden
Equinor justerer kursen og demper sine grønne satsinger, samtidig som de øker produksjonen av olje og gass. Selskapet reduserer sine fornybarmål for 2030 og forventer økt olje- og gassproduksjon frem mot 2027. Konsernsjefen understreker behovet for en balansert og finansielt bærekraftig energiomstilling. Equinor venter en produksjon i 2030 på 2,2 millioner fat oljeekvivalenter per dag, og de har økt ambisjonene for utvinning fra Johan Sverdrup-feltet. Selskapet forventer å utbetale ni milliarder dollar til sine eiere i 2025.
1 måned siden
Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning. Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål. Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
2 måneder siden
Et ekspertutvalg anbefaler regjeringen å sette flere klimatiltak på pause, inkludert havvind-satsingen og CO₂-kompensasjonsordningen. Utvalget mener staten ikke bør støtte ulønnsam kraftproduksjon eller subsidiere økt kraftforbruk. Finansminister Jens Stoltenberg mottok rapporten, men ønsket ikke å kommentere den umiddelbart. Samtidig reduserer Equinor sine investeringer i fornybar energi, og Hydro har endret sine strategiske vekstområder. Dette kommer etter flere tilbakeslag for grønne industrieventyr det siste året, som for eksempel Equinors kutt av 250 årsverk innen fornybarverksemda.
2 måneder siden
Equinor presenterte et justert resultat før skatt på 7,9 milliarder dollar for fjerde kvartal, som er bedre enn forventet. Samtidig reduserer selskapet sine fornybarmål for 2030 og nedjusterer investeringene i fornybar energi. Equinor forventer å utbetale opptil 101 milliarder kroner til aksjonærene i 2025. Selskapet står i en spagat mellom lønnsomme olje- og gassprosjekter og mindre lønnsomme grønne satsinger. Det er også konflikt rundt elektrifiseringen av Melkøya-anlegget, der et flertall på Stortinget er skeptisk.
2 måneder siden
Statnett har i en ny rapport nedjustert forventningene til det grønne skiftet, og ser nå mørkere på fremtiden for strømpriser og energiomstilling. Selskapet vurderer for første gang muligheten for at hele det grønne skiftet kan havarere, grunnet økte kostnader og teknologiske utfordringer knyttet til ustabil kraftproduksjon. Utbyggingen av ustabil vind- og solkraft krever subsidiering, og utviklingen av grønn hydrogenproduksjon har møtt veggen med doblede kostnadsanslag. Dersom Europa skulle gi opp klimapolitikken, vil strømprisene falle, men det vil også bremse den videre energiomstillingen. Statnetts direktør understreker at det vil ta lengre tid og koste mer å nå klimamålene.
1 måned siden
Den britiske kapitalforvalteren Sarasin & Partners har solgt sine aksjer i Equinor og kritiserer selskapet for manglende klimafokus. Sarasin mener Equinor ikke har tilpasset sin strategi til Parisavtalen og globale klimamål, til tross for tidligere forventninger om at selskapet skulle lede an i energiomstillingen. Kapitalforvalteren viser til Equinors nedtrapping av fornybar energi-satsing og lobbyvirksomhet for fortsatt olje- og gassproduksjon som begrunnelser for salget. Sarasin var tidligere en stor aksjonær i Equinor, men har nå solgt alle sine aksjer.
13 dager siden
Artikkelen kritiserer Equinor for å prioritere økonomisk vinning fremfor det grønne skiftet, til tross for selskapets sponsoravtaler med ski-VM og Universitetet i Oslo. Equinor har redusert investeringer i fornybar energi samtidig som de øker produksjonen av olje og gass. Forfatteren argumenterer for at UiO bør avslutte samarbeidet med Equinor, da selskapet ikke kan anses som en pådriver for bærekraftig utvikling. Kritikken trekker paralleller til det å motta midler fra tobakksselskaper for å forske på lungekreft.
2 måneder siden
Equinor presenterer tall for fjerde kvartal som er noe sterkere enn ventet, men reduserer samtidig sine fornybarmål for 2030. Selskapet leverer et justert resultat før skatt på 7,9 milliarder dollar, men reduserer de forventede investeringene i fornybar energi. Equinor står i en spagat mellom grønne satsinger og olje- og gassprosjekter, noe som splitter selskapets eiere. Strid om Equinors satsing på elektrifisering av Melkøya-anlegget kan føre til at prosjektet stoppes.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid er skuffet over manglende fremdrift i kraftutbyggingen, to år etter å ha etterlyst et kraftløft. Han mener det planlegges og bygges for lite ny kraft, noe som kan føre til høyere strømpriser, forsinkede industriprosjekter og at Norge ikke når sine klimamål. Almlid frykter at bedrifter vil flytte sine planer til andre land. Mo Industripark er et eksempel på en aktør som trenger økt krafttilførsel. Energiminister Terje Aasland (Ap) skylder på forrige regjering og mener kraftselskapene må ta ansvar for utbyggingen. Han påpeker at regjeringen har gjenopptatt konsesjonsbehandlingen av vindkraft og tildelt arealer til havvind, men understreker at det er viktig å få med seg lokalsamfunnene i utbyggingen.
3 måneder siden
Equinor opplever et betydelig papirtap på rundt syv milliarder kroner etter at aksjekursen til den danske havvindkjempen Ørsted har falt kraftig. Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika Kapitalforvaltning er kritisk til Equinors investering i Ørsted og mener selskapet burde satset på egen utvikling av havvind. Eie påpeker at Eika-fondene foretrekker oljeselskaper med rendyrket oljevirksomhet og har redusert sin eierandel i Equinor på grunn av den grønne satsingen. Equinor selv ser på investeringen som langsiktig og mener det er et godt tidspunkt å investere i havvindindustrien, som for tiden opplever utfordringer. Selskapet er nå nest største eier i Ørsted med ti prosent av aksjene.
2 måneder siden
Equinor uttrykker bekymring over Senterpartiets utspill om Melkøya-anlegget i Hammerfest, da det kan føre til at Stortinget stanser eller endrer det pågående prosjektet. Prosjektet, som skal kutte utslipp og forlenge levetiden til gassanlegget, er allerede 30 prosent ferdig og har en kostnadsramme på 16 milliarder kroner. Equinor understreker at det er gjort betydelige investeringer, rundt fem milliarder kroner, og at flere bedrifter har ansatt personell og tildelt kontrakter. Selskapet mener forutsigbarhet er avgjørende og at man må kunne stole på forvaltningsvedtak. De påpeker også at prosjektet er et svar på Stortingets pålegg om utslippskutt i oljebransjen.
8 dager siden
Equinor-styret oppfordrer eierne til å stemme ned ti aksjonærforslag på generalforsamlingen 14. mai, inkludert flere forslag om å avvikle eller trekke seg ut av vindkraftsatsingen. Styret fremhever havvind som en viktig del av energimiksen og peker på lønnsomhet i eksisterende prosjekter, selv om nye prosjekter møter økonomiske utfordringer som høy inflasjon og leverandørflaskehalser. Styret avviser også forslag om å kutte bonusordninger for ledelsen knyttet til vindkraftvurderinger, og påpeker at slike beslutninger ligger utenfor generalforsamlingens mandat. Flere eiere foreslår strengere klimamål, som absolutte utslippskutt, utskillelse av fornybar energi og unngåelse av nye olje- og gassinvesteringer, men styret anbefaler å stemme ned disse. Equinor viser til sin energiomstillingsplan og mener strategien er forenlig med Parisavtalens mål, men erkjenner at absolutte utslippskutt er utfordrende på grunn av utslipp fra kunders forbrenning av olje og gass. Staten, som største eier med 67 prosent, har avgjørende innflytelse på utfallet av forslagene.
3 måneder siden
Miljødirektoratet presenterer en ny rapport som viser at Norges klimamål kan bli vanskelig og dyrt å nå. Direktoratet advarer om at klimakvoter kan bli kostbare og vanskelige å få tak i etter 2030. De mener dagens politikk gjør Norge for avhengig av kvotekjøp og biodrivstoff, som er dyre løsninger. Rapporten viser også at Norge tidligst kan nå målet om 55 prosent innenlandske klimakutt i 2033, ikke i 2030 som planlagt. Miljødirektoratet anbefaler å styrke nasjonal klimapolitikk for å redusere avhengigheten av kvoter. Klimaministeren erkjenner utfordringene, men mener omstillingen går i riktig retning, selv om det går sakte.