Norsk klimastiftelse har foreslått å droppe Equinors grønne satsinger og heller bruke selskapet som en «melkeku» for det grønne skiftet, et forslag SV støtter. De store partiene som Høyre, Ap og Frp avviser imidlertid å detaljstyre selskapet og vil beholde Equinors grønne satsinger.
MDG ønsker å fase ut hele oljenæringen, mens Rødt er uenig i å splitte opp Equinor, men vil at Equinor skal bidra mer til klimatiltak. Equinor har nylig nedjustert sine grønne mål, noe som reflekterer at kostnadene innen fornybar energi har steget.
Staten eier 67 prosent av Equinor og har stor innflytelse, men ønsker ikke å detaljstyre selskapet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
1 måned siden
Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning. Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål. Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
8 dager siden
Equinor-styret oppfordrer eierne til å stemme ned ti aksjonærforslag på generalforsamlingen 14. mai, inkludert flere forslag om å avvikle eller trekke seg ut av vindkraftsatsingen. Styret fremhever havvind som en viktig del av energimiksen og peker på lønnsomhet i eksisterende prosjekter, selv om nye prosjekter møter økonomiske utfordringer som høy inflasjon og leverandørflaskehalser. Styret avviser også forslag om å kutte bonusordninger for ledelsen knyttet til vindkraftvurderinger, og påpeker at slike beslutninger ligger utenfor generalforsamlingens mandat. Flere eiere foreslår strengere klimamål, som absolutte utslippskutt, utskillelse av fornybar energi og unngåelse av nye olje- og gassinvesteringer, men styret anbefaler å stemme ned disse. Equinor viser til sin energiomstillingsplan og mener strategien er forenlig med Parisavtalens mål, men erkjenner at absolutte utslippskutt er utfordrende på grunn av utslipp fra kunders forbrenning av olje og gass. Staten, som største eier med 67 prosent, har avgjørende innflytelse på utfallet av forslagene.
2 måneder siden
Etter regjeringsskiftet forsøker Senterpartiet å stanse elektrifiseringen av Melkøya, et prosjekt som allerede er i gang. Sp argumenterer med folks frykt for dyrere strøm og kritiserer klimapolitikken. Oljebransjen ønsker elektrifisering for å sikre lønnsom drift og møte klimamål, men Vedum mener det ikke er nødvendig. Opposisjonen sliter med å finne alternative løsninger, som karbonfangst, og er uenige om veien videre. Avgjørelsen kan ende med en ny utredning og bruk av oljepenger. Høyres holdning er avgjørende, men et regjeringsskifte kan føre til at prosjektet stoppes.
2 måneder siden
Det er ny strid om elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Et flertall på Stortinget er skeptisk til prosjektet og vurderer å stanse det. Senterpartiet vil la dagens gasskraftverk fortsette driften, mens andre partier foreslår alternative løsninger som gasskraftverk med rensing. Equinor har allerede investert milliarder i prosjektet, og det er usikkerhet rundt kostnader og erstatningskrav dersom prosjektet endres. SV foreslår en løsning med flytende gasskraftverk i tillegg til elektrifisering. Energiministeren mener det er uklokt å snu etter at prosjektet er godkjent.
2 måneder siden
Flere partier på Stortinget, inkludert Senterpartiet, SV, Frp, MDG, Rødt, Venstre, KrF og Pasientfokus, ønsker å stoppe elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Avgjørelsen avhenger av Christian Tybring-Gjeddes stemme, som tidligere var Frp-politiker, men nå er uavhengig representant. Tybring-Gjedde er skeptisk til karbonfangst- og lagring (CCS) på anlegget, og mener det ikke er lønnsomt. SV, Venstre og MDG vil kreve at Equinor betaler for CCS hvis elektrifisering ikke stoppes, mens Equinor selv mener CCS er for dyrt. Senterpartiet har snudd etter å ha gått ut av regjeringen, og ønsker nå en ny vurdering av CCS som alternativ.
4 måneder siden
Equinor har vurdert gasskraftverk med karbonfangst som et alternativ til elektrifisering av Melkøya, men har konkludert med at det ikke er økonomisk forsvarlig. Elektrifisering, som vil spare selskapet over 31 milliarder kroner, møter sterk motstand fra SV og Frp. De frykter økte strømpriser, naturinngrep og press på reindriften. Opposisjonen og lokalpolitikere mener gasskraft med karbonfangst ville være en bedre løsning. Regjeringen står fast på elektrifiseringsplanene og mener kraftløftet for Finnmark vil gi positive ringvirkninger. Sametinget har saksøkt staten på grunn av tillatelsen til elektrifisering.
22 dager siden
Det ser ikke ut til å bli flertall på Stortinget for å stanse elektrifiseringen av Melkøya. Høyre hevder det er flertall for å fortsette elektrifiseringen, men Venstre avviser at de har snudd, og ønsker at regjeringen utreder etablering av et gasskraftverk med karbonfangst og -lagring tilknyttet Melkøya. KrF mener det er uansvarlig å trekke tilbake konsesjonen etter at den er gitt og store investeringer er gjort. SV vil elektrifisere Melkøya med gasskraftverk og karbonfangst, og si nei til vindkraft i Finnmark.
2 måneder siden
Et ekspertutvalg anbefaler regjeringen å sette flere klimatiltak på pause, inkludert havvind-satsingen og CO₂-kompensasjonsordningen. Utvalget mener staten ikke bør støtte ulønnsam kraftproduksjon eller subsidiere økt kraftforbruk. Finansminister Jens Stoltenberg mottok rapporten, men ønsket ikke å kommentere den umiddelbart. Samtidig reduserer Equinor sine investeringer i fornybar energi, og Hydro har endret sine strategiske vekstområder. Dette kommer etter flere tilbakeslag for grønne industrieventyr det siste året, som for eksempel Equinors kutt av 250 årsverk innen fornybarverksemda.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom de borgerlige partiene om strømstøtten. KrF og Frp vil innføre en makspris på 50 øre per kilowattime og doble statens utgifter til strømstøtte. Høyre ønsker å videreføre dagens ordning. Venstre vil i utgangspunktet avvikle strømstøtten, men åpner for å videreføre en ordning ved høye priser, uten makspris. KrF vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten gjør det usikkert hvordan strømstøtten vil se ut dersom de borgerlige vinner valget.
3 måneder siden
De borgerlige partiene er uenige om strømstøtte. Høyre vil beholde dagens ordning, mens Venstre vil fjerne den. KrF og Frp ønsker en makspris på strøm og full kompensasjon for priser over 50 øre per kWh. De vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten kan bli viktig i neste valg. Frps forslag koster 4,7 milliarder kroner ifølge deres alternative budsjett.
2 måneder siden
Equinor anser et nytt gasskraftverk med CO2-rensing på Melkøya som økonomisk ulønnsomt, med en estimert kostnad på 40–45 milliarder kroner. Selskapet frykter at et slikt pålegg vil gjøre anlegget ulønnsomt og true driften etter 2030. SV mener andre aktører kan realisere prosjektet billigere og samtidig spare naturen for inngrep. Equinor advarer om at en reversering av elektrifiseringen kan skade Norges omdømme og investeringsklima. Flere partier på Stortinget er skeptiske til prosjektet og vurderer å stanse eller endre det.
4 måneder siden
Stortinget skal behandle strømstøtte for 2025, der staten dekker 90% av prisen over 75 øre/kWh. Partiene foreslår ulike tiltak for å stabilisere strømprisene. Rødt vil ha makspris, mens SV ønsker et statlig selskap for strømsalg. MDG vil endre støtten for å fremme strømsparing. Arbeiderpartiet vil redusere kapasiteten på kabler til Danmark. KrF og FrP vil øke strømstøtten og ha egne prissoner. Venstre vil satse på energieffektivisering. Senterpartiet vil fjerne strøm fra børsen og reforhandle avtaler. Høyre vil ha mer kraftproduksjon og nettutbygging. De fleste partiene støtter dagens strømstøtteordning, men med ulike justeringer.