Equinor-styret oppfordrer eierne til å stemme ned ti aksjonærforslag på generalforsamlingen 14. mai, inkludert flere forslag om å avvikle eller trekke seg ut av vindkraftsatsingen. Styret fremhever havvind som en viktig del av energimiksen og peker på lønnsomhet i eksisterende prosjekter, selv om nye prosjekter møter økonomiske utfordringer som høy inflasjon og leverandørflaskehalser.
Styret avviser også forslag om å kutte bonusordninger for ledelsen knyttet til vindkraftvurderinger, og påpeker at slike beslutninger ligger utenfor generalforsamlingens mandat. Flere eiere foreslår strengere klimamål, som absolutte utslippskutt, utskillelse av fornybar energi og unngåelse av nye olje- og gassinvesteringer, men styret anbefaler å stemme ned disse.
Equinor viser til sin energiomstillingsplan og mener strategien er forenlig med Parisavtalens mål, men erkjenner at absolutte utslippskutt er utfordrende på grunn av utslipp fra kunders forbrenning av olje og gass. Staten, som største eier med 67 prosent, har avgjørende innflytelse på utfallet av forslagene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norsk klimastiftelse har foreslått å droppe Equinors grønne satsinger og heller bruke selskapet som en «melkeku» for det grønne skiftet, et forslag SV støtter. De store partiene som Høyre, Ap og Frp avviser imidlertid å detaljstyre selskapet og vil beholde Equinors grønne satsinger. MDG ønsker å fase ut hele oljenæringen, mens Rødt er uenig i å splitte opp Equinor, men vil at Equinor skal bidra mer til klimatiltak. Equinor har nylig nedjustert sine grønne mål, noe som reflekterer at kostnadene innen fornybar energi har steget. Staten eier 67 prosent av Equinor og har stor innflytelse, men ønsker ikke å detaljstyre selskapet.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
17 dager siden
Et flertall i Stortinget, bestående av Høyre, Arbeiderpartiet og KrF, ønsker at NVE skal realitetsbehandle vindkraftprosjektet Davvi i Finnmark. Dette skjer etter at NVE har satt saken på vent, og Energidepartementet har avslått en klage fra utbyggerne. Stortinget skal stemme over saken 6. mai. Samtidig opprettholdes beslutningen om elektrifisering av Melkøya. NHO har tidligere kritisert NVE for manglende realitetsbehandling av Davvi, mens NVE-sjefen mener prosjektet vil skape mer konflikt enn kraftproduksjon, og viser til begrenset kapasitet i kraftnettet.
1 måned siden
Et flertall i Modalen stemte nei til å bygge Norges største vindkraftanlegg, noe som har ført til bekymring for fremtidig energimangel. Unge Venstre mener dette kan bety slutten for vindkraft på land i Norge, og ønsker å fjerne kommunenes vetorett. Zero foreslår å gi kommunene inntekter tidligere i utbyggingsprosessen for å øke aksepten for vindkraft. Venstre støtter kommunal vetorett, men mener staten må kunne overstyre kommunens ja dersom det går utover nasjonale verneverdier. Utbygger Norsk Vind avventer nå kommunestyrets endelige avgjørelse i saken.
1 måned siden
Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning. Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål. Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
25 dager siden
NHO-leder Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik oppfordrer regjeringen til å sikre kraftforsyningen til Equinors elektrifiseringsprosjekt på Melkøya. De frykter at Stortinget vil stoppe prosjektet, noe de mener vil svekke Norges posisjon som en pålitelig energileverandør. Almlid og Følsvik vil at regjeringen skal pålegge NVE å utrede flere vindkraftprosjekter, inkludert det omstridte Davvi-prosjektet i Finnmark, og foreslår økt økonomisk kompensasjon til kommunene for å dempe lokal motstand mot kraftutbygging. De understreker at elektrifiseringen er et politisk vedtak, og at økt kraftproduksjon er nødvendig uavhengig av dette prosjektet for å dekke et økende kraftbehov.
3 måneder siden
Equinor opplever et betydelig papirtap på rundt syv milliarder kroner etter at aksjekursen til den danske havvindkjempen Ørsted har falt kraftig. Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika Kapitalforvaltning er kritisk til Equinors investering i Ørsted og mener selskapet burde satset på egen utvikling av havvind. Eie påpeker at Eika-fondene foretrekker oljeselskaper med rendyrket oljevirksomhet og har redusert sin eierandel i Equinor på grunn av den grønne satsingen. Equinor selv ser på investeringen som langsiktig og mener det er et godt tidspunkt å investere i havvindindustrien, som for tiden opplever utfordringer. Selskapet er nå nest største eier i Ørsted med ti prosent av aksjene.
2 måneder siden
Equinor justerer kursen og demper sine grønne satsinger, samtidig som de øker produksjonen av olje og gass. Selskapet reduserer sine fornybarmål for 2030 og forventer økt olje- og gassproduksjon frem mot 2027. Konsernsjefen understreker behovet for en balansert og finansielt bærekraftig energiomstilling. Equinor venter en produksjon i 2030 på 2,2 millioner fat oljeekvivalenter per dag, og de har økt ambisjonene for utvinning fra Johan Sverdrup-feltet. Selskapet forventer å utbetale ni milliarder dollar til sine eiere i 2025.
2 måneder siden
Et ekspertutvalg anbefaler regjeringen å sette flere klimatiltak på pause, inkludert havvind-satsingen og CO₂-kompensasjonsordningen. Utvalget mener staten ikke bør støtte ulønnsam kraftproduksjon eller subsidiere økt kraftforbruk. Finansminister Jens Stoltenberg mottok rapporten, men ønsket ikke å kommentere den umiddelbart. Samtidig reduserer Equinor sine investeringer i fornybar energi, og Hydro har endret sine strategiske vekstområder. Dette kommer etter flere tilbakeslag for grønne industrieventyr det siste året, som for eksempel Equinors kutt av 250 årsverk innen fornybarverksemda.
1 måned siden
Strømbransjen ber regjeringen om å prioritere utbygging av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft, og sette en stopper for nye hyttefelt. Fornybar Norge mener kommunene må prioritere kraftproduksjon for å nå klimamålene, og viser til at det trengs en betydelig økning i strømproduksjonen de neste årene. De ønsker tydelige signaler fra regjeringen om å prioritere fornybar energi og mener at bransjen må fortjene tillit gjennom god dialog med lokalsamfunnene. Kommunene har i dag vetorett i slike saker, men det er et ønske om en nasjonal prioritering for å sikre industriens kraftbehov.
2 måneder siden
Equinor uttrykker bekymring over Senterpartiets utspill om Melkøya-anlegget i Hammerfest, da det kan føre til at Stortinget stanser eller endrer det pågående prosjektet. Prosjektet, som skal kutte utslipp og forlenge levetiden til gassanlegget, er allerede 30 prosent ferdig og har en kostnadsramme på 16 milliarder kroner. Equinor understreker at det er gjort betydelige investeringer, rundt fem milliarder kroner, og at flere bedrifter har ansatt personell og tildelt kontrakter. Selskapet mener forutsigbarhet er avgjørende og at man må kunne stole på forvaltningsvedtak. De påpeker også at prosjektet er et svar på Stortingets pålegg om utslippskutt i oljebransjen.
4 måneder siden
Equinor har vurdert gasskraftverk med karbonfangst som et alternativ til elektrifisering av Melkøya, men har konkludert med at det ikke er økonomisk forsvarlig. Elektrifisering, som vil spare selskapet over 31 milliarder kroner, møter sterk motstand fra SV og Frp. De frykter økte strømpriser, naturinngrep og press på reindriften. Opposisjonen og lokalpolitikere mener gasskraft med karbonfangst ville være en bedre løsning. Regjeringen står fast på elektrifiseringsplanene og mener kraftløftet for Finnmark vil gi positive ringvirkninger. Sametinget har saksøkt staten på grunn av tillatelsen til elektrifisering.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
3 måneder siden
Equinor har erkjent utfordringer knyttet til elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya, inkludert tidsplan, arealinngrep og urfolksrettigheter. Selskapet vurderte alternative kraftløsninger som gasskraftverk med karbonfangst og flytende havvind, men gasskraft ble forkastet av økonomiske årsaker. Elektrifiseringen, som ble godkjent for to år siden, har møtt kritikk for sitt store strømforbruk og potensielle negative effekter på natur og reindrift. Equinor trenger mer kraft for både eksisterende og fremtidige oljeprosjekter, og ser etter løsninger for å øke kraftproduksjonen i regionen. Regjeringen understreker viktigheten av å ivareta samiske interesser og urfolksrettigheter i nye kraftprosjekter.