Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning.
Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål.
Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
1 måned siden
Den britiske kapitalforvalteren Sarasin & Partners har solgt sine aksjer i Equinor og kritiserer selskapet for manglende klimafokus. Sarasin mener Equinor ikke har tilpasset sin strategi til Parisavtalen og globale klimamål, til tross for tidligere forventninger om at selskapet skulle lede an i energiomstillingen. Kapitalforvalteren viser til Equinors nedtrapping av fornybar energi-satsing og lobbyvirksomhet for fortsatt olje- og gassproduksjon som begrunnelser for salget. Sarasin var tidligere en stor aksjonær i Equinor, men har nå solgt alle sine aksjer.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse har foreslått å droppe Equinors grønne satsinger og heller bruke selskapet som en «melkeku» for det grønne skiftet, et forslag SV støtter. De store partiene som Høyre, Ap og Frp avviser imidlertid å detaljstyre selskapet og vil beholde Equinors grønne satsinger. MDG ønsker å fase ut hele oljenæringen, mens Rødt er uenig i å splitte opp Equinor, men vil at Equinor skal bidra mer til klimatiltak. Equinor har nylig nedjustert sine grønne mål, noe som reflekterer at kostnadene innen fornybar energi har steget. Staten eier 67 prosent av Equinor og har stor innflytelse, men ønsker ikke å detaljstyre selskapet.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
13 dager siden
Artikkelen kritiserer Equinor for å prioritere økonomisk vinning fremfor det grønne skiftet, til tross for selskapets sponsoravtaler med ski-VM og Universitetet i Oslo. Equinor har redusert investeringer i fornybar energi samtidig som de øker produksjonen av olje og gass. Forfatteren argumenterer for at UiO bør avslutte samarbeidet med Equinor, da selskapet ikke kan anses som en pådriver for bærekraftig utvikling. Kritikken trekker paralleller til det å motta midler fra tobakksselskaper for å forske på lungekreft.
2 måneder siden
Equinor justerer kursen og demper sine grønne satsinger, samtidig som de øker produksjonen av olje og gass. Selskapet reduserer sine fornybarmål for 2030 og forventer økt olje- og gassproduksjon frem mot 2027. Konsernsjefen understreker behovet for en balansert og finansielt bærekraftig energiomstilling. Equinor venter en produksjon i 2030 på 2,2 millioner fat oljeekvivalenter per dag, og de har økt ambisjonene for utvinning fra Johan Sverdrup-feltet. Selskapet forventer å utbetale ni milliarder dollar til sine eiere i 2025.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en splittelse i miljøbevegelsen mellom de som prioriterer klimaspørsmål og de som fremmer tradisjonelt naturvern. Motvind Norge kritiserer Bellona for å ha kommersielle interesser, spesielt gjennom investeringer i batteriselskapet Morrow, som de mener påvirker deres miljøengasjement. Motvind Norge argumenterer for at storskala vindkraftindustri går på bekostning av naturen og at energieffektivisering bør prioriteres. De hevder også at de møtes med forsøk på kansellering fra klimalobbyen når de presenterer fakta om negative sider ved vind- og solkraft, og understreker at de selv ikke har økonomiske egeninteresser i energipolitikken.
2 måneder siden
Equinor presenterte et justert resultat før skatt på 7,9 milliarder dollar for fjerde kvartal, som er bedre enn forventet. Samtidig reduserer selskapet sine fornybarmål for 2030 og nedjusterer investeringene i fornybar energi. Equinor forventer å utbetale opptil 101 milliarder kroner til aksjonærene i 2025. Selskapet står i en spagat mellom lønnsomme olje- og gassprosjekter og mindre lønnsomme grønne satsinger. Det er også konflikt rundt elektrifiseringen av Melkøya-anlegget, der et flertall på Stortinget er skeptisk.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) anklager regjeringen og andre partier for klimapopulisme, og mener de setter urealistiske klimamål uten å ha en plan for å nå dem. Frp kritiserer spesielt regjeringens mål om 55 prosent utslippskutt innen 2030. SV støtter delvis kritikken, men er uenig i Frps forslag om å kjøpe klimakvoter i utlandet. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser anklagene og mener Frp er klimapopulister som motarbeider fornybar energi. Regjeringen holder fast ved ambisiøse klimamål, til tross for utfordringer med å nå dem, og vil skjerpe målet for 2035. Frp ønsker å kutte utslippene med 40 prosent innen 2030, og vil inkludere skogens CO₂-opptak i regnskapet.
3 måneder siden
Equinor opplever et betydelig papirtap på rundt syv milliarder kroner etter at aksjekursen til den danske havvindkjempen Ørsted har falt kraftig. Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika Kapitalforvaltning er kritisk til Equinors investering i Ørsted og mener selskapet burde satset på egen utvikling av havvind. Eie påpeker at Eika-fondene foretrekker oljeselskaper med rendyrket oljevirksomhet og har redusert sin eierandel i Equinor på grunn av den grønne satsingen. Equinor selv ser på investeringen som langsiktig og mener det er et godt tidspunkt å investere i havvindindustrien, som for tiden opplever utfordringer. Selskapet er nå nest største eier i Ørsted med ti prosent av aksjene.
27 dager siden
Statkraft-sjef Birgitte Ringstad Vartdal svarer på kritikken fra Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum angående selskapets verdiskaping og drift. Vedum mener Statkraft har fjernet seg fra sin kjernevirksomhet med billig vannkraft, og kritiserer økt internasjonal satsing og kostnadsvekst. Vartdal forsvarer Statkrafts strategi, og viser til betydelig verdiskaping for staten og planer om store investeringer i Norge. Hun understreker at selskapet har strammet inn på kostnader, reduserer virksomheten i utlandet og fokuserer på fornybar energi og oppgradering av norske anlegg.
8 dager siden
Equinor-styret oppfordrer eierne til å stemme ned ti aksjonærforslag på generalforsamlingen 14. mai, inkludert flere forslag om å avvikle eller trekke seg ut av vindkraftsatsingen. Styret fremhever havvind som en viktig del av energimiksen og peker på lønnsomhet i eksisterende prosjekter, selv om nye prosjekter møter økonomiske utfordringer som høy inflasjon og leverandørflaskehalser. Styret avviser også forslag om å kutte bonusordninger for ledelsen knyttet til vindkraftvurderinger, og påpeker at slike beslutninger ligger utenfor generalforsamlingens mandat. Flere eiere foreslår strengere klimamål, som absolutte utslippskutt, utskillelse av fornybar energi og unngåelse av nye olje- og gassinvesteringer, men styret anbefaler å stemme ned disse. Equinor viser til sin energiomstillingsplan og mener strategien er forenlig med Parisavtalens mål, men erkjenner at absolutte utslippskutt er utfordrende på grunn av utslipp fra kunders forbrenning av olje og gass. Staten, som største eier med 67 prosent, har avgjørende innflytelse på utfallet av forslagene.
2 måneder siden
Etter regjeringsskiftet forsøker Senterpartiet å stanse elektrifiseringen av Melkøya, et prosjekt som allerede er i gang. Sp argumenterer med folks frykt for dyrere strøm og kritiserer klimapolitikken. Oljebransjen ønsker elektrifisering for å sikre lønnsom drift og møte klimamål, men Vedum mener det ikke er nødvendig. Opposisjonen sliter med å finne alternative løsninger, som karbonfangst, og er uenige om veien videre. Avgjørelsen kan ende med en ny utredning og bruk av oljepenger. Høyres holdning er avgjørende, men et regjeringsskifte kan føre til at prosjektet stoppes.