Equinor opplever et betydelig papirtap på rundt syv milliarder kroner etter at aksjekursen til den danske havvindkjempen Ørsted har falt kraftig. Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika Kapitalforvaltning er kritisk til Equinors investering i Ørsted og mener selskapet burde satset på egen utvikling av havvind.
Eie påpeker at Eika-fondene foretrekker oljeselskaper med rendyrket oljevirksomhet og har redusert sin eierandel i Equinor på grunn av den grønne satsingen. Equinor selv ser på investeringen som langsiktig og mener det er et godt tidspunkt å investere i havvindindustrien, som for tiden opplever utfordringer.
Selskapet er nå nest største eier i Ørsted med ti prosent av aksjene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Den danske havvindutbyggeren Ørsted, delvis eid av Equinor, har nedskrevet verdier for 19 milliarder norske kroner. Dette førte til et fall i aksjekursen på rundt 15 prosent. Equinor har dermed tapt betydelige summer på sin investering i selskapet. Nedskrivningene skyldes i hovedsak økte renter i USA, redusert verdi av havbunnsrettigheter og forsinkelser i havvindprosjektet Sunrise Wind. Til tross for utfordringene opprettholder Ørsted anslaget for driftsresultat i 2024. USAs president har stanset utdeling av nye havvindlisenser, men dette skal ikke påvirke eksisterende rettigheter. Meglerhuset Jefferies påpeker at nedskrivningen utgjør en betydelig del av Ørsteds markedsverdi.
3 måneder siden
Den danske havvindutbyggeren Ørsted, delvis eid av Equinor, har nedskrevet verdier for 19 milliarder norske kroner. Dette skyldes økte renter i USA, redusert verdi av havbunnsrettigheter i New Jersey, Maryland og Delaware, samt forsinkelser i havvindprosjektet Sunrise Wind. Som følge av dette falt Ørsted-aksjen med rundt 15 prosent på København-børsen. Equinor har dermed tapt mange milliarder på sin investering i selskapet. En presidentordre i USA som stanser utdeling av nye havvindlisenser skaper ytterligere usikkerhet, selv om eksisterende rettigheter ikke skal være berørt. Meglerhuset Jefferies påpeker at nedskrivningen utgjør ni prosent av Ørsteds markedsverdi.
3 måneder siden
En Pareto-analytiker mener Equinor risikerer en milliardnedskrivning på sitt havvindprosjekt Empire Wind i USA, etter at Ørsted nedskrev verdier for 12,1 milliarder danske kroner i sin amerikanske portefølje. Analytikeren påpeker at Ørsteds nedskrivninger skyldes økte renter og kostnadsoverskridelser, faktorer som også kan påvirke Equinor. Begge selskaper forventes å investere rundt 5 milliarder dollar i sine prosjekter. Analytikeren anslår at Equinor kan måtte nedskrive verdier for rundt 1,1 milliarder dollar, tilsvarende over 12 milliarder kroner. Pareto Securities har en holdanbefaling på Equinor-aksjen.
3 måneder siden
En Pareto-analytiker mener Equinor risikerer en milliardnedskrivning på sitt havvindprosjekt Empire Wind i USA, etter at Ørsted nedskrev verdier for 12,1 milliarder danske kroner i sin amerikanske portefølje. Analytikeren påpeker at Ørsteds nedskrivninger skyldes økte renter og kostnadsoverskridelser, faktorer som også kan påvirke Equinors prosjekt. Begge selskaper har planlagt investeringer på rundt 5 milliarder dollar i sine respektive prosjekter. Analytikeren anslår at Equinor kan måtte nedskrive verdier for rundt 1,1 milliarder dollar, tilsvarende over 12 milliarder kroner. Pareto Securities har en holdanbefaling på Equinor-aksjen.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse har foreslått å droppe Equinors grønne satsinger og heller bruke selskapet som en «melkeku» for det grønne skiftet, et forslag SV støtter. De store partiene som Høyre, Ap og Frp avviser imidlertid å detaljstyre selskapet og vil beholde Equinors grønne satsinger. MDG ønsker å fase ut hele oljenæringen, mens Rødt er uenig i å splitte opp Equinor, men vil at Equinor skal bidra mer til klimatiltak. Equinor har nylig nedjustert sine grønne mål, noe som reflekterer at kostnadene innen fornybar energi har steget. Staten eier 67 prosent av Equinor og har stor innflytelse, men ønsker ikke å detaljstyre selskapet.
1 måned siden
Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning. Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål. Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
2 måneder siden
Et ekspertutvalg anbefaler regjeringen å sette flere klimatiltak på pause, inkludert havvind-satsingen og CO₂-kompensasjonsordningen. Utvalget mener staten ikke bør støtte ulønnsam kraftproduksjon eller subsidiere økt kraftforbruk. Finansminister Jens Stoltenberg mottok rapporten, men ønsket ikke å kommentere den umiddelbart. Samtidig reduserer Equinor sine investeringer i fornybar energi, og Hydro har endret sine strategiske vekstområder. Dette kommer etter flere tilbakeslag for grønne industrieventyr det siste året, som for eksempel Equinors kutt av 250 årsverk innen fornybarverksemda.
1 måned siden
Oljefondet har opplevd et verdifall på over 1.000 milliarder kroner fra toppnivået tidligere i år, og er nå verdt 19.132 milliarder kroner. Hovedårsakene er nedgang på børsene, spesielt i USA hvor fondet har store investeringer, samt en styrking av den norske kronen mot dollar og euro. Reduserte overføringer av olje- og gassinntekter fra staten bidrar også til fallet. Elbilprodusenten Tesla, hvor Oljefondet har betydelige investeringer, har hatt et kraftig kursfall. Fondets ledelse har tidligere advart om at store svingninger i fondets verdi kan forekomme, og interne stresstester viser potensielle fall på opptil 40 prosent i ekstreme situasjoner.
1 måned siden
Tesla-aksjen har stupt i verdi, noe som har ført til et tap på 77,4 milliarder kroner for Oljefondet siden nyttår. Oljefondet eide 1,1 prosent av Tesla ved utgangen av 2023. Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea påpeker at Oljefondet har tatt en taktisk beslutning om å ha færre aksjer i Tesla enn et indeksfond, noe som har dempet tapet noe. Han anbefaler likevel ikke å kjøpe Tesla-aksjer nå, da han mener de fortsatt er for høyt priset. Salget av Tesla-biler vokser ikke, og i Norge har salget halvert seg i februar.
8 dager siden
Equinor-styret oppfordrer eierne til å stemme ned ti aksjonærforslag på generalforsamlingen 14. mai, inkludert flere forslag om å avvikle eller trekke seg ut av vindkraftsatsingen. Styret fremhever havvind som en viktig del av energimiksen og peker på lønnsomhet i eksisterende prosjekter, selv om nye prosjekter møter økonomiske utfordringer som høy inflasjon og leverandørflaskehalser. Styret avviser også forslag om å kutte bonusordninger for ledelsen knyttet til vindkraftvurderinger, og påpeker at slike beslutninger ligger utenfor generalforsamlingens mandat. Flere eiere foreslår strengere klimamål, som absolutte utslippskutt, utskillelse av fornybar energi og unngåelse av nye olje- og gassinvesteringer, men styret anbefaler å stemme ned disse. Equinor viser til sin energiomstillingsplan og mener strategien er forenlig med Parisavtalens mål, men erkjenner at absolutte utslippskutt er utfordrende på grunn av utslipp fra kunders forbrenning av olje og gass. Staten, som største eier med 67 prosent, har avgjørende innflytelse på utfallet av forslagene.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
3 måneder siden
Oslo Børs åpnet med nedgang tirsdag, hovedsakelig påvirket av Vår Energis melding om betydelige valutatap og nedskrivninger. Oljeprisen viser en svak oppgang, mens de mest omsatte aksjene, som Equinor og Norsk Hydro, opplever fall. Stolt-Nielsen kjøper majoriteten av Avenir LNG, mens Soiltech sikrer seg en kontrakt i Svartehavet. Nordic Semiconductor henter seg inn etter gårsdagens fall. Samtidig sprer børsfallet fra Wall Street seg til Tokyo-børsen, spesielt for AI-relaterte aksjer.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for norsk havvindindustri under finansminister Jens Stoltenberg, på grunn av hans tidligere motstand mot subsidier. Forfatteren argumenterer for at Norge må satse på havvind som en erstatning for oljeindustrien, selv om den enda ikke er lønnsom. Investeringer bør rettes mot prosjekter som styrker norsk leverandørindustri og bygger kompetanse. Kinas satsing på solkraft trekkes frem som inspirasjon. Å stanse havvindsatsingen vil sette norsk industriutvikling på pause.