Equinor har vurdert et gasskraftverk med karbonfangst og -lagring for å øke krafttilgangen til Melkøya-anlegget i Hammerfest. Interne dokumenter viser at selskapet undersøkte alternative løsninger etter at de tidligere hadde avvist karbonfangst på grunn av kostnader.
Prosjektet var ment å levere strøm til Equinors anlegg og oljefelt, men ikke til strømnettet. Equinor har konkludert med at løsningen ikke er økonomisk forsvarlig og har avsluttet arbeidet.
Selskapet bekrefter at elektrifiseringen av Melkøya fortsetter som planlagt, noe som vil gi betydelige kostnadsbesparelser for dem, men potensielt økte kostnader for andre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Equinor har vurdert alternative kraftløsninger for gassanlegget på Melkøya, inkludert et gasskraftverk med karbonfangst. Energiminister Terje Aasland avkrefter at dette var et initiativ fra departementet, og understreker at Equinor har vurdert dette uavhengig. Aasland tar ikke stilling til prosjektet, men åpner for kommersiell utbygging av gasskraftverk med CO₂-rensing. Equinor selv anser imidlertid ikke dette som kommersielt interessant. Elektrifisering av Melkøya kan spare Equinor for minst 31 milliarder kroner, men kraftanalytikere mener dette vil koste andre bedrifter og forbrukere.
4 måneder siden
Equinor har vurdert gasskraftverk med karbonfangst som et alternativ til elektrifisering av Melkøya, men har konkludert med at det ikke er økonomisk forsvarlig. Elektrifisering, som vil spare selskapet over 31 milliarder kroner, møter sterk motstand fra SV og Frp. De frykter økte strømpriser, naturinngrep og press på reindriften. Opposisjonen og lokalpolitikere mener gasskraft med karbonfangst ville være en bedre løsning. Regjeringen står fast på elektrifiseringsplanene og mener kraftløftet for Finnmark vil gi positive ringvirkninger. Sametinget har saksøkt staten på grunn av tillatelsen til elektrifisering.
3 måneder siden
Equinor har erkjent utfordringer knyttet til elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya, inkludert tidsplan, arealinngrep og urfolksrettigheter. Selskapet vurderte alternative kraftløsninger som gasskraftverk med karbonfangst og flytende havvind, men gasskraft ble forkastet av økonomiske årsaker. Elektrifiseringen, som ble godkjent for to år siden, har møtt kritikk for sitt store strømforbruk og potensielle negative effekter på natur og reindrift. Equinor trenger mer kraft for både eksisterende og fremtidige oljeprosjekter, og ser etter løsninger for å øke kraftproduksjonen i regionen. Regjeringen understreker viktigheten av å ivareta samiske interesser og urfolksrettigheter i nye kraftprosjekter.
2 måneder siden
Det er ny strid om elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Et flertall på Stortinget er skeptisk til prosjektet og vurderer å stanse det. Senterpartiet vil la dagens gasskraftverk fortsette driften, mens andre partier foreslår alternative løsninger som gasskraftverk med rensing. Equinor har allerede investert milliarder i prosjektet, og det er usikkerhet rundt kostnader og erstatningskrav dersom prosjektet endres. SV foreslår en løsning med flytende gasskraftverk i tillegg til elektrifisering. Energiministeren mener det er uklokt å snu etter at prosjektet er godkjent.
2 måneder siden
Equinor anser et nytt gasskraftverk med CO2-rensing på Melkøya som økonomisk ulønnsomt, med en estimert kostnad på 40–45 milliarder kroner. Selskapet frykter at et slikt pålegg vil gjøre anlegget ulønnsomt og true driften etter 2030. SV mener andre aktører kan realisere prosjektet billigere og samtidig spare naturen for inngrep. Equinor advarer om at en reversering av elektrifiseringen kan skade Norges omdømme og investeringsklima. Flere partier på Stortinget er skeptiske til prosjektet og vurderer å stanse eller endre det.
2 måneder siden
Equinor uttrykker bekymring over Senterpartiets utspill om Melkøya-anlegget i Hammerfest, da det kan føre til at Stortinget stanser eller endrer det pågående prosjektet. Prosjektet, som skal kutte utslipp og forlenge levetiden til gassanlegget, er allerede 30 prosent ferdig og har en kostnadsramme på 16 milliarder kroner. Equinor understreker at det er gjort betydelige investeringer, rundt fem milliarder kroner, og at flere bedrifter har ansatt personell og tildelt kontrakter. Selskapet mener forutsigbarhet er avgjørende og at man må kunne stole på forvaltningsvedtak. De påpeker også at prosjektet er et svar på Stortingets pålegg om utslippskutt i oljebransjen.
22 dager siden
Venstre og KrF snur i Stortinget og sikrer dermed flertall for elektrifisering av Melkøya med strøm fra strømnettet. Arbeiderpartiet og Høyre har hele tiden støttet prosjektet, mens Venstre og KrF tidligere ønsket karbonfangst og lagring (CCS) i stedet. Begrunnelsen for snuoperasjonen er hensynet til forutsigbarhet for næringslivet og at konsesjonen allerede er gitt. Samtidig har komiteen samlet seg om at alle prosjekter for ny kraft i Finnmark skal realitetsbehandles med sikte på ferdigstillelse i 2030, inkludert Davvi vindkraftverk.
22 dager siden
Venstre og KrF har snudd i saken om elektrifisering av Melkøya, og sikrer dermed flertall for prosjektet i Stortinget. Dette innebærer at forslag om å trekke tilbake tillatelsene for elektrifisering av gassanlegget avvises. Høyre understreker viktigheten av forutsigbarhet for investeringer og mener Stortinget ikke bør tilbakekalle tillatelser som allerede er gitt. Samtidig er det et flertall for å realitetsbehandle alle søknader om ny kraft i Finnmark med mål om ferdigstillelse innen 2030, for å imøtekomme bekymringer om krafttilgang.
4 måneder siden
Statkraft vurderer å oppgradere Mår kraftverk i Tinn, Telemark, med et pumpekraftverk som kan pumpe vann fra Tinnsjøen opp til Kalhovdfjorden på Hardangervidda. Dette vil kunne lagre energi ved å pumpe vann opp når kraftprisene er lave. Prosjektet, som er anslått å koste over 4 milliarder kroner og ferdigstilles i 2034, er et av flere alternativer som utredes. De eksisterende dammene ved Kalhovd skal fornyes innen 2031. Statkraft understreker at miljøaspekter knyttet til fisk og villrein må vurderes nøye, men at løsningen kan stabilisere strømforsyningen og dempe flom.
22 dager siden
Det ser ikke ut til å bli flertall på Stortinget for å stanse elektrifiseringen av Melkøya. Høyre hevder det er flertall for å fortsette elektrifiseringen, men Venstre avviser at de har snudd, og ønsker at regjeringen utreder etablering av et gasskraftverk med karbonfangst og -lagring tilknyttet Melkøya. KrF mener det er uansvarlig å trekke tilbake konsesjonen etter at den er gitt og store investeringer er gjort. SV vil elektrifisere Melkøya med gasskraftverk og karbonfangst, og si nei til vindkraft i Finnmark.
2 måneder siden
Ocean-Power planlegger å bygge et flytende gasskraftverk ved Kråkøya i Nærøysund. Kraftverket skal forsyne oljeplattformer på Haltenbanken med strøm ved hjelp av CO2-fangst og lagring. SV støtter prosjektet fordi det reduserer klimagassutslipp uten å øke strømprisene på fastlandet, og vil fremme saken i Stortinget. Ordføreren i Nærøysund ser store muligheter for lokalt næringsliv og arbeidsplasser. NVE må godkjenne prosjektet før bygging kan starte, med mål om produksjon i 2029. Anlegget er ett av fire planlagte gasskraftverk langs kysten.
22 dager siden
Venstre og KrF har snudd, og sikrer dermed flertall på Stortinget for elektrifisering av Melkøya med strøm fra strømnettet. Opprinnelig var det usikkert om det var flertall for prosjektet etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. Et flertall tar nå avstand fra å trekke tilbake lovlig gitte tillatelser. Samtidig er partiene enige om å realitetsbehandle alle søknader om ny kraft i Finnmark med mål om ferdigstillelse innen 2030, for å imøtekomme bekymringer om kraftmangel i nord.
6 dager siden
Elektrifisering av plattformer på norsk sokkel, som har som mål å redusere utslipp, fører ifølge beregninger til økte globale CO₂-utslipp. Utslippene flyttes fra sokkelen til forbruket i EU, samtidig som mindre kraft blir tilgjengelig for det grønne skiftet i Fastlands-Norge. Elektrifiseringen bruker i dag 10,3 TWh og forventes å øke til minst 17 TWh innen 2030, noe som utgjør en betydelig andel av norsk elproduksjon. Dette skaper utfordringer for kraftbalansen og kan svekke Norges forsvarsevne. Equinor tjener på økt gassalg og reduserte nasjonale utslipp, men den globale effekten er negativ. To scenarioer viser at elektrifisering enten øker utslippene med 6,9 millioner tonn CO₂ eller 1,3 millioner tonn CO₂, avhengig av om gasskraft kommer i tillegg til eller erstatter kullkraft. Artikkelen oppfordrer til en ny evaluering av elektrifiseringens klimaeffekt og dens konsekvenser for kraftmarkedet og samfunnet.
2 måneder siden
Tidligere finansminister Vedum (Sp) innrømmer at kravene for elektrifisering av Melkøya er umulige å oppfylle, og at han la inn "snubletråder" for å hindre prosjektet. Et flertall på Stortinget vil stoppe elektrifiseringen, men er uenige om hvordan. Rødt, SV, MDG, KrF og Venstre ønsker karbonfangst og -lagring (CCS) som alternativ, mens FrP er skeptisk. Sp åpner for CCS, men foreslår også å la Equinor fortsette driften med dagens gassturbiner etter 2030. Sp vil kreve at fremtidige elektrifiseringsprosjekter finansieres av industrien selv, gjennom ny kraftproduksjon eller CCS.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) går til valg på å stoppe elektrifiseringen av Melkøya, og mener det vil føre til høye kostnader og hindre utvikling i Nord-Norge. Senterpartiet (Sp) vurderer å endre sitt syn på elektrifiseringen etter å ha gått ut av regjering, og ser på en lengre konsesjonstid for gasskraftverket som en mulig løsning. Reineiere frykter at elektrifiseringen vil føre til økt vindkraftutbygging og tap av beiteland. Arbeiderpartiet (Ap) mener Frps utspill er useriøst og at elektrifiseringen er et viktig nasjonalt prosjekt som vil sikre arbeidsplasser og investeringer i nord. Regjeringen hevder at elektrifiseringen ikke vil føre til høyere strømpriser, da det skal bygges ut ny kraftproduksjon som tilsvarer det økte forbruket.