Høyre ønsker å opprettholde norsk gassproduksjon og vil lyse ut 26. konsesjonsrunde for å sikre energileveranser til Europa, mens Venstre og KrF er skeptiske og prioriterer klimahensyn.
Unge Venstre kritiserer Høyres ønske og vil ha strengere miljøkrav for nye olje- og gassprosjekter, samt redusere gassproduksjonen.
EU planlegger å redusere sin avhengighet av fossil energi, noe som kan påvirke etterspørselen etter norsk gass i fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg mener Norge må produsere mer gass for å sikre energileveranser til Europa, og advarer om et ventet fall i norsk gassproduksjon frem mot 2029. Hun sammenligner dette fallet med nedleggelsen av all tysk kjernekraft. Solberg ønsker å iverksette 26. konsesjonsrunde for å stimulere leteaktiviteten, men møter motstand fra flere partier, deriblant SV, Venstre og KrF. Senterpartiet er i utgangspunktet positiv til konsesjonsrunden, men har ikke tatt stilling til Høyres konkrete forslag. Frp og Høyre er uenige om elektrifisering av sokkelen.
2 måneder siden
Høyre inviterer Senterpartiet til å støtte deres forslag om å utlyse den 26. konsesjonsrunden og åpne for olje- og gassleting i nye områder, spesielt Barentshavet. De argumenterer for at dette er nødvendig for å styrke Norges og Europas sikkerhet, og mener Norge har de nødvendige ressursene. SV er sterkt imot, og frykter økt klimarisiko og at satsingen på olje og gass vil gå på bekostning av investeringer i fornybare energikilder. Senterpartiet har foreløpig ikke tatt stilling til Høyres invitasjon, da forslaget ikke er vurdert i stortingsgruppen.
28 dager siden
Uenighet om oljepolitikken preger Arbeiderpartiet før landsmøtet, der et nytt partiprogram skal vedtas. AUF ønsker å begrense oljeleting til eksisterende felt, noe som i praksis vil stoppe leting i Barentshavet. Dette står i kontrast til moderpartiets ønske om jevnlig tilgang på areal for leting. En undersøkelse viser at et flertall av Aps velgere støtter en strengere linje. Nestleder Tonje Brenna forsvarer dagens politikk med at Norge er en viktig energileverandør til Europa, mens AUF-leder Gaute Børstad Skjervø frykter at klimapolitikken blir satt til side.
1 måned siden
En ny meningsmåling viser at unge er mer positive til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) enn eldre generasjoner. Unge Høyre-politikere argumenterer for at Norge må ta ansvar for egne ressurser og bidra til Europas energisikkerhet, og mener olje- og gassreservene kan være et sikkerhetsmoment. Høyre ønsker en konsekvensutredning av området, til tross for lokal motstand. Senterpartiet holder fast ved sin motstand mot oljevirksomhet i LoVeSe, og vil vedta dette på sitt kommende landsmøte.
2 måneder siden
Høyre ønsker å fremskynde 26. konsesjonsrunde for oljeleting etter at SV i 2022 fikk den utsatt. Høyres energipolitiske talsperson, Bård Ludvig Thorheim, mener SV har hatt for stor innflytelse over regjeringens petroleumspolitikk. Med Senterpartiet ute av regjeringen, tror Høyre det er mulig å få flertall for å lyse ut konsesjonsrunden raskt. Thorheim peker på den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og behovet for å sikre energiforsyningen som viktige argumenter for å lete etter mer olje og gass. Høyre fremmer forslag i Stortinget om å lyse ut 26. konsesjonsrunde innen første halvår 2025, og forventer støtte fra Senterpartiet, FrP og Christian Tybring-Gjedde.
3 måneder siden
Sylvi Listhaug besøkte oljeplattformen Gina Krog og erklærte at tiden for oljeskam er over. Hun ønsker å forlenge norsk oljeproduksjon i hundre år, og argumenterer for at norsk gass er viktig for Europas energisikkerhet og klimaet ved å erstatte kull. Listhaug mener energikrisen har vist behovet for flere energikilder, inkludert norsk olje og gass. Hun møter motstand fra miljøpartier og deler av bransjen som ønsker elektrifisering. Listhaugs retorikk er sterkere enn Høyre og Arbeiderpartiet, og hun ønsker å vise at hun støtter oljebransjen mer enn andre. Dagen etter besøket delte regjeringen ut over 50 nye letelisenser.
25 dager siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Arbeiderpartiets nye oljevedtak, og mener det skaper usikkerhet for Norges viktigste næring i en tid med internasjonal uro. Vedtaket, som ble gjort på Aps landsmøte, innebærer at leteaktivitet etter olje og gass skal foregå i allerede åpne, «modne» områder. AUF er fornøyd med vedtaket, og ser det som en viktig delseier i kampen for en strengere oljepolitikk. SV derimot, mener Ap ikke tar klimakrisen på alvor og at vedtaket signaliserer en uendret oljepolitikk. Statsminister Jonas Gahr Støre forsikrer at vedtaket ikke betyr slutten på nye konsesjonsrunder, og at det handler om å utvikle, ikke avvikle, næringen, samtidig som utslippene skal kuttes.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges rolle som olje- og gassleverandør i Europa i lys av sikkerhetspolitikken. Professor Heier argumenterer for at norsk olje og gass kan bidra til å sikre fred i Norge og Europa, og at en sluttdato for produksjonen kan være uheldig. Han mener Norge bør opprettholde handlingsrom og bruke overskuddet til det grønne skiftet. Nupi-forsker Friis er uenig og mener gassen ikke er en sikkerhetsgaranti mot Russland, men begge er enige om at norske installasjoner er mer utsatt for sabotasje. Styrket sikkerhet i Nordsjøen er viktig, men sårbarheten er stor.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
2 dager siden
Fremskrittspartiet presenterer en plan for langvarig olje- og gassutvinning. Partiet ønsker en ny oljeoffensiv men ser utfordringer.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug tar til orde for å opprettholde norsk oljeproduksjon i 100 år, gitt at det er etterspørsel. Hun argumenterer med at norsk produksjon er mer klimavennlig enn produksjon i andre land, og at det er viktig for energisikkerheten i Europa. Listhaug kritiserer norsk klimapolitikk for å være for fokusert på nasjonale utslipp, og mener det er bedre å investere i utslippskutt i utlandet. Hun ønsker en bred politisk enighet om økt olje- og gassleting, og mener at oljenæringen er en viktig bærebjelke for norsk økonomi. Equinor forholder seg nøytrale til det politiske utsagnet. Listhaug mener også at Norge må tenke globalt og ikke bare fokusere på egne utslipp.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug tar til orde for å fortsette norsk oljeproduksjon i 100 år til, og mener Norge bør være det siste landet som stanser produksjonen. Hun argumenterer for at norsk olje er bedre for klimaet globalt, da andre land slipper ut mer ved produksjon. Listhaug understreker også viktigheten av å levere energi til demokratiske allierte. Hun kritiserer norsk klimapolitikk for å være for opptatt av lokale forhold og mener det er bedre å investere i utslippskutt i utlandet. Frp vil kutte norske utslipp med 40 prosent innen 2030, og Listhaug ønsker enighet med andre partier om økt olje- og gassleting.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker ikke å fornye de to strømkablene til Danmark, som snart når sin tekniske levetid, og vil heller prioritere å forbedre det norske strømnettet. Høyre på sin side vil ta en beslutning basert på hva som er best for norske interesser over tid, og understreker at beslutningen ikke bør baseres på kortvarige prissvingninger. Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet er også imot fornyelse av kablene, mens Sverige har uttrykt bekymring for en slik avgjørelse. Selv om Høyre og Frp har ulike tilnærminger til energipolitikken, er de enige om å finne felles løsninger. Frp foreslår konkrete tiltak for å redusere prissmitten fra Europa, mens Høyre fokuserer på økt kraftproduksjon og nettutbygging.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at mange unge støtter fortsatt olje- og gassproduksjon, i motsetning til Natur og Ungdoms påstander om at de representerer alle unge. Fremskrittspartiet opplever økt støtte blant unge, og ser på norsk olje og gass som en del av klimaløsningen ved å erstatte kullkraft i Europa. Det hevdes at norsk gass bidrar til å redusere utslipp ved å erstatte kullkraft. Artikkelen fremhever at olje og gass fortsatt er nødvendig for mange produkter og at Norge bør fortsette å utvinne disse ressursene for klima, sikkerhet og økonomisk gevinst. Det hevdes at det er naivt å tro at olje og gass ikke vil være viktig i fremtiden.