Strømbransjen ber regjeringen om å prioritere utbygging av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft, og sette en stopper for nye hyttefelt. Fornybar Norge mener kommunene må prioritere kraftproduksjon for å nå klimamålene, og viser til at det trengs en betydelig økning i strømproduksjonen de neste årene.
De ønsker tydelige signaler fra regjeringen om å prioritere fornybar energi og mener at bransjen må fortjene tillit gjennom god dialog med lokalsamfunnene.
Kommunene har i dag vetorett i slike saker, men det er et ønske om en nasjonal prioritering for å sikre industriens kraftbehov.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
NHO-leder Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik oppfordrer regjeringen til å sikre kraftforsyningen til Equinors elektrifiseringsprosjekt på Melkøya. De frykter at Stortinget vil stoppe prosjektet, noe de mener vil svekke Norges posisjon som en pålitelig energileverandør. Almlid og Følsvik vil at regjeringen skal pålegge NVE å utrede flere vindkraftprosjekter, inkludert det omstridte Davvi-prosjektet i Finnmark, og foreslår økt økonomisk kompensasjon til kommunene for å dempe lokal motstand mot kraftutbygging. De understreker at elektrifiseringen er et politisk vedtak, og at økt kraftproduksjon er nødvendig uavhengig av dette prosjektet for å dekke et økende kraftbehov.
3 måneder siden
Paretos fornybardirektør, Lars Ove Skorpen, advarer om at høye strømpriser kan føre til at norsk industri blir utkonkurrert av mer betalingsvillige aktører som datasentre. Han etterlyser økt utbygging av fornybar energi for å sikre industriens konkurranseevne. Skorpen påpeker at Norges kraftoverskudd kan forsvinne innen 2030 på grunn av økt forbruk fra datasentre, elektrifisering av sokkelen og klimatiltak. Han mener også at strømstøtten kan virke som en sovepute og hindre nødvendig utbygging av fornybar energi. Energiminister Terje Aasland meldte avbud til konferansen på grunn av regjeringskrisen som oppstod etter uenighet om energipolitikk.
1 måned siden
Kraftutbygginga i Noreg har stoppa opp etter at kommunane fekk vetorett, men det er teikn til endring. NRKs kartlegging viser eit meir nyansert bilde, der nokre kommunar ser fornybar energi som ein vekststrategi og inntektskjelde. Vestland fylkeskommune jobbar aktivt for å auke kraftproduksjonen, men Bellona påpeiker at det framleis er få prosjekt og etterlyser politisk støtte. Ei analyse frå DNV viser at kraftproduksjonen vil auke lite innan 2030, og at dei fleste kommunar ikkje ser samanhengen mellom vekst og auka straumbehov.
1 måned siden
Fjernvarmebransjen appellerer til regjeringen om bedre rammevilkår for å øke produksjonen av miljøvennlig energi. De ber om redusert avfallsforbrenningsavgift tilsvarende svensk nivå, og kompensasjon for kostnader knyttet til strømstøtte og innføring av norgespris. Fjernvarme fremheves som en rask og billig løsning for å frigjøre strøm, men bransjen advarer om konkurser hvis situasjonen ikke bedres. Hafslund Celsio investerer stort i karbonfangst, men resten av bransjen trenger forutsigbare vilkår for å følge etter. «Fjernvarmeløftet» vil snart lanseres som et konkret forslag til politikerne.
1 måned siden
NHO oppfordrer regjeringen til å revurdere forslaget om en norgespris på strøm, da de mener dette vil sette en stopper for både batterirevolusjonen og målet om økt solkraftproduksjon. NHO Elektro og bedrifter i solcellebransjen advarer om at ordningen undergraver regjeringens ambisjoner om å øke solkraftproduksjonen til 8 terawattimer innen 2030 og redusere kraftforbruket med 10 TWh. Andreas Thorsheim i Otovo mener at nordmenn vil investere mindre i smarte, grønne teknologier og at Norge vil sløse bort energi.
1 måned siden
Et flertall i Modalen stemte nei til å bygge Norges største vindkraftanlegg, noe som har ført til bekymring for fremtidig energimangel. Unge Venstre mener dette kan bety slutten for vindkraft på land i Norge, og ønsker å fjerne kommunenes vetorett. Zero foreslår å gi kommunene inntekter tidligere i utbyggingsprosessen for å øke aksepten for vindkraft. Venstre støtter kommunal vetorett, men mener staten må kunne overstyre kommunens ja dersom det går utover nasjonale verneverdier. Utbygger Norsk Vind avventer nå kommunestyrets endelige avgjørelse i saken.
1 dag siden
Statnett melder at kraftlinjene i Innlandet er gamle og krever snarlig oppgradering. Økende strømforbruk og planlagt ny produksjon skaper et akutt behov for mer kapasitet i nettet.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid er skuffet over manglende fremdrift i kraftutbyggingen, to år etter å ha etterlyst et kraftløft. Han mener det planlegges og bygges for lite ny kraft, noe som kan føre til høyere strømpriser, forsinkede industriprosjekter og at Norge ikke når sine klimamål. Almlid frykter at bedrifter vil flytte sine planer til andre land. Mo Industripark er et eksempel på en aktør som trenger økt krafttilførsel. Energiminister Terje Aasland (Ap) skylder på forrige regjering og mener kraftselskapene må ta ansvar for utbyggingen. Han påpeker at regjeringen har gjenopptatt konsesjonsbehandlingen av vindkraft og tildelt arealer til havvind, men understreker at det er viktig å få med seg lokalsamfunnene i utbyggingen.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
4 måneder siden
Bransjeorganisasjonen Distriktsenergi reagerer på de høye strømprisene, som nådde 13 kroner per kilowattime i Sør-Norge. De mener det europeiske kraftsystemet utfordres av variabel kraftproduksjon, og etterlyser politiske grep. Distriktsenergi foreslår å halvere merverdiavgiften på strøm over et visst nivå. Samfunnsbedriftene Energi mener det mangler en helhetlig plan for kraftutbygging og at Norge trenger mer kraftproduksjon, kabler, og energieffektivisering. Strømstøtten kan komme under press, og det kan bli aktuelt å gi støtte til bedrifter. Det er også store prisforskjeller mellom Nord- og Sør-Norge, noe som skaper problemer for både forbrukere og kraftprodusenter.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår endringer i energiloven for å effektivisere saksbehandlingen og fremme fornybar energi. NVE skal raskere kunne avslutte urealistiske prosjekter, mens levetiden for vindkraftanlegg forlenges til 50 år. Mindre kraftanlegg får enklere tilgang til nettet. Energiministeren understreker at målet er å fremskynde prosesser og realisere flere kraftprosjekter, noe som på sikt kan dempe strømprisene. Regjeringen vil ikke endre dagens kraftsystem eller droppe timespriser, men satser på ordninger som «Norgespris».
10 dager siden
Frykt for at datasentre vil sluke all tilgjengelig kraft i Grenland innen 2028 fører til krav om raskere kraftutbygging. Tor Morten Thorsen fra Herøya Arbeiderforening frykter for arbeidsplasser, mens Yara-sjef Sven Tore Holsether understreker viktigheten av krafttilgang for industrien. Google bygger datasenter i Skien og har søkt om store mengder strøm. Ådne Naper (SV) advarer om at datasentre vil prioritere kraften fremfor eksisterende industri. Han foreslår konsesjonssystem for datasentre og støtte til industrien. Energiminister Terje Aasland lover å jobbe for økt kraftproduksjon.
2 måneder siden
Regjeringen har lansert en fastpris på strøm, kalt «norgespris», men denne gjelder ikke for fjernvarmekunder. Interesseorganisasjoner som Norske Boligbyggelag og Norsk Fjernvarme reagerer sterkt på dette, da fjernvarmeprisene er knyttet til spotprisen på strøm. De mener regjeringen overser 300.000 husholdninger som bruker fjernvarme, og at dette kan føre til kroken på døren for mange fjernvarmeselskaper. Regjeringen på sin side sier de er oppmerksomme på usikkerheten, men peker på at fjernvarme bruker andre energibærere enn strøm, og at det er regulatoriske forskjeller. Fjernvarmebransjen mener de kan avlaste kraftnettet og ønsker politisk vilje til å fjerne barrierer.
3 måneder siden
Strømbransjen, ved Fornybar Norge, ønsker å endre synet på strømforsyning i husholdninger og argumenterer for at kortere strømbrudd bør aksepteres for å tillate bedre utnyttelse av strømnettet. Dagens økonomiske straff for strømbrudd, KILE, gjør nettselskapene forsiktige og fører til høyere nettleie og hindrer nye tilkoblinger. Bransjen mener en midlertidig endring i KILE-ordningen vil motivere til å teste ny teknologi og øke kapasiteten. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er uenig og mener KILE-kostnadene reflekterer samfunnets kostnad ved strømbrudd. Energiministeren henviser til fagmyndighetene, men understreker viktigheten av pålitelig strømforsyning.
2 måneder siden
Kraftbransjen, representert ved Fornybar Norge, ønsker at nettselskapene ikke lenger skal straffes økonomisk for korte strømbrudd. De mener dette vil føre til bedre utnyttelse av strømnettet, lavere nettleie og mindre naturinngrep. Forbrukerrådet er sterkt uenig og frykter at det vil gå utover stabiliteten i strømforsyningen. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) deler bransjens ønske om bedre utnyttelse, men er bekymret for at det vil redusere insentivene til å investere i strømnettet.