En Frp-politiker fra Akershus opplevde en storm av hatefulle kommentarer etter å ha delt et positivt innlegg på Facebook om sitt besøk hos en muslimsk familie under ramadan. Innlegget, der hun beskrev et hyggelig møte og roste fellesskapet, resulterte i beskyldninger om landssvik og krav om eksklusjon fra partiet.
Politikeren avviser kritikken, understreker Frps prinsipp om religionsfrihet, og fordømmer de rasistiske kommentarene som generaliserer muslimer.
Hun fremhever at hun deltok i arrangementet som fylkesvaraordfører og mener det er viktig å bli kjent med ulike kulturer i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Frp-politiker Liv Gustavsen ble møtt med en bølge av hatkommentarer på Facebook etter å ha delt et innlegg om sitt besøk hos en muslimsk familie under ramadan. Kritikken, som inkluderte stempling som «landsforræder», kom fra flere hold, også fra medlemmer av hennes eget parti, som reagerte negativt på hennes positive omtale av islam. Gustavsen har forsvart seg med å vise til Frps program om religionsfrihet og har også mottatt støtte fra muslimer og andre.
1 måned siden
Frp-fylkesvaraordfører Liv Thon Gustavsen ble møtt med sterke negative reaksjoner etter å ha delt et positivt Facebook-innlegg om sitt Ramadan-besøk hos en norsk-tyrkisk familie. Hun ble kalt «landssviker» og mottok hatefulle meldinger. Gustavsen uttrykker sjokk over reaksjonene, men fastholder viktigheten av å forstå ulike kulturer. Vertsfamilien og RamadanGjestProsjekt, som initierte kontakten, støtter Gustavsen og fremhever betydningen av dialog for å bygge bro mellom kulturer og bekjempe fordommer. Gustavsen har også mottatt støtteerklæringer, men er rystet over nivået på kommentarene.
1 måned siden
Trygve Barfot, en tidligere politiker fra Norgesdemokratene, er tiltalt for et Facebook-innlegg fra sommeren 2023. Innlegget inneholdt en kritisk tekst om muslimer og deres integrering i det norske samfunnet, publisert under en kronikk av muslimske samfunnsdebattanter. Barfot hevder at han ikke husker å ha publisert innlegget, men står likevel fast ved budskapet og mener at «såpass må være lov å si i Norge». Aktoratet mener at innlegget er hatefullt og diskriminerende, og at det innebærer en grov nedvurdering av en gruppes menneskeverd. Forsvareren argumenterer derimot for at innlegget faller innenfor ytringsfriheten. Aktor har lagt ned påstand om betinget fengsel og bot, mens forsvareren har bedt om frifinnelse. Dommen ventes innen 31. mars.
1 måned siden
Noman Mubashir ble utsatt for rasistiske hatytringer på Facebook, noe som førte til at politiet anmeldte en mann i 50-årene for hatefulle ytringer. Mannen er tiltalt for å ha fremsatt nedsettende kommentarer om Mubashirs hudfarge og for å ha oppfordret ham til å forlate landet. Mubashir, som er født og oppvokst i Norge, ble overrasket over at saken gikk til tiltale. Han er takknemlig for politiets engasjement og håper den tiltalte vil lære av hendelsen. Mubashir understreker at hatytringer, uansett form, ikke bør tolereres.
2 måneder siden
Marian Hussein (SV) forteller om en økning i hatefulle kommentarer i sosiale medier, spesielt rettet mot hennes bakgrunn og bruk av hijab. Hun påpeker at «Stem Frp»-kommentarer ofte brukes i sammenheng med hets mot minoriteter, noe hun selv har erfart i sitt kommentarfelt. På grunn av dette har Hussein takket nei til flere debatter. Etter å ha delt sine erfaringer, har hun mottatt støtte fra blant andre Fredrik Solvang, Jon Helgheim (Frp) og Sofia Rana (Rødt).
11 dager siden
Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) reagerer kraftig på at det ble lest vers fra Koranen i Kampen kirke på langfredag under arrangementet «Klagesang for Palestina». Wiborg mener Koranen ikke hører hjemme i kirken, spesielt ikke på langfredag, og anklager Den norske kirke for å opptre aktivistisk og fremstå som et venstreradikalt parti. Han mener påskens kristne kjerne må respekteres. Arrangementet beskrives som en livssynsåpen samling hvor det ble lest dikt, spilt musikk og lest fra både Bibelen og Koranen. Kampen kirke skriver at de møtes i sorg i høytiden for å gi klagen, uretten og nøden rom. Soknepresten i Kampen kirke er orientert om saken, men har foreløpig ikke kommentert den.
2 måneder siden
En direktør i Helse Nord omtalte en stortingspolitiker fra FrP som en trussel mot demokratiet i et Facebook-innlegg, etter at politikeren hadde kritisert nedleggelsen av en lindrende enhet ved UNN Harstad. Uttalelsen førte til reaksjoner, og politikeren sendte et skriftlig spørsmål til helseministeren. Helse Nord har beklaget hendelsen og understreker viktigheten av politisk uavhengighet blant sine ledere. Helseministeren har tatt opp den prinsipielle problemstillingen om forholdet mellom offentlig ansattes ytringsfrihet og utøvelse av god rolleforståelse.
4 dager siden
KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland foreslår en verditest for innvandrere som søker statsborgerskap. Han mener testen kan bidra til å motvirke antisemittisme.
26 dager siden
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø har mottatt en rekke hatkommentarer etter at han foreslo full boikott av israelske varer. Kommentarfeltene er fylt med personangrep og referanser til Utøya-terroren, som Skjervø overlevde. Arbeiderpartiets ledelse støtter ikke boikottforslaget, men utenriksminister Espen Barth Eide fordømmer hatkommentarene og understreker viktigheten av toleranse i en sivilisert debatt. Skjervø selv uttrykker bekymring for at polarisering og hat kan hindre folk fra å ytre sine meninger offentlig.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den opphetede debatten om mangfoldsuken og regnbueflagging i Drammen, hvor Frp-politiker Jon Helgheim kritiseres for personangrep mot kommunens utdanningsdirektør. Debatten har ført til gjentatte endringer i mangfoldsuken for å dempe konflikter, men motstanderne sprer likevel feilinformasjon. Kommunedirektøren og ordføreren har reagert sterkt på Helgheims uttalelser. Artikkelen understreker viktigheten av at de som støtter mangfoldsuken, aktivt forsvarer den offentlig for å motvirke spredning av feilinformasjon og sikre et tolerant samfunn.
2 måneder siden
MDG-leder Arild Hermstad anklager FrP-leder Sylvi Listhaug for å slå politisk mynt på skoleskytingen i Sverige. Hermstad mener Listhaug utnytter situasjonen kynisk for å sanke stemmer, og at hun nører opp under fremmedhat gjennom en Facebook-post der hun skriver at «vi ikke kan være naive». Listhaug har ikke svart direkte på kritikken, men via sin rådgiver uttalt at hun allerede har svart på lignende spørsmål i andre medier, og presiserer at hun uttrykte sympati og understreket usikkerhet rundt hendelsesforløpet. Hermstad mener Listhaug bør beklage innlegget, da han mener det er uansvarlig å piske opp stemningen og at det kan sette liv i fare.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug hevder hun ble nektet adgang til Jens Stoltenbergs pressetreff om skattekommisjonen. Flere partier, inkludert Høyre, Frp, Senterpartiet, SV og Venstre, har avvist Stoltenbergs invitasjon til et bredt skatteforlik. Listhaug anklager Stoltenberg for å ville lure Frp inn i Arbeiderpartiets skattepolitikk, mens Stoltenberg på sin side kritiserer Listhaug for tillitsbrudd etter at hun gikk til pressen med detaljer fra mandatet. Venstre-leder Guri Melby beskriver Stoltenbergs initiativ som et valgkampstunt og kritiserer mangelen på forberedelse for samarbeid i Stortinget.
2 måneder siden
Under NRK-programmet «Debatten» oppstod en opphetet ordveksling mellom podkaster Ole Asbjørn Ness og stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) under en debatt om J.D. Vances tale. Programleder Fredrik Solvang måtte gripe inn. AUF-leder Gaute Skjervjø reagerte på debattklimaet og kalte det uverdig. Varaordfører Erling Moe (V) kritiserte Ness for å være provoserende og kunnskapsløs, og mente debatten var mislykket. Kringkastingsrådet har mottatt tolv klager på programmet. Redaksjonssjef Solveig Tvedt forsvarer at ulike stemmer må få komme til orde. Lysbakken mener Ness viste et eksempel på en politisk metode som forgifter debatten.
18 dager siden
Rødt-politiker Siavash Mobasheri opplevde at et innlegg han publiserte etter å ha blitt valgt som leder for 17. mai-komiteen i Oslo, forsvant fra Facebook. Mobasheri mener han ble utsatt for «shadowbanning» etter å ha mottatt hatefulle meldinger og rasisme. Han uttrykker bekymring for at dette innskrenker ytringsrommet og skaper usikkerhet rundt hans posisjon som folkevalgt. Datatilsynet er ikke overrasket over hendelsen og påpeker at den illustrerer hvordan Metas algoritmer kontrollerer hva som er tilgjengelig på plattformen, noe som gjør enkeltpersoner maktesløse.
1 måned siden
En mann i 50-årene er tiltalt for hatefulle ytringer mot Noman Mubashir etter et rasistisk Facebook-innlegg. Politiet etterforsket saken etter tips fra publikum, i tråd med Riksadvokatens prioritering av hatkriminalitet. Mubashir, som engasjerer seg for homofile muslimers rettigheter, har opplevd belastningen slike hendelser medfører. Tiltalte har erkjent straffskyld, forklart at han var beruset da han skrev innlegget, og har bedt Mubashir om unnskyldning, noe Mubashir har akseptert. Rettssaken startet i Salten og Lofoten tingrett 13. mars, og påtalemyndigheten anser betinget fengsel og bot som passende straff.