Marian Hussein (SV) forteller om en økning i hatefulle kommentarer i sosiale medier, spesielt rettet mot hennes bakgrunn og bruk av hijab. Hun påpeker at «Stem Frp»-kommentarer ofte brukes i sammenheng med hets mot minoriteter, noe hun selv har erfart i sitt kommentarfelt.
På grunn av dette har Hussein takket nei til flere debatter.
Etter å ha delt sine erfaringer, har hun mottatt støtte fra blant andre Fredrik Solvang, Jon Helgheim (Frp) og Sofia Rana (Rødt).
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler rasisme og hets rettet mot folkevalgte, med særlig fokus på SVs Marian Hussein, og fremhever dette som et alvorlig demokratisk problem. Den argumenterer for at politikere med minoritetsbakgrunn er essensielle for et representativt Norge, og understreker nødvendigheten av at samfunnet samler seg for å støtte de som utsettes for rasisme. Forfatteren påpeker at hets kan føre til at politikere trekker seg og begrenser ytringsfriheten. Artikkelen konkluderer med en oppfordring til et kollektivt ansvar for å fremme en mer sivilisert offentlig dialog, hvor rasisme og kvinnehat ikke aksepteres.
1 måned siden
Frp-politiker Liv Gustavsen ble møtt med en bølge av hatkommentarer på Facebook etter å ha delt et innlegg om sitt besøk hos en muslimsk familie under ramadan. Kritikken, som inkluderte stempling som «landsforræder», kom fra flere hold, også fra medlemmer av hennes eget parti, som reagerte negativt på hennes positive omtale av islam. Gustavsen har forsvart seg med å vise til Frps program om religionsfrihet og har også mottatt støtte fra muslimer og andre.
1 måned siden
En Frp-politiker fra Akershus opplevde en storm av hatefulle kommentarer etter å ha delt et positivt innlegg på Facebook om sitt besøk hos en muslimsk familie under ramadan. Innlegget, der hun beskrev et hyggelig møte og roste fellesskapet, resulterte i beskyldninger om landssvik og krav om eksklusjon fra partiet. Politikeren avviser kritikken, understreker Frps prinsipp om religionsfrihet, og fordømmer de rasistiske kommentarene som generaliserer muslimer. Hun fremhever at hun deltok i arrangementet som fylkesvaraordfører og mener det er viktig å bli kjent med ulike kulturer i Norge.
1 måned siden
Artikkelen omhandler økende fordommer og rasisme, forsterket av «Stem FrP»-trenden på sosiale medier. Forfatteren deler personlige erfaringer med rasisme og fremmedfrykt, og argumenterer for at økende kriminalitet bidrar til å forsterke fordommene. Vanlige nordmenn med innvandrerbakgrunn opplever mistro og kollektiv avstraffelse. Løsninger som foreslås inkluderer strengere straffer for vold, nulltoleranse for utenlandske kriminelle, reell integrering, og en slutt på hat fra alle sider for å skape et tryggere og mer inkluderende samfunn.
1 måned siden
Naomi Oseki har opplevd en økning av hatefulle meldinger etter å ha deltatt i en debatt på YouTube-kanalen «Gutta». Bakgrunnen er en TikTok-video av Sebastian Brevik, hvor han antyder at tyveri er knyttet til innvandrere. Oseki og andre kritiserer Breviks uttalelser for å fremme fordommer og normalisere rasisme. Brevik selv avviser anklagene og hevder han ønsker å belyse et samfunnsproblem. Oseki er bekymret for at slike holdninger sprer seg blant unge og oppfordrer influencere til å ta ansvar og bruke sine plattformer på en mer positiv måte for å motvirke hat og rasisme.
1 måned siden
Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik uttrykte bekymring for økende leiepriser i Oslo, noe som resulterte i kritikk fra en kommentator i Nettavisen. Kritikken gikk ut på at hun måtte «ta seg sammen». Engvik svarte at hun taler på vegne av mange som har det vanskeligere enn henne selv, og deler anonyme meldinger fra folk som sliter økonomisk. Hun understreker at hun vil fortsette å være en stemme for de som strever. Engvik er takknemlig for debatten rundt bolig- og leiepriser, og forteller at hennes engasjement allerede har hjulpet folk i vanskelige situasjoner med å finne en løsning.
26 dager siden
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø har mottatt en rekke hatkommentarer etter at han foreslo full boikott av israelske varer. Kommentarfeltene er fylt med personangrep og referanser til Utøya-terroren, som Skjervø overlevde. Arbeiderpartiets ledelse støtter ikke boikottforslaget, men utenriksminister Espen Barth Eide fordømmer hatkommentarene og understreker viktigheten av toleranse i en sivilisert debatt. Skjervø selv uttrykker bekymring for at polarisering og hat kan hindre folk fra å ytre sine meninger offentlig.
1 måned siden
Frp-fylkesvaraordfører Liv Thon Gustavsen ble møtt med sterke negative reaksjoner etter å ha delt et positivt Facebook-innlegg om sitt Ramadan-besøk hos en norsk-tyrkisk familie. Hun ble kalt «landssviker» og mottok hatefulle meldinger. Gustavsen uttrykker sjokk over reaksjonene, men fastholder viktigheten av å forstå ulike kulturer. Vertsfamilien og RamadanGjestProsjekt, som initierte kontakten, støtter Gustavsen og fremhever betydningen av dialog for å bygge bro mellom kulturer og bekjempe fordommer. Gustavsen har også mottatt støtteerklæringer, men er rystet over nivået på kommentarene.
2 måneder siden
Artikkelen nyanserer debatten om hijab og integrering, og understreker at et generelt forbud ikke er foreslått. Den belyser det sosiale presset mange unge muslimske jenter opplever i forhold til bruk av hijab, og fremhever viktigheten av å respektere norske normer som håndhilsing for å fremme integrering. Kritikk av religion, inkludert islam, er en naturlig del av et opplyst samfunn, og retten til å uttrykke kritiske meninger må respekteres. Artikkelen understreker at integrering ikke betyr assimilering, men tilpasning til felles normer, og at en saklig debatt om integrering og religionsfrihet krever respekt for meningsmangfold.
3 måneder siden
En ny handlingsplan mot hets og diskriminering av samer er lansert, men det understrekes at majoritetsbefolkningen også må ta ansvar i kampen mot samehets. Mange samer opplever hets, vold og diskriminering, ofte i forbindelse med bruk av tradisjonelle samiske klær. En rapport viser at negative ytringer om samer på sosiale medier er utbredt, og at disse økte i forbindelse med Fosen-saken. En kampanje mot samehets, #doarváidál, ble selv møtt med hets. Det understrekes at samehets er et langvarig problem som krever bevissthet og handling for å endre.
2 måneder siden
Katarina Jørstad Thoresen (24) opplever økt aksept for samisk identitet i Norge, men er samtidig bekymret for hets og et hardt ordskifte innad i det samiske samfunnet. Hun kritiserer debatten rundt «ekte» og «falske» samer, og uttrykker frustrasjon over manglende respekt i den politiske debatten på Sametinget. Thoresen syns synd på Sandra Borch etter debatten om hennes samiske tilknytning. Sametingspresident Silje Karine Muotka understreker at alle samer er likeverdige, og at det er viktig å skape et inkluderende debattklima. Både Thoresen og Muotka ser frem til samefolkets dag, men erkjenner at det fortsatt er utfordringer knyttet til åpenhet og inkludering.
2 måneder siden
Christian (20) uttrykker frustrasjon over å føle seg «nedsnakket» som ung mann, og forteller at han kommenterer «Stem Frp» på TikTok. En undersøkelse av VG og Faktisk.no viser at mange bruker slagordet, men at det også har fått en rasistisk klang. TikTok-profilen MufanoForNorge, som selv er innvandrer, forteller at han mottar rasistiske kommentarer med «Stem Frp», og oppfordrer FpU-leder Simen Velle til å ta avstand fra dette. Velle og Frp avviser at slagordet er forenelig med rasisme, og viser til at de ikke støtter rasisme.
12 timer siden
Fotballstjernen Erling Braut Haaland delte et spørsmål med navnet til Mikkel Rygaard på Snapchat. Dette førte til at Rygaard mottok en flom av hatefulle meldinger.
2 måneder siden
Leder i NFF Hordaland, Tore-Christian Gjelsvik, kritiserer supportere i VAR-debatten for å skape et dårlig debattklima preget av hets og trakassering på sosiale medier. Han etterlyser konstruktiv dialog og påpeker at motstanderne unngår direkte kontakt. Ole Christian Sandvik, talsperson for Norsk Supporterallianse, mener kritikken er et forsøk på å flytte fokus fra VAR-saken. Han fremhever at et hardt debattklima er vanlig på sosiale medier, og understreker at årsmøtet, ikke styret, har siste ord i klubbene. VAR-saken skal avgjøres på fotballtinget 1. og 2. mars.
1 måned siden
Document-journalist Lise Sørensen ble utsatt for en nettstorm etter å ha publisert et bilde av seg selv og venninner på X. Humorprofiler sammenlignet dem med IS-krigere og nazi-tyskere, noe Sørensen kritiserer som overdrevet, spesielt siden venninnene er privatpersoner. Komikerne Abubakar Hussain og Javad Elbakali står bak spøkene. Hussain forsvarte sin handling i en NRK-podkast, men slettet senere sin X-konto etter å ha mottatt hets. Elbakali beskrev det som humor, men trakk seg også fra X på grunn av hatefulle meldinger. Sørensen jobber i Document.no, et mediehus kjent for sin kritiske holdning til innvandring og islam.