Document-journalist Lise Sørensen ble utsatt for en nettstorm etter å ha publisert et bilde av seg selv og venninner på X. Humorprofiler sammenlignet dem med IS-krigere og nazi-tyskere, noe Sørensen kritiserer som overdrevet, spesielt siden venninnene er privatpersoner. Komikerne Abubakar Hussain og Javad Elbakali står bak spøkene.
Hussain forsvarte sin handling i en NRK-podkast, men slettet senere sin X-konto etter å ha mottatt hets. Elbakali beskrev det som humor, men trakk seg også fra X på grunn av hatefulle meldinger.
Sørensen jobber i Document. no, et mediehus kjent for sin kritiske holdning til innvandring og islam.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Komiker Siri Kristiansen har fått massiv kritikk etter å ha parodiert «Team Pølsa» i sin podkast, noe som har ført til krav om at hun sparkes fra TV 2-programmet «Huskestue». Kristiansen har beklaget parodien og stengt kommentarfeltet sitt på Instagram på grunn av de mange negative kommentarene. Til tross for kritikken, sier TV 2 at hendelsen ikke vil få konsekvenser for hennes rolle i kanalen. Kristiansen selv har uttalt at hun har mottatt mye hat, men er glad for å se at ungdommen engasjerer seg og støtter «Team Pølsa».
1 måned siden
Komiker Abu Hussain kritiserer «Gutta AS» for deres humorinnhold på YouTube og TikTok, som han mener er skadelig og kan føre til rasisme. Han reagerer spesielt på en video der gruppen tilsynelatende forsøker å gjette hvem som er homofil, og en annen video som han mener spiller på fordommer mot innvandrere. «Gutta AS» er kjent for å lage provoserende innhold, såkalt «ragebait», for å generere klikk. En forsker påpeker at denne typen innhold kan stimulere usunn maskulinitet. En kommentator mener samfunnet også har et ansvar for den oppmerksomheten gruppen får.
2 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» oppsto en opphetet konfrontasjon mellom Ole Asbjørn Ness og Audun Lysbakken angående Ukraina og JD Vances tale. Ness forsvarte Vance, mens Lysbakken kritiserte ham og trakk paralleller til Trump. Under debatten angrep Ness Lysbakken og beskyldte ham for å komme med nazi-beskyldninger, noe Nettavisen ikke kunne bekrefte. Lysbakken utfordret Ness til å ta avstand fra Trumps forsøk på statskupp, men Ness nektet å svare direkte. AUF-leder Gaute Skjervø kritiserte debattens nivå. I etterkant fikk både Ness, programleder Fredrik Solvang og programmets mangel på kvinnelige deltakere kritikk i sosiale medier.
1 måned siden
Trygve Barfot, en tidligere politiker fra Norgesdemokratene, er tiltalt for et Facebook-innlegg fra sommeren 2023. Innlegget inneholdt en kritisk tekst om muslimer og deres integrering i det norske samfunnet, publisert under en kronikk av muslimske samfunnsdebattanter. Barfot hevder at han ikke husker å ha publisert innlegget, men står likevel fast ved budskapet og mener at «såpass må være lov å si i Norge». Aktoratet mener at innlegget er hatefullt og diskriminerende, og at det innebærer en grov nedvurdering av en gruppes menneskeverd. Forsvareren argumenterer derimot for at innlegget faller innenfor ytringsfriheten. Aktor har lagt ned påstand om betinget fengsel og bot, mens forsvareren har bedt om frifinnelse. Dommen ventes innen 31. mars.
4 måneder siden
Forfatter Anne B. Ragde kom med kontroversielle uttalelser om dagens unge i et humorprogram på TV 2, der hun hevdet at de er for sykemeldte og uføretrygdet. Dette skapte sterke reaksjoner hos Guro Bondevik, som selv er uføretrygdet, og som mener Ragdes utsagn bidrar til negative holdninger om uføre. Ragde har presisert at uttalelsene var ment som humor. Reaksjonene har vært delte, med både kritikk og støtte til Ragdes humor på sosiale medier. Programleder Espen Eckbo ser positivt på oppmerksomheten rundt programmet og mener Ragde var en god gjest.
1 måned siden
Komiker Ørjan Burøe kritiserer Jonna Støme for å ha nektet å støtte et armbånd til inntekt for Mental Helse, grunnet Burøes tidligere anklager om seksuell trakassering. Burøe reagerer sterkt på at Støme ikke vil støtte saken på grunn av hans involvering, og mener Støme tidligere har sagt at han burde henge seg selv. Støme avviser påstanden og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, men understreker at han har snakket med initiativtakeren bak armbåndene. Saken har skapt en offentlig ordkrig mellom de to komikerne.
2 måneder siden
Marian Hussein (SV) forteller om en økning i hatefulle kommentarer i sosiale medier, spesielt rettet mot hennes bakgrunn og bruk av hijab. Hun påpeker at «Stem Frp»-kommentarer ofte brukes i sammenheng med hets mot minoriteter, noe hun selv har erfart i sitt kommentarfelt. På grunn av dette har Hussein takket nei til flere debatter. Etter å ha delt sine erfaringer, har hun mottatt støtte fra blant andre Fredrik Solvang, Jon Helgheim (Frp) og Sofia Rana (Rødt).
2 måneder siden
Flere unge kvinner reagerer negativt på direktemeldinger fra online coach «Coach Majen» om fettprosent og kroppsforming. Amalie Gjeråker (25) følte meldingen var personlig og ubehagelig, spesielt siden hun slet med overspising. Journalisten Ingeborg Senneset (39) kritiserer meldingene som umoralske og egosentriske. Tvedt-Røhmer forsvarte seg først i en video, men publiserte senere en beklagelsesvideo der hun lover å tenke seg bedre om før hun poster noe. Gjeråker har sett videoen og håper at Tvedt-Røhmer mener det hun sier.
2 måneder siden
Den norske komikeren Claude Bonde, kjent som «Yabatan» i Japan, kritiserer norsk humor for å være for enkel og basert på underbuksehumor. Han mener norske komikere ofte tyr til sex, utseende og å snakke nedsettende om andre for å få oppmerksomhet. Bonde sammenligner dette med japansk humor, som han beskriver som mer kreativ, intelligent og selvutleverende. Han mener også at norske komikere lever i en medieboble og mangler perspektiv på hva folk flest synes er morsomt. NRK svarer at de ikke er enige i Bondes kritikk og at humor er subjektivt.
1 måned siden
Se og Hør er felt i Pressens faglige utvalg (PFU) etter en klage fra Durek Verrett angående en artikkel om publisering av nakenbilder. Verrett mente bildet var privat og irrelevant for hans modellvirksomhet. En annen sak, der Verrett mener ukebladet har brutt god presseskikk på ni punkter, er fortsatt under behandling. Samtidig kommenterer Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen USAs endrede planer for et besøk på Grønland, og beskriver det som et forsøk på å deeskalere situasjonen. Besøket ble oppfattet som en provokasjon i Danmark og Grønland, og danske kommentatorer er uenige om den amerikanske snuoperasjonen er en seier for dansk diplomati. Carl Bildt kritiserer USA og sammenligner situasjonen med Hitlers trusler mot Grønland.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Lily Bandehy for hennes syn på islam og hijab. Bandehy, en uttalt kritiker av islam, argumenterer for at Norge bør stille krav til innvandrere, inkludert et potensielt forbud mot hijab. Artikkelen hevder at dette ikke fremmer integrering, men er et uttrykk for sosial kontroll, og at det er like problematisk som den sosiale kontrollen hun kritiserer i muslimske miljøer. Den stiller spørsmål ved hvem som skal bestemme hvordan kvinner kler seg, og antyder at Bandehy's syn er preget av en reaksjon mot hennes tidligere kultur. Artikkelen fremhever også at både islamkritikere og ekstremister deler et lignende syn på islam som en religion av vold og tvang, og oppfordrer muslimer til å utfordre dette perspektivet.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for brudd på god presseskikk i en kommentarartikkel om varslere. Nettavisen hevdet at varslerne hadde fabrikkert eller justert ordlyden i sine varsler, noe PFU mener er en sterk anklage uten tilstrekkelig dokumentasjon. PFU påpeker at varslerne ikke fikk mulighet til å imøtegå anklagene før publisering. Nettavisen avviste at de hadde rettet sterke beskyldninger mot varslerne, og mente at kommentaren var innenfor presseetiske grenser. PFU konkluderte med at avisen hadde brutt god presseskikk, men et mindretall i utvalget var uenig i denne konklusjonen.
2 måneder siden
I Jonas-saken hevder «bestilleren» at han er utsatt for en svertekampanje, og SMS-er mellom en frilansjournalist og en av de tiltalte har blitt lagt frem i retten. Meldingene viser diskusjoner om å sverte «bestilleren» på nettforumet Flashback. Redaktøren i avisen der frilansjournalisten har jobbet, mener han har vært ryddig, til tross for vennskap med både offer og tiltalt. Programlederen for podkasten Avhørt bekrefter at en tiltalt fikk et utkast av boken om drapet før publisering. Forsvareren til «bestilleren» frykter at medieomtalen påvirker rettssikkerheten, noe programlederen bestrider.
4 måneder siden
Folkerettsjurist Cecilie Hellestveit anklaget flere medier, inkludert Aftenposten, Dag og Tid og Klassekampen, for å bruke villedende «klikkhoreri»-titler på hennes debattinnlegg. Hun hevder titlene ikke gjenspeiler hennes meninger, og at hun feilaktig blir sitert i andre medier. Flere forskere kritiserte Hellestveit for å trekke seg fra tidligere analyser, spesielt om Syria. Hellestveit svarte at hun forstår kritikken, men at hun ikke kan være usikker på alle faktorer i en konflikt. Dag og Tid beklaget sin tittel, mens Aftenposten avviste anklagene. Hellestveit vurderer nå å slutte med medieopptredener.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg riksmedienes overdrevne dekning av snøfall i Oslo, sett i lys av de store snømengdene som er vanlig i Nord-Norge. Forfatteren beskriver hvordan nordnorske ordførere spøkte med situasjonen i sør, noe som førte til kritikk fra en statssekretær. Statssekretæren mente ordførerne gjorde narr av folk som slet med snøen i hovedstaden. Forfatteren argumenterer for at det bør være rom for humor, også om vær, og at det trengs mer humor i både politikk og media. Han mener at det er viktig å tåle spøk, også når den rammer en selv, og kritiserer mangelen på selvironi hos enkelte politikere og medieaktører.