Et arrangement arrangert av det islamske trossamfunnet Masjid Tawhiid i København, hvor menn og kvinner var fysisk adskilt i et kommunalt lokale, har utløst en politisk debatt i Danmark. Kritikere, som Niels Peder Ravn fra Det Konservative Folkeparti, mener kjønnsskillet er uforenlig med danske verdier og likestilling, og vil ta opp saken i kommunen.
Bente Møller fra Enhedslisten mener man ikke bør blande seg i folks religionsutøvelse så lenge det er lovlig og ikke skader andre.
Masjid Tawhiid har ikke kommentert kritikken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Folketinget i Danmark diskuterte 4. april om det er mulig å være dansk i hjertet og samtidig troende muslim. Artikkelen argumenterer for at islam ikke skal spille noen rolle i Danmark, som beskrives som et land formet av kristendommen og vestlig kultur. Den peker på utfordringer knyttet til innvandring fra Midtøsten og Nord-Afrika, og viser til statistikker som indikerer at muslimer i Danmark er overrepresentert i kriminalitet og lav sysselsetting. En meningsmåling fra september 2024 viser at mange danske muslimer ønsker å følge koranens anvisninger fullt ut, og at flere har holdninger som ikke stemmer overens med vestlige verdier. Artikkelen konkluderer med at man ikke kan være troende muslim og dansk i hjertet uten å forkaste store deler av islam, men anerkjenner at mange muslimer gjør nettopp dette. Debatten i Folketinget kritiseres for å være unødvendig, gitt de utfordringene som muslimsk innvandring medfører i Europa.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer statsminister Jonas Gahr Støres nyttårstale, der han nevnte hijab som et symbol på mangfold. Forfatteren mener Støre ikke forstår sekularismens betydning og at hijab er et uttrykk for religiøs ideologi, ikke kulturelt mangfold. Det argumenteres for at et sekulært samfunn uten religiøse symboler er nødvendig for å skape et «vi». Samekofta trekkes frem som et eksempel på kulturelt mangfold, i motsetning til hijab. Forfatteren mener Støres anerkjennelse av hijab er en hån mot kvinner som kjemper mot hijab-påbud i muslimske land, og at han gjentar muslimers ønske om å fremstille hijab som et symbol for mangfold.
2 måneder siden
Programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten møter kritikk for sin spørsmålsstilling til den nye barne- og familieministeren, Lene Vågslid, angående kombinasjonen av jobb og familieliv. Kritikere, inkludert stortingspolitikere og en ungdomspolitiker, anser spørsmålet som kjønnsdiskriminerende og utdatert. Solvang forsvarer seg med at spørsmålet var relevant da Vågslid tidligere hadde meldt forfall til Debatten grunnet hensynet til barn, og at det gir Vågslid en mulighet til å snakke om viktigheten av å kombinere toppverv og familieliv. Vågslid selv har ikke kommentert saken.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for Debatten, deltok som debattant i eget program etter å ha fått kritikk for et spørsmål han stilte til barne- og familieminister Lene Vågslid om tidsklemma. Kritikken gikk ut på at spørsmålet var kjønnsdiskriminerende og basert på foreldede stereotyper. Anette Trettebergstuen mente Solvang burde forstå at slike spørsmål er problematiske, mens Solvang selv forsvarte spørsmålet som relevant og gjennomtenkt. Ida Lindtvedt Røse påpekte at politikeres privatliv ikke burde være relevant i debatter. Vågslid selv mente temaet er viktig, da mange foreldre opplever å bli spurt om hvordan de kombinerer jobb og familieliv.
2 måneder siden
Fredrik Solvang møter kritikk for sin spørsmålsstilling til barne- og familieminister Lene Vågslid i «Debatten», hvor han refererte til tidligere tekstmeldinger om avlysninger grunnet datteren. Anette Trettebergstuen reagerte og kalte spørsmålet kjønnsdiskriminerende. I kveldens sending vil Espen Aas lede den første delen, før Solvang selv debatterer mot blant andre Trettebergstuen. Solvang forsvarer sin spørsmålsstilling ved å vise til at kvinner oftere opplever tidsklemma.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten» på NRK, har mottatt kritikk etter å ha spurt statsråd Lene Vågslid om hvordan hun kombinerer jobb og småbarnsliv. Samfunnsdebattant Alma Tokle (Unge Høyre) kalte spørsmålet «flaut og gammeldags». Solvang svarer på kritikken via Instagram, hvor han påpeker at menn også får spørsmål om tidsklemma. Han argumenterer med at kritikken er feilaktig og at det ville fremstått som politisk korrekt om spørsmålet var rettet mot en mannlig politiker.
2 måneder siden
Artikkelen nyanserer debatten om hijab og integrering, og understreker at et generelt forbud ikke er foreslått. Den belyser det sosiale presset mange unge muslimske jenter opplever i forhold til bruk av hijab, og fremhever viktigheten av å respektere norske normer som håndhilsing for å fremme integrering. Kritikk av religion, inkludert islam, er en naturlig del av et opplyst samfunn, og retten til å uttrykke kritiske meninger må respekteres. Artikkelen understreker at integrering ikke betyr assimilering, men tilpasning til felles normer, og at en saklig debatt om integrering og religionsfrihet krever respekt for meningsmangfold.
2 måneder siden
Under NRK-programmet «Debatten» oppstod en opphetet ordveksling mellom podkaster Ole Asbjørn Ness og stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) under en debatt om J.D. Vances tale. Programleder Fredrik Solvang måtte gripe inn. AUF-leder Gaute Skjervjø reagerte på debattklimaet og kalte det uverdig. Varaordfører Erling Moe (V) kritiserte Ness for å være provoserende og kunnskapsløs, og mente debatten var mislykket. Kringkastingsrådet har mottatt tolv klager på programmet. Redaksjonssjef Solveig Tvedt forsvarer at ulike stemmer må få komme til orde. Lysbakken mener Ness viste et eksempel på en politisk metode som forgifter debatten.
2 måneder siden
I NRK-programmet Debatten ble barne- og familieminister Lene Vågslid spurt om hvordan hun ville kombinere statsrådsjobben med å være småbarnsmor. Spørsmålet har utløst kritikk, med argumenter om at det er irrelevant og kjønnsdiskriminerende i 2025. Alma Tokle kalte spørsmålet flaut og gammeldags. Debatten-redaksjonen forsvarer spørsmålet ved å si at Vågslids kjønn var irrelevant, og at det ga henne en anledning til å snakke om tidsklemma. Fredrik Solvang mener det er mer originalt å stille spørsmålet til en kvinne. Andre, som Berit Aalborg, påpeker at kvinner oftere enn menn må svare på slike spørsmål.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Lily Bandehy for hennes syn på islam og hijab. Bandehy, en uttalt kritiker av islam, argumenterer for at Norge bør stille krav til innvandrere, inkludert et potensielt forbud mot hijab. Artikkelen hevder at dette ikke fremmer integrering, men er et uttrykk for sosial kontroll, og at det er like problematisk som den sosiale kontrollen hun kritiserer i muslimske miljøer. Den stiller spørsmål ved hvem som skal bestemme hvordan kvinner kler seg, og antyder at Bandehy's syn er preget av en reaksjon mot hennes tidligere kultur. Artikkelen fremhever også at både islamkritikere og ekstremister deler et lignende syn på islam som en religion av vold og tvang, og oppfordrer muslimer til å utfordre dette perspektivet.
2 måneder siden
Regjeringens nye sammensetning med Jens Stoltenberg har skapt reaksjoner på grunn av manglende distriktspolitiske hensyn og en overvekt av menn i topposisjoner. Valgforsker Johannes Bergh påpeker at selv om regjeringen er kjønnsbalansert totalt sett, kan den mannsdominerte toppen skape utfordringer for Arbeiderpartiet, spesielt med tanke på partiets fokus på geografi og sosial bakgrunn. Terje Sørensen kritiserer mangelen på representasjon fra Vestland fylke. Opposisjonen, ved Sandra Bruflot (H), er mer fokusert på å bytte ut regjeringen etter valget enn på kjønns- og geografisk fordeling. Støre avviser kritikken og understreker regjeringens kjønnsbalanse og satsing på en ny generasjon politikere.
4 dager siden
Likestillings- og diskrimineringsombudet kritiserer Stange kommune kraftig. Kommunen skal ha brutt menneskerettighetene til to utviklingshemmede menn som risikerer tvangsflytting.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Muslimsk Dialognettverk (MDN) for å fremme et kvinnesyn og en praksis som bidrar til negativ sosial kontroll og psykisk vold. Forfatteren hevder at MDN indoktrinerer medlemmer med en fryktbasert tilnærming og skaper mistillit til storsamfunnet ved å fremstille det som en trussel mot religiøse verdier. Det kritiseres at norske myndigheter er for lite kritiske til disse forholdene, og at representanter som kronprins Haakon har deltatt på MDNs arrangementer. Artikkelen argumenterer for at MDNs praksis påvirker både minoritets- og majoritetsmenns psykiske helse negativt, og at MDN bevisst villeder om islams rolle i negativ sosial kontroll.
4 måneder siden
Humanistisk Ungdom tilbyr elever politisk fravær fra skolegudstjenester ved å delta på deres julearrangement. Dette har skapt reaksjoner fra KrF og FrP, som mener skolegudstjenester er lovlige og en del av norsk kultur. Kunnskapsdepartementet støtter dette synspunktet, mens Humanistisk Ungdom mener skolegudstjenester er forkynnende og i strid med den nye opplæringsloven. De mener også at alternative opplegg for elever som ikke deltar i gudstjenestene, ikke er tilstrekkelig. Utdanningsdirektoratet sier det er opp til hver fylkeskommune å vurdere om deltakelse på Humanistisk Ungdoms arrangement kan godkjennes som politisk fravær.
1 måned siden
Artikkelen analyserer debatten om kvinners påståtte kresenhet ved partnervalg, slik den fremstilles i politiske kretser og på nett, spesielt i incel-miljøer. Den kritiserer politikere og influensere for å gi råd om dating, og viser hvordan teorier om kvinners kresenhet spres. Samtidig presenteres forskning som nyanserer bildet, og viktigheten av utdanning for inkludering og familieetablering understrekes. Forfatteren argumenterer for at slike utspill ofte er forsøk på å skape splid og tiltrekke mannlige følgere, og at de bidrar til et negativt syn på både kvinner og menn.