Det franske universitetet Aix-Marseille (AMU) har startet et program kalt "Safe Place For Science" for å rekruttere amerikanske forskere som ønsker å forlate USA etter jobbkutt og politisk press. Programmet tilbyr jobber i et trygt og stimulerende miljø.
AMU har mottatt 298 søknader, hvorav 242 er kvalifiserte, fra prestisjeuniversiteter og organisasjoner som Yale, Stanford, NASA og Johns Hopkins. Rundt 20 forskere vil bli ansatt med en finansiering på mellom 7,2 og 9,6 millioner kroner hver over tre år.
Flere europeiske institusjoner følger etter med lignende tiltak, mens UiO-rektoren etterlyser økte bevilgninger til forskning generelt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Norge har satt av 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere, som følge av kutt og press på akademisk frihet i USA under Trump-administrasjonen. Forskningsrådet har etablert en ordning der norske institusjoner kan søke støtte for å hente internasjonale forskere, særlig innen klima, helse og Arktis. Forsknings- og utdanningsminister Sigrun Aasland understreker at ordningen er global og ikke begrenset til USA, samtidig som Norge ønsker å opprettholde forskningssamarbeidet med amerikanske institusjoner. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ser positivt på ordningen og mener den kan styrke norsk og europeisk forskning i møte med økt konkurranse fra Kina.
29 dager siden
SV ønsker å gi amnesti til amerikanske klimaforskere som er rammet av kutt i forskningsmidler under Trump-administrasjonen. Lars Haltbrekken foreslår at Norge tilbyr opphold ved norske forskningsinstitusjoner for å sikre viktig klimaforskning. NTNU-professor Anders Hammer Strømmen støtter forslaget. Forskningsminister Sigrun Aasland er bekymret for situasjonen i USA, men vil vurdere insentiver for å tiltrekke forskere generelt, ikke bare fra USA.
6 dager siden
Tore Grande, rektor ved NTNU, uttrykker bekymring for at Trump-administrasjonens tiltak truer akademisk frihet og ytringsfrihet i USA. Harvard Universitet har gått til søksmål mot Trump-administrasjonen etter krav om å fjerne mangfolds- og inkluderingsprogrammer, samtidig som 2,3 milliarder dollar i støtte til Harvard er fryst. Grande frykter at politisk press kan bringe forskere til taushet og understreker viktigheten av akademisk frihet som en grunnpilar i amerikansk tradisjon. Han påpeker at situasjonen i USA påvirker internasjonalt forskningssamarbeid, særlig med amerikanske institusjoner som Harvard. Som respons har Norges forskningsråd lansert en ordning med 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere til Norge, et tiltak som også er motivert av globale utfordringer knyttet til akademisk frihet.
4 måneder siden
En fersk undersøkelse blant universitetsansatte i sørstatene i USA viser at politisk innblanding i forskning er et stort problem. Mange opplever trakassering og doxing, noe som fører til at de vurderer å flytte eller forlate akademia. Nesten 60 prosent ville ikke anbefale sin delstat som et godt sted å jobbe. Flere delstater har vedtatt lover som begrenser studier i kontroversielle temaer som rase, kjønn og likestilling. En ekspert ved Norges institusjon for menneskerettigheter uttrykker bekymring for utviklingen. En rapport viser at også norske forskere opplever frykt for hets, men i mindre grad vurderer å avslutte sin forskning.
3 dager siden
Amerikanske forskere forteller om store endringer i akademia under Donald Trump. De beskriver hvordan hans politikk angriper vitenskapelig frihet og forskning.
1 måned siden
Europeiske bedrifter søker i økende grad finansiering i USA på grunn av lavere etableringshindre og bedre kapitaltilgang. EU ønsker å snu denne trenden ved å styrke det europeiske kapitalmarkedet gjennom forenkling, innovasjon og økt tilgang til finansiering. For å øke likviditeten må både tilbuds- og etterspørselssiden styrkes, noe som krever tettere samarbeid om skatt og harmonisering. Norge må vurdere å delta i disse tiltakene for å unngå å bli stående utenfor de nye markedsmulighetene som skapes.
4 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
28 dager siden
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) uttrykker bekymring for norske studenters situasjon i USA, der politisk uro og innstramming av ytringsfriheten skaper usikkerhet. ANSA melder at flere studenter er usikre på USA som studiested. Arrestasjoner av utenlandske studenter etter demonstrasjoner og tilbakeholdelse av midler til universiteter bidrar til bekymringen. Aasland understreker viktigheten av god informasjon til studenter og forskere, og ANSA antyder at alternative studiesteder kan vurderes. Hun oppfordrer studenter til å følge UDs reiseråd og vurdere risikoen ved studier i ulike land.
1 måned siden
Et krisemøte ble avholdt i Kunnskapsdepartementet etter at USA varslet dramatiske kutt innen forskning, spesielt på klima og helse. Norske forskningsinstitusjoner er bekymret for tap av datatilgang, samarbeid og akademisk frihet. Klimadata er allerede fjernet fra amerikanske nettsider, og det vurderes å sikre data på servere utenfor USA. Kunnskapsministeren kan ikke love økte bevilgninger, men vil diskutere situasjonen med nordiske kollegaer for å sikre kunnskap og data.
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Politikerne er uenige om Norge bør kjøpe nye fregatter fra USA etter at Donald Trump ble president. SV og Rødt ønsker å redusere avhengigheten av USA, mens Høyre, Frp og KrF mener felles sikkerhetsinteresser tilsier at USA bør vurderes. MDG og Senterpartiet mener man bør stole på den fagmilitære prosessen, og Venstre ønsker en grundig vurdering av alle kandidater. Investeringen i nye fregatter er den største i norsk forsvarshistorie, og det er viktig å danne partnerskap med en nær alliert.
1 måned siden
Artikkelen handler om økningen i antall unge amerikanere som tar et «gap year» på folkehøyskole i Norge. Den svake kronekursen gjør det økonomisk attraktivt, og mange ser det som et rimeligere alternativ til college. Uroen rundt politikken i USA trekkes også frem som en mulig årsak til at flere søker seg til Norge. Folkehøyskolene tilbyr et unikt tilbud som ikke finnes i USA, og det er en økende aksept for å ta et friår før høyere utdanning. Haley (19) er en av de som har valgt å ta et friår i Norge.
1 måned siden
Høyre ønsker å styrke realfagene i skolen og mener det er en krise at færre elever velger realfag. Erna Solberg besøkte et talentsenter for realfag ved Teknisk museum i Oslo, hvor elever får fordype seg i matte, fysikk og programmering. Partiet vil satse på talentsentre og mer praktisk undervisning i naturfag for å øke interessen. Solberg understreker viktigheten av realfag for fremtidig norsk økonomi og omstilling.
3 måneder siden
Universitetet i Stavanger (UiS) lanserer et nytt årsstudium i læring og psykologi som et svar på de «urovekkende» lave søkertallene til lærerutdanningen. Antallet søkere har falt med over 40 prosent siden 2018. Det nye studiet skal gi studentene tidlig praksis i skolen for å se om yrket passer dem. Studenter som ikke ønsker å fortsette som lærer, kan bruke studiet som et grunnlag for andre utdanninger. Kunnskapsdepartementet og forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel er positive til initiativet. Lærerstudenter forteller at mange har droppet ut av studiet etter praksis. Det nye studiet inkluderer også pedagogisk psykologi for å forberede studentene på utfordringer i skolen.