Kronikk: Russlands 9. mai bør erstattes med Europadagen
En kronikk utfordrer den tradisjonelle feiringen av Russlands seiersdag 9. mai. Forfatteren argumenterer for at dagen bør erstattes med Europadagen, og at Norge bør vurdere EU-medlemskap.
En kronikk utfordrer den tradisjonelle feiringen av Russlands seiersdag 9. mai. Forfatteren argumenterer for at dagen bør erstattes med Europadagen, og at Norge bør vurdere EU-medlemskap.
En kronikk argumenterer for at Russlands feiring av 9. mai som «Den store seiersdagen» er en propagandistisk fremstilling som overser viktige historiske fakta. Forfatteren påpeker at Sovjetunionen var en aggressor ved starten av andre verdenskrig, blant annet gjennom Ribbentrop-Molotov-pakten og okkupasjonen av baltiske stater og deler av Polen.
Artikkelen anerkjenner Sovjetunionens avgjørende bidrag til å bekjempe Hitler etter Tysklands angrep, men understreker at dette var sterkt avhengig av massiv hjelp fra USA gjennom Lend-Lease-programmet. Det kritiseres også at Sovjetunionen, og senere Russland, har tonet ned overgrep og det faktum at mange av krigens ofre og kamphandlinger fant sted i ikke-russiske deler av Sovjet.
Forfatteren foreslår å avskaffe markeringen av Russlands 9. mai og heller feire Europadagen, samt vurdere norsk EU-medlemskap som en styrking av allianser for liberale demokratier.
EU
NATO
USA
Storbritannia
Canada
Russland
Moskva
Sovjetunionen
Europa
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom Pakistan og India har eskalert med gjensidige rakettangrep. Pakistan bekrefter bruk av mellomdistanseraketter mot indiske mål, mens India melder om nedskutte droner over Amritsar og fem drepte i pakistanske angrep i Kashmir. Eksplosjoner er rapportert i grensebyer i begge land. G7-landene oppfordrer til dialog, og USA har tilbudt bistand for å fasilitere samtaler og deeskalere situasjonen.
Tysklands forbundskansler Friedrich Merz, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har reist til Kyiv. Sammen med Polens statsminister Donald Tusk møter de Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å forhandle frem en mulig 30-dagers våpenhvile. Besøket markerer en fortsatt diplomatisk innsats fra europeiske land for å finne en løsning på krigen i Ukraina.
Ukrainas sikkerhetstjeneste (SSU) hevder å ha avdekket et ungarsk militært spionnettverk i Zakarpatska-regionen, og har pågrepet to ukrainske statsborgere. Som følge har Ungarn utvist to ukrainske diplomater, noe Ukraina har gjengjeldt. Ungarn avviser anklagene som propaganda. Hendelsen forverrer det allerede anspente forholdet mellom de to landene.
En føderal dommer i California har midlertidig stanset Donald Trumps planer om omfattende masseoppsigelser og omorganiseringer i 21 amerikanske departementer. Dommeren mener administrasjonen mangler lovhjemmel for slike endringer uten samarbeid med Kongressen. Kjennelsen gjelder i to uker, og Det hvite hus har ikke kommentert saken.
Sjefen for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, melder om en tidobling i mottatt informasjonsmengde, som forventes å hundredobles. Dette krever økt bruk av teknologi som KI for analyse. Stensønes advarer mot omfattende etterretning og spionasje fra land som Kina, Russland, Iran og Nord-Korea, rettet mot vestlig teknologi og forskning.
Norske barnehager betalte 970 millioner kroner i husleie til utenlandske eiere i 2023, nesten dobbelt så mye per bygg som til norske eiere, ifølge en analyse. Siden 2019 er minst 464 barnehagebygg solgt ut av landet. Barnehagekjedene forklarer prisforskjellene med blant annet byggets alder, tilstand og markedsforhold ved kontraktsinngåelse.