Artikkelen beskriver påskefeiringen i Norge, og kombinerer religiøs betydning med verdslige tradisjoner. Palmehelgen innleder en lang ferie for mange, preget av både ettertanke og feiring.
Påskens tidspunkt bestemmes av astronomiske hendelser, selv om den markerer Jesu død og oppstandelse. En stor andel nordmenn feirer påsken hjemme, ofte med påskekrim, en unik norsk tradisjon.
Appelsiner, lammestek og marsipan er blant de mest populære matvarene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan påskefeiringen i Norge har utviklet seg fra en tid preget av religiøs lidelse til dagens vektlegging av hygge, tradisjoner og samvær. Den forklarer hvordan skikker som kastrering av husdyr på skjærtorsdag og lidelse med Jesus på langfredag har blitt erstattet med påskeegg, krimbøker og skiturer. Samtidig spores opprinnelsen til flere moderne påsketradisjoner, som egg, påskehare og gule dekorasjoner, tilbake til både førkristen tid og kristne symboler for nytt liv og oppstandelse.
13 dager siden
Artikkelen tar for seg hvorfor vi har fri i påsken, uavhengig om man tror på Gud eller ikke. For mange nordmenn er påsken kjærkomne feriedager som kan nytes på ulike måter, enten det er på kafé, i kirken, på hytta eller på jobb. Selv om de fleste ikke feirer påsken primært på grunn av det kristne budskapet, er helligdagene fortsatt fridager for alle.
13 dager siden
Artikkelen forklarer bakgrunnen for påskefeiringen, fra palmesøndag til første påskedag. Den beskriver hvordan Jesus gikk fra å bli hyllet i Jerusalem til å bli forrådt, dømt og korsfestet. Videre forklares betydningen av skjærtorsdag, hvor nattverden innstiftes, og langfredag, før artikkelen avsluttes med Jesu oppstandelse på første påskedag. Artikkelen belyser også hvorfor påsken er en bevegelig helligdag, fastsatt av kirkemøtet i Nikea.
10 dager siden
Artikkelen utforsker endringer i norske påsketradisjoner over tid. Den ser en nedgang i kirkebesøk og skiturer, mens hyttebesøk har økt. Appelsin er fortsatt populært, men påskegodt har blitt en større del av feiringen. Historiker Geir Thomas Risåsen ved Norsk Folkemuseum kommenterer utviklingen, og fremhever at kommersialiseringen har overtatt mye av den opprinnelige roen og betydningen av høytiden.
10 dager siden
Artikkelen gir en oversikt over hvordan ulike kongefamilier tradisjonelt feirer påsken. Det norske kongeparet tilbringer påsken på Prinsehytta i Sikkilsdalen, en tradisjon fra Kong Haralds barndom. Den britiske kongefamilien samles til gudstjeneste i Windsor. Hos danskene startet Dronning Margrethe tradisjonen med å male egg sammen med sine sønner. Den svenske kongefamilien feirer privat, ofte i Storlien. I år er den danske kongefamiliens feiring preget av prinsesse Isabellas 18-årsdag. Artikkelen beskriver også tidligere tradisjoner og hvordan enkelte kongefamilier har endret sine feiringer over tid.
11 dager siden
Artikkelen omhandler påskeeggets historie og tradisjoner, fra førkristen symbolikk til moderne bruk. Opprinnelig et symbol på skapelse og oppstandelse, ble egget også brukt i sjekketriks og konkurranser som kamping. Tradisjonen med å pynte egg kom til Norge på 1800-tallet. Påskeharen, som gjemmer egg, er en nyere tradisjon uten religiøs tilknytning. Artikkelen viser hvordan påskeegget har utviklet seg gjennom tidene og fått ulike betydninger i ulike kulturer.
11 dager siden
Artikkelen forklarer at tradisjonen med å spise lam i påsken er av nyere dato og springer ut fra en salgskampanje etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Frykt for radioaktivt kjøtt førte til at fryselagre bugnet av lammekjøtt, og Opplysningskontoret for kjøtt forsøkte å promotere lam som påskemat. Tidligere var det vanlig å spise salt mat på langfredag, mens selve festmåltidet var på første påskedag. Artikkelen tar også for seg andre moderne påsketradisjoner, som påskeharen, som har sin opprinnelse i Tyskland.
14 dager siden
Artikkelen gir et innblikk i hvordan en rekke norske kjendiser feirer påsken. Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard reiser til Sverige. David Eriksen og Louise Angelica Riise nyter påsken på sin nye hytte på Kvitfjell. Kristin Gjelsvik er på soloreise i London, mens Erlend Elias feirer våren i Oslo. Katarina Flatland er på Gaustablikk, Petter Stordalen er på safari i Sør-Afrika, Emilie Nereng danser på påskehytta, Carina Dahl er i alpinbakken, og Tor Strømøy er i Spania.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer de mange fridagene nordmenn kan forvente i 2025, med potensielt 138 dager fri inkludert helger, ferie og helligdager. Eldre over 60 år kan få ytterligere fem dager fri. Norge er blant landene med flest ferie- og fridager i verden. Artikkelen gir en oversikt over helligdager og inneklemte dager i 2025, med spesielt fokus på påsken som starter 12. april og mai måned med flere fridager. Det understrekes at religiøse helligdager er viktige for nordmenn, og at forsøk på å fjerne disse kan føre til politisk opprør. Artikkelen oppfordrer leserne til å planlegge ferieåret 2025.
23 dager siden
NRK presenterer et variert påskeprogram med krim, familieunderholdning og livssynsinnhold. Seere kan se frem til nye sesonger av populære krimserier som "Bergerac", "Shetland" og "Vera", samt gjensyn med "Påskenøtter" og "Påskelabyrinten". For barna er det filmer som "Karsten og Petra" og læringsprogrammer med "Fantorangen". I tillegg lanseres en ny krimpodkast med Henriette Steenstrup og musikalske innslag som "Sámi Grand Prix" og konserter med KORK. NRK sender også gudstjenester fra Orkdal kirke i Trøndelag.
11 dager siden
Artikkelen forklarer påskens opprinnelse og dens sammenheng med den jødiske høytiden pesach, samt beregningen av påskedatoen basert på vårjevndøgn. Den beskriver Jesus som en jødisk mann som forkynte et nytt rike og ble henrettet av romerne, som så ham som en trussel mot deres makt. Videre diskuteres evangelienes rolle som historiske kilder, og hvordan de skildrer Jesu død og begravelse. Artikkelen tar også opp den historiske forfølgelsen av jøder, som urettmessig har blitt tillagt skylden for Jesu død, og understreker viktigheten av forsoning og forståelse.
20 dager siden
Artikkelen rapporterer om en økende interesse for å tilbringe påsken ved kysten, som et alternativ til tradisjonelle fjellturer. Årsakene er blant annet snømangel i innlandet og at påsken faller sent. NHO Reiseliv melder om en økning i antall nordmenn som planlegger påskeferie i Norge. Kysthyttene er populære, og destinasjoner som Øitangen og Flokehyttene er ettertraktet. Til tross for høy bookinggrad, er det fortsatt muligheter for å finne ledige hytter. Værmeldingen for påsken er imidlertid ikke ideell, med forventninger om lavtrykksaktivitet og spredt nedbør.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan deltakerne i «Hver gang vi møtes» feirer jul i 2024. Jonas Benyoub kombinerer sin marokkanske og norske bakgrunn med både couscous og pinnekjøtt. Stein Torleif Bjella holder fast ved tradisjonene med juletrehogst og ribbemiddag. Thomas Dybdahl feirer med pinnekjøtt hjemme, mens Ina Wroldsen tar en utradisjonell vri med julefeiring på pub i London. Carola reiser til Sør-Afrika, mens Astrid Smeplass og Kjartan Lauritzen foretrekker tradisjonell feiring hjemme med familien. De ulike artistene deler sine personlige juletradisjoner og refleksjoner rundt høytiden.
14 dager siden
Artikkelen omhandler tilgjengeligheten av påskegodt i butikkene inn mot påskeaften. Coop melder om at varene merket med påske begynner å bli utplukket, men at det finnes andre alternativer. Kiwi har bestilt rekordmye påskegodt, men får ikke flere leveranser før påskeaften. Freia har kjørt ut 720 000 pakninger med påskeegg, men er nå tomme på lager. DinSide har sjekket flere butikker i Oslo og funnet at påskeegg fra Freia er vanskelig å finne i Kiwi og Extra, men tilgjengelig (dog dyrere) hos Spar og Meny.
14 dager siden
I Nettavisens påskespalte deler TV-profil Aleksander Sæterstøl sine påskeplaner og minner. Han foretrekker en rolig påske sammen med sine nærmeste, uten alkohol. Barndommens påskefeiringer med påskeegg-jakt er gode minner. Sæterstøl setter pris på fri fra jobb og anbefaler padel som en aktivitet. Han fremhever sin forkjærlighet for Kvikk Lunsj, som han smuglet inn på «Farmen kjendis». Han er takknemlig for at Jesus våknet og at vi får fri.