Artikkelen beskriver feiringen av kinesisk nyttår, som strekker seg over 15 dager og markerer starten på det kinesiske kalenderåret. Feiringen inkluderer familiemiddager, utveksling av gaver og lykkeønsker, samt tradisjoner som løvedans og unngåelse av å klippe hår.
I tillegg omtaler artikkelen koreansk og vietnamesisk nyttårsfeiring, som også har fokus på familiesammenkomster, ritualer og tradisjonell mat. Hvert nyttår er knyttet til et dyr og et element, og i år er det slangens år med elementet tre.
De ulike feiringene har sine egne unike tradisjoner og ritualer, men felles for dem alle er viktigheten av familie og respekt for tradisjoner.
Ferske tall viser at USA skapte 177.000 nye jobber utenfor landbruket i april, noe som overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Samtidig bekrefter kinesiske myndigheter at de har mottatt henvendelser fra USA om handelssamtaler og vurderer disse, noe som også bidrar til markedsoptimisme. Til tross for oppgangen falt Apple-aksjen etter rapporter om redusert salg i Kina.
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt som følge av avsløringer om et tidligere forhold og håndtering av en sluttavtale, seiler nestleder Kine Asper Vistnes opp som den mest sannsynlige kandidaten til å bli ny LO-leder. Det pågår et arbeid for å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver bekrefter å ha utarbeidet et avtaleutkast for den tillitsvalgte, men uten kjennskap til forholdet.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en «ekstremistisk enhet som truer demokratiet». Dette gir BfV utvidet mulighet til å overvåke partiet. AfD bestrider klassifiseringen. Lederen for det sosialdemokratiske partiet SPD, Lars Klingbeil, uttaler at en kommende regjering vil vurdere et forbud mot AfD.
På Fremskrittspartiets landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen og lovet et løft for eldreomsorgen med 4000 nye plasser årlig. Partiet diskuterer også strengere kriminalitetstiltak, fjerning av bompenger etter rekordhøye inntekter, og en hardere linje mot EU-direktiver innenfor EØS-avtalen. Det er intern uenighet om avvikling av lakseskatten og kritikk mot forslag om å fjerne næringsstøtte.
USAs president Donald Trump har lagt frem et budsjettforslag for 2026 som innebærer en markant økning i forsvars- og sikkerhetsutgifter, finansiert av kutt på 163 milliarder dollar i annen offentlig pengebruk. Samtidig har Natos generalsekretær Mark Rutte foreslått at medlemslandene øker forsvarsutgiftene til totalt 5 prosent av BNP, et mål tidligere nevnt av Trump.
Organisasjonen Freedom Flotilla Coalition melder at et av deres aktivistskip på vei til Gaza med humanitær hjelp er angrepet av droner og synker utenfor Malta. Samtidig uttaler Israels viseutenriksminister Sharren Haskel at verden ikke liker sterke jøder og kritiserer Norges regjering for å ha valgt side etter anerkjennelsen av Palestina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Kinesisk nyttår, også kjent som Vårfestivalen, feires med stor festivitas i Kina og andre deler av Asia. I år startet Slangens år 29. januar, etter dragens år. Millioner av kinesere reiser hjem for å feire med familien, noe som fører til enorme reisevolumer. Feiringen inkluderer tradisjoner som fyrverkeri, familiesammenkomster, TV-galla og utdeling av røde konvolutter med penger. Feiringen har også en økonomisk betydning, da den øker forbruket og turismen.
12 dager siden
Artikkelen gir en oversikt over hvordan ulike kongefamilier tradisjonelt feirer påsken. Det norske kongeparet tilbringer påsken på Prinsehytta i Sikkilsdalen, en tradisjon fra Kong Haralds barndom. Den britiske kongefamilien samles til gudstjeneste i Windsor. Hos danskene startet Dronning Margrethe tradisjonen med å male egg sammen med sine sønner. Den svenske kongefamilien feirer privat, ofte i Storlien. I år er den danske kongefamiliens feiring preget av prinsesse Isabellas 18-årsdag. Artikkelen beskriver også tidligere tradisjoner og hvordan enkelte kongefamilier har endret sine feiringer over tid.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan deltakerne i «Hver gang vi møtes» feirer jul i 2024. Jonas Benyoub kombinerer sin marokkanske og norske bakgrunn med både couscous og pinnekjøtt. Stein Torleif Bjella holder fast ved tradisjonene med juletrehogst og ribbemiddag. Thomas Dybdahl feirer med pinnekjøtt hjemme, mens Ina Wroldsen tar en utradisjonell vri med julefeiring på pub i London. Carola reiser til Sør-Afrika, mens Astrid Smeplass og Kjartan Lauritzen foretrekker tradisjonell feiring hjemme med familien. De ulike artistene deler sine personlige juletradisjoner og refleksjoner rundt høytiden.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker julestemning gjennom ulike perspektiver. Den følger Asgeir, en artist som mistet julestemningen, men fant den tilbake med familie. Barn i en barnehage beskriver julen som koselig med gaver og nissen. En undersøkelse viser at kvinner opplever julestemning sterkere enn menn, og at julemat, familie og pynt er viktig. Liza starter juleforberedelsene tidlig, og understreker at julen handler om tradisjoner og samvær. Artikkelen konkluderer med at julestemning er individuelt og at det viktigste er å slappe av og være sammen.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvorfor vi følger juletradisjoner, og argumenterer for at det handler om å knytte oss til fortiden og hverandre. Selv om mange tradisjoner er relativt nye, gir de en følelse av kontinuitet og tilhørighet. Juletradisjoner kan også fungere som en forsoning i familier med ulike verdier. Masseproduksjon på 1800-tallet bidro til å spre julepynt og kort, og dermed etablere nye tradisjoner. Til tross for at verden er i stadig endring, søker vi til tradisjoner for å føle oss trygge og forbundet.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan flere kjendiser feirer lille julaften. Vendela Kirsebom foretrekker denne dagen fremfor selve julaften, med mindre stress og god mat. Marte Bratberg har en familietradisjon med å finne juletre i skogen. Mayoo Indiran feirer med julemat hos moren og skal jobbe i barnevernet. Stina Bakken ser «Grevinnen og hovmesteren» og har innført julepysj. Jon Niklas Rønning ser «Hjelp, det er juleferie» og hører på juleradio. Alexander Rybak restituerer etter juleturnéen. Karianne Vilde Spetalen feirer på hytta med familien.
4 måneder siden
Vendela Kirsebom feirer jul over flere dager med sin store familie, inkludert barn, eksmann, ny kone, og ektemannen Petter Pilgaard. Første del av julen feires med kalkun, mens de i Sverige spiser ribbe og juleskinke. En viktig tradisjon er pakkeleken med tullete gaver. Julekonsert med Fagottkoret er et høydepunkt, og de ser flere julefilmer. Kirsebom verdsetter samhold og gode minner, og ser tilbake på 2024 som et rolig og fint år. Hun ønsker å fullføre planlagte jobbendringer i 2025.
18 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan påskefeiringen i Norge har utviklet seg fra en tid preget av religiøs lidelse til dagens vektlegging av hygge, tradisjoner og samvær. Den forklarer hvordan skikker som kastrering av husdyr på skjærtorsdag og lidelse med Jesus på langfredag har blitt erstattet med påskeegg, krimbøker og skiturer. Samtidig spores opprinnelsen til flere moderne påsketradisjoner, som egg, påskehare og gule dekorasjoner, tilbake til både førkristen tid og kristne symboler for nytt liv og oppstandelse.
4 måneder siden
I et intervju med Nettavisen forteller Isabelle Ringnes om sine juletradisjoner og forventninger. Hun feirer jul med familien på Norefjell, med fokus på tradisjoner, god mat og samvær. Julaften inkluderer familiens tradisjonelle retter og dans rundt juletreet. Ringnes mener at gavehaugen har fått for mye oppmerksomhet, og at takknemlighet, nestekjærlighet og omsorg er viktigere. Hun anbefaler skitur og kirkebesøk på julaften. Ringnes oppsummerer 2024 som et turbulent år, men ser håp i menneskelig samarbeid. Hun ønsker seg fred i Ukraina og Gaza, og planlegger mer reise og jobb i 2025.
20 dager siden
Artikkelen beskriver påskefeiringen i Norge, og kombinerer religiøs betydning med verdslige tradisjoner. Palmehelgen innleder en lang ferie for mange, preget av både ettertanke og feiring. Påskens tidspunkt bestemmes av astronomiske hendelser, selv om den markerer Jesu død og oppstandelse. En stor andel nordmenn feirer påsken hjemme, ofte med påskekrim, en unik norsk tradisjon. Appelsiner, lammestek og marsipan er blant de mest populære matvarene.
4 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over helligdager og ferier i 2025. Mens 2024 hadde mange helligdager som ga langhelger, ser det annerledes ut i 2025. 1. mai faller på en torsdag, noe som gir mulighet for en inneklemt fridag, mens 17. mai faller på en lørdag. Skoleferiene følger omtrent samme mønster som tidligere år, med vinterferie i slutten av februar/starten av mars, påskeferie i midten av april, og sommerferie rundt 20. juni. Julaften er på en onsdag, med påfølgende helligdager. Artikkelen nevner også at svenskene har fri på midtsommerdagen, mens danskenes grunnlovsdag ikke er en offisiell helligdag.
4 måneder siden
I et intervju med Nettavisen forteller Herborg Kråkevik om sine juletradisjoner og forventninger. Hun skal feire jul med familien og svigerfamilien, og ser frem til å slappe av etter et travelt år. Hennes juletradisjoner inkluderer pynting, nissesokker, «Tre nøtter til Askepott», risengrynsgrøt, kirkebesøk og midnattsgudstjeneste fra Roma. Hun er ikke begeistret for julehandel, men elsker antikvariater og bokhandler. Kråkeviks beste juleminne er fra julaften hos Frelsesarmeen i 2000. Hun forteller også om en mislykket julegave der hun ga foreldrene en levende geit.
4 måneder siden
I Nettavisens årlige julespalte deler artisten Benedicte Adrian sine planer og refleksjoner rundt julen. Hun skal feire jul med familien i Stavanger og ser frem til en tradisjonell feiring med ribbe og riskrem. Adrian forteller om sine juletradisjoner, som å lage julekalender til barna, og deler både gode og mindre gode juleminner, inkludert frykten for julenissen som barn. Hun understreker viktigheten av å gi til de som gruer seg til jul, blant annet gjennom veldedighet og donasjoner. Adrian oppsummerer 2024 som et innholdsrikt år og ser frem til nye kreative prosjekter i 2025, inkludert musikk og barnefortellinger.
4 måneder siden
Artikkelen gir et innblikk i hvordan norske kjendiser feiret jul. Halvor Bakke og Julian Bjørnerem feiret i Sør-Afrika, mens Truls Svendsen og kona feiret både jul og suksessen til julesangen deres. Emilie Voe Nereng måtte endre planene sine på grunn av sykdom, mens Solveig Kloppen delte et rørende innlegg om savn. Martine Halvorsen feiret med familien og fremhevet viktigheten av samhold. Andre kjendiser som Carola, Vendela Kirsebom, Frank Løke, Amalie Snøløs, Silje Sandmæl, Tone Damli og Einar Tørnqvist delte også julehilsener i sosiale medier.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan nordmenn pynter til jul gjennom tre ulike personligheter. Hege Jenvnaker-Øvstetun, også kalt «Nissemor», pynter tidlig med rødt, rustikt og mye lys. Kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen holder seg til tradisjoner og pynter sent med oransje elementer. Interiørekspert Tone Kroken følger ingen regler og oppfordrer til personlig pynting. Artikkelen fremhever også en trend der grønne kranser erstatter hvite papirstjerner. De tre er uenige om når julepynten skal opp og ned, men er enige om at julepynt gjør dem lykkelige.