Artikkelen gir en oversikt over hvordan ulike kongefamilier tradisjonelt feirer påsken. Det norske kongeparet tilbringer påsken på Prinsehytta i Sikkilsdalen, en tradisjon fra Kong Haralds barndom. Den britiske kongefamilien samles til gudstjeneste i Windsor.
Hos danskene startet Dronning Margrethe tradisjonen med å male egg sammen med sine sønner. Den svenske kongefamilien feirer privat, ofte i Storlien.
I år er den danske kongefamiliens feiring preget av prinsesse Isabellas 18-årsdag. Artikkelen beskriver også tidligere tradisjoner og hvordan enkelte kongefamilier har endret sine feiringer over tid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Kongeparet følger tradisjonen og feirer påsken på Prinsehytta i Sikkilsdalen, en privat eiendom som har vært i kongefamiliens eie siden 1924. Hytta ligger i Jotunheimen, og kongefamilien reiser dit via tog til Vinstra og deretter beltebil. Kong Harald har tidligere understreket betydningen av Sikkilsdalen som et sted for ro og tradisjon. Kronprinsparet har et annet, privat program i påsken, ifølge Slottet.
16 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan påskefeiringen i Norge har utviklet seg fra en tid preget av religiøs lidelse til dagens vektlegging av hygge, tradisjoner og samvær. Den forklarer hvordan skikker som kastrering av husdyr på skjærtorsdag og lidelse med Jesus på langfredag har blitt erstattet med påskeegg, krimbøker og skiturer. Samtidig spores opprinnelsen til flere moderne påsketradisjoner, som egg, påskehare og gule dekorasjoner, tilbake til både førkristen tid og kristne symboler for nytt liv og oppstandelse.
11 dager siden
Artikkelen omhandler påskeeggets historie og tradisjoner, fra førkristen symbolikk til moderne bruk. Opprinnelig et symbol på skapelse og oppstandelse, ble egget også brukt i sjekketriks og konkurranser som kamping. Tradisjonen med å pynte egg kom til Norge på 1800-tallet. Påskeharen, som gjemmer egg, er en nyere tradisjon uten religiøs tilknytning. Artikkelen viser hvordan påskeegget har utviklet seg gjennom tidene og fått ulike betydninger i ulike kulturer.
20 dager siden
Kongeparet tilbringer også i år påsken på Prinsehytta i Sikkilsdalen, en tradisjon de har fulgt siden 1924. Hytta, som er kongefamiliens private eiendom, ligger i Jotunheimen. Kronprinsparet har andre planer og feirer påsken privat. Kong Harald har tidligere uttalt at Sikkilsdalen er et viktig sted for dem, hvor de kan trekke seg tilbake og nyte roen.
15 dager siden
Artikkelen omhandler prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts mulige påskeferie med kongeparet på Prinsehytta i Sikkilsdalen. Det spekuleres i om kongefamilien vil benytte anledningen til å diskutere Märthas bruk av prinsessetittelen. Kongehuseksperter har ulike syn på om tittelen vil bli tatt opp under familiefeiringen. Artikkelen belyser også Prinsehyttas historiske betydning og tradisjoner for kongefamilien, samt at det er gått flere måneder uten kontroverser rundt prinsessetittelen.
4 måneder siden
Kongefamilien skal feire jul på Kongsseteren i Oslo. De vil delta på gudstjeneste i Holmenkollen kapell 1. juledag. Julematen vil bestå av tradisjonelle retter fra Norge, Sverige, Danmark og England. Kongefamilien har hatt et turbulent år med medieoppmerksomhet rundt kongens helse, prinsesse Märtha Louises bryllup og kronprinsessens sønns rettssak. Kong Harald adresserte de vanskelige tidene i en tale, og understreket viktigheten av å stå sammen og støtte hverandre.
14 dager siden
Artikkelen gir et innblikk i hvordan en rekke norske kjendiser feirer påsken. Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard reiser til Sverige. David Eriksen og Louise Angelica Riise nyter påsken på sin nye hytte på Kvitfjell. Kristin Gjelsvik er på soloreise i London, mens Erlend Elias feirer våren i Oslo. Katarina Flatland er på Gaustablikk, Petter Stordalen er på safari i Sør-Afrika, Emilie Nereng danser på påskehytta, Carina Dahl er i alpinbakken, og Tor Strømøy er i Spania.
9 dager siden
Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett tilbringer påsken på den kongelige Prinsehytta i Sikkilsdalen, et sted med stor historisk betydning for kongefamilien. Til tross for strengt hemmelighold har paret delt et bilde fra påskeferien som antyder deres opphold i den norske fjellheimen. Kongehuseksperter beskriver hytta som et luksuriøst og tradisjonsrikt sted, hvor Durek vil oppleve en annerledes påskeferie uten moderne fasiliteter, men med god behandling. Samtidig diskuteres prinsessetittelen til Märtha Louise, hvor kong Harald har uttalt at det pågår en dialog, men ekspertene er uenige om hvorvidt dette temaet vil bli tatt opp i påsken. Kongefamilien opprettholder tradisjonen med å bruke Prinsehytta til påske, og stedet har vært i familiens eie siden 1924.
18 dager siden
Kongeparet skal tilbringe påsken på Prinsehytta i Jotunheimen, mens kronprinsparets planer er ukjente. Slottet opplyser at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har «annet privat program». Kongehusekspert Tove Taalesen spekulerer i at kronprinsparet reiser på en eksotisk ferie utenlands, muligens til USA eller Asia, og kanskje møter sønnen Sverre Magnus. Hun tror Ingrid Alexandra blir med, men er usikker på om Marius Borg Høiby deltar. TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen antyder at det kan være flere grunner til at kronprinsparet ikke feirer påsken med kongeparet i år.
18 dager siden
Artikkelen beskriver påskefeiringen i Norge, og kombinerer religiøs betydning med verdslige tradisjoner. Palmehelgen innleder en lang ferie for mange, preget av både ettertanke og feiring. Påskens tidspunkt bestemmes av astronomiske hendelser, selv om den markerer Jesu død og oppstandelse. En stor andel nordmenn feirer påsken hjemme, ofte med påskekrim, en unik norsk tradisjon. Appelsiner, lammestek og marsipan er blant de mest populære matvarene.
4 måneder siden
Kongefamilien skal feire jul på Kongsseteren i år, med tradisjonell julemat fra flere land. Kongeparet, kronprinsfamilien og prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus vil delta på gudstjenesten i Holmenkollen kapell. Kongefamilien har hatt et turbulent år med mye medieoppmerksomhet, inkludert kongens sykehusinnleggelse, bryllupet til prinsesse Märtha Louise og siktelsen mot Marius Borg Høiby. Kong Harald adresserte familiens utfordringer i en tale, og understreket viktigheten av å støtte hverandre i vanskelige tider.
19 dager siden
Kongeparet Harald og Sonja skal tilbringe påsken på Prinsehytta i Sikkilsdalen, en tradisjon siden 1924. Kronprinsparet blir ikke med i år. Værsjef Eli Kari Gjengedal melder om grått vær, plussgrader og lite snø i området, som gjelder store deler av Sør- og Østlandet. Det er en liten sjanse for sol mot slutten av påsken. Sikkilsdalseter fjellstue, som ligger i nærheten av Prinsehytta, holder stengt i påsken på grunn av mangel på snø.
10 dager siden
Artikkelen utforsker endringer i norske påsketradisjoner over tid. Den ser en nedgang i kirkebesøk og skiturer, mens hyttebesøk har økt. Appelsin er fortsatt populært, men påskegodt har blitt en større del av feiringen. Historiker Geir Thomas Risåsen ved Norsk Folkemuseum kommenterer utviklingen, og fremhever at kommersialiseringen har overtatt mye av den opprinnelige roen og betydningen av høytiden.
4 måneder siden
Dette er Dureks første jul som en del av den norske kongefamilien. Selv om han har feiret jul med kongefamilien tidligere, er han i år ikke invitert til Kongssetra på julaften. Han skal feire jul med Märtha Louise i Lommedalen, hvor de skaper egne juletradisjoner. Artikkelen diskuterer også hvorvidt Durek vil påvirke de konservative kongelige juletradisjonene, eller om han må tilpasse seg. Det spekuleres i om det vil serveres tradisjonell norsk julemat, som kan være utfordrende for fordøyelsen, eller om det vil bli tatt hensyn til Dureks helseproblemer. Det antydes også at amerikanske juletradisjoner kan prege feiringen i Lommedalen.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan deltakerne i «Hver gang vi møtes» feirer jul i 2024. Jonas Benyoub kombinerer sin marokkanske og norske bakgrunn med både couscous og pinnekjøtt. Stein Torleif Bjella holder fast ved tradisjonene med juletrehogst og ribbemiddag. Thomas Dybdahl feirer med pinnekjøtt hjemme, mens Ina Wroldsen tar en utradisjonell vri med julefeiring på pub i London. Carola reiser til Sør-Afrika, mens Astrid Smeplass og Kjartan Lauritzen foretrekker tradisjonell feiring hjemme med familien. De ulike artistene deler sine personlige juletradisjoner og refleksjoner rundt høytiden.