Ukjente personer på slottsbalkongen 17. mai: Tradisjon i over 100 år
Mange nordmenn tror kongefamilien er alene på slottsbalkongen 17. mai, men en langvarig tradisjon avslører at de har selskap. Disse diskrete gjestene har en spesiell rolle som få er klar over, og deres tilstedeværelse strekker seg over et århundre tilbake i tid.

Kort oppsummert
- I tillegg til kongefamilien står også ansatte fra hoffet på slottsbalkongen 17. mai.
På Norges nasjonaldag, 17. mai, vinker kongefamilien tradisjonelt til barnetoget fra slottsbalkongen i Oslo. Denne skikken ble innført av kong Haakon og dronning Maud i 1906.
Det mange ikke vet, er at det også står andre personer på balkongen – ansatte fra hoffet. Disse står diskret plassert på balkongens ytterkanter, ofte utenfor syne for TV-kameraene. Ifølge kongehusekspert Tove Taalesen har denne tradisjonen eksistert i over 100 år.
Personene fra hoffet, som kan inkludere kongens adjutant, representanter fra ledergruppen som hoffsjefen, økonomisjefen og sikkerhetssjefen, samt nære medarbeidere av dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit, er der for å representere hele kongehuset og støtte kongefamilien. Deres tilstedeværelse er i dag primært symbolsk, mens lakeier har ansvaret for praktisk bistand.
kong Haakon
dronning Maud
Tove Taalesen
dronning Sonja
kronprinsesse Mette-Marit
NRK
hoffet
kongehuset
Oslo
Slottet