En ny handlingsplan mot hets og diskriminering av samer er lansert, men det understrekes at majoritetsbefolkningen også må ta ansvar i kampen mot samehets. Mange samer opplever hets, vold og diskriminering, ofte i forbindelse med bruk av tradisjonelle samiske klær.
En rapport viser at negative ytringer om samer på sosiale medier er utbredt, og at disse økte i forbindelse med Fosen-saken. En kampanje mot samehets, #doarváidál, ble selv møtt med hets.
Det understrekes at samehets er et langvarig problem som krever bevissthet og handling for å endre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Regjeringen har presentert en handlingsplan med 32 tiltak for å bekjempe hets og diskriminering av samer. Tiltakene inkluderer en veiledningstjeneste i Tromsø, en filial av Likestillings- og diskrimineringsombudet med samisk kompetanse, og økt støtte til relevante organisasjoner. Statsministeren og kulturministeren understreker at hets og fordommer bidrar til trakassering og at det er uakseptabelt. En rapport fra Amnesty viser at en betydelig andel av ytringer om samer på Facebook er negative, og at dette har økt etter Fosen-saken. Sametinget påpeker at samehets er et nasjonalt ansvar. Samerådet lanserer en nettportal og chattetjeneste for å forebygge samehets og psykisk uhelse i det samiske samfunnet.
3 måneder siden
En mann ble slått i ansiktet i Tromsø fordi han hadde på seg samekofte. Gjerningsmannen uttalte at han hadde lyst til å slå en same. Hendelsen har ført til at regjeringen har lansert en nasjonal handlingsplan mot hets og diskriminering av samer. Planen innebærer blant annet opprettelse av en ny avdeling hos Likestillings- og diskrimineringsombudet for å håndtere samehets. Samehets forekommer både på nett og i det offentlige rom, og er mer utbredt jo lenger nord man kommer. En rapport fra Folkehelseinstituttet viser at hetsen på nett har blitt mer aggressiv de siste årene. Mannen som ble slått, bruker fortsatt kofte og mener undervisning om samisk kultur kan bidra til mindre samehets.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en økning av rasistiske holdninger blant unge, som kommer til uttrykk gjennom bruk av kodeord på TikTok. Uskyldige fraser som «Stem Frp» og «boller og brus» benyttes for å skjule rasistiske budskap. Forfatterne understreker at rasisme er tillært, og foreslår tiltak som kunnskapsløft i skolen, økt tilstedeværelse på sosiale medier og tilrettelegging for åpne diskusjoner. Målet er å endre holdninger, fremme respekt og gi ungdom verktøy for å håndtere diskriminering, samt sikre at de som opplever rasisme ikke føler skyld.
2 måneder siden
Agnete Masternes Hanssen, ny statssekretær for samiske saker, møter kritikk for manglende samiskkompetanse. Sissel Gaup mener dette undergraver samisk språk, mens Kristina Torbergsen påpeker at mange samer mistet språket på grunn av fornorskning og at kritikken rammer de som forsøker å ta tilbake sin identitet. Masternes Hanssen understreker at hun vil jobbe for å styrke samisk språk og kultur, og at skammen bør rettes mot fornorskningspolitikken. Flere samiske politikere støtter Hanssen og anerkjenner fornorskningens konsekvenser for språktapet.
3 måneder siden
En ny rapport fra IMDi avdekker at arbeidsplassen er den arenaen der flest opplever diskriminering og rasisme. Mellom 23 og 29 prosent av innvandrere har opplevd forskjellsbehandling, og 13–15 prosent har opplevd rasistiske ytringer på jobb. Rapporten, som er basert på data fra fem kommuner, bekrefter tidligere funn om at rasisme er et betydelig problem i arbeidslivet. Kommunene jobber med tiltak som mentorprogrammer for å inkludere flere i arbeidslivet, men Antirasistisk Senter mener det er behov for en bredere innsats fra både samfunns- og næringsliv for å bekjempe problemet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler rasisme og hets rettet mot folkevalgte, med særlig fokus på SVs Marian Hussein, og fremhever dette som et alvorlig demokratisk problem. Den argumenterer for at politikere med minoritetsbakgrunn er essensielle for et representativt Norge, og understreker nødvendigheten av at samfunnet samler seg for å støtte de som utsettes for rasisme. Forfatteren påpeker at hets kan føre til at politikere trekker seg og begrenser ytringsfriheten. Artikkelen konkluderer med en oppfordring til et kollektivt ansvar for å fremme en mer sivilisert offentlig dialog, hvor rasisme og kvinnehat ikke aksepteres.
1 måned siden
Regjeringen har satt i gang arbeidet med en ny handlingsplan for kvensk språk og kultur, som en respons på Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport om fornorskningspolitikken. Kommunal- og distriktsministeren understreker behovet for en vedvarende innsats for å styrke kvensk språk, da mange har sluttet å bruke det helt eller delvis. Norske kveners forbund er positive til initiativet og ønsker en mer systematisk tilnærming til arbeidet. Sametingsrådet støtter kravet om økt innsats og oppfordrer regjeringen til å handle raskt for å sikre fremtiden til kvensk språk, og fremhever viktigheten av at både samisk og kvensk blir mer synlig i det norske samfunnet.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over kvenfolkets dag og nødvendigheten av å anerkjenne fornorskningspolitikken. Forfatteren understreker viktigheten av å ta et oppgjør med historien og gi rom for de mange sterke historiene om hvordan fornorskningen har preget kvener. Mange kvener opplevde å måtte skjule sin identitet og språk for å unngå diskriminering, noe som førte til tap av kultur og vanskeligheter med å uttrykke følelser. Artikkelen oppfordrer til økt kunnskap om kvenfolkets historie og kultur i skolen og offentlig sektor, samt å skape et trygt miljø for å ta tilbake egen identitet.
3 måneder siden
Amnesty International og Samerådet har publisert en rapport som kritiserer Norges håndtering av samiske rettigheter i forbindelse med overgangen til fornybar energi. De hevder at staten svikter i å beskytte samenes rettigheter, og at prosjekter som vindkraftutbyggingen på Fosen minner om kolonialisme. Rapporten viser til flere eksempler der samiske interesser blir overkjørt, og krever at samer må konsulteres tidlig i prosesser og at deres samtykke må innhentes før prosjekter gjennomføres. Amnesty og Samerådet mener at lovverket i Norge, Sverige og Finland ikke gir tilstrekkelig beskyttelse mot naturinngrep i samiske områder. Regjeringen svarer at samiske rettigheter er et viktig hensyn, men har ikke kommentert rapporten i detalj.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg fremveksten av «Stem Frp»-trenden på TikTok, der unge brukere sprer rasistiske kommentarer. Etter et besøk av streameren IShowSpeed i Norge, opplever TikTok-brukere med minoritetsbakgrunn en økning i slike kommentarer. Politiske aktører anklager hverandre for å bidra til problemet. Artikkelen understreker viktigheten av å ta ansvar, unngå å stemple unge som rasister uten videre, og heller skape rom for åpne diskusjoner i skolen og hjemmet. Politikere oppfordres til å anerkjenne sosiale mediers rolle i polarisering, og alle oppfordres til å lytte til hverandre for å finne løsninger.
2 måneder siden
Katarina Jørstad Thoresen (24) opplever økt aksept for samisk identitet i Norge, men er samtidig bekymret for hets og et hardt ordskifte innad i det samiske samfunnet. Hun kritiserer debatten rundt «ekte» og «falske» samer, og uttrykker frustrasjon over manglende respekt i den politiske debatten på Sametinget. Thoresen syns synd på Sandra Borch etter debatten om hennes samiske tilknytning. Sametingspresident Silje Karine Muotka understreker at alle samer er likeverdige, og at det er viktig å skape et inkluderende debattklima. Både Thoresen og Muotka ser frem til samefolkets dag, men erkjenner at det fortsatt er utfordringer knyttet til åpenhet og inkludering.
1 måned siden
En artikkel i VG belyser vold og trusler mot skoleassistenter, spesielt i Osloskolen, hvor de er mest utsatt. En anonym assistent forteller om fysisk og verbal vold fra elever, og føler seg lite involvert i oppfølgingen av hendelsene. Fagforbundet støtter henne og krever mer oppmerksomhet rundt assistentenes arbeidsforhold og bedre oppfølging fra ledelsen. Voldsepisoder øker i Trondheim og Stavanger, mens Bergen har hatt nedgang etter å ha iverksatt tiltak. Oslo kommune svarer med å etablere et team som skal gi støtte til ansatte ute på skolene fra 2025.
1 måned siden
Artikkelen omhandler økende fordommer og rasisme, forsterket av «Stem FrP»-trenden på sosiale medier. Forfatteren deler personlige erfaringer med rasisme og fremmedfrykt, og argumenterer for at økende kriminalitet bidrar til å forsterke fordommene. Vanlige nordmenn med innvandrerbakgrunn opplever mistro og kollektiv avstraffelse. Løsninger som foreslås inkluderer strengere straffer for vold, nulltoleranse for utenlandske kriminelle, reell integrering, og en slutt på hat fra alle sider for å skape et tryggere og mer inkluderende samfunn.
2 måneder siden
Marian Hussein (SV) forteller om en økning i hatefulle kommentarer i sosiale medier, spesielt rettet mot hennes bakgrunn og bruk av hijab. Hun påpeker at «Stem Frp»-kommentarer ofte brukes i sammenheng med hets mot minoriteter, noe hun selv har erfart i sitt kommentarfelt. På grunn av dette har Hussein takket nei til flere debatter. Etter å ha delt sine erfaringer, har hun mottatt støtte fra blant andre Fredrik Solvang, Jon Helgheim (Frp) og Sofia Rana (Rødt).
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun er bekymret over økende mobbetall i skolen. Hun mener dagens mobbeparagraf har ført til ubalanse og byråkrati, og frykter at lærere vegrer seg for å kalle mobbing for mobbing. Nordtun fremhever mobilforbud i skolen som et viktig tiltak for å redusere mobbing og øke trivsel. Hun understreker at det er viktig å slå ned på grov ordbruk og trusler på nett, og at foreldre må ta mer ansvar. Statsråden mener også at sosiale medier-selskaper må følge loven. Hun understreker at det er viktig å ikke gi opp kampen mot mobbing, og at målet er å redusere mobbingen i skolen så mye som mulig.