Artikkelen diskuterer hvorvidt kvartalsrapportering fra børsnoterte selskaper er nødvendig og gunstig for langsiktig vekst. Det argumenteres for at hyppig rapportering kan føre til kortsiktige beslutninger som hemmer innovasjon og langsiktighet.
Forfatteren foreslår at halvårsrapportering kan være et bedre alternativ, da det gir selskapene mer ro samtidig som markedets informasjonsbehov ivaretas. Flere kapitalforvaltere er skeptiske, men forfatteren ønsker debatten velkommen.
Det fremheves at mange land har gått bort fra kvartalsrapportering.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen ønsker å avskaffe kvartalsrapportering for børsnoterte selskaper til fordel for halvårsrapportering. Han argumenterer for at kvartalsrapportering skaper et kortsiktig fokus som hindrer langsiktig verdiskapning. Tangen mener at dårlige kvartalsresultater kan føre til at toppledere mister jobben, noe som igjen hindrer nødvendige omstillinger. Oljefondet gikk selv over til halvårsrapportering for flere år siden. Selv om det ikke lenger er lovpålagt med kvartalsrapportering, understreker Tangen at selskapene fortsatt skal være åpne om endringer og viktige hendelser.
3 måneder siden
Storebrand Asset Management er uenig med Oljefondet angående kvartalsrapportering for børsnoterte selskaper. Mens Oljefondet ønsker å redusere rapporteringsfrekvensen til halvårlig for å motvirke kortsiktig fokus, mener Storebrand at kvartalsrapportering bør opprettholdes. Storebrand argumenterer med at rapportene gir viktig informasjon og er relativt enkle å produsere. De mener også at det er viktig å fokusere på langsiktig verdiskaping. Oljefondet hevder at kvartalsrapportering fører til kortsiktig resultatjag og hindrer nødvendige omstillinger. Alfred Berg støtter Storebrand og mener kvartalsvise rapporter gir riktigere prising og reduserer risikoen for innsideinformasjon.
16 dager siden
Artikkelen tar for seg debatten om hvorvidt Norge bør innføre euro eller binde kronen til euro, spesielt i lys av økonomisk uro og en svekket krone. Økonomer er uenige; noen mener euro vil gi stabilitet og redusere kostnader, mens andre mener Norge bør beholde egen valuta for fleksibilitet knyttet til landets økonomiske struktur. Muligheten for å binde kronen til euro diskuteres også. Flere økonomer oppfordrer til en bredere debatt om EU-medlemskap, men store politiske partier er tilbakeholdne med å ta initiativ til en slik debatt.
3 dager siden
Frp foreslår endringer i strømnettet for å koble på flere bedrifter. Forslaget innebærer å akseptere korte strømbrudd.
3 måneder siden
En ny bok om oljepengebruk og økonomisk vekst har skapt debatt. Forfatteren argumenterer for å bruke alle oljepenger på å styrke fastlandsøkonomien, spesielt gjennom lavere skatt på arbeid, og mener Oljefondet har gjort Norge mindre produktivt. Sjeføkonomer er uenige om hvorvidt norsk produktivitetsvekst er svakere enn i andre land, men det er enighet om at Norge trenger strukturelle reformer for å sikre fremtidig økonomisk vekst. Det fryktes at velferdsstaten vil slite uten tilstrekkelig økonomisk vekst.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den pågående debatten om VAR i norsk fotball, der flere klubber skal stemme over innføring eller avvikling av VAR. Debatten har blitt polarisert, og NISO-leder Kristoffer Vatshaug uttrykker bekymring for det harde ordskiftet. Han understreker viktigheten av å lytte til argumenter fra begge sider og at beslutninger ikke tas for raskt. Tidligere landslagsspiller Stefan Strandberg, som satt i VAR-utvalget, oppfordrer til å ta beslutningen med innsikt og respekt. Spillerne er splittet i spørsmålet, og NISO mener det er et paradoks at de ikke får stemme i klubbene. Vatshaug er redd for at mange ikke tør å si hva de mener på årsmøtene.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
1 måned siden
Artikkelen belyser uenigheten blant økonomer om hvorvidt Norges Bank vil senke renten. Etter overraskende høye inflasjonstall har mange avskrevet et rentekutt i nær fremtid. Sjeføkonom Torbjørn Eika i KS argumenterer for at et rentekutt fortsatt er aktuelt, og peker på at pengepolitikken skal være fremoverskuende, hensynet til lønnsoppgjøret og en styrket kronekurs. Han mener markedet legger for stor vekt på enkeltmålinger av inflasjonen. Nordea Markets er blant de som ikke forventer rentekutt i det hele tatt de neste to årene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forventningene til Norges Banks rentebeslutning. Mens flere sjeføkonomer har avlyst rentekutt i mars, er det fortsatt noen som tror på det. Disse økonomene mener Norges Bank har signalisert et kutt og bør holde fast ved det for å opprettholde tilliten. De argumenterer også for at inflasjonstallene er midlertidige og at en sterkere kronekurs kan åpne for rentekutt. Artikkelen fremhever usikkerheten i markedet og spenningen knyttet til sentralbankens beslutning.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Oljefondet bør unngå investeringer i unoterte aksjer (Private Equity). Selv om Nicolai Tangen argumenterer for meravkastning og porteføljekonsentrasjon, er det lite empirisk grunnlag for å plassere pensjonsmidler i et investeringsunivers kjent for høye gebyrer og kreativ finansakrobatikk. PE gir en illusjon av stabil avkastning ved å unngå å rapportere midlertidige verdifall, og markedet er preget av høy konkurranse. PE har også en enda høyere eksponering mot teknologiselskaper enn det børsnoterte markedet. Artikkelen foreslår alternative måter for Oljefondet å oppnå diversifisering og høyere avkastning.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvorvidt en «skifte kjønn-dag» i skolen er et positivt tiltak for inkludering. Forfatteren argumenterer for at slike arrangementer kan gjøre mer skade enn nytte, da det kan føre til latterliggjøring og stereotypisering av de som bryter med tradisjonelle kjønnsroller. Det påpekes at samfunnet påvirker barn gjennom forventninger knyttet til kjønn, og at det er viktig å løfte blikket fra en overforenklet forståelse av kjønn. Forfatteren oppfordrer til samtaler og lytting for å forstå ulike perspektiver og redusere frykt og usikkerhet knyttet til kjønn.
27 dager siden
Artikkelen omhandler debatten om uassisterte hjemmefødsler og behovet for et bedre fødetilbud. Forfatteren understreker viktigheten av å ta dette valget alvorlig, selv om få velger det. Mangelen på gode offentlige tilbud kan føre til at noen velger utrygge alternativer. Nedleggelsen av ABC-klinikken, som tilbød naturlig fødsel på sykehus, illustrerer mangelen på varierte tilbud. Prosjektet «Min jordmor» i Drammen fremheves som et positivt eksempel. Forfatteren argumenterer for at hjemmefødsler med jordmor bør være en del av et variert og tilgjengelig fødetilbud.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge som nasjon tjener på høye strømpriser i Europa, selv om det skaper debatt og bekymring innad i landet. Den påpeker at strømstøtten demper de negative konsekvensene for husholdninger, men at næringslivet og hytteeiere ikke nyter godt av denne ordningen. Artikkelen kritiserer Senterpartiets forslag om å begrense strømeksporten og Arbeiderpartiets Norgespris som mangelfulle løsninger. Den fremhever alternative forslag fra Høyre og Senterpartiet som er mer rettet mot å avhjelpe situasjonen for næringslivet. Konklusjonen er at populistiske løsninger og "strømhysteri" ikke er veien fremover, men at ansvarlige politikere må finne bærekraftige løsninger.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at medier bør være mer åpne om egne feil og kontroversielle saker. VG kritiseres for å unngå debatt om en kommentators habilitet etter en jobbsøknad til Statsministerens kontor. Fredrik Solvang hylles for sin åpenhet og evne til å skape engasjerende debatter i NRK, også om seg selv. Forfatteren mener at mediers evne til selvkritikk og åpenhet er avgjørende for å opprettholde tillit og skape god journalistikk, og at gode ledere er en forutsetning for dette.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør satse på batterifabrikker og andre grønne næringer for å sikre fremtidig velferd og konkurransedyktighet. Forfatteren fremhever Corvus Energy som et eksempel på en norsk bedrift som lykkes innen batteriteknologi, samtidig som det advares mot å la Kina dominere markedet. Det kritiseres at Norge investerer mer i fossil energi enn fornybar, noe som gjør landet til en potensiell klimasinke. Forfatteren mener en plan for utfasing av oljen er nødvendig for å frigjøre ressurser til satsing på fremtidens næringer som havvind, solceller og batterier, og understreker at dette vil bidra til å redusere klimagassutslipp.