En ny undersøkelse bestilt av Sparebanken Vest viser at mange arbeidstakere opplever at kolleger gjør lite nytte for seg, og at ledere ikke tar tak i problemet. Konserndirektør Siren Sundland slår alarm om «bullshit jobs» og etterlyser mer effektivisering og lederskap.
Forfatter Martin Bech Holthe mener Norge har blitt for slapt og tar til orde for kutt i subsidier for å øke sysselsettingen.
Både Sundland og Grieghallen-direktør Olav Munch uttrykker bekymring for at unge voksne mister troen på fremtiden, og foreslår mer praktisk jobberfaring for ungdom.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny undersøkelse viser at halvparten av norske arbeidstakere mener kolleger har «bullshit-jobber». Undersøkelsen, presentert på Vestlandskonferansen, hevder at åtte prosent av de ansatte utfører oppgaver uten verdi. Styreleder Siren Sundland kritiserer ledere for å tillate sløsing med ressurser på «idiotoppgaver», og mener dette er alarmerende for nasjonaløkonomien. Undersøkelsen viser også at få ledere iverksetter tiltak for å sikre meningsfulle oppgaver. Menon Economics påpeker at en mer kritisk tilnærming til bruken av arbeidstid kan gi store produktivitetsgevinster.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at mange ledere opplever generasjon Z som mer krevende å lede enn tidligere generasjoner, og beskriver dem som krevende med dårligere arbeidsmoral. Malene Nilsen Sunde (18) fra generasjon Z bekrefter at hennes generasjon er mer hårsår og har store forventninger om å bli sett og hørt. Hun mener også at foreldrene har pakket inn tilbakemeldinger, og at de unge er opptatt av balanse mellom jobb og fritid. En rapport viser at mange i generasjon Z opplever psykiske utfordringer knyttet til jobb. Professor Ole Jacob Madsen mener at manglende arbeidserfaring og endringer i skolen kan være medvirkende årsaker. Han påpeker også at kritikk av arbeidsmoral ikke er nytt, og at hver generasjon har en tendens til å kritisere den neste.
3 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at mange bedriftsledere opplever Generasjon Z som mer krevende å lede, med lavere arbeidsmoral og høyere forventninger til fleksibilitet. Kommentator Emil André Erstad mener det må være felles regler for alle generasjoner. Professor Ole Jacob Madsen påpeker at bekymring for synkende arbeidsmoral er et tilbakevendende fenomen gjennom historien, og at lignende kritikk har blitt rettet mot tidligere generasjoner. Han mener også at koronapandemien og digital oppvekst kan ha påvirket Generasjon Z sine holdninger til arbeidslivet. Både ledere og eksperter understreker at det er viktig å tilpasse seg en ny tid og at ledelsen har et ansvar for å legge til rette for de unge arbeidstakerne.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker økende misnøye blant unge arbeidstakere i Norge, der mange opplever tradisjonelle jobber som lite fleksible og meningsfulle. Flere søker alternative løsninger som daytrading eller et liv på gård for å oppnå større kontroll og tilfredsstillelse. Produktivitetsøkningen har ikke ført til kortere arbeidstider, noe som bidrar til utbrenthet. Samtidig rettes det kritikk mot ungdommen for å være selvsentrert og overse muligheter i arbeidslivet. Det argumenteres for en nødvendig debatt om hvordan arbeidslivet kan tilpasses for å møte unges behov og ønsker, inkludert mer fleksible arbeidsordninger.
3 måneder siden
Næringslivstopper, inkludert Johan H. Andresen, Atle Brynestad og Stein Erik Hagen, uttrykker sterk misnøye med LO og dagens sykelønnsordning under NHO-konferansen. Andresen omtaler LOs oppførsel som barnslig, mens Brynestad mener den rause ordningen svekker konkurransekraften. Hagen antyder at ordningen gjør det for lett å være hjemme fra jobb. NHO-sjef Ole Erik Almlid avviser LOs ultimatum om å videreføre dagens ordning i fire år, og understreker behovet for å se på alle sider av ordningen for å redusere sykefraværet. Han mener det er viktig å jobbe sammen for å sikre unge inn i arbeidslivet.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at færre arbeidstakere i Norge ønsker å bli ledere, spesielt blant de yngre generasjonene. Dette skyldes bekymringer rundt ansvar, stress og balanse mellom arbeid og fritid. Unge prioriterer et godt arbeidsmiljø og fleksibilitet fremfor lederroller. Dagens ledere møter stadig tøffere krav, noe som gjør lederrollen mindre attraktiv. Bedrifter må derfor finne nye måter å oppmuntre ansatte til å ta lederansvar, og vurdere alternative ledelsesformer for å møte fremtidens utfordringer. Det er en økende respekt for lederrollen, men også en erkjennelse av at den ikke passer for alle.
3 måneder siden
Norske ledere opplever generasjon Z som vanskelig å lede, og beskriver dem som late og krevende, ifølge en undersøkelse fra NHO. BI-studenter kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen, og mener at de jobber hardt og er opptatt av å levere. De påpeker også at eldre generasjoner ofte har kritisert de yngre for å være late. En organisasjonspsykolog mener at ledere må tilpasse seg de nye generasjonene, og se på generasjonsforskjeller som en mulighet. Han understreker at behov for tilbakemelding, fleksibilitet og tettere oppfølging er viktig for de unge. Studentene mener at deres generasjon har et annet syn på jobb, og at det skal være et sted for personlig utvikling, samt at de er gode på bruk av teknologi.
2 måneder siden
Samfunnsdebattant Fredrik Fornes foreslår sertifisering for ledere for å redusere sykefravær og hindre dårlig ledelse. Fornes mener det er underlig at man trenger sertifikat for å kjøre truck, men ikke for å ha personalansvar, og viser til at dårlig ledelse koster samfunnet store summer årlig. Professor Therese Egeland støtter intensjonen, men er usikker på gjennomføringen av en slik ordning. Hun understreker viktigheten av oppfølging og utvikling av ledere, og påpeker at dårlig ledelse kan ha alvorlige konsekvenser for ansattes helse og trivsel.
2 måneder siden
Arbeidsgivere i Lillestrøm-området rapporterer om lav arbeidsmoral og utbredt bruk av ChatGPT blant unge jobbsøkere. En NHO-undersøkelse støtter dette inntrykket. Varehussjef Jonathan Tessand forteller om demotiverte søkere, mens andre ledere ser at KI-genererte søknader ikke alltid stemmer overens med kandidatenes ferdigheter. Skolers undervisning i jobbsøknad varierer, men NAV Lillestrøm tilbyr veiledning og prosjekter som «Ung i jobb» for å støtte ungdom i arbeidssøkerprosessen og møte arbeidsgivernes behov.
1 måned siden
Norske næringslivsledere oppfatter generasjon Z som mer krevende arbeidstakere, ifølge en NHO-undersøkelse presentert i NRK Debatten. Lederne mener denne generasjonen har større forventninger til fleksibilitet og balanse mellom jobb og fritid, men også at de viser lavere arbeidsmoral. Representanter fra generasjon Z påpeker at det er viktig å ta hensyn til de økonomiske realitetene dagens unge møter, og at de ønsker å bidra, men trenger fleksibilitet og forståelse. Noen ledere har også uttalt at unge arbeidstakere er mer «skjøre» og krever en annen type oppfølging enn tidligere generasjoner.
25 dager siden
En ny undersøkelse viser at mange unge arbeidstakere blir syke av press i arbeidslivet. Marte Lien (29) forteller om sin erfaring fra en interiørbutikk hvor hun opplevde konstant press og manglende støtte fra ledelsen, noe som til slutt førte til sykemelding. Undersøkelsen viser at 42 prosent av de spurte mener jobben helt eller delvis er årsaken til sykefraværet, og at unge under 30 år er gruppen med flest sykemeldinger. Eksperter peker på at høyt tempo og konkurranse bidrar til et dårlig psykososialt miljø. En arbeidslivsforsker mener det må være en bedre balanse mellom press og trivsel for å skape gode resultater, og at mange ledere starter i feil ende.
2 måneder siden
Norges Skiforbund er i en økonomisk vanskelig situasjon og har besluttet å legge ned junior- og rekruttlandslagene. Dette har ført til sterke reaksjoner fra utøvere, som føler seg dårlig behandlet av ledelsen. Kritikken har også blitt forsterket av Petter Northug, som mener at forbundets administrasjon er for stor og ineffektiv. Skiforbundet har satt ned et nytt utvalg som skal se på hvordan organisasjonen kan forbedres, men det er usikkerhet rundt hvor mye endring dette vil føre til. Det understrekes at det haster med å finne gode løsninger for fremtiden.
3 måneder siden
Malin Moe Neeraas (26), innovasjonsdirektør, hevder at utfordringer med å lede generasjon Z ofte skyldes manglende lederegenskaper. Hun påpeker at Gen Z er vant til individuell tilpasning og stiller derfor høye krav til ledere. En undersøkelse viser at en betydelig andel av Gen Z opplever psykiske vansker relatert til jobb. Malin Oppedal (26), leder i Sats, understreker viktigheten av å anerkjenne og respektere unge ansatte. Gen Z ønsker å være seg selv på jobb, og har verdifull kunnskap om endringsledelse. Begge lederne mener at fremtidens ledere må være mer medmenneskelige og personlige.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
3 måneder siden
Tidligere McKinsey-sjef Martin Bech Holte lanserer en kritisk bok om norsk økonomi, der han hevder at oljefondet brukes feil og fører til ineffektivitet. Han foreslår å dele ut oljepenger direkte til befolkningen eller bruke dem til å skape insentiver for arbeid gjennom negative skatter. Bech Holte påpeker at Norge har falt på lykkeindeksen, spesielt blant yngre generasjoner, og ser til Sverige som et eksempel på et land som har snudd en økonomisk nedtur. Han oppfordrer norske politikere til å endre tankesett, lage tydeligere prosjekter for å forbedre økonomien, og mener befolkningen er misfornøyd med dagens situasjon.