Samfunnsøkonom Martin Bech Holte mener det «knaker i landet» og foreslår minusskatt for lavtlønte for å få flere i arbeid. Han argumenterer for at dagens system ikke fungerer og at et nytt belønningssystem er nødvendig.
Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet er enig i målet om å få flere i arbeid, men er uenig i Holtes forslag om kutt i offentlig sektor. Høyre-leder Erna Solberg støtter skattelettelser for lavtlønte og peker på mangel på kompetanse som en viktig årsak til at mange står utenfor arbeidslivet.
Både Arbeiderpartiet og Høyre ønsker å øke kompetansen, spesielt innen realfag, for å møte arbeidslivets behov.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Forfatter Martin Bech Holte foreslår å kutte 430 milliarder kroner i offentlig sektor for å finansiere skattekutt på arbeid, med mål om å øke økonomisk vekst. Både Høyre og Arbeiderpartiet avviser imidlertid slike store kutt. Høyres nestleder Tina Bru er åpen for reformer i offentlig sektor for å redusere utgiftsveksten, men vil ikke kutte like mye som Bech Holte. Hun ønsker en nærings- og skattepolitikk som belønner bedrifter. Arbeiderpartiets Tuva Moflag mener Bech Holtes forslag ikke er realistisk, og er mer opptatt av omstilling i offentlig sektor grunnet en økende eldre befolkning. Begge partier er enige i at det er rom for lavere skatt på arbeid.
3 måneder siden
Økonom Martin Bech Holte hevder i boken «Landet som ble for rikt» at norske politikere er satt sjakk matt av oljepengene og ikke klarer å si nei til velgernes ønsker. Han mener offentlig pengebruk blåser opp BNP gjennom dyre prosjekter og subsidier. Holte foreslår et nytt belønningssystem med null skatt for lavinntektsgrupper for å skape sunn økonomisk vekst og unngå stagnasjon. Han understreker at han ikke vil bygge ned velferdsstaten, men mener offentlige prosjekter ofte blir for dyre. Samfunnsøkonom Kjell Roland er uenig i flere av Holtes forslag, men mener han holder liv i en viktig debatt om faren for en ineffektiv stat.
2 måneder siden
Martin Bech Holte, forfatteren av «Landet som ble for rikt», tilbakeviser kritikken om feilaktig bruk av tall fra SSB-forskere under et foredrag på Norges Handelshøyskole (NHH). Han argumenterer for at Norge har opplevd økonomisk stagnasjon siden 2013, og understreker behovet for en bredere samfunnsdebatt om norsk økonomi. Holte oppfordrer politikere til å ta modigere beslutninger og mener det er mulig å redusere offentlige utgifter uten å kutte i helse og utdanning. Han avviser at profitt er hans hovedmotivasjon for å skrive boken.
3 måneder siden
Samfunnsøkonom Martin Bech Holte, forfatter av boken «Landet som ble for rikt», hevder at Norge har blitt for passivt og at oljepengene har ført til stagnasjon. Han mener at Norge har gått fra å være best i klassen til å ha under middels produktivitetsvekst, og at dette fører til problemer som manglende reallønnsvekst. Kritikere mener han overdriver hvor unikt dette er for Norge, og at han gir et unyansert bilde av veksten i offentlig sektor. Bech Holte foreslår å kutte i statsbudsjettet og heller gi skattelettelser, og mener offentlig pengebruk øker gjennom outsourcing, selv om antall offentlig ansatte er stabilt.
1 måned siden
Unge Venstre tar til orde for å redusere antall obligatoriske fellesfag i videregående skole, og heller satse på valgfag for å øke elevenes motivasjon og redusere frafallet. Lederen i Unge Venstre mener grunnskolen skal gi allmenndannelse, mens videregående skal forberede elevene på høyere utdanning og arbeidsliv. Forslaget møter motstand fra NITO, som frykter at det vil føre til færre realfagsstudier, og fra Høyre, som mener dagens fagkombinasjoner er viktige for å forberede elevene på arbeidslivet og mener Unge Venstre starter i feil ende.
3 måneder siden
Martin Bech Holte, tidligere McKinsey-sjef, hevder i sin nye bok at Norges suksess skyldes fastlandsøkonomien, ikke oljen. Han mener en «designfeil» i Oljefondet har ført til at Norge bruker oljepenger for å kjøpe seg ut av problemer, i stedet for å løse dem. Dette har ifølge Holte ført til redusert produktivitet og null reallønnsvekst. Han argumenterer for at oljepengene bør brukes til å styrke fastlandsøkonomien, spesielt gjennom lavere skatt på arbeid. Holte mener også at offentlige utgifter må normaliseres for å tvinge politikere til å jobbe smartere. Han kritiserer dagens politiske konkurranse for å fokusere på pengebruk fremfor problemløsning.
1 måned siden
Høyre foreslår å finansiere økte forsvarsutgifter gjennom skattekutt, hovedsakelig ved å redusere formuesskatten på arbeidende kapital. De argumenterer for at dette vil styrke næringslivet, øke konkurransekraften og dermed gi høyere skatteinntekter på sikt. Flere økonomer stiller seg imidlertid tvilende til dette resonnementet. De påpeker at det mangler faglig grunnlag for å anta at skattekutt vil føre til økt proveny, og at det heller kan svekke offentlige budsjetter. Noen økonomer åpner for at skattekutt kan ha positive effekter på lang sikt, men det er usikkert om disse vil kompensere for provenytapet.
1 måned siden
Høyre ønsker å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital for å stimulere investeringer og øke skatteinntektene. Erna Solberg mener skattelettelser vil føre til økt økonomisk aktivitet, og viser til erfaringer fra Sverige. Arbeiderpartiets Tonje Brenna kritiserer forslaget og mener det er uansvarlig å hevde at formuesskattekutt vil føre til høyere skatteinntekter. Hun sammenligner Solbergs argumentasjon med «trickle down»-økonomi fra 1980-tallet og viser til at ulikheten i Sverige har økt.
3 dager siden
Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet strides om fremtiden for norsk arbeidsliv. Debatten dreier seg om fagforeninger, organisering og midlertidighet.
3 måneder siden
SSB-økonom Olav Slettebø reagerer på flere påstander i boken «Landet som ble for rikt», skrevet av Martin Bech Holte. Slettebø mener bokens fremstilling av norsk økonomi er mangelfull og vanskelig å tro på. Han avviser påstanden om at produktivitetsveksten har forsvunnet og at Norge kommer dårligere ut enn andre land. Slettebø kritiserer også bokens «landskamp-perspektiv» og mener det er positivt med innovasjon hos handelspartnere. Han er uenig i forslaget om store kutt i helseutgifter, da Norge har bedre resultater enn Danmark på flere områder. Selv om han er kritisk til flere av bokens argumenter, deler han bekymringen for utviklingen i norsk skole. Boken har også fått støtte fra andre økonomer, som deler bekymringen for Norges evne til å foreta nødvendige økonomiske reformer.
1 måned siden
Sylvi Listhaug (FrP), Erna Solberg (H) og Guri Melby (V) argumenterer for å fjerne eller redusere formuesskatten, og begrunner dette med den spente internasjonale sikkerhetssituasjonen. De mener at skattekutt vil styrke norsk økonomi, tiltrekke investeringer og sikre økt konkurranseevne, noe som igjen vil gagne landets forsvarsevne. Politikerne uttrykker bekymring for at mange formuende flytter ut av Norge, og at dette fører til tap av viktig kompetanse og kapital. Selv om de erkjenner at staten vil tape inntekter på kort sikt, tror de at skatteinntektene vil øke på sikt som følge av økt økonomisk aktivitet.
3 måneder siden
Høyre lover betydelige skattelettelser for alle, og vil gjeninnføre et skattefradrag for unge. Partiet vil også øke bunnfradraget for formuesskatten. De mener at dagens regjering er politisk lat som ikke finner rom for skattelettelser, og at det er betydelig rom for å kutte i statsbudsjettet for å finansiere skattelettene. Høyre anser årets valg som et skattevalg, der de står mot regjeringens ønske om å opprettholde dagens skattenivå. De kritiserer regjeringen for å bruke for mye penger på varige offentlige utgifter, mens Høyre vil prioritere skattelette, infrastruktur, forskning og kunnskap.
27 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Høyre-leder Erna Solbergs forslag om skattelettelser på minst 30 milliarder kroner, og kaller det usaklig å finansiere satsingen på Forsvaret med kutt i formuesskatten. Støre mener Solbergs regnestykke ikke holder mål og avviser at forskning viser at skattekutt automatisk gir økte inntekter. Høyre, ved Tina Bru, forsvarer skattelettelsene som nødvendige for å styrke økonomien og skape flere arbeidsplasser. Arbeiderpartiet planlegger å holde skattenivået stabilt, mens Høyre vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital og øke selskapsskatten. Støre fremhever økonomisk trygghet for folk som den viktigste saken i valgkampen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler uenighet innad i de borgerlige partiene om sykelønnsordningen. Mens Høyre ved Erna Solberg ønsker å beholde dagens ordning, åpner både Frp og Venstre for endringer. Frp vil ansvarliggjøre arbeidstakere mer ved korttidssykefravær, mens Venstre vil kutte sykelønnen med 20% etter seks måneders sykemelding, med mindre den sykmeldte aksepterer gradert sykemelding. Venstre mener at langtidssykefravær er det største problemet, og at deres modell vil motivere sykmeldte til å komme tilbake i jobb. LO er uenig i Venstres forslag og ønsker å beholde full lønn under sykdom. Uenigheten viser en splittelse i det borgerlige samarbeidet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler boken «Landet som ble for rikt» av Martin Bech Holte, som kritiserer norsk økonomisk politikk. Holte hevder at Norge har hatt en negativ økonomisk utvikling siden 2013, med lav produktivitetsvekst, stagnerte lønninger og økt offentlig pengebruk. Han kritiserer politikernes bruk av oljepenger til å blidgjøre særinteresser og foreslår en ny handlingsregel for å begrense politikernes tilgang til oljefondet. Holte argumenterer for å fjerne skatt på inntekt og formue, finansiert av oljepengene, for å stimulere til arbeid og investeringer. Artikkelen understreker at 700.000 nordmenn i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet, og at velferdsstatens bærekraft er truet.