Nyhetssaker

Debatt: Staten straffer de utenfor arbeidslivet

Nettavisen logo

En ny debatt reises om samfunnets tilnærming til de som står utenfor arbeidslivet, og kritiserer forestillingen om at det alltid skal lønne seg å jobbe. Dette synet hevdes å straffe uføre og syke, og skaper et behov for en mer inkluderende politikk.

Staten må slutte å straffe de som faller utenfor

Kort oppsummert

  • Artikkelen kritiserer uttrykket «det skal lønne seg å jobbe» for å straffe uføre, syke og andre som står utenfor arbeidslivet.

Artikkelen kritiserer uttrykket «det skal lønne seg å jobbe», og hevder det fører til at uføre, syke og foreldre til barn med spesielle behov blir straffet. Den påpeker at politikere, inkludert Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, har mislyktes med å redusere antall uføre til tross for gjentatte reformløfter.

Forfatteren etterlyser individuell oppfølging, fleksibel tilrettelegging og trygghet for dem det gjelder, og argumenterer for at løsningen på utenforskap historisk har vært å utvide fellesskapet. Det fremheves at mange uføre straffes økonomisk når de forsøker å jobbe, da økt inntekt kan medføre kutt i ytelser.

Artikkelen utfordrer arbeids- og inkluderingsministeren til å etablere systemer som faktisk støtter de som prøver, og etterlyser et samfunn basert på støtte, forståelse og reell inkludering, ikke kutt og kontroll.

Erna Solberg

Jonas Gahr Støre

Hans Inge

Gunnar Stavrum

Høyre

Arbeiderpartiet

VG

Norge