Det svenske og danske kongehuset har reagert på dommen mot Asp-Holmblad, en anerkjent hoffleverandør, for villedende markedsføring og kopiering av produkter. Det svenske kongehuset vil diskutere saken i Hoffleverandør-rådet.
Det danske kongehuset avvikler ordningen med selskapet, men lar dem beholde statusen som hoffleverandør frem til 2030.
Retningslinjene for kongelige leverandører åpner for å fjerne predikatet ved domfellelse eller manglende samfunnsansvar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Markedsrådet har opphevet Helsedirektoratets vedtak om at Oslo Håndverksdestilleri (OHD) brøt alkoholreklameloven med «Prinsesse-ginen», som ble lansert i forbindelse med bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Vinmonopolet stanset først ginen på grunn av monogrambruken. Helsedirektoratet mente senere at OHD hadde brutt loven. OHD klaget og hevdet at vedtaket var basert på feilaktige opplysninger, og selskapet fikk medhold i klagen. Prinsessetittelen ble fjernet fra etikettene etter en glipp, da Märtha Louise og Durek ikke skal bruke sin tilknytning til kongehuset i kommersielle sammenhenger.
2 måneder siden
Oslo Håndverksdestilleri (OHD) vant frem i klagen mot Helsedirektoratets vedtak om ulovlig alkoholreklame for deres «Prinsesse-gin». Markedsrådet opphevet vedtaket enstemmig. Bakgrunnen var at Helsedirektoratet mente OHD hadde brutt loven ved å bruke prinsesse Märtha Louises tittel og Durek Verretts navn i markedsføringen. OHD argumenterte med at vedtaket var basert på feilaktig faktagrunnlag. Vinmonopolet stoppet tidligere ginen på grunn av bruken av kongehusets monogram, noe som førte til at prinsessens manager beklaget og lovet å fjerne tittelen fra produktet.
1 måned siden
Prinsesse Madeleine har lansert et hudpleiemerke på Instagram i samarbeid med Weleda. Jurist Karin Crafoord mener prinsessen kan ha brutt loven ved å unnlate å merke innlegget som reklame. TV4 melder om anmeldelser til både Reklameombudsmannen og Forbrukerverket. Hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren avviser at innlegget var ment som markedsføring, men snarere som informasjon om en kommende virksomhet, og beklager hvis det er blitt oppfattet annerledes.
2 måneder siden
Det svenske Trafikverket har hevet kontrakten med AF Gruppen angående E4 Forbifart Stockholm-prosjektet, og politianmelder selskapet for bevisst og systematisk overfakturering. Trafikverket hevder AF Gruppen urettmessig har holdt tilbake informasjon og misbrukt kompensasjonsordninger. AF Gruppen avviser anklagene og er sterkt uenig i beslutningen om å heve kontrakten, og vil nå vurdere nødvendige tiltak. Den gjenværende produksjonsverdien for prosjektet var på omtrent 1 milliard kroner. Trafikverket understreker at de har nulltoleranse for uregelmessigheter og juks, og forventer ikke at dette vil påvirke åpningen av E4 Forbifart i 2030.
3 måneder siden
Det danske forbrukerombudet har kritisert kjøkkenutstyrsprodusentene Tefal og Eva Solo for villedende markedsføring av stekepanner. Selskapene har markedsført sine produkter som frie for det forbudte stoffet PFOA, men har likevel brukt andre fluorstoffer som PTFE i belegget. Forbrukerrådet Tænk anmeldte selskapene for denne praksisen i 2022, og påpeker at det er villedende å fremheve fraværet av PFOA når det er et generelt forbud mot stoffet. De fleste selskapene har nå fjernet den villedende markedsføringen etter kritikk fra forbrukerombudet. Forbrukerrådet understreker at PTFE i seg selv ikke er et problem med mindre stekepannen overopphetes.
1 måned siden
Prinsesse Madeleines lansering av hudpleieserien «MinLen» har skapt debatt og kritikk. Kritikere mener det er problematisk at en prinsesse driver kommersiell virksomhet, da dette kan skade kongefamiliens image. Eksperter påpeker at Madeleines navn gir selskapet et stort løft, men at produktene også vil bli gransket nøye. Hudpleieserien er utviklet sammen med et selskap grunnlagt av Rudolf Steiner, kjent for sin skepsis til vaksiner. Serien retter seg mot barn og unge, noe prinsessen begrunner med et ønske om å tilby trygge produkter. Etter å ha blitt anmeldt for manglende reklamemerking på Instagram, har det svenske hoffet uttalt at de vil være mer oppmerksomme på markedsføring i fremtiden.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan det norske kongehuset har opplevd en rekke skandaler og kontroverser i 2024, noe som har ført til svekket tillit i befolkningen. Spesielt Marius Borg Høibys straffeforfølgelse har påvirket kongehusets omdømme negativt. I kontrast til dette står prinsesse Ingrid Alexandra, som ikke er rammet av skandalene og har bred støtte. Artikkelen argumenterer for at kongehuset bør øke hennes synlighet og forberede henne på større oppgaver, da hun anses som en viktig ressurs i en vanskelig tid. Kongehuset er i en prekær situasjon med en aldrende konge, en kronprinsesse med kronisk sykdom og en prinsesse som har diskvalifisert seg selv.
1 måned siden
Den svenske influenceren Bianca Ingrosso er under granskning for gjentatte brudd på markedsføringsloven. Konsumentverket har tidligere påpekt mangelfull reklameidentifisering i Ingrossos innlegg på sosiale medier, spesielt knyttet til produkter fra hennes egne selskaper som Caia Cosmetics og Mino Market. Til tross for tidligere kritikk har Ingrosso fortsatt å publisere innlegg uten tydelig annonsmerking. Konsumentverket vurderer nå å ta saken videre til Konsumentombudsmannen, som kan bringe den for retten. Ingrossos selskaper har fått en frist for å svare på anmerkningene.
4 måneder siden
Slottet bekrefter at de har en pågående dialog med prinsesse Märtha Louise angående hennes bruk av prinsessetittelen, spesielt i kommersiell sammenheng. Kronprins Haakon uttalte i september at slike samtaler ville finne sted, og nå bekrefter Slottet at flere møter har blitt avholdt. Bakgrunnen for samtalene er en avtale mellom kongehuset og prinsessen om hennes bruk av tittelen i kommersiell virksomhet, som har vært gjenstand for diskusjon. Det er ikke kjent hva utfallet av samtalene vil bli.
3 måneder siden
Kong Frederik av Danmark har oppdatert det danske riksvåpenet, der de svenske «tre kronor» er fjernet. Kronene har vært en del av våpenet siden Kalmarunionen, men ble etter unionens oppløsning oppfattet som et dansk krav på Sverige. I den nye versjonen har en vær som representerer Færøyene og en isbjørn som representerer Grønland fått mer plass. Endringen skal betone fellesskapet med disse områdene. Heraldikere i både Danmark og Sverige ser positivt på oppdateringen. I motsetning til Danmark, er det svenske våpenskjoldets utseende lovfestet, og endringer krever vedtak i Riksdagen.
1 måned siden
Influenserne Oskar Westerlin og Jørgen Fjeldberg har fått kritikk for markedsføringen av klesmerket Behrens Oslo. Forbrukerrådet reagerer på at en genser med kun 6% ull markedsføres som en «ullblanding», noe de mener kan være lovstridig. En professor i klær og bærekraft ved OsloMet kritiserer også merkingen og mener det er dårlig kundebehandling da produktet utgis for å være noe det ikke er. Westerlin har erkjent at de kunne brukt renere stoffer og har endret tittelen på genseren i nettbutikken. Han understreker at de tilbyr 30 dagers åpent kjøp.
2 måneder siden
Slottet har valgt å ikke kommentere spørsmål angående kronprinsparets bruk av Tesla, etter økende kontroverser rundt Elon Musk. Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Slottet i flere dager, men fikk til svar at de ikke ønsket å uttale seg. Kongehusekspert Tove Taalesen forsvarer Slottets taushet med at kongehuset ikke skal ta politiske standpunkter. Syver Kleve Kolstad fra Rød Ungdom mener kronprinsparet bør unngå å kjøpe Tesla i fremtiden, og mener kongefamilien bør være gode eksempler ved å droppe Tesla.
1 måned siden
Den svenske billigkjeden Lager 157 etablerer seg i Lørenskog, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Kritikere som influenser Kornelia Minsaas og miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender mener kjeden bidrar til en bruk-og-kast-mentalitet og at de billige klærne gir en illusjon av å spare penger. De påpeker også at kvaliteten ofte er dårlig. Lager 157 ble tidligere ilagt et gebyr for brudd på åpenhetsloven, men slapp boten etter en klage. Kjeden selv forsvarer seg med at de tilbyr rimelige klær av god kvalitet, og at kundene er fornøyde. Framtiden i våre hender oppfordrer forbrukere til å unngå fast fashion og heller satse på brukte kvalitetsklær.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby nettbutikkene Temu og Shein, kjent for billige klær og varer. Dette kommer etter en undersøkelse som viser at mange svensker planlegger å kjøpe julegaver derfra. I Norge er et slikt forbud ikke aktuelt, selv om regjeringen deler bekymringen rundt bærekraft. Nordmenn handler i stor grad fra utenlandske nettbutikker, med Temu på topp. Regjeringen oppfordrer til mer bærekraftig handel, mens miljøorganisasjoner krever strengere tiltak som regler og avgifter. Frankrike vurderer forbud mot annonsering og økt moms for disse nettbutikkene.
2 måneder siden
Markedsrådet har opphevet et gebyr på 450.000 kroner som Forbrukertilsynet ila billigkjeden Lager 157 for brudd på åpenhetsloven, etter klager fra elever og Framtiden i våre hender angående arbeidsforholdene i klesproduksjonen. Markedsrådet mente vedtaket manglet tilstrekkelig lovhjemmel. Forbrukertilsynet kan ikke overprøve vedtaket, men vil vurdere implikasjonene for fremtidig arbeid med åpenhetsloven. Framtiden i våre hender påpeker at selskapet fortsatt har brutt loven og oppfordrer til fortsatt åpenhet om menneskerettigheter.