Prinsesse Madeleine har lansert et hudpleiemerke på Instagram i samarbeid med Weleda. Jurist Karin Crafoord mener prinsessen kan ha brutt loven ved å unnlate å merke innlegget som reklame.
TV4 melder om anmeldelser til både Reklameombudsmannen og Forbrukerverket.
Hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren avviser at innlegget var ment som markedsføring, men snarere som informasjon om en kommende virksomhet, og beklager hvis det er blitt oppfattet annerledes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Prinsesse Madeleines lansering av hudpleieserien «MinLen» har skapt debatt og kritikk. Kritikere mener det er problematisk at en prinsesse driver kommersiell virksomhet, da dette kan skade kongefamiliens image. Eksperter påpeker at Madeleines navn gir selskapet et stort løft, men at produktene også vil bli gransket nøye. Hudpleieserien er utviklet sammen med et selskap grunnlagt av Rudolf Steiner, kjent for sin skepsis til vaksiner. Serien retter seg mot barn og unge, noe prinsessen begrunner med et ønske om å tilby trygge produkter. Etter å ha blitt anmeldt for manglende reklamemerking på Instagram, har det svenske hoffet uttalt at de vil være mer oppmerksomme på markedsføring i fremtiden.
1 måned siden
Prinsesse Madeleine av Sverige lanserer sitt eget kosmetikkmerke, MinLen, i samarbeid med det sveitsiske selskapet Weleda AG. Hun vil bruke navnet Madeleine Bernadotte i forbindelse med forretningsvirksomheten, og har fått godkjennelse fra det svenske hoffet til å kombinere dette med sine kongelige plikter. Prinsessens tidligere engasjement i ulike veldedighetsprosjekter vil fortsette som før.
1 måned siden
Den svenske influenceren Bianca Ingrosso er under granskning for gjentatte brudd på markedsføringsloven. Konsumentverket har tidligere påpekt mangelfull reklameidentifisering i Ingrossos innlegg på sosiale medier, spesielt knyttet til produkter fra hennes egne selskaper som Caia Cosmetics og Mino Market. Til tross for tidligere kritikk har Ingrosso fortsatt å publisere innlegg uten tydelig annonsmerking. Konsumentverket vurderer nå å ta saken videre til Konsumentombudsmannen, som kan bringe den for retten. Ingrossos selskaper har fått en frist for å svare på anmerkningene.
2 måneder siden
Markedsrådet har opphevet Helsedirektoratets vedtak om at Oslo Håndverksdestilleri (OHD) brøt alkoholreklameloven med «Prinsesse-ginen», som ble lansert i forbindelse med bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Vinmonopolet stanset først ginen på grunn av monogrambruken. Helsedirektoratet mente senere at OHD hadde brutt loven. OHD klaget og hevdet at vedtaket var basert på feilaktige opplysninger, og selskapet fikk medhold i klagen. Prinsessetittelen ble fjernet fra etikettene etter en glipp, da Märtha Louise og Durek ikke skal bruke sin tilknytning til kongehuset i kommersielle sammenhenger.
2 måneder siden
Oslo Håndverksdestilleri (OHD) vant frem i klagen mot Helsedirektoratets vedtak om ulovlig alkoholreklame for deres «Prinsesse-gin». Markedsrådet opphevet vedtaket enstemmig. Bakgrunnen var at Helsedirektoratet mente OHD hadde brutt loven ved å bruke prinsesse Märtha Louises tittel og Durek Verretts navn i markedsføringen. OHD argumenterte med at vedtaket var basert på feilaktig faktagrunnlag. Vinmonopolet stoppet tidligere ginen på grunn av bruken av kongehusets monogram, noe som førte til at prinsessens manager beklaget og lovet å fjerne tittelen fra produktet.
18 dager siden
En estetisk sykepleier reagerer på å bli inkludert i en liste publisert av NRK, som omfatter klinikker som har mottatt veiledningsbrev fra Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Monica Håland, som driver Bryne medisinske hudpleie, føler seg urettferdig uthengt da hun mener hun ikke har brutt noen lover. DMP understreker at veiledningsbrevet kun var ment som en generell opplysning om regelverket, og ikke en vurdering av lovbrudd. Håland er enig i at bransjen trenger å bli kontrollert og ønsker å bidra til en mer seriøs praksis. DMP vil vurdere sine rutiner for å forbedre kommunikasjonen fremover.
8 dager siden
Svenske Konsumentverket har åpnet tilsynssaker mot rundt 50 kjente influencere og deres selskaper, inkludert Bianca Ingrosso, Jocke og Jonna Lundell, Therese Lindgren og Matilda Djerf. Granskningen retter seg mot manglende tydelig merking av reklameinnhold i sosiale medier. Jurist Maja Rogemyr i Konsumentverket påpeker at mange influencere ikke følger loven om reklamemerking, noe som er spesielt bekymringsfullt fordi de har stor påvirkning på barn og unge. Flere selskaper eid av influencere har mottatt brev fra myndighetene som en del av undersøkelsen.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan bloggere og influencere utvikler seg fra profiler i sosiale medier til bedriftseiere, og de utfordringene som følger med. Den svenske influenceren Matilda Djerf er et eksempel på en som har fått kritikk for dårlig behandling av sine ansatte. Influensermarkedsføring er en milliardindustri, men det er viktig med tydelig merking av reklame og bevissthet rundt rollen som forbilder. Flere norske influencere har lykkes med å bygge store virksomheter, men kontroverser kan påvirke merkevaren. Likevel kan feiltrinn også styrke merkevaren på sikt.
24 dager siden
Den svenske influenseren Matilda Djerf anklages for plagiat etter lanseringen av sin nye kolleksjon. Bildene fra Djerf Avenue, som viser Djerf liggende i et stort skjell, er svært like bildene til merket Slip Silk Pillowcase fra tidlig 2024. Djerf Avenue har innrømmet å ha blitt inspirert av bildene, men motejournalist Emily Dahl mener likheten er så stor at det er vanskelig å kalle det inspirasjon og omtaler det som uetisk. Djerf har tidligere mottatt kritikk for dårlig arbeidsmiljø.
23 dager siden
Det svenske og danske kongehuset har reagert på dommen mot Asp-Holmblad, en anerkjent hoffleverandør, for villedende markedsføring og kopiering av produkter. Det svenske kongehuset vil diskutere saken i Hoffleverandør-rådet. Det danske kongehuset avvikler ordningen med selskapet, men lar dem beholde statusen som hoffleverandør frem til 2030. Retningslinjene for kongelige leverandører åpner for å fjerne predikatet ved domfellelse eller manglende samfunnsansvar.
2 måneder siden
Hertuginne Meghan har lansert sitt nye livsstilsmerke «As Ever», men har støtt på problemer da et eksisterende klesmerke med samme navn har eksistert siden 2015. Klesmerkets eier vurderer nå juridiske skritt. I tillegg anklages Meghan for plagiat av logoen, som ligner kommunevåpenet til Porreras på Mallorca, og ordføreren krever at hun fjerner logoen. Lanseringen av livsstilsmerket skjer samtidig med premieren av Meghans Netflix-serie «With Love, Meghan».
3 måneder siden
Therese Johaug er overrasket over å bli brukt i reklame for OL i Italia, et mesterskap hun ikke skal delta i. Den internasjonale olympiske komité (IOC) bruker bilder av henne fra tidligere OL i markedsføring på sosiale medier, uten å ha spurt henne om tillatelse. Johaug er usikker på om dette er lov og vil undersøke saken nærmere. Markedsføringsekspert Trond Blindheim mener reklamen kan være villedende, mens IOC hevder det er vanlig praksis å bruke bilder fra tidligere OL i markedsføring. Johaug sier hun vil se på hvorfor hun er brukt i reklame uten å bli spurt.
24 dager siden
Hertuginne Meghan Markles nylig lanserte bringebærsyltetøy «As Ever» har fått kritikk i Daily Mail, hvor det beskrives som ekstremt søtt og tyntflytende, og minner mer om en dessertsaus enn et tradisjonelt syltetøy. Til tross for den negative anmeldelsen ble hele matkolleksjonen, som inkluderer te, bakeblandinger og honning, utsolgt på under en time. Kritikere anklager Markle for å utnytte sin kongelige status for å tjene penger, selv etter at hun og prins Harry trakk seg tilbake som kongelige. Markle har også lansert en ny podkastserie der hun intervjuer kvinnelige gründere.
20 dager siden
Rema 1000 anklages for villedende markedsføring av Jarlsberg-ost og Nordfjord-bacon, der større «partivarer» viste seg å være dyrere per kilo enn mindre varianter eller konkurrerende produkter. Dagligvareekspert omtaler det som et «luretilbud», mens Forbrukerrådet påpeker at slik praksis kan være ulovlig. Rema 1000 begrunner markedsføringen med at de viser frem priskutt på enkeltprodukter, og at kunden selv kan velge. Etter at TV 2 tok kontakt, ble prisen på den aktuelle «partivaren» justert ned.
3 måneder siden
Influenser Martine Halvorsen publiserte et før- og etterbilde på Instagram 1. juledag, noe som utløste blandede reaksjoner. Noen følgere kritiserte innlegget for å fremme slanking og være i strid med hennes tidligere budskap om kroppspositivitet, mens andre roste henne for åpenheten. Halvorsen forklarer at innlegget var knyttet til lanseringen av en ny treningsapp 6. januar, og at hun ønsket å dele sin personlige reise. Hun understreker at hun er stolt av sin endring og mener det handler om å ta vare på seg selv, samtidig som hun respekterer at folk har ulike meninger. Halvorsen sier hun har mindre fokus på kropp nå enn før hun tok tak i helsen sin, og at hun synes det er fint at folk diskuterer og viser engasjement.