Kong Frederik av Danmark har oppdatert det danske riksvåpenet, der de svenske «tre kronor» er fjernet. Kronene har vært en del av våpenet siden Kalmarunionen, men ble etter unionens oppløsning oppfattet som et dansk krav på Sverige.
I den nye versjonen har en vær som representerer Færøyene og en isbjørn som representerer Grønland fått mer plass. Endringen skal betone fellesskapet med disse områdene.
Heraldikere i både Danmark og Sverige ser positivt på oppdateringen. I motsetning til Danmark, er det svenske våpenskjoldets utseende lovfestet, og endringer krever vedtak i Riksdagen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
24 dager siden
Det svenske og danske kongehuset har reagert på dommen mot Asp-Holmblad, en anerkjent hoffleverandør, for villedende markedsføring og kopiering av produkter. Det svenske kongehuset vil diskutere saken i Hoffleverandør-rådet. Det danske kongehuset avvikler ordningen med selskapet, men lar dem beholde statusen som hoffleverandør frem til 2030. Retningslinjene for kongelige leverandører åpner for å fjerne predikatet ved domfellelse eller manglende samfunnsansvar.
2 måneder siden
Sverige og Danmark oppgraderer sine felles strømkabler, Konti-Skan 1 og 2, for å øke kapasiteten med 285 MW til 1000 MW. Investeringen beløper seg til 6,5 milliarder kroner, som deles mellom landene. Samtidig vurderer Norge å fase ut sine aldrende kabler til Danmark, noe som har utløst debatt. Mens noen i Sverige frykter økt kraftutveksling vil skade industriens konkurranseevne, mener analytikere at verken oppgraderingen eller en eventuell norsk nedleggelse vil ha stor innvirkning på norske kraftpriser. Statnett skal utrede fremtidens kraftsystem før det tas en endelig beslutning om de norske kablene.
9 dager siden
Det statlige selskapet Kings Bay, som eier de fleste bygningene i Ny-Ålesund på Svalbard, har bedt det kinesiske polarforskningsinstituttet om å fjerne to løvestatuer og et skilt ved inngangen til deres leide kontor. Løvene har stått ved inngangspartiet i over 20 år, men skal nå fjernes som del av en ny skiltplan som gjelder alle utenlandske leietakere i området. Bakgrunnen for tiltaket er blant annet en hendelse i fjor sommer da kinesiske turister markerte 20-årsjubileet for kinesisk forskning på Svalbard med flagg og bannere, noe som førte til et diplomatisk oppgjør. Kings Bay ønsker å tydeliggjøre at det kun finnes én forskningsstasjon i Ny-Ålesund, og at denne er norsk. Både Utenriksdepartementet og Justisdepartementet er informert om tiltaket, mens det er uklart om Kina har reagert på kravet.
1 måned siden
Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen uttrykker positivitet rundt endringer i USAs reiseplaner for Grønland. I stedet for å besøke Nuuk og Sisimiut, vil USAs visepresident J.D. Vance besøke Pituffik Space Base. Rasmussen mener dette er en deeskalering av situasjonen. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen kritiserer derimot prosessen fra amerikansk side, men understreker viktigheten av fortsatt samarbeid mellom Danmark og USA.
4 dager siden
Grønlands nyvalgte statsminister besøker Danmark for første gang. Han møtte Danmarks statsminister Mette Frederiksen for å diskutere forholdet mellom landene.
4 dager siden
Grønlands statsminister reagerer på USAs ønske om å kjøpe øya. Samtidig styrker Grønland og Danmark sitt forhold.
9 dager siden
Det statlige selskapet Kings Bay, som eier de fleste bygningene i Ny-Ålesund på Svalbard, har bedt det kinesiske polarforskningsinstituttet om å fjerne to løvestatuer og et skilt ved inngangen til deres forskningskontor. Løvestatuene har stått ved inngangspartiet i over 20 år. Kravet om fjerning er en del av en ny skiltplan som gjelder alle bygninger utlendinger leier i Ny-Ålesund, med mål om å dempe det visuelle uttrykket og holde en lavere profil. Tidligere har kinesisk aktivitet i området, blant annet en markering med 183 kinesere og en kvinne i militæruniform i 2023, skapt diplomatisk oppmerksomhet. Både Utenriksdepartementet og Justisdepartementet er informert om situasjonen.
20 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps ønske om å overta Grønland, noe som skaper spenning mellom USA, Danmark og Grønland. En amerikansk oberst ble avskjediget etter å ha motsagt visepresidentens påstander om Danmarks behandling av Grønland. Trump-administrasjonen vurderer flere strategier for å annektere Grønland, inkludert en PR-kampanje rettet mot grønlenderne. Grønlandske og danske ledere avviser ideen om amerikansk overtakelse og understreker viktigheten av samarbeid. Danmark og Grønland står sammen mot presset fra USA, samtidig som de inviterer til samarbeid om sikkerhet i Arktis basert på gjensidig respekt og eksisterende avtaler.
1 måned siden
Se og Hør er felt i Pressens faglige utvalg (PFU) etter en klage fra Durek Verrett angående en artikkel om publisering av nakenbilder. Verrett mente bildet var privat og irrelevant for hans modellvirksomhet. En annen sak, der Verrett mener ukebladet har brutt god presseskikk på ni punkter, er fortsatt under behandling. Samtidig kommenterer Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen USAs endrede planer for et besøk på Grønland, og beskriver det som et forsøk på å deeskalere situasjonen. Besøket ble oppfattet som en provokasjon i Danmark og Grønland, og danske kommentatorer er uenige om den amerikanske snuoperasjonen er en seier for dansk diplomati. Carl Bildt kritiserer USA og sammenligner situasjonen med Hitlers trusler mot Grønland.
2 måneder siden
Danmark anklager Norge for å føre en uholdbar fiskeripolitikk som fratar danske fiskere levebrødet. En dansk EU-parlamentariker hevder norske fiskere får seile fritt i Skagerrak, mens danske fiskere nektes adgang til norske farvann. En norsk stortingsrepresentant fra MDG erkjenner at kritikken delvis er berettiget og oppfordrer Norge til å ta hensyn til nabolandenes interesser. EU vurderer å skjerpe tonen overfor Norge, potensielt med tolltariffer og importforbud. Striden dreier seg om kvotefordeling, bærekraftig fiske og reforhandling av historiske avtaler. Fiskeriministeren forsvarer Norges samarbeid med Russland, og understreker at det er nødvendig for å sikre bærekraftig fiske.
29 dager siden
Mette Frederiksen besøker Grønland, men Trumps tidligere interesse for å kjøpe øya skaper utfordringer. Jens-Frederik Nielsen, Grønlands nye landsstyreleder, må balansere forholdet til USA og dialogen med Danmark om selvstyre. Grønland ønsker å styre egne saker, spesielt de som angår Arktis, og ser Danmark som en støttespiller. Danmark og riksfellesskapet sliter med å finne en strategi for å møte USAs interesse, da USA allerede har avtaler som gir dem tilgang til Grønland.
3 måneder siden
En dansk forsvarsekspert hevder at USA allerede har sikkerhetspolitisk kontroll over Grønland, til tross for Trumps ønske om økt eierskap. Eksperten påpeker at avtaler gir USA rett til baser og militær tilgang, mens Danmark har hatt ansvar for økonomi og kystvakt. Trumps uttalelser har skapt usikkerhet i Danmark, spesielt siden lovnader om økte investeringer i overvåkning av Arktis ikke er fulgt opp. Det spekuleres i om Trumps press kan føre til økt diskusjon om Grønlands uavhengighet, noe den danske regjeringen helst vil unngå.
28 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøkte nylig Grønland, hvor hun ble ønsket velkommen av den grønlandske regjeringen. Frederiksen understreket at Grønland tilhører grønlenderne, i kontrast til den amerikanske visepresidentens nylige besøk som ble møtt med motstand. Besøket har imidlertid skapt splittelse i den nye grønlandske regjeringen, da utenriksministeren mente tidspunktet var upassende før parlamentets godkjenning. Danmark har også gjort det klart overfor USA at de vil motsette seg ethvert amerikansk krav på Grønland, men er åpne for samtaler mellom Grønland og USA der det finnes sammenfallende interesser.
3 måneder siden
Flere danske politikere krever at regjeringen starter en forsoningsprosess etter overgrep mot Grønlands urbefolkning, inspirert av Norge. Kritikken kommer etter at Danmark tidligere har avvist forsoning. Politikere mener en forsoningsprosess er nødvendig for å avslutte et vanskelig kapittel og gi oppreisning til de som er diskriminert. USA sin interesse for Grønland skaper momentum for en dansk forsoningsprosess. Fra 1966 til tidlig på 1990-tallet ble mange grønlandske kvinner tvangssterilisert.
3 måneder siden
Danmarks utenriksminister, Lars Løkke Rasmussen, har uttalt at den danske regjeringen er åpen for dialog med USA om samarbeid i Arktis. Dette kommer etter at Donald Trump tidligere har truet Danmark med økonomiske sanksjoner og militær tvang for å få kontroll over Grønland. Rasmussen avviser at det er en utenrikspolitisk krise mellom landene og sier han ser frem til å samarbeide med Trump om sikkerhetspolitiske spørsmål. Han oppfordrer til å roe ned situasjonen etter Trumps uttalelser om Grønland.