Sykepleier Charlotte Hermansen i Vågan kommune reagerer på at ferievikarer får bedre betalt enn fast ansatte. Kommunen betaler vikarer, som sykepleiere, vernepleiere og medisinstudenter, en timelønn på 400 kroner, mens en erfaren sykepleier tjener 315 kroner timen.
Kommunalsjefen forklarer at dette er nødvendig for å rekruttere vikarer i konkurranse med andre kommuner, etter å ha slitt med å finne kvalifisert arbeidskraft. Norsk Sykepleierforbund mener dette er urimelig overfor fast ansatte, og at det er viktig å satse på dem.
Hovedtillitsvalgt i Vågan understreker at ordningen ikke kan fortsette og ønsker å øke grunnbemanningen for å redusere behovet for vikarer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Sykepleierforbundet advarer om at økende mangel på sykepleiere kan føre til sentralisering av helsetjenester, spesielt i distriktene. Leder Lill Sverresdatter Larsen peker på lav lønn som en viktig årsak til at sykepleiere velger andre yrker, og viser til at kommuner sliter med å oppfylle lovpålagte oppgaver. Hun mener lønnsøkning er et effektivt virkemiddel, og viser til et eksempel der en kommune fylte opp ledige stillinger ved å øke lønningene. Larsen etterlyser også en langsiktig helseplan for å sikre rekruttering og bedre arbeidsforhold for sykepleiere, samt en førstelinjeledelsesreform.
29 dager siden
Hol kommune har brukt store summer på innleie av helsepersonell og tar nå grep ved å opprette en egen ressursbank. Kommunen har ansatt sykepleiere, helsefagarbeidere og assistenter i en intern vikarpool for å dekke behovet ved de kommunale helseinstitusjonene. Målet er å redusere kostnadene og sikre bedre kvalitet på tjenestene. Selv om de har redusert behovet for eksterne vikarer, innrømmer kommunen at sommeren fortsatt vil kreve innleie. Utfordringer knyttet til helårsturisme og et økende antall eldre bidrar til press på helsetjenestene.
23 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
22 dager siden
Kommuner over hele landet ansetter fastleger for å løse rekrutteringsutfordringene, men dette fører til økonomisk press og nødvendighet for å kutte i andre kommunale tjenester. Fredrikstad er et eksempel der kommunen bruker millioner på å lønne fastleger og drive legekontor. Dette har ført til kortere ventelister, men også til mindre penger til andre viktige tjenester som hjemmesykepleie. Kommunesektorens organisasjon (KS) mener ordningen ikke er bærekraftig og at det er nødvendig med strukturelle endringer. Helse- og omsorgsministeren påpeker at situasjonen har blitt bedre og at regjeringen jobber med en stortingsmelding om allmennlegetjenesten.
1 måned siden
Asker kommune sliter med en bemanningskrise i barnehagene, der ansatte bruker fritiden sin for å kompensere for manglende ressurser. En kartlegging viser at bemanningen sjelden oppfyller normen, noe som fører til at ansatte føler seg utilstrekkelige og vurderer å slutte i yrket. Kommunen ber nasjonale myndigheter om å sikre bedre bemanning og økte ressurser. Kunnskapsministeren anerkjenner utfordringene, men mener dagens bemanningsnorm er et godt utgangspunkt og vil fokusere på å redusere sykefravær og rekrutteringsproblemer.
1 måned siden
Fødeavdelingen i Elverum opplever travle dager og har satt ny fødselsrekord. Avdelingen har satset på utdanningsstillinger for å sikre tilstrekkelig bemanning av jordmødre, og sykepleiere har fått mulighet til å videreutdanne seg med lønn. Dette har vært avgjørende for å rekruttere nok personale. Til tross for god bemanning har det vært nødvendig med overtid for å håndtere det økende antallet fødsler. Kvinner kan ønske fødested, men i perioder med høy aktivitet kan fødende bli henvist til andre sykehus. Avdelingen har hatt en økning i antall fødsler sammenlignet med fjoråret.
1 dag siden
Seksten erfarne jordmødre ved UNN i Tromsø truer med å si opp jobben. Dette skjer etter at sykehuset fjernet et lønnstillegg de fikk for å bli værende.
4 måneder siden
Kommunene opplever økte utgifter til fastlegeordningen, til tross for økt statlig finansiering. En rapport viser at kommunene brukte 1,2 milliarder kroner ekstra i 2023, en økning på 400 millioner fra 2021. Sandnes kommune er et eksempel, med betydelige utgifter til innleie av leger. Selv om det er en nedgang i antall personer uten fastlege, sliter mange kommuner med rekruttering. Fastlegene ønsker mer normale arbeidsuker, noe som øker kommunenes kostnader. KS mener mer penger ikke er løsningen, og etterlyser en gjennomgang av legenes oppgaver. Regjeringen hevder at ordningen er styrket og ser en positiv utvikling i rekrutteringen.
1 dag siden
Seksten jordmødre ved fødeavdelingen på UNN Tromsø truer med å si opp jobben. Bakgrunnen er sykehusets beslutning om å fjerne et lønnstillegg for erfarne jordmødre.
1 måned siden
Raudt, Fagforbundet og Fellesforbundet kritiserer Høgre og NHO for deres ønske om økt bruk av innleie og midlertidige stillinger. De ønsker å stramme inn regelverket ytterligere, særlig i helse- og omsorgssektoren, og utvide innleieforbudet i byggebransjen. Raudt mener dette vil føre til flere faste arbeidsplasser, og får støtte fra SV og Arbeidarpartiet, som også vil redusere innleie i helsesektoren. Høgre mener økt tilgang til innleie vil inkludere flere i arbeidslivet, mens fagforeningene argumenterer for at innleie er dyrere og skaper utrygge arbeidsforhold.
4 måneder siden
Sykepleiere ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen opplevde lønnstrøbbel før jul da de ikke fikk utbetalt sine kvelds-, overtids- og helgetillegg. En feil i overgangen til en ny tjenesteplan er årsaken til at sykepleiere kan ha fått opptil 10.000 kroner mindre i lønn. Sykehuset beklager situasjonen, men på grunn av manglende kapasitet vil ikke etterbetaling skje før i januar. Tillitsvalgte uttrykker bekymring for at dette kan forverre situasjonen for en allerede presset yrkesgruppe, spesielt med tanke på at mange jobber i julen.
5 dager siden
Tåsenhjemmet i Oslo har innført en arbeidsmodell der sykepleiere kun utfører helseoppgaver, mens serviceoppgaver som rengjøring, matlaging og adspredelse utføres av ansatte med bakgrunn fra hotellbransjen. Dette tiltaket svarer på det økende behovet for helsepersonell i eldreomsorgen, som ifølge rapporter vil kreve 70 000 flere helsefagarbeidere innen 2040. Ved å skille helse- og serviceoppgaver kan sykehjemmet redusere antall helsepersonell med en tredjedel og samtidig opprettholde kvaliteten på tjenestene. Høyre-leder Erna Solberg mener dette er et nødvendig og smart grep for å løse fremtidens utfordringer i helsevesenet. Selv om noen sykepleiere savner den tradisjonelle arbeidsformen, understrekes det at omstilling er nødvendig for å møte eldrebølgen og mangel på helsepersonell.
1 måned siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer på en markant økning av ansatte med millionlønn i Nav, fra 119 i 2020 til 528 i 2025. Han kritiserer spesielt høye lederlønninger, som han mener tilsvarer statsrådslønn, og frykter manglende kontroll. Nav begrunner lønnsnivået med behovet for å tiltrekke seg kompetanse i konkurranse med det private, samt generell lønnsutvikling. Stiftelsen Rettferd mener fokuset bør rettes mot å forbedre tjenestekvaliteten, og foreslår resultatlønn for Nav-ledelsen. Kristjánsson ønsker å prioritere ressurser til ansatte i førstelinjen og gradvis dele opp Nav, men erkjenner at det vil møte motstand.
1 måned siden
Tillitsvalgte i helsevesenet kritiserer helseminister Jan Christian Vestres ventetidsløfte, og beskriver det som et kortsiktig valgkampstunt. Kritikken går på at ansatte presses til å jobbe overtid for å redusere ventelistene, samtidig som sykehusene må kutte årsverk. Fagforeninger uttrykker bekymring for at dette vil føre til økt sykefravær, og at ventetidene vil øke igjen på sikt. I Helse Sør-Øst tilbys leger 2.500 kroner timen for å jobbe ekstra. Statssekretær Karl Kristian Bekeng avviser kritikken, og understreker at det er viktig å redusere ventetidene og samtidig ha en god dialog med fagforeningene.
1 måned siden
Nav har opprettet en ny stilling som «direktør for brukeropplevelse» med en årslønn på mellom 1,5 og 1,7 millioner kroner. Elisabeth Thoresen fra AAP-aksjonen kritiserer ansettelsen og stiller spørsmål ved nødvendigheten av en slik stilling, spesielt med tanke på at alle i Nav-ledelsen allerede tjener over 1,5 millioner. Hun mener pengene heller burde brukes på å styrke førstelinjen. Nav begrunner de høye lønningene med ledernes ansvar for store budsjetter og mange ansatte, og at de må være konkurransedyktige for å tiltrekke seg kvalifiserte kandidater. Den nye direktøren skal bidra til å forbedre brukeropplevelsen i alle deler av Nav.