Tidligere president Nicolas Sarkozy er i retten, anklaget for korrupsjon og ulovlig valgkampfinansiering fra Libyas diktator Muammar Gaddafi i 2007. Aktoratet beskriver avtalen som «utenkelig» og mener den kunne ha påvirket valget og skadet Frankrikes interesser.
Sarkozy avviser anklagene og hevder de er et resultat av hevn fra libyske tjenestemenn etter hans involvering i Gaddafis fall i 2011. Bevisene inkluderer en notatbok fra en tidligere libysk oljeminister som beskriver overføringer til Sarkozy.
Rettssaken, som startet nylig, forventes å vare i tre måneder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy har blitt ilagt elektronisk fotlenke etter å ha blitt dømt for ulovlig valgkampfinansiering og korrupsjon. Fotlenken er et alternativ til fengsel og tillater ham kun å forlate hjemmet mellom klokken 8 og 20. Sarkozy ble først dømt i 2021 for å ha forsøkt å bestikke en dommer. Han har anket dommen til Frankrikes høyesterett uten hell, og har varslet at han vil ta saken videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Sarkozy er også tiltalt for å ha mottatt ulovlig valgkampstøtte fra Muammar Gaddafi.
9 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon knyttet til sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten blir det full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Besseberg har byttet forsvarerteam og fått Fredrik Berg som ny forsvarer, mens ankesaken ledes av tre fagdommere. Ekspert på økonomisk kriminalitet, Petter Gottschalk, forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken. Besseberg ble anklaget for bestikkelser i form av dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, mye knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens avgjørelse i juli.
8 dager siden
Anders Besseberg (79) møter i Borgarting lagmannsrett for ankesak etter å ha blitt dømt til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon i april i fjor. Dommen gjelder hans siste ni år som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Ankesaken starter med full bevisføring og innkalling av 24 vitner, inkludert tidligere og nåværende ledere i norsk og internasjonal skiskyting. Besseberg skal gi sin frie forklaring og gjennomgå en omfattende krysseksaminering som er satt av seks dager. Han har byttet forsvarerteam og stiller nå med Fredrik Berg og Ruth Haile Tesfazion. Påtalemyndigheten representeres av Marianne Djupesland og Marthe Stømner Smestad. Tidligere har Besseberg erkjent straffskyld for en del av anklagene, men forsvarerne vil ikke kommentere dette før rettssaken. Tingrettens dom slo fast at Besseberg mottok utilbørlige fordeler som dyre klokker, jaktturer og andre goder. En ny dom forventes i løpet av sommeren.
8 dager siden
Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), nekter straffskyld for alle tiltalepunkter i korrupsjonssaken mot ham. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon, men har anket dommen. I lagmannsretten i Oslo erklærte han seg ikke skyldig etter at tiltalen ble lest opp. Tidligere opplysninger om at han hadde trukket deler av anken knyttet til en luksusklokke, viste seg å være en misforståelse. Aktor mener Besseberg beriket seg selv gjennom bestikkelser over flere år, inkludert dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, og at han hadde en korrupt relasjon til Russlands skiskytterforbund og et rettighetsselskap. Ankesaken varer i 21 dager, og dom forventes i løpet av sommeren. Besseberg var IBU-president i over 25 år og gikk av i 2018 etter økt korrupsjonsetterforskning.
9 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon fra sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten får saken full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Det blir flere profesjonelle dommere og et nytt forsvarerteam med Fredrik Berg, en anerkjent advokat innen økonomisk kriminalitet. Ekspert Petter Gottschalk forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken, som starter i Oslo. Besseberg ble anklaget for bestikkelser som dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, hovedsakelig knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens dom i juli.
8 dager siden
Ankesaken mot Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), starter onsdag i Borgarting lagmannsrett. Besseberg ble i tingretten dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon, men nekter straffskyld og anker dommen. Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, kjent for å avsløre russisk doping i Sotsji-OL 2014, skal vitne igjen til tross for kritikk fra Bessebergs tidligere forsvarer. Totalt skal 23 vitner, inkludert ledende personer fra skiskyttermiljøet og organisasjonen Transparency International Russland, forklare seg. Ankesaken er satt til 21 rettsdager og innebærer full bevisførsel og ny vurdering av alle tiltalepunkter. Påtalemyndigheten opprettholder tiltalen og vil presentere bevisene i retten.
19 dager siden
Norsk Industri forbereder et stort pengekrav mot sin tidligere direktør, Stein Lier-Hansen, i forbindelse med rettssaken hvor han er tiltalt for grov økonomisk utroskap og korrupsjon. Økokrim mener Lier-Hansen urettmessig belastet Norsk Industri for 10,6 millioner kroner, brukt på blant annet jakt, hytter og restaurantbesøk. I tillegg er han anklaget for å ha mottatt 1,9 millioner kroner i bestikkelser. Norsk Industri vil kreve tilbakebetaling av disse midlene. Lier-Hansens forsvarer opplyser at de vil behandle kravene i retten, og at Lier-Hansen stiller seg uforstående til korrupsjonsanklagene, men er åpen for at det kan ha skjedd feil.
19 dager siden
Norsk Industri vil kreve tilbake millioner av kroner fra tidligere direktør Stein Lier-Hansen, som er tiltalt for grov økonomisk utroskap og korrupsjon. Økokrim mener Lier-Hansen urettmessig belastet Norsk Industri for 10,6 millioner kroner til blant annet jakt, hytter og restaurantbesøk i perioden 2016 til 2023. I tillegg skal han ha mottatt 1,9 millioner kroner i bestikkelser fra en konsulent. Norsk Industri vil kreve tilbakebetaling i rettssaken. Lier-Hansens forsvarer sier de vil vurdere kravene, men har tidligere uttalt at Lier-Hansen stiller seg uforstående til korrupsjonsanklagene, men er åpen for at det kan ha skjedd feil.
6 dager siden
Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), avviser at han har vært spesielt vennlig mot Russland i korrupsjonssaken han står tiltalt for. I retten viste han fram et brev fra den tyske forbundskansleren Angela Merkel, datert 2018, hvor hun ber om at Tysklands kandidat Oberhof får arrangere VM i skiskyting i 2023. Besseberg understreker at han har blitt påvirket av flere land, ikke bare Russland, og at han har mottatt gaver og jaktturer, men mener dette ikke er straffbart. Han innrømmer at han kanskje har vært naiv. NRKs kommentator peker på at Besseberg prøver å fremstille seg som naiv samtidig som han trekker inn kjente personer for å skape usikkerhet rundt etterforskningen, som hittil har fokusert på russiske forbindelser.
7 dager siden
Anders Bessebergs ankesak mot korrupsjonsdommen på tre år og én måneds fengsel er i gang i lagmannsretten. Hans nye forsvarer, Fredrik Berg, som regnes som en av Norges fremste advokater innen økonomisk kriminalitet, mener Besseberg er utsatt for en stor urett. Berg kritiserer Økokrims anklager som «ulmende» og peker på at påtalemyndigheten har brukt tid på påstander om juks og doping som Besseberg ikke er tiltalt for. Forsvaret ber retten være kritisk til aktors fremstilling, særlig med tanke på vitnemålet fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Økokrim, representert ved statsadvokat Marianne Djupesland, hevder at de kan bevise at Besseberg brukte sin stilling i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til personlig vinning, og at saken ikke er et grensetilfelle for korrupsjon. Ankesaken varer i 21 rettsdager og avsluttes 28. mai.
2 måneder siden
Rettssaken mot Spanias tidligere fotballpresident Luis Rubiales starter mandag, etter kysseskandalen under VM-feiringen i 2023. Rubiales risikerer to og et halvt års fengsel for seksuelt overgrep og ulovlig tvang. Jennifer Hermoso, som ble kysset av Rubiales, vitner først i saken. Rubiales har hevdet at kysset var gjensidig, mens Hermoso sier det var uten samtykke. Det er også påstått at Rubiales presset Hermoso til å endre sin forklaring. Kysseskandalen førte til en metodedebatt i Spania, demonstrasjoner og Rubiales' avgang. Rettssaken er ventet å vare i 13 dager, med 27 vitner, og dommen kan ankes.
1 måned siden
Marine Le Pen, leder for Nasjonal samling, er dømt for underslag av EU-midler. Partiet anklages for å ha mottatt nesten 7 millioner euro fra EU-parlamentet mellom 2004 og 2016, som skulle vært brukt til å betale parlamentsansatte. I stedet skal midlene ha blitt brukt til å lønne partiets egne ansatte. Le Pen har nektet straffskyld, men risikerer fengsel, bot og utestengelse fra presidentvalget i 2027.
7 dager siden
I ankesaken mot Anders Besseberg presenteres nye beviser, inkludert forklaringer fra to sentrale russiske vitner, Viktor Majgurov og Sergej Kuschenko, som tidligere ikke uttalte seg i tingretten. Forsvarer Fredrik Berg kritiserer Økokrim for å føre bevis utenfor tiltalen og omtaler deler av saken som en «skyggesak» som har pågått i flere år og skadet Bessebergs omdømme. Berg påpeker også at Økokrim mistenkeliggjør Besseberg på punkter som ikke er en del av den nåværende tiltalen. Under innledningen oppsto det spenninger mellom forsvarer og aktor, særlig rundt presentasjonen av bevis og tolkningen av dokumenter. Besseberg ble i tingretten dømt til over tre års fengsel for grov korrupsjon, men nekter straffskyld i ankesaken.
2 måneder siden
Sør-Koreas avsatte president, Yoon Suk Yeol, er historisk sett den første sittende presidenten som stilles for retten i en straffesak. Han er anklaget for opprør etter et forsøk på å innføre unntakstilstand, og risikerer livstid i fengsel eller dødsstraff. Forsvarerne argumenterer for at handlingen var innenfor hans presidentfullmakter. Parallelt pågår en riksrettssak mot Yoon, som allerede er fratatt sine fullmakter. Selv om unntakstilstanden kun varte i seks timer, har hendelsen ført til politisk uro og demonstrasjoner i Sør-Korea.
1 måned siden
Tyrkias president Erdogan anklages for å fjerne Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu, som anses som en farlig utfordrer. Imamoglu er fengslet for korrupsjon og terrorstøtte, noe som har utløst store protester. Eksperter peker på at fengslingen skjer samtidig som Imamoglu var ventet å bli nominert som presidentkandidat. Demonstrantene er lei av utviklingen i landet, der rettsvesenet brukes mot opposisjonelle, og økonomien svikter. Erdogan føler seg styrket av utenrikspolitiske seire og stoler på at han kan slå ned på opposisjonen uten sterke reaksjoner fra Europa.