Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy har blitt ilagt elektronisk fotlenke etter å ha blitt dømt for ulovlig valgkampfinansiering og korrupsjon. Fotlenken er et alternativ til fengsel og tillater ham kun å forlate hjemmet mellom klokken 8 og 20.
Sarkozy ble først dømt i 2021 for å ha forsøkt å bestikke en dommer. Han har anket dommen til Frankrikes høyesterett uten hell, og har varslet at han vil ta saken videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
Sarkozy er også tiltalt for å ha mottatt ulovlig valgkampstøtte fra Muammar Gaddafi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tidligere president Nicolas Sarkozy er i retten, anklaget for korrupsjon og ulovlig valgkampfinansiering fra Libyas diktator Muammar Gaddafi i 2007. Aktoratet beskriver avtalen som «utenkelig» og mener den kunne ha påvirket valget og skadet Frankrikes interesser. Sarkozy avviser anklagene og hevder de er et resultat av hevn fra libyske tjenestemenn etter hans involvering i Gaddafis fall i 2011. Bevisene inkluderer en notatbok fra en tidligere libysk oljeminister som beskriver overføringer til Sarkozy. Rettssaken, som startet nylig, forventes å vare i tre måneder.
8 dager siden
Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), nekter straffskyld for alle tiltalepunkter i korrupsjonssaken mot ham. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon, men har anket dommen. I lagmannsretten i Oslo erklærte han seg ikke skyldig etter at tiltalen ble lest opp. Tidligere opplysninger om at han hadde trukket deler av anken knyttet til en luksusklokke, viste seg å være en misforståelse. Aktor mener Besseberg beriket seg selv gjennom bestikkelser over flere år, inkludert dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, og at han hadde en korrupt relasjon til Russlands skiskytterforbund og et rettighetsselskap. Ankesaken varer i 21 dager, og dom forventes i løpet av sommeren. Besseberg var IBU-president i over 25 år og gikk av i 2018 etter økt korrupsjonsetterforskning.
9 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon knyttet til sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten blir det full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Besseberg har byttet forsvarerteam og fått Fredrik Berg som ny forsvarer, mens ankesaken ledes av tre fagdommere. Ekspert på økonomisk kriminalitet, Petter Gottschalk, forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken. Besseberg ble anklaget for bestikkelser i form av dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, mye knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens avgjørelse i juli.
9 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon fra sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten får saken full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Det blir flere profesjonelle dommere og et nytt forsvarerteam med Fredrik Berg, en anerkjent advokat innen økonomisk kriminalitet. Ekspert Petter Gottschalk forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken, som starter i Oslo. Besseberg ble anklaget for bestikkelser som dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, hovedsakelig knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens dom i juli.
7 dager siden
Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), ankes etter å ha blitt dømt til fengsel for grov korrupsjon. Under ankesaken har hans nye forsvarere fått to russiske skiskyttertopper, Viktor Maigurov og Sergej Kusjtsjenko, til å avgi skriftlige uttalelser som skal leses opp i retten. Påtalemyndigheten mener de to bidro til å koble Besseberg til korrupsjon, inkludert mottak av luksusklokke og russiske prostituerte, noe Besseberg nekter for. Forsvaret utfordrer grensene for hva som regnes som korrupsjon og understreker at Besseberg ikke erkjenner straffskyld. Saken har fått oppmerksomhet for sin kompleksitet og de påståtte ulovlige fordelene Besseberg skal ha mottatt i sin tid som IBU-president.
8 dager siden
Anders Besseberg (79) møter i Borgarting lagmannsrett for ankesak etter å ha blitt dømt til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon i april i fjor. Dommen gjelder hans siste ni år som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Ankesaken starter med full bevisføring og innkalling av 24 vitner, inkludert tidligere og nåværende ledere i norsk og internasjonal skiskyting. Besseberg skal gi sin frie forklaring og gjennomgå en omfattende krysseksaminering som er satt av seks dager. Han har byttet forsvarerteam og stiller nå med Fredrik Berg og Ruth Haile Tesfazion. Påtalemyndigheten representeres av Marianne Djupesland og Marthe Stømner Smestad. Tidligere har Besseberg erkjent straffskyld for en del av anklagene, men forsvarerne vil ikke kommentere dette før rettssaken. Tingrettens dom slo fast at Besseberg mottok utilbørlige fordeler som dyre klokker, jaktturer og andre goder. En ny dom forventes i løpet av sommeren.
24 dager siden
Marine Le Pen, lederen for Nasjonal samling i Frankrike, avviser dommen som forbyr henne å stille til valg i 2027. Hun ble dømt til to års fengsel med fotlenke for underslag og misbruk av statlige midler. Le Pen hevder at dommen er et politisk spill for å kriminalisere opposisjonen. Jordan Bardella, partiets president, støtter Le Pen og anklager rettssystemet for å være politisert. Tusenvis av tilhengere demonstrerte i Paris til støtte for Le Pen, mens en motdemonstrasjon ble organisert av det venstreradikale partiet Det ukuelige Frankrike.
1 måned siden
Marine Le Pen, en fremtredende fransk politiker på ytre høyre, er dømt for underslag av EU-midler sammen med flere partimedlemmer. Underslaget dreier seg om rundt 80 millioner kroner som skulle ha blitt brukt til å lønne politiske assistenter i EU-parlamentet, men som istedenfor ble brukt til nasjonal politikk. Aktor har foreslått en fengselsstraff og at Le Pen fratas retten til å stille til valg de neste fem årene, noe som kan sette en stopper for hennes presidentkandidatur i 2027. Selv om Le Pen leder på meningsmålingene, er fremtiden hennes usikker, og partiet Nasjonal Samling mangler en klar plan B i hennes fravær.
1 måned siden
Tidligere IBU-president Anders Besseberg er dømt til livstids utestengelse fra alle verv i idretten av idrettens voldgiftsrett (CAS). Dommen omhandler brudd på idrettens regelverk, relatert til mottak av dyre gaver og bruk av prostituerte i Russland. Besseberg er tidligere dømt til fengsel i Norge for grov korrupsjon, en dom han har anket. Saken i CAS baserer seg blant annet på materiale fra den norske rettssaken. Integritetsenheten i skiskyting understreker at uetisk oppførsel på høyt nivå ikke vil bli tolerert, og at de vil styrke styringsmekanismer for å forhindre lignende hendelser.
3 måneder siden
Donald Trumps forsøk på å utsette straffeutmålingen i hysjpenge-saken ble avvist av USAs høyesterett. Trump må møte i retten fredag for å motta sin dom. Han hadde anket saken med henvisning til presidenters immunitet, men aktoratet argumenterte mot dette. Dommeren har signalisert at Trump trolig vil få en ubetinget påtaleunnlatelse, noe som betyr at han får en dom på rullebladet, men slipper fengsel, bot eller prøvetid. Trump ble i mai i fjor funnet skyldig i 34 tilfeller av forfalskning av forretningsdokumenter for å dekke over en utbetaling til pornoskuespilleren Stormy Daniels. Aktoratet hevder utbetalingen var ment å hjelpe Trumps sjanser i presidentvalget i 2016.
1 måned siden
Marine Le Pen, leder for ytre høyre i Frankrike, er dømt for å ha underslått EU-midler. Partiet hennes, Nasjonal samling, anklages for å ha mottatt nesten 7 millioner euro fra EU-parlamentet mellom 2004 og 2016, som skulle gått til å betale parlamentsansatte, men som ble brukt til partiets egne ansatte. Aktoratet har bedt om en fengselsstraff på fem år og et forbud mot å inneha offentlige verv, noe som kan hindre henne i å stille til valg i 2027. Le Pen er kjent for sin innvandringskritiske og EU-kritiske holdning, og har tidligere uttrykt støtte til Russland.
1 måned siden
Marine Le Pen er dømt til fire års fengsel og utestengt fra politiske verv i fem år for misbruk av EU-midler. Dommen ryster Frankrike og kan stanse Le Pens kandidatur ved presidentvalget i 2027. Hennes parti, Nasjonal Samling, må vurdere nye kandidater, som Jordan Bardella. Dommen har utløst reaksjoner, med anklager om politisk heksejakt fra Le Pens støttespillere, mens andre mener rettferdigheten har seiret. Frankrike står overfor en periode med politisk uvisshet og polarisering.
1 måned siden
Tidligere IBU-president Anders Besseberg er utestengt fra skiskyting på livstid etter at CAS (Court of Arbitration for Sport) har slått fast at han over tid har opptrådt uetisk. Besseberg er dømt for å ha mottatt upassende gaver og fordeler i perioden 2009-2018. Han er tidligere dømt i tingretten til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon, en dom han har anket. Ankesaken skal opp i Borgarting lagmannsrett i april. Besseberg er også fratatt sitt æresmedlemskap i NIF (Norges idrettsforbund).
8 dager siden
Ankesaken mot Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), starter onsdag i Borgarting lagmannsrett. Besseberg ble i tingretten dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon, men nekter straffskyld og anker dommen. Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, kjent for å avsløre russisk doping i Sotsji-OL 2014, skal vitne igjen til tross for kritikk fra Bessebergs tidligere forsvarer. Totalt skal 23 vitner, inkludert ledende personer fra skiskyttermiljøet og organisasjonen Transparency International Russland, forklare seg. Ankesaken er satt til 21 rettsdager og innebærer full bevisførsel og ny vurdering av alle tiltalepunkter. Påtalemyndigheten opprettholder tiltalen og vil presentere bevisene i retten.
3 måneder siden
Donald Trump mottar sin straffeutmåling i hysjpengesaken fredag ettermiddag, kun ti dager før sin planlagte presidentinnsettelse. Trump, som deltar digitalt fra Mar-a-lago, vil få dommen formelt registrert på sitt rulleblad. Selv om strafferammen er på fire års fengsel, forventes det ikke at han vil få fengselsstraff eller bøter. Saken dreier seg om ulovligheter knyttet til en utbetaling på 130.000 dollar til pornostjernen Stormy Daniels under valgkampen i 2016, for å skjule et angivelig forhold. Trump ble funnet skyldig i alle 34 punkter i saken. Dette er en historisk hendelse, da det er første gang en amerikansk president dømmes i retten. Trump har hele tiden benektet skyld og kalt saken en heksejakt.