Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte Mayotte etter at syklonen Chido hadde forårsaket store ødeleggelser. Han ble møtt av fortvilte beboere som manglet vann, husly og følte seg utrygge.
Mange hjem er ødelagt, spesielt i slumområdene, og det fryktes at dødstallene er langt høyere enn de 31 bekreftede. Lokale myndigheter frykter at flere hundre, kanskje tusen, kan ha mistet livet.
Mange av de døde kan være ulovlige migranter fra Komorene, noe som gjør identifisering vanskelig. Macron forlenget oppholdet for å inspisere skadene og planlegge gjenoppbygging.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, er sykmeldt etter avsløringer om et tidligere forhold til en tillitsvalgt og hans rolle i en sluttavtale. Nestleder Kine Asper Vistnes fungerer som forbundsleder og fremstår som den mest sannsynlige kandidaten til å overta som LO-leder etter at Eggum trakk sitt kandidatur. Det pågår et arbeid for å overtale Vistnes til å stille, mens Frode Alfheim også nevnes som kandidat, selv om enkelte i Fellesforbundet uttrykker skepsis til hans erfaring. Eggums rådgiver bekrefter å ha utarbeidet et avtaleutkast for den tillitsvalgte uten kjennskap til forholdet.
USA skapte 177.000 nye jobber utenfor landbruket i april, noe som overgikk forventningene og bidro til børsopgang på Wall Street og Oslo Børs. Arbeidsledigheten holdt seg stabil på 4,2 prosent. Markedene reagerte også positivt på signaler om at Kina vurderer å gjenoppta handelssamtaler med USA, selv om Kina krever fjerning av tollsatser. Oljeprisen steg også noe.
President Trump har lagt frem et budsjettforslag for 2026 med kraftig økning i forsvars- og sikkerhetsutgifter, finansiert av store kutt i andre offentlige utgifter. Samtidig foreslår Natosjef Rutte et mål om at medlemslandene bruker 5 prosent av BNP på forsvar. Trump-administrasjonen møter også kritikk for nominasjonen av en kontroversiell sjefaktor i Washington D.C. og for kutt i vitenskapsbyrået NOAA, som forskere advarer mot. Trump-familien holder en lavere offentlig profil, men fortsetter kommersiell virksomhet.
Forhandlingene mellom TV 2 og Telia om en ny distribusjonsavtale har brutt sammen. Som resultat mistet 457.000 Telia-kunder tilgangen til TV 2s kanaler og strømmetjenesten TV 2 Play fra 1. mars. TV 2 mener Telia undervurderer verdien av innholdet og vil endre avtalemodellen, mens Telia avviser fremstillingen og hevder TV 2 krever for mye. Begge parter beklager situasjonen overfor kundene, men avstanden mellom dem beskrives som stor.
Prisene på brukte OBOS-boliger falt uventet kraftig i april, med en nedgang på 3,8 prosent i Oslo og 3,2 prosent nasjonalt sammenlignet med mars. OBOS beskriver fallet som større enn normalt for måneden. Nedgangen kommer etter sterk prisvekst tidligere i år. Mulige årsaker er salg av flere store leiligheter og at markedet har roet seg etter utsatte rentekutt. Til tross for fallet er prisene 6,8 prosent høyere enn i fjor.
4 måneder siden
President Emmanuel Macron besøkte den syklonrammede øya Mayotte etter en katastrofe som fryktes å ha krevd over 1000 menneskeliv. Beboere uttrykte sin fortvilelse over manglende hjelp og store ødeleggelser, med mangel på vann, mat og medisiner. Macron lovet umiddelbar hjelp og gjenoppbygging av øya, som er et av Frankrikes fattigste områder. Syklonen beskrives som den mest ødeleggende naturkatastrofen i fransk territorium på flere århundrer, og klimaendringer antas å ha bidratt til den kraftige stormen. Mange områder er fortsatt vanskelig tilgjengelige på grunn av store ødeleggelser.
4 måneder siden
Syklonen Chido har rammet det franske territoriet Mayotte hardt, med store ødeleggelser og et fryktet høyt antall omkomne. Minst 14 er bekreftet døde, men lokale myndigheter frykter at tallet kan stige til flere tusen, spesielt i de hardt rammede slumområdene. Syklonen har ført til ødelagte boliger, veier, sykehus og infrastruktur. Hjelpearbeidet er i gang, men vanskeliggjøres av skader på flyplassen og utfordringer med å få oversikt over det reelle dødstallet. Mange av de omkomne fryktes å være udokumenterte innvandrere.
4 måneder siden
Syklonen Chido har forårsaket store ødeleggelser på øya Mayotte i Indiahavet. Lokale myndigheter frykter at flere hundre, kanskje tusenvis, har omkommet etter at syklonen raserte slumområder. Foreløpig er 14 dødsfall bekreftet. Sykehuset, strøm- og vannforsyningen, samt kommunikasjonslinjer er delvis ødelagt. Frankrike har sendt nødhjelp til øya, men flyplassen er delvis ute av drift. Mayotte er det fattigste av de franske oversjøiske territoriene, og det bor rundt 320 000 mennesker på øya. Syklonen har også rammet Mosambik.
4 måneder siden
Syklonen Chido har forårsaket katastrofale ødeleggelser på øya Mayotte. Sykehuset er ute av drift, og hovedstaden Mamoudzou er rasert. Det er store problemer med strøm, vann og kommunikasjon. Mange ulovlige migranter fryktet å søke ly, noe som kompliserer identifiseringen av omkomne. Dødstallet er foreløpig 20, men det fryktes at det kan stige til over tusen. Frankrike sender nødhjelp og forsterkninger til øya, som er en del av EU. Hjelpearbeidere jobber med å finne overlevende og gjenopprette grunnleggende tjenester.
4 måneder siden
Syklonen «Chido» traff Mayotte uventet, med vindstyrke over 60 meter i sekundet. Det er vanskelig å anslå det nøyaktige dødstallet, men det antas at hundrevis, kanskje tusenvis, er døde. Dette skyldes blant annet at det er rundt 100.000 udokumenterte innvandrere på øya, som bor i dårlige forhold og frykter myndighetene. Mange innvandrere unnlot å søke tilflukt i nødsentre av frykt for å bli deportert. Frankrike har tidligere sendt politi og soldater til øya for å deportere ulovlige innvandrere, og situasjonen har ført til et krisemøte i Frankrike.
4 måneder siden
Syklonen «Chido» har forårsaket enorme ødeleggelser på øya Mayotte, med et ukjent antall omkomne, deriblant mange ulovlige migranter. Lærere har problemer med å kontakte elevene sine, og samfunnet opplever en følelse av solidaritet i opprydningsarbeidet. Mange innbyggere ignorerte advarsler før stormen, og er nå misfornøyde med den franske regjeringens respons etter katastrofen. Mayotte, som tilhører Frankrike, har en stor andel innvandrere som bor i sårbare områder, og som ble spesielt hardt rammet av syklonen.
4 måneder siden
Mayotte er rammet av en kraftig syklon, og 100.000 mennesker er fortsatt savnet. Myndighetene frykter sult, sykdom og økt kriminalitet som følge av ødeleggelsene. Øya har en stor befolkning av udokumenterte innvandrere som bor i slumområder med begrenset tilgang til vann og helsetjenester, noe som øker risikoen for sykdomsutbrudd. Syklonen har også forårsaket store ødeleggelser i Mosambik og Malawi.
4 måneder siden
Det franske øyterritoriet Mayotte ble lørdag rammet av en kraftig storm kalt «Chido», med vindkast over 200 kilometer i timen. Slumområder ble spesielt hardt rammet, med store ødeleggelser og mange hjem revet bort. To dødsfall er bekreftet, men myndighetene frykter at det endelige tallet vil være langt høyere. Mayotte er det fattigste av de franske oversjøiske territoriene, og mange innbyggere har mistet alt de eier. «Chido» beskrives som den kraftigste syklonen som har rammet øya på 90 år. Frankrike har sendt nødhjelp, inkludert et militært transportfly, en fregatt og et helikopter, for å bistå i redningsarbeidet.
4 måneder siden
Syklonen Chido har forårsaket enorme ødeleggelser på øya Mayotte. Sykehus er ødelagt og ute av drift, noe som har ført til en kaotisk situasjon. I tillegg er strøm-, vann- og kommunikasjonslinjer skadet. Lokale myndigheter frykter at dødstallene kan overstige tusen. Det franske innenriksdepartementet understreker at det vil være krevende å få en fullstendig oversikt over situasjonen. Ordføreren i hovedstaden beskriver at stormen har rammet alt, inkludert skoler og boliger.
4 måneder siden
Syklonen «Chido» har forårsaket omfattende ødeleggelser på Petite-Terre, den nest største øya i Mayotte. Minst 174 000 mennesker er rammet, og mange hjem, klasserom og helseinstitusjoner er ødelagt. Frankrike har sendt ekstra personell og nødhjelp til området. Det første flyet med medisinsk utstyr og helsearbeidere ankom søndag kveld. Situasjonen vurderes fortsatt, og det er forventet at antallet rammede kan øke. Innenriksminister Bruno Retailleau er ventet å ankomme for å koordinere hjelpearbeidet.
4 måneder siden
En kraftig syklon har rammet øya Mayotte i Indiahavet, og det antas at flere hundre mennesker har omkommet. Lokale myndigheter frykter at det reelle dødstallet kan stige til flere tusen, spesielt ettersom fattige boligområder er rasert. Syklonen, som har fått navnet 'Chido', er den kraftigste som har truffet øya på over 90 år med vindkast på over 220 km/t. Etter å ha forårsaket store ødeleggelser på Mayotte, har syklonen truffet kysten av Mosambik, hvor den også har forårsaket omfattende skader på boliger, skoler og helseinstitusjoner.
4 måneder siden
Syklonen «Chido» har rammet Mayotte og Mosambik hardt. På Mayotte er store deler av øya ødelagt, og Røde Kors har mistet kontakt med over 200 frivillige. Dødstallene er usikre, men det fryktes at de kan være svært høye. Mange er uten strøm og nettverk, og veiene er ødelagte. I Mosambik har minst 34 mennesker mistet livet, og 190.000 trenger nødhjelp. Ødeleggelsene er omfattende i begge land, og nødhjelp er nødvendig.
4 måneder siden
Politiet på den franske øya Mayotte i Det indiske hav melder om et antatt høyt antall døde etter en syklon. Politisjef Xavier Bieuville uttaler at det med sikkerhet er flere hundre døde, og at tallet potensielt kan være oppe i flere tusen. Han understreker at det vil være vanskelig å få et nøyaktig tall på grunn av muslimske tradisjoner som krever begravelse innen 24 timer. De hardest rammede områdene på Mayotte er hovedsakelig befolket av muslimer.
3 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron uttrykte at han savner en takk fra afrikanske ledere for Frankrikes militære innsats i regionen, spesielt i kampen mot terrorisme. Han hevdet at flere land ikke ville vært selvstendige uten fransk militær tilstedeværelse. Disse uttalelsene har ført til sterke reaksjoner fra flere afrikanske ledere, som anklager Macron for å vise forakt og mangel på respekt. Flere land har avsluttet sikkerhetssamarbeidet med Frankrike, og forskere mener Macrons utspill er klønete og skader forholdet til Afrika. De peker på at Frankrike har investert betydelig i regionen, men at uttalelsene kan forverre den økende antifranske stemningen.
1 måned siden
Frankrikes president Macron har foreslått å utvide landets atomparaply for å beskytte europeiske allierte, men eksperter stiller spørsmål ved troverdigheten. En ekspert påpeker at Frankrike trolig ønsker bredere legitimitet for sitt atomvåpenprogram og redusere sin politiske isolasjon. En annen forsker tviler på om Frankrike vil risikere å bruke atomvåpen mot Russland for å forsvare land som Norge, og mener en fransk atomparaply er feil vei å gå. Frankrikes atomvåpenstrategi er først og fremst rettet mot å ramme fiendens byer og sivilbefolkning.