Frankrikes president Emmanuel Macron uttrykte at han savner en takk fra afrikanske ledere for Frankrikes militære innsats i regionen, spesielt i kampen mot terrorisme. Han hevdet at flere land ikke ville vært selvstendige uten fransk militær tilstedeværelse.
Disse uttalelsene har ført til sterke reaksjoner fra flere afrikanske ledere, som anklager Macron for å vise forakt og mangel på respekt. Flere land har avsluttet sikkerhetssamarbeidet med Frankrike, og forskere mener Macrons utspill er klønete og skader forholdet til Afrika.
De peker på at Frankrike har investert betydelig i regionen, men at uttalelsene kan forverre den økende antifranske stemningen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Frankrikes president Macron har foreslått å utvide landets atomparaply for å beskytte europeiske allierte, men eksperter stiller spørsmål ved troverdigheten. En ekspert påpeker at Frankrike trolig ønsker bredere legitimitet for sitt atomvåpenprogram og redusere sin politiske isolasjon. En annen forsker tviler på om Frankrike vil risikere å bruke atomvåpen mot Russland for å forsvare land som Norge, og mener en fransk atomparaply er feil vei å gå. Frankrikes atomvåpenstrategi er først og fremst rettet mot å ramme fiendens byer og sivilbefolkning.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron har åpnet for samtaler om en europeisk atomvåpenstrategi, grunnet økende tvil om USAs sikkerhetsgaranti. Macron understreker at Frankrike vil beholde full kontroll over sine atomvåpen, men er åpen for å diskutere hvordan de kan bidra til europeisk sikkerhet. Eksperter påpeker utfordringer ved å erstatte amerikansk beskyttelse med en fransk garanti, spesielt knyttet til «strategisk tvetydighet» overfor Russland og behovet for europeisk enighet. Samarbeid mellom Frankrike og Storbritannia er essensielt for å realisere en europeisk atomvåpengaranti, men europeiske land må avgjøre om de stoler mest på USA eller en felles europeisk løsning.
2 måneder siden
Under et besøk av Frankrikes president Emmanuel Macron i Det hvite hus, diskuterte Donald Trump og Macron veien videre for Ukraina. Trump åpnet for at europeiske styrker kan stå for sikkerhetsgarantiene i Ukraina ved en fredsavtale, men unnlot å kommentere USAs rolle. Macron understreket Europas vilje til å bidra med sikkerhetsgarantier og økt satsing på forsvar. Trump kom med flere kontroversielle uttalelser, blant annet antydet han at Ukraina kan måtte gi fra seg territorium til Russland, og påsto feilaktig at Europa har lånt penger til Ukraina, men ble korrigert av Macron. Han advarte også om at konflikten kan eskalere til en tredje verdenskrig.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron har innkalt til et toppmøte i Paris for å diskutere Ukraina og Europas sikkerhet. Forut for møtet har Macron snakket med USAs president Donald Trump etter uttalelser om at Europa kan bli ekskludert fra samtaler mellom USA, Russland og Ukraina. Flere amerikanske representanter har kommet med harde uttalelser til europeiske allierte, noe som har skapt spenning. Stats- og regjeringssjefer fra flere europeiske land deltar på møtet, deriblant Danmarks statsminister Mette Frederiksen som representerer de nordiske og baltiske landene.
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron inviterer forsvarssjefer fra alle europeiske land til et møte i Paris neste uke for å diskutere Europas sikkerhet og behovet for opprustning. Macron understreker at Europa må være forberedt på en fremtid der USA ikke nødvendigvis er en like sterk alliert. Han tilbyr også andre EU-land beskyttelse under Frankrikes atomvåpen, men presiserer at beslutningen om bruk vil ligge hos franske myndigheter. Macron åpner også for muligheten for europeiske styrker i Ukraina etter en fredsavtale. Storbritannia og Frankrike har sagt ja til å stille opp, mens Sverige ikke utelukker det.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron antyder en mulig endring i landets atomvåpendoktrine, noe som tolkes som et signal til Russland, USA og Europa. Professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole mener Macron viser vilje til å styrke Europas militære kapasitet og ta en lederrolle i en tid der det transatlantiske samarbeidet er under press. USA oppfordrer Europa til å ta mer ansvar for egen sikkerhet. Selv om Europa ønsker å bli mer selvstendig, er de fortsatt avhengige av amerikanske sikkerhetsgarantier for å kunne måle seg mot Russland.
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
2 måneder siden
President Trumps omtale av Ukrainas president Zelenskyj som diktator har utløst sterke reaksjoner og bekymring, spesielt i Europa. Denne uttalelsen står i skarp kontrast til tidligere forsikringer fra Trumps administrasjon om viktigheten av Nato-samarbeidet og støtte til Ukraina. Mens noen republikanere ser Trumps utspill som en bevisst strategi for å svekke motparter før forhandlinger, frykter andre at det undergraver USAs moralske posisjon og skaper intern splittelse. Trumps diplomater og statsråder opplever at de må navigere i et vanskelig farvann som følge av presidentens uttalelser.
1 måned siden
President Macron ønsker en diskusjon om Frankrikes atomvåpen kan bidra til å beskytte Europa mot russiske trusler. I en tale understreket han at Frankrikes president vil beholde kontrollen over våpnene. Bakgrunnen er økende bekymring i Europa om hvorvidt USA fortsatt er en pålitelig alliert. Macron beskriver russisk aggresjon som grenseløs og mener det er galskap å være tilskuer. Han har invitert europeiske forsvarssjefer til møte i Paris neste uke for å diskutere saken.
4 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte Mayotte etter at syklonen Chido hadde forårsaket store ødeleggelser. Han ble møtt av fortvilte beboere som manglet vann, husly og følte seg utrygge. Mange hjem er ødelagt, spesielt i slumområdene, og det fryktes at dødstallene er langt høyere enn de 31 bekreftede. Lokale myndigheter frykter at flere hundre, kanskje tusen, kan ha mistet livet. Mange av de døde kan være ulovlige migranter fra Komorene, noe som gjør identifisering vanskelig. Macron forlenget oppholdet for å inspisere skadene og planlegge gjenoppbygging.
2 måneder siden
Under et pressemøte i Det hvite hus korrigerte Frankrikes president Emmanuel Macron USAs president Donald Trump angående økonomisk støtte til Ukraina. Trump hevdet at Europa låner penger til Ukraina og vil få dem tilbake, i motsetning til USA. Macron avviste dette og påpekte at EU har betalt mesteparten av støtten. Diskusjonen dreide seg også om frosne russiske midler og Trumps krav om mineraler fra Ukraina som kompensasjon for USAs støtte. I etterkant vakte også et blåmerke på Trumps hånd oppmerksomhet.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron har snakket med Donald Trump og Volodymyr Zelenskyj etter et skandalemøte i Det hvite hus. Macron besøkte Trump for å oppfordre til fortsatt amerikansk støtte til Ukraina i kampen mot Russland. Frankrike har tatt en lederrolle i Ukraina-diplomatiet, spesielt fordi Tyskland har hatt en politisk krise og nylig avholdt nyvalg.
1 måned siden
President Macron har åpnet for en diskusjon om Frankrikes atomvåpen kan fungere som en «atomparaply» for å beskytte hele Europa mot russiske trusler. Macron understreker at kontrollen over våpnene vil forbli hos Frankrikes president. Bakgrunnen for debatten er økende europeisk usikkerhet rundt USAs pålitelighet som alliert. Macron vil samle europeiske forsvarssjefer i Paris for å diskutere støtte til Ukraina etter en potensiell fredsavtale, inkludert muligheten for utplassering av europeiske styrker. Tysklands påtroppende statsminister ønsker en bredere diskusjon om hvordan franske og britiske atomvåpen kan verne Europa.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Zelenskyj som en diktator har utløst kraftige reaksjoner. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for et svekket verdifellesskap over Atlanteren, mens Høyre-leder Erna Solberg avviser Trumps påstand som russisk propaganda. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar også sterk avstand fra uttalelsen og understreker viktigheten av å motstå usannheter. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump handler impulsivt og ønsker å hevne seg på Zelenskyj for tidligere uenigheter.
1 måned siden
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, vil ikke avvise Frankrikes president Emmanuel Macrons tanker om at franske atomvåpen kan beskytte andre europeiske land. Macron har åpnet for å diskutere om Frankrikes atomvåpen kan bidra til å beskytte Europa mot russiske trusler, men understreker at Frankrike beholder kontrollen over våpnene. Bakgrunnen er økende bekymring i Europa for USAs pålitelighet som alliert. Macron har invitert europeiske forsvarssjefer, inkludert Norges, til møte i Paris for å diskutere støtte til Ukraina etter en fredsavtale, muligens gjennom utplassering av styrker. Temaene skal diskuteres på et EU-toppmøte i Brussel, sammen med europeisk opprustning og krigen i Ukraina.