Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som inkluderer både luft- og sjørom. Dette forslaget ble fremsatt etter et hasteinnkalt toppmøte i London.
Macron har også tatt til orde for at europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter til mellom 3,0 og 3,5 prosent av BNP. Både Frankrike og Storbritannia har indikert at de er villige til å sende soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, og Sverige har åpnet for å vurdere det samme.
Etter møtet oppsummerte Starmer at de vil opprettholde militært og økonomisk press, arbeide for en varig fredsavtale, sikre seg mot fremtidige russiske invasjoner, og etablere en koalisjon for fredsbevarende styrker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer foreslår en måneds våpenhvile i Ukraina, både i luften og til sjøs. Forslaget ble fremsatt etter et toppmøte i London. Macron antyder også at europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter til mellom 3,0 og 3,5 prosent av BNP. Frankrike og Storbritannia har tidligere sagt at de vil sende soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, og Sverige har åpnet for det samme.
1 måned siden
Frankrikes president Macron og Storbritannias statsminister Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som skal inkludere luftrommet, sjøen og områdene rundt kraftverk. Forslaget ble presentert etter et toppmøte i London, der de to landene også diskuterte muligheten for å sende fredsbevarende styrker. Starmer understreker viktigheten av å opprettholde militært og økonomisk press mot Russland, samt å sikre en varig fredsavtale med ukrainsk deltakelse. Macron mener europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter for å kompensere for USAs skiftende prioriteringer.
2 måneder siden
Europeiske toppledere, inkludert Storbritannias statsminister Keir Starmer, Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj og Norges statsminister Jonas Gahr Støre, samles i London for et toppmøte om Ukraina. Målet er å diskutere hvordan Europa kan hjelpe Ukraina og styrke Europas forsvar, også uavhengig av USA. Starmer understreker Storbritannias støtte til Ukraina og behovet for en våpenhvile, samtidig som han etterlyser europeiske sikkerhetsgarantier og fortsatt samarbeid med USA. Eksperter påpeker at Europa må forberede seg på å klare seg selv, samtidig som de ønsker amerikansk støtte. Møtet skal adressere Ukrainas umiddelbare behov, sikre en varig avtale og planlegge sterke sikkerhetsgarantier.
4 måneder siden
Norge er involvert i samtaler om en mulig fredsbevarende styrke i Ukraina etter krigen. Forslaget, som blant annet er diskutert av Frankrikes president Macron, omfatter rundt 40.000 europeiske soldater. Disse styrkene skal bidra til å avskrekke nye russiske angrep. En våpenhvile mellom Ukraina og Russland er en nødvendig forutsetning for en slik fredsstyrke. Statsminister Jonas Gahr Støre skal delta på et møte i Estland der sikkerhetssamarbeidet med Ukraina vil bli diskutert. Det er også spekulasjoner om at Macron har diskutert forslaget med andre ledere, inkludert USAs påtroppende president Donald Trump.
1 måned siden
Ledere fra 31 EU- og Nato-land møtes i Paris for å diskutere støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina samarbeider om en fredsavtale som skal presenteres for USA. Møtet fokuserer på umiddelbar hjelp, vilkår for våpenhvile, langsiktig støtte til Ukrainas hær og opprettelse av en internasjonal fredsstyrke. USA vurderer å bidra med en sikkerhetsgaranti og understreker viktigheten av et europeisk engasjement. Målet er en fullstendig våpenhvile, og koalisjonen advarer Russland om mulige konsekvenser dersom våpenhvilen ikke overholdes.
4 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron har foreslått å utplassere fredsbevarende styrker i Ukraina etter en potensiell våpenhvile. Forslaget, som involverer rundt 40.000 europeiske soldater, har blitt diskutert med flere sentrale aktører, inkludert USAs påtroppende president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. En professor ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, påpeker at disse styrkene primært vil overvåke en våpenhvile, ikke avskrekke nye angrep. Han mener også at Norge sannsynligvis vil bidra for å imøtekomme alliertes forventninger. Seniorforsker Karsten Friis ved NUPI understreker at Russlands samtykke er avgjørende, men at det er lite sannsynlig. Det diskuteres også ulike modeller for sikkerhetsgarantier, inkludert Tyskland-, Israel- og Korea-modellen.
9 dager siden
Ukrainas allierte samles i London for å diskutere en ubetinget våpenhvile i Ukraina-krigen. President Volodymyr Zelenskyj har uttalt at hovedmålet med møtet er å få til en våpenhvile. Samlingen følger opp tidligere samtaler i Paris, hvor USA presenterte sin plan for å avslutte konflikten. Til tross for press fra USAs president Donald Trump, har Russland ikke gjort betydelige innrømmelser, og Ukraina anklager Kreml for å bruke våpenhvilen som en PR-øvelse. Ukraina har akseptert en 30-dagers våpenhvile, men Russland har stilt mange betingelser. USA og Europa har gitt Ukraina våpen og økonomisk støtte, men Trump har kritisert denne støtten og holdt tilbake våpenleveranser. Frankrike og Storbritannia jobber for å samle europeiske land til en koalisjon som kan håndheve en fremtidig våpenhvile. Trump har varslet at han snart vil gi flere detaljer om meklingen.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på et Ukraina-møte ledet av Storbritannias statsminister Keir Starmer. Ukrainas president Zelenskyj informerte om situasjonen og et våpenhvileforslag. Støre understreket at Russland må vise reell vilje til fred for å løse konflikten. Starmer varslet økt militær støtte til Ukraina og strengere sanksjoner mot Russland. En koalisjon av villige vil bidra til å sikre Ukraina ved en eventuell fredsavtale. Uttalelsene kommer i en tid med økende bekymring for situasjonen i Ukraina.
1 måned siden
Forsvarsministre fra flere europeiske land møttes i Paris for å diskutere sikkerhetsgarantier for Ukraina, inkludert en mulig fredsbevarende styrke. Storbritannia og Frankrike leder an i arbeidet med å planlegge for fred og sikkerhet. Frankrikes forsvarsminister uttalte at 15 land har sagt ja til å bidra med garantier, men understreket at Ukrainas eget militære må være den viktigste sikkerhetsgarantien. Et møte mellom forsvarssjefer fra 36 land, inkludert Norge, ble også avholdt for å diskutere fredsbevarende styrker. Ukraina har akseptert en 30 dagers våpenhvile, men Russland har ikke svart.
1 måned siden
Etter et toppmøte i Paris uttaler statsminister Jonas Gahr Støre at det er sterk europeisk enighet om å støtte Ukraina. Lederne for 31 EU- og NATO-land møttes for å diskutere hvordan de skal støtte Ukraina fremover. Støre understreker at presset mot Russland må opprettholdes så lenge landet ikke viser tegn til våpenhvile. Flere land har lagt frem planer for mer militærhjelp og økonomisk støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina arbeider med en fredsavtale som skal legges frem for USA. Møtet omhandlet også en internasjonal fredsstyrke og vilkår for våpenhvile.
1 måned siden
Frankrikes president Macron uttalte onsdag kveld at Europa må være forberedt på at USA ikke lenger vil stå ved deres side. Uttalelsen kommer samtidig som Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har fått en større rolle i den europeiske fredsplanen for Ukraina. Bakgrunnen for dette er at mineralavtalen mellom USA og Ukraina kollapset. Macron og Starmer har hatt samtaler med både Zelenskyj og Trump angående fredsplanen. Macron reiser torsdag til Brussel for å diskutere Europas forsvarsstrategi og videre støtte til Ukraina på et EU-toppmøte.
1 måned siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer anklager Vladimir Putin for å ikke ta fredsforhandlingene i Ukraina alvorlig, og mener han trenerer en våpenhvile. Dette kommer etter at Putin uttrykte forbehold rundt et våpenhvileforslag. Starmer og Frankrikes president Macron leder en «koalisjon av villige» for å sikre våpenhvilen, og vurderer å utplassere britiske og franske styrker i Ukraina som en sikkerhetsgaranti.
26 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer at Norge vil bidra til en våpenhvile i Ukraina, uten å spesifisere om dette innebærer militære styrker. Han fremhever nødvendigheten av å legge press på Russland, som stiller betingelser for en våpenhvile. Europeiske ledere diskuterer ulike typer styrker, inkludert militære og politimessige, for å beskytte Ukraina og overvåke grenseavtaler etter en potensiell våpenhvile. Frankrike, Storbritannia og Danmark har indikert at de er villige til å sende soldater. Støre mener Norges deltakelse i europeiske samarbeidsgrupper gir et bredere perspektiv enn kun EU eller NATO.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på et toppmøte i London der europeiske ledere diskuterte økt støtte til Ukraina og en potensiell fredsplan. Storbritannia og Frankrike vil lede an i koordineringen av et europeisk bidrag til fredsplanen. Keir Starmer understreket behovet for en sterk avtale som sikrer Ukrainas posisjon. Mark Rutte oppfordret Europa til å trappe opp sin innsats og øke forsvarsutgiftene, mens Ursula von der Leyen varslet en plan for å ruste opp Europa. Støre understreket viktigheten av samarbeidet mellom USA og Europa.
2 måneder siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer har kunngjort at han er klar til å sende britiske soldater til Ukraina som en del av en europeisk fredsstyrke. Kunngjøringen kommer samtidig som europeiske ledere samles i Paris for et hastemøte om Ukraina, innkalt av president Emmanuel Macron. Starmers beslutning forventes å øke presset på andre allierte for å støtte en fredsbevarende styrke i Ukraina. Samtaler mellom Russland og USA om situasjonen i Ukraina er planlagt å finne sted i Riyadh, Saudi-Arabia, tirsdag.