Storbritannias statsminister Keir Starmer vurderer å sende britiske styrker til Ukraina som en del av en fredsbevarende operasjon, ifølge The Telegraph. Starmer understreker at Storbritannia er klar til å ta en ledende rolle i å sikre Ukraina, og at han er villig til å plassere britiske soldater på bakken om nødvendig.
Dette er første gang Starmer tydelig har sagt at han vurderer å sende britiske, fredsbevarende styrker til Ukraina. Uttalelsen forventes å legge press på andre allierte for å støtte en europeisk fredsbevarende styrke i Ukraina.
Flere europeiske ledere skal møtes i Paris for å diskutere situasjonen, mens USA har gitt motstridende signaler om Europas rolle i eventuelle fredssamtaler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer skal kunngjøre at han er klar til å sende fredsbevarende styrker til Ukraina. Beslutningen kommer ifølge The Telegraph mandag, samme dag som europeiske ledere møtes i Paris for å diskutere støtte til Ukraina. Starmers beslutning ventes å legge press på andre allierte om å støtte en eventuell europeisk fredsbevarende styrke i landet. Flere EU- og NATO-ledere deltar på møtet i Paris.
2 måneder siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer har kunngjort at han er klar til å sende britiske soldater til Ukraina som en del av en europeisk fredsstyrke. Kunngjøringen kommer samtidig som europeiske ledere samles i Paris for et hastemøte om Ukraina, innkalt av president Emmanuel Macron. Starmers beslutning forventes å øke presset på andre allierte for å støtte en fredsbevarende styrke i Ukraina. Samtaler mellom Russland og USA om situasjonen i Ukraina er planlagt å finne sted i Riyadh, Saudi-Arabia, tirsdag.
2 måneder siden
Flere partier, inkludert Venstre, MDG og Høyre, er åpne for å sende norske soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, forutsatt at Ukraina ønsker det. Dette kommer etter signaler fra Storbritannia og Sverige om lignende intensjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre mener det foreløpig er for tidlig å diskutere saken. Partilederne understreker viktigheten av sikkerhetsgarantier for Ukraina og Norges rolle i å bidra til fred og stabilitet i regionen, samtidig som de påpeker at en eventuell fredsavtale må overholdes.
25 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer at Norge vil bidra til en våpenhvile i Ukraina, uten å spesifisere om dette innebærer militære styrker. Han fremhever nødvendigheten av å legge press på Russland, som stiller betingelser for en våpenhvile. Europeiske ledere diskuterer ulike typer styrker, inkludert militære og politimessige, for å beskytte Ukraina og overvåke grenseavtaler etter en potensiell våpenhvile. Frankrike, Storbritannia og Danmark har indikert at de er villige til å sende soldater. Støre mener Norges deltakelse i europeiske samarbeidsgrupper gir et bredere perspektiv enn kun EU eller NATO.
1 måned siden
Europeiske ledere, inkludert Storbritannias statsminister Keir Starmer, møtes i London for å diskutere sikkerhetssituasjonen i Ukraina og Europa etter et vanskelig besøk av Ukrainas president i USA. Starmer understreker viktigheten av både europeiske og amerikanske sikkerhetsgarantier, og uttrykker tillit til at Donald Trump ønsker en varig fred. Han understreker også at Ukraina må delta i forhandlinger om en eventuell ny grense mellom Ukraina og Russland.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er tilbakeholden med å love norske fredsbevarende styrker til Ukraina før en fredsavtale er på plass, men åpner for at Norge vil bidra til å opprettholde freden. Flere partier, som MDG og Venstre, oppfordrer Norge til å sende soldater og kritiserer Støre for passivitet. Høyre fremhever behovet for sikkerhetsgarantier. Samtidig foregår det fredsforhandlinger mellom Russland og USA uten at Ukraina eller europeiske land er invitert, noe som har ført til et krisemøte i Paris.
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til et hastemøte i Paris etter at USA har skapt usikkerhet rundt fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland. Det er bekymring for om Europa kan garantere Ukrainas sikkerhet uten amerikansk støtte. Storbritannia og Sverige vurderer å sende fredsbevarende styrker, mens Venstre og MDG ønsker at Norge skal bidra, men regjeringen er avventende. Eksperter understreker at Europa må ta vanskelige avgjørelser for å være en troverdig sikkerhetsaktør og for å avskrekke Russland, og advarer mot konsekvensene dersom Russland okkuperer hele Ukraina.
2 måneder siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer ønsker å sikre at USA og Europa står sammen mot eksterne trusler, spesielt fra Russland, og advarer mot splittelser. Han understreker at Europa må ta en større rolle i Nato. Starmer forventes å delta på et toppmøte i Paris, hvor europeiske ledere skal diskutere krigen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et krisemøte i Paris der europeiske ledere diskuterte situasjonen i Ukraina. Tysklands statsminister Olaf Scholz reagerte irritert på debatten om å sende fredsstyrker, mens Storbritannia og Sverige har åpnet for å vurdere dette. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over signalene fra USA, men understreker viktigheten av NATO-alliansen. Ungarn var ikke representert på møtet og beskrev det som en samling av krigstilhengere og Trump-motstandere. Støre fremhever at Europa er den viktigste bidragsyteren til Ukraina, og at Ukraina må være en del av forhandlingene om en eventuell fredsavtale.
1 måned siden
Europeiske ledere og Canadas statsminister møttes i London for å diskutere en samordnet støtte til Ukraina etter et møte mellom Zelenskyj og Trump. EU-kommisjonens leder varslet en plan for å styrke Europa militært, og Storbritannias statsminister tilbød fredsbevarende styrker, men understreket behovet for amerikansk støtte. Ekspert Tom Røseth mener Europa viser handlekraft, men påpeker at USA er nødvendig på grunn av militær kapasitet. Statsminister Støre bekrefter at det er enighet om å involvere USA i fredsarbeidet. Røseth forventer at Norge vil bidra økonomisk og vurdere å sende soldater.
1 måned siden
Europeiske toppledere, inkludert Storbritannias statsminister Keir Starmer, Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj og Norges statsminister Jonas Gahr Støre, samles i London for et toppmøte om Ukraina. Målet er å diskutere hvordan Europa kan hjelpe Ukraina og styrke Europas forsvar, også uavhengig av USA. Starmer understreker Storbritannias støtte til Ukraina og behovet for en våpenhvile, samtidig som han etterlyser europeiske sikkerhetsgarantier og fortsatt samarbeid med USA. Eksperter påpeker at Europa må forberede seg på å klare seg selv, samtidig som de ønsker amerikansk støtte. Møtet skal adressere Ukrainas umiddelbare behov, sikre en varig avtale og planlegge sterke sikkerhetsgarantier.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre avviser at norske soldater vil bli sendt til Ukraina, selv om europeiske ledere forbereder seg på endringer når Donald Trump blir USAs president. Støre og Storbritannias statsminister Keir Starmer har diskutert mulige sikkerhetsgarantier for Ukraina i tilfelle en våpenhvile eller fredsavtale. Starmer understreker at det viktigste nå er å styrke Ukraina, øke finansiell støtte og stramme sanksjonene mot Russland. Både Støre og Starmer har hatt kontakt med Trump, og Støre mener det er viktig at USA raskt legger sin strategi for Ukraina.
1 måned siden
Danmark er prinsipielt klar til å delta i en internasjonal fredsstyrke i Ukraina, ifølge utenriksminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Et flertall i utenrikskomiteen i Folketinget støtter dette initiativet. Storbritannia og Frankrike har tidligere antydet at de er åpne for å sende europeiske styrker til Ukraina som en del av en potensiell våpenhvileavtale. Delegater fra over 30 land skal møtes i Paris for å diskutere opprettelsen av en internasjonal fredsstyrke, med hovedmål å avskrekke Russland fra å starte nye offensiver etter en eventuell våpenhvile.
1 måned siden
Frankrikes president Macron uttalte onsdag kveld at Europa må være forberedt på at USA ikke lenger vil stå ved deres side. Uttalelsen kommer samtidig som Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har fått en større rolle i den europeiske fredsplanen for Ukraina. Bakgrunnen for dette er at mineralavtalen mellom USA og Ukraina kollapset. Macron og Starmer har hatt samtaler med både Zelenskyj og Trump angående fredsplanen. Macron reiser torsdag til Brussel for å diskutere Europas forsvarsstrategi og videre støtte til Ukraina på et EU-toppmøte.
1 måned siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer er vert for et digitalt møte med flere verdensledere for å diskutere situasjonen i Ukraina. Starmer oppfordrer til fortsatt press på Russlands president Vladimir Putin for å få ham til forhandlingsbordet og understreker behovet for å være forberedt på å sikre en eventuell fredsavtale. Møtet følger en uke med intens diplomatisk aktivitet, der Ukraina har godtatt et amerikansk forslag om en 30-dagers våpenhvile, men Russland foreløpig ikke har respondert. Diskusjonene ventes å dreie seg om militær og økonomisk støtte til Ukraina, samt muligheten for et fremtidig fredsbevarende oppdrag. Rundt 25 ledere deltar, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre.