EU-ledere samles til krisemøte for å diskutere hvordan unionen kan styrke sitt forsvar og bedre støtte Ukraina. Polens statsminister fremhever behovet for å sikre EUs grenser mot Russland og Belarus.
Frankrikes president gjentar tilbudet om å beskytte Europa med franske atomvåpen. Møtet kommer som et svar på endringer i USAs utenriks- og sikkerhetspolitikk, og EU ønsker å redusere avhengigheten av amerikanske sikkerhetsgarantier.
Det diskuteres også en plan for å øke EUs forsvarsinvesteringer betydelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
EU-ledere møtes for å diskutere styrking av Europas forsvarsevne og økt støtte til Ukraina etter redusert amerikansk engasjement. Tiltak som økte forsvarsinvesteringer via låneordninger og bruk av EUs strukturfond er foreslått. Ungarn truer med å blokkere Ukraina-relaterte beslutninger, noe som skaper spenning. Tyskland signaliserer opprustning, og Frankrike vurderer å inkludere sine atomvåpen i Europas forsvar.
1 måned siden
EU-ledere møtes til krisemøte for å diskutere støtte til Ukraina og styrke Europas forsvarsevne etter endringer i USAs politikk. Ungarn og Viktor Orban motsetter seg Ukraina-støtte og truer med å blokkere vedtak. EU vurderer en stor støttepakke til Ukraina og økte investeringer i europeisk forsvar. Kreative løsninger for å omgå Orbans motstand kan bli nødvendig.
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til krisemøte i Paris på initiativ fra Frankrikes president Macron. Møtet omhandler krigen i Ukraina og europeisk sikkerhet, i lys av USAs mulige linjeskifte og samtaler mellom Russland og USA. Hovedfrykten er at USA vil forhandle frem en fredsløsning med Russland uten å inkludere Ukraina og Europa, noe som kan gå på bekostning av europeiske interesser. Møtet skal diskutere hvordan Europa kan sikre sin deltakelse i fremtidige forhandlinger og unngå beslutninger som kompromitterer europeisk sikkerhet.
1 måned siden
EU-topper møtes i Brussel for å diskutere en massiv opprustning av Europas forsvar, etter at Donald Trump har skapt usikkerhet rundt USAs sikkerhetsgarantier. Et flertall av landene støtter EU-kommisjonens forslag om å bruke 800 milliarder euro på nasjonale forsvar og forsvarsindustri. Ungarn har skapt splid ved å true med veto, men Slovakia ser ut til å ha fått gjennomslag for å fortsette import av russisk gass. Flere statsministere understreker behovet for at Europa må kunne forsvare seg selv, og Frankrikes president Macron har åpnet for å stille franske atomvåpen til disposisjon for hele Europa. Norge vil få en oppdatering om møtet fredag.
2 måneder siden
Frankrike har invitert Norge til et krisemøte i Paris for å diskutere situasjonen rundt Ukraina-krigen, etter at USA og Russland innledet samtaler uten europeisk deltakelse. Statsminister Støre prioriterer et planlagt besøk til Hydro på Karmøy og vil derfor ikke delta. Møtet utvides til å inkludere flere land utenfor EU. Ukrainas president Zelenskyj er kritisk til forhandlingene som foregår uten Ukrainas tilstedeværelse, og europeiske ledere er bekymret for at viktige beslutninger tas uten deres innflytelse. Jens Stoltenberg understreker viktigheten av at Europa er med i forhandlingene som omhandler europeisk sikkerhet.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sin forsvarspolitikk som svar på krigen i Ukraina og økende usikkerhet rundt USAs engasjement i NATO. Planen «ReArm Europe» inkluderer økte forsvarsbudsjetter, felles forsvarsprosjekter og diskusjon om deling av atomvåpen. Norge deltar ikke på møtet, noe som skaper bekymring for landets sikkerhet. Ungarn motsetter seg tiltakene, og understreker splittelsen innad i unionen. Tiltakene innebærer en potensiell utvidelse av EUs makt på bekostning av nasjonal politikk, og en omfordeling av midler fra andre sektorer til forsvar.
2 måneder siden
Etter et krisemøte i Paris understreker statsminister Jonas Gahr Støre at Ukraina ikke må fratas retten til et fremtidig Nato-medlemskap. Han understreker at Europa må stå samlet og ta mer ansvar for egen sikkerhet, men innenfor rammen av Nato og med USAs sikkerhetsgarantier som grunnlag. Krisemøtet omhandlet Ukraina og europeisk sikkerhet etter USAs endrede linje overfor Ukraina, sikkerhetskonferansen i München og samtaler mellom Russland og USA. EU-ledere er enige om at Ukraina fortjener fred gjennom styrke, og at en kraftig økning i europeisk forsvar er nødvendig.
3 måneder siden
EU og Nato øker forsvarsinvesteringene som svar på nye sikkerhetsutfordringer. Det er et økende fokus på tettere forsvarssamarbeid i Norden, Baltikum og Polen, med vekt på koordinering og felles investeringer. Flere EU-parlamentarikere understreker behovet for å være forberedt på krig og øke støtten til Ukraina. Samtidig diskuteres det hvordan Europa kan fylle et eventuelt tomrom dersom amerikansk støtte avtar. Norge, som ikke er EU-medlem, samarbeider tett med EU om forsvar og sikkerhet.
1 måned siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen åpner for å vurdere alle muligheter, inkludert atomvåpen, også på dansk jord. Dette kommer frem under EUs krisemøte i Brussel, preget av usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Frankrikes president Emmanuel Macron har åpnet for å dele landets atomvåpen med andre europeiske land. Fredriksen understreker viktigheten av atomvåpen for å avskrekke Russland og forsvare Europa. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker for støtten fra Europa. Norge er beskyttet av NATOs atomvåpen, men tillater ikke atomvåpen på norsk jord i fredstid.
2 måneder siden
Polens statsminister Donald Tusk ber Norge og Storbritannia om å øke investeringene i felles forsvar, i forkant av et krisemøte i Paris om europeisk sikkerhet. Tusk understreker viktigheten av å være forberedt på å ta seriøse forsvarsbeslutninger. Møtet er innkalt av Frankrikes president Macron, og samler ledere fra flere europeiske land. Danmarks statsminister Mette Fredriksen representerer Norge og Norden. Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er for tidlig å diskutere norsk deltakelse i fredsbevarende styrker i Ukraina.
1 måned siden
Europeiske statsledere møttes i London for å diskutere økt støtte til Ukraina, inkludert våpen og en fredsplan. Eksperter som Sverre Diesen og Tor Bukkvoll uttrykker skepsis til om Europa alene kan fylle tomrommet etter USA, spesielt med tanke på USAs manglende sikkerhetsgarantier og Trumps holdning til NATO. Bukkvoll understreker viktigheten av rask militær støtte for å styrke Ukrainas forhandlingsposisjon, mens Diesen mener europeisk opprustning vil ta for lang tid og ikke nødvendigvis vil avskrekke Putin. Møtet konkluderte med forsterket militær støtte fra Europa for å hindre russisk seier.
1 måned siden
Europeiske ledere er samlet i London for å drøfte sikkerhetspolitikken i lys av et mulig skifte i USAs engasjement. Møtet følger etter kritikk fra USA og en tilspisset situasjon rundt Ukraina. Alastair Campbell fremhever Norges potensielle rolle i å konfrontere Putin, mens Espen Barth Eide understreker betydningen av Ukraina-krigen for Europas fremtid. Toppmøtet har som mål å etablere en strategi etter at Trump har skapt usikkerhet om USAs forpliktelser i NATO, noe som øker presset på europeiske ledere.
1 måned siden
Europeiske statsledere er samlet i London for å diskutere Ukrainas sikkerhet etter et turbulent møte mellom Zelenskyj og Trump i USA. Ursula von der Leyen understreker at Europa må ruste opp og styrke sitt forsvar, og at medlemslandene trenger større økonomisk handlingsrom. Macron, Starmer og Zelenskyj planlegger å diskutere en mulig fredsplan som de vil legge frem for USA, men Starmer understreker at amerikansk støtte er nødvendig. Møtet mellom Trump og Zelenskyj endte i krangling, noe som har ført til sjokk og støtteerklæringer fra europeiske ledere, som mener den transatlantiske alliansen er svekket.
1 måned siden
President Macron har åpnet for en diskusjon om Frankrikes atomvåpen kan fungere som en «atomparaply» for å beskytte hele Europa mot russiske trusler. Macron understreker at kontrollen over våpnene vil forbli hos Frankrikes president. Bakgrunnen for debatten er økende europeisk usikkerhet rundt USAs pålitelighet som alliert. Macron vil samle europeiske forsvarssjefer i Paris for å diskutere støtte til Ukraina etter en potensiell fredsavtale, inkludert muligheten for utplassering av europeiske styrker. Tysklands påtroppende statsminister ønsker en bredere diskusjon om hvordan franske og britiske atomvåpen kan verne Europa.
1 måned siden
Europeiske toppledere, inkludert Storbritannias statsminister Keir Starmer, Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj og Norges statsminister Jonas Gahr Støre, samles i London for et toppmøte om Ukraina. Målet er å diskutere hvordan Europa kan hjelpe Ukraina og styrke Europas forsvar, også uavhengig av USA. Starmer understreker Storbritannias støtte til Ukraina og behovet for en våpenhvile, samtidig som han etterlyser europeiske sikkerhetsgarantier og fortsatt samarbeid med USA. Eksperter påpeker at Europa må forberede seg på å klare seg selv, samtidig som de ønsker amerikansk støtte. Møtet skal adressere Ukrainas umiddelbare behov, sikre en varig avtale og planlegge sterke sikkerhetsgarantier.